Peru'nun Huascaran Dağı'nda 2002 yılında çığ altında kalan Amerikalı dağcı William Stampfl'ın cesedi, 22 yıl sonra buzların erimesiyle bulundu. Stampfl'ın kimliği, cesedin üzerindeki pasaport sayesinde doğrulandı. Aynı bölgede daha önce de İtalyan ve İsrailli dağcıların cesetleri bulunmuştu. Bu olay, dağcılık ve doğa sporlarıyla ilgilenenler için önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor.
15 Temmuz 2024

Nepal ordusu, Everest, Nuptse ve Lhotse dağlarından 11 ton çöp, dört ceset ve bir iskelet topladı. Temizlik operasyonu 55 gün sürdü ve dağlarda aşırı kalabalıklaşma ve tehlikeli koşullarda dağcıların zirveye ulaşma çabaları nedeniyle yıllık temizlik yapılmaya başlandı. Nepal hükümeti, gelecekte çöpleri denetlemek ve toplamak için bir 'dağ koruyucuları' ekibi oluşturmayı planlıyor ve dağcıların izleme cihazları takmasını hedefliyor.
8 Haziran 2024

Polonyalı dağcı Daniel's Baranowski, Erciyes Dağı'nda izinsiz zirve tırmanışı yaparken mahsur kaldı. Uluslararası Acil Durum Koordinasyon Merkezi'ne ihbarda bulunan Baranowski, AFAD, JAK, UMKE ve HADAK Dağcılık Kulübünden oluşan 25 kişilik ekip tarafından 6,5 saat sonra bulundu. Sağlık durumu iyi olan dağcı, yaklaşık üç saatte indirildi ve sağlık ekiplerince kontrol edildi.
20 Eylül 2023

Mersin'in Anamur ilçesinde, Toros Dağları'nın 2 bin 200 rakımlı Morca Mağarası'na iniş yapan 14 kişilik dağcılık ekibinden ABD'li Mark Dickey, mağaranın yaklaşık 900 metre derinliğinde mide rahatsızlığı geçirerek mahsur kaldı. AFAD, UMKE ve jandarma ekipleri, Dickey'in kurtarılması için çalışma başlattı.
4 Eylül 2023

Milli dağcı Tunç Fındık, dünyada yalnızca 45 kişinin tamamlayabildiği ve 'olimpiyat şampiyonluğu' olarak nitelendirilen 14x8000 projesini başarıyla bitiren ilk Türk sporcu oldu. Projenin son ayağı olan Pakistan'daki Nanga Parbat tırmanışını tamamlayan Fındık, bu başarıyı Türk dağcılık sporuna kazandırdığı için Türkiye Dağcılık Federasyonu tarafından tebrik edildi. Fındık, 2006 yılında başladığı bu proje kapsamında, dünyanın en yüksek 14 zirvesine tırmanmayı başardı.
26 Haziran 2023

Kuzey İrlandalı deneyimli dağcı Noel Hanna, 8 bin 91 metre yükseklikteki Annapurna Dağı'nın zirvesinden iniş yaparken hayatını kaybetti. Hanna'nın ölüm nedeni henüz belirlenemezken, aynı bölgede bir Hintli dağcının da üç gündür kayıp olduğu bildirildi. Hanna'nın ölümü, Annapurna'nın zirvesine tırmanan iki Hintli dağcının kötü hava koşulları nedeniyle kurtarıldığı bir dönemde gerçekleşti. Annapurna'ya tırmanan yaklaşık 400 kişiden 70'ten fazlasının tırmanış sırasında yaşamını yitirdiği kaydedildi.
19 Nisan 2023
İşaretlediklerim