İlhan Cihaner, Türkiye'de Anayasa tartışmalarının yeniden gündeme geldiğini ve bu tartışmaların siyasi iktidar tarafından nasıl yönlendirildiğini ele alıyor. Yazısında, AKP'nin Anayasa ve yasalarla olan ilişkisini 'İstismarcı Anayasacılık' ve 'Askıda Anayasa' gibi kavramlarla tanımlıyor. Cihaner, anayasa değişikliklerinin AKP/MHP iktidarı tarafından nasıl manipüle edildiğini ve bu süreçte muhalefetin tutumunu eleştiriyor. Ayrıca, mevcut iktidarın Erdoğan sonrası döneme hazırlık sürecinde Anayasal kazanımlarını güvence altına alma çabalarına dikkat çekiyor.
3 Mayıs 2024

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ortak heyeti, Türkiye'deki cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunun adil olmayan koşullarda gerçekleştiğini rapor etti. Heyet, seçim kampanyası süresince kışkırtıcı ve ayrımcı dil kullanıldığını ve medyanın önyargılı tutumu ile ifade özgürlüğüne yönelik kısıtlamaların eşit olmayan koşullar yarattığını belirtti. AKPM heyetinin Alman üyesi Frank Schwabe, seçimlerin ikinci tur kampanyasının açıkça bir kazananı işaret ettiğini ve demokratik koşulların sağlanmadığını ifade etti.
29 Mayıs 2023

Nuri Bilge Ceylan'ın 'Kuru Otlar Üstüne' filmindeki performansıyla Cannes Film Festivali'nde 'en iyi kadın oyuncu' ödülünü alan Merve Dizdar, ödül töreninin ardından Türkiye'ye döndü. Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci turu için oy kullanacağı belirtilen Dizdar, havalimanından direkt olarak oy kullanacağı okula gitti. Oy kullanmak üzere gittiği Kadıköy Lisesi'nde vatandaşlar tarafından alkışlarla karşılandı. Dizdar, ödül kazandığı için mutlu ve gururlu olduğunu ifade etti.
28 Mayıs 2023

Türkiye'de cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu sırasında, çeşitli bölgelerde usulsüzlük iddiaları ve müşahitlere yönelik saldırılar meydana geldi. CHP'li vekiller ve müşahitler Şanlıurfa ve Hatay'da saldırıya uğradı, Hatay'da toplu oy kullanımı tespit edildi. Diyarbakır'da TİP üyeleri HÜDA PAR üyeleri tarafından saldırıya maruz kaldı. İstanbul Ümraniye'de AKP'liler TKP müşahitlerini sandık başından uzaklaştırmaya çalıştı. Bursa'da AKP'liler tarafından bir müşahide saldırı gerçekleşti ve MHP'li bir yönetici iki defa oy kullanmaya çalışırken yakalandı. Tekirdağ'da ise Erdoğan'a 'Evet' mührü basılmış pusula bulundu.
28 Mayıs 2023

Kemal Kılıçdaroğlu, Babala TV adlı YouTube kanalında gençlerin sorularını cevapladı. Aday olma sebepleri, Togg ziyareti, savurgan yatırımlar, Yüksel Taşkın'ın CHP'de olması, Sırrı Sakık'ın açıklamaları, Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş'ın durumu, başörtüsü yasağı, CHP'nin genel başkanlık süreci ve seçim başarısı gibi konulara değindi. Kılıçdaroğlu, siyasi görüşlerinin zaman içinde geliştiğini ve halkla helalleşmek istediğini belirtti. Ayrıca, yargı kararlarının uygulanması gerektiğini ve ikinci turda seçimi kazanacaklarına inandığını ifade etti.
25 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, partisinin Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nu destekleme kararı aldığını duyurdu. Özdağ, Türkiye'nin sığınmacı sorununa dikkat çekerek, Kılıçdaroğlu'nun sığınmacılar konusundaki politikalarını desteklediklerini belirtti. Özdağ, seçmenlere Kılıçdaroğlu'na oy verme çağrısında bulundu. Bu açıklama, Sinan Oğan'ın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı destekleme kararının ardından geldi ve Özdağ'ın Kılıçdaroğlu ile yaptığı görüşmeler sonucunda bir mutabakat metni üzerinde anlaşmaya varıldığı belirtildi.
24 Mayıs 2023

28 Mayıs'ta gerçekleştirilecek cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu için yurt dışında oy kullanma işlemi devam ediyor. İlk turda 3,5 milyon kayıtlı yurt dışı seçmenden yaklaşık 1,8 milyonu oy kullanmış, bu oyların çoğunluğunu cumhur ittifakının adayı Tayyip Erdoğan almıştı. Yüksek Seçim Kurulu'nun verilerine göre, 22 Mayıs itibarıyla yurt dışında ve gümrüklerde toplam 1 milyon 500 bin 26 seçmen oy kullanmıştır. Yurt dışı temsilciliklerdeki oy verme işlemi 24 Mayıs'ta sona erecekken, gümrüklerde 28 Mayıs saat 17:00'ye kadar devam edecek.
23 Mayıs 2023

İYİ Parti lideri Meral Akşener, Sinan Oğan'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı destekleme kararını şaşırtıcı bulmadığını belirtti. Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda Oğan'ın kimi destekleyeceği merak konusu olmuştu. Oğan'ın kararı sonrası, ilk turda ona oy veren seçmenlerin ikinci turda kime oy verecekleri belirsizliğini koruyor. Adalet Partisi'nin Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nu destekleyeceğini açıklaması ve Zafer Partisi'nin de benzer bir eğilim içinde olması dikkat çekiyor.
23 Mayıs 2023

İktidara yakın gazeteci Abdulkadir Selvi, ata ittifakının cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan'ın ikinci turda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı destekleyeceğini öne sürdü. Seçimlerin ilk turunda Erdoğan, Kılıçdaroğlu ve Oğan sırasıyla yüzde 49,50, 44,89 ve 5,17 oy almıştı. Oğan, ikinci turda destekleyecekleri tarafı açıklamadan önce 'istikrar' vurgusu yapmıştı. Selvi, Oğan'ın Erdoğan ile dört maddelik bir mutabakata vardığını ve bu mutabakatın terörle mücadele ve sığınmacı politikalarını içerdiğini belirtti.
22 Mayıs 2023

28 Mayıs'ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci turu için yurt dışındaki seçmenlerden şu ana kadar 471 bin 734'ü oy kullandı. İlk turda yurt dışı katılım oranı yüzde 49,4 olarak gerçekleşti. Oy verme işlemleri yurt dışı temsilciliklerde 24 Mayıs'a kadar, gümrük kapılarında ise 28 Mayıs saat 17:00'ye kadar sürecek.
21 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu için yurt dışı temsilciliklerde ve gümrük kapılarında oy verme işlemi başladı. İlk gün itibarıyla yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarından 452 bin 257'si temsilciliklerde, 19 bin 477'si ise gümrük kapılarında olmak üzere toplamda 471 bin 734 kişi oy kullandı. İlk turda yurt dışında yüksek katılım gözlenmiş ve Cumhur İttifakı adayı Tayyip Erdoğan yüzde 57,5, Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ise yüzde 39,6 oranında oy almıştı. Oy verme işlemi yurt dışı temsilciliklerde 24 Mayıs'a, gümrüklerde ise 28 Mayıs saat 17:00'ye kadar devam edecek.
20 Mayıs 2023

Ata İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan, Twitter hesabı üzerinden 'Payız is coming...' mesajını paylaşarak, muhalefetin 'Baharlar gelecek' kampanyasına atıfta bulundu. 'Payız', Azerbaycan Türkçesinde 'sonbahar' anlamına gelmekte ve Oğan bu mesajla 'Sonbahar geliyor' demek istemiş. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Oğan'ın oy oranı %5,3 civarında. Muharrem İnce'nin adaylıktan çekilmesi sonrası ikinci tura kalabilecek tek aday olan Oğan, seçim öncesi pazarlık yapma hedefinden bahsetmiş ve bu ifadeleri eleştiri almıştı.
14 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanlığı ve 28'inci Dönem Milletvekili Genel Seçimi nedeniyle İstanbul'da metro ve Marmaray seferleri, seçim gecesi pazar gününü pazartesiye bağlayan gece saat 02.00'ye kadar uzatıldı. Uzatılan seferler arasında M1A, M1B, M2, M3, M4, M5, M6, M7, M9 metro hatları ile T1, T4, T5 tramvay hatları ve F1 füniküler hattı bulunuyor. Marmaray seferleri de aynı şekilde uzatıldı.
13 Mayıs 2023

CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel, cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalacağını belirterek, kararsız genç seçmenlere ilk turda seçimi sonuçlandırma çağrısında bulundu. Özel, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce ve ata ittifakı adayı Sinan Oğan'a oy vermeyi düşünen seçmenlere 7 Haziran 2015 seçimlerinden sonra yaşanan olayları hatırlatarak, seçimin ikinci tura kalma riskine dikkat çekti. Anketlere göre, millet ittifakının adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhur ittifakının adayı Tayyip Erdoğan'ın önünde olduğu ancak seçimin ikinci tura kalma olasılığının yüksek olduğu belirtildi.
19 Nisan 2023

Aksoy Araştırma'nın 26 ilde 1067 kişiyle yaptığı ankete göre, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 47,9, Tayyip Erdoğan yüzde 38,4 oy alıyor. İkinci turda ise Kılıçdaroğlu'nun yüzde 57,4 ile kazanacağı öngörülüyor. Partilerin oy dağılımında AKP yüzde 31,1, CHP yüzde 30,6 ve İYİ Parti yüzde 11,4 oranında. Araştırma sonuçlarına göre, ekonomiye dair olumlu görüşlerin artması ve muhalefetin seçimi kazanacağına olan inanç artışı, oy verme davranışlarını etkileyebilir. Ancak anketin metodolojisi ve finansmanı hakkında bilgi verilmediği için güvenilirliği konusunda soru işaretleri bulunuyor.
18 Nisan 2023

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener'in açıklamasına göre, Türkiye'de ve yurt dışında toplam 64 milyon 113 bin 941 seçmen bulunmaktadır. Eğer cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kalırsa, seçim kütükleri güncellenerek 15 Mayıs itibariyle 18 yaşını dolduracak olan yaklaşık 50 bin kişi daha oy kullanma hakkı kazanacak. Anketlere göre seçimin ikinci tura kalma ihtimali yüksek görünmektedir.
18 Nisan 2023

Türkiye, 14 Mayıs'ta cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerine gidiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçimlerin önemine vurgu yaparak, iç ve dış gelişmelerle birlikte bu tarihin bir yol ayrımı olduğunu belirtti. Son anketlerde muhalefetin adayı Kılıçdaroğlu önde görünürken, Erdoğan cumhur ittifakını genişletmek için Yeniden Refah Partisi ve HÜDA-PAR'ın desteğini aldı. Erdoğan, seçimlerde terör örgütleri ve küresel menfaat odaklarıyla işbirliği yapmakla suçladığı muhalefeti eleştirdi.
25 Mart 2023

HDP ve ortaklarından oluşan Emek ve Özgürlük İttifakı, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kendi adaylarını çıkarmayacaklarını duyurdu. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan tarafından yapılan açıklamada, Türkiye'nin barışa ve kapsayıcı çözümlere ihtiyacı olduğu vurgulandı. İttifak, HDP, TİP, EMEP, EHP, TÖP ve SMF'den oluşuyor. Bu açıklama, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun HDP eş başkanlarıyla yaptığı ve parti kapatmaları ve kayyum uygulamalarına karşı olduklarını belirttiği görüşmenin ardından geldi.
22 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, deprem bölgesindeki çalışmalar, kentsel dönüşüm, muhalefetin eleştirileri ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanlığı adaylığı gibi konulara değindi. Erdoğan, deprem bölgesindeki vatandaşların serzenişlerinin haklı olduğunu kabul etti ve bölgeyi yaşanabilir hale getirdiklerini söyledi. Ayrıca, 'önce vatanım ve milletim' diyen herkesle işbirliği yapacaklarını ifade etti. Erdoğan, Türkiye'nin otomobili Togg'un ön siparişe açılacağını da duyurdu.
15 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzalı genelge, 14 Mayıs 2023'te yapılacak cumhurbaşkanlığı ve 28'inci Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nin düzenli ve dürüst bir şekilde yürütülmesi için Yüksek Seçim Kurulu (YSK) ve ilgili seçim kurullarına kamu kurum ve kuruluşlarınca işgücü, araç ve gereç desteği sağlanmasının önemini vurguluyor. Genelgede, seçimlerin başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesi ve millet iradesinin sandığa sağlıklı yansıması için gerekli tüm önlemlerin alınacağı ve bu konuda kamu kurum ve kuruluşları, kamu bankaları yöneticileri ve güvenlik güçlerinin amirlerinin azami gayret göstereceği belirtiliyor.
15 Mart 2023
İşaretlediklerim