ABD donanması, Kızıldeniz'de bir konteyner gemisine saldırı girişiminde bulunan Husilere ait üç tekneyi batırdı. Husiler, İsrail'i hedef alacaklarını ve Kızıldeniz'den İsrail'e gidecek ticari gemileri engelleyeceklerini duyurmuştu. Bu tehdit üzerine uluslararası bir görev gücü oluşturulmuş ve ABD önderliğindeki bu güç, Husilerin saldırı girişimine karşılık vermiştir. Olay sonucunda üç teknedeki mürettebat öldürüldü ve dördüncü tekne kaçtı.
31 Aralık 2023

400'den fazla Hollywood yıldızı, ABD Başkanı Joe Biden'a İsrailli rehinelerin serbest bırakılması için mektup yazdı. Mektupta, salıverilen İsrailli rehinelerden dolayı mutluluk duyulduğu, ancak geride kalan 220 İsrailli rehine için endişelerin devam ettiği belirtildi. Mektupta, Biden'a 'sarsılmaz ahlaki tutumu', 'liderliği' ve 'Hamas tarafından terörize edilen Yahudi toplumu ve Hamas'ın Gazze'yi yönettiği son 17 yıldır terörize edilen, baskı gören ve mağdur edilen Filistinliler' için teşekkür edildi.
25 Ekim 2023

Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta düzenlenen NATO Zirvesi'nde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile bir araya geldi. Görüşmede Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğine onay vereceği konusunda anlaşmaya varıldığı bildirildi. Türkiye, İsveç'in NATO'ya Katılım Protokollerini Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sevk edeceğini ve onaylanması için yakın işbirliği içinde olacağını açıkladı. İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, Türkiye ile yeni bir ikili güvenlik diyaloğu kuracaklarını belirtti.
10 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin AB üyeliğinin önünün açılması durumunda İsveç'in NATO üyeliğini onaylayabileceklerini belirtti. Bu durum, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini 'terörle ilgili endişeler' nedeniyle beklettiği bir dönemde gündeme geldi. Almanya Başbakanı Scholz ve Avrupa Komisyonu sözcüsü, Türkiye'nin AB üyeliği ile İsveç'in NATO üyeliği arasında bir bağlantı olmaması gerektiğini ifade ettiler. Finlandiya'nın NATO üyeliği Türkiye tarafından onaylanmışken, İsveç'in üyeliği hala beklemekte.
10 Temmuz 2023

Eurobarometer anketine göre, Avrupa Birliği vatandaşlarının %74'ü ulusal kamu kurumlarında yolsuzluk yapıldığını düşünüyor. En yüksek yolsuzluk algısı %97 ile Yunanistan'da görülürken, en düşük oran %13 ile Finlandiya'da kaydedildi. Türkiye'de yapılan bir ankette ise yolsuzluk yapıldığını düşünenlerin oranı %74,8 olarak belirlendi. Türkiye, Yolsuzluk Algı Endeksi'nde son 10 yılın en düşük puanını alarak 180 ülke arasında 101. sıraya gerilemiş.
5 Temmuz 2023

İsveç'te, PKK'ya finansman sağlama girişiminde bulunmakla suçlanan bir kişi mahkemeye çıkarıldı. Şüpheli, daha önce Stockholm'de bir restoran önünde silah sıkıp tehditler savurduğu için tutuklanmıştı. Savcılık, şüphelinin PKK için haraç toplamaya çalıştığını ve örgütün İsveç'teki faaliyetlerinde kilit rol oynadığını iddia ediyor. Bu olay, İsveç'in NATO üyeliği sürecinde Türkiye'nin terörle mücadele konusundaki endişeleri ve talepleri bağlamında önem taşıyor.
21 Haziran 2023

İsveç Yüksek Mahkemesi, 2013 yılında Türkiye'de uyuşturucu suçundan hüküm giyen ve İsveç'te yaşayan bir kişinin iadesine karar verdi. Kişi, PKK'ya destek ve ByLock kullanımı iddialarıyla Türkiye'ye iade edilmemeyi talep etmişti. İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği sürecinde Türkiye'nin terörle mücadele konusundaki endişeleri ve iade talepleri gündeme gelmişti. İsveç, terörle mücadele yasasını değiştirerek Türkiye'nin NATO üyeliği onayını bekliyor.
12 Haziran 2023

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveç'in NATO üyeliği konusunu Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşmek üzere Ankara'ya gideceğini duyurdu. İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, Türkiye'nin kararını beklediklerini ifade etti. Türkiye, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği konusunda endişelerini dile getirmiş ve İsveç'ten terörle mücadelede iş birliği beklediğini belirtmişti. Finlandiya'nın NATO üyeliği Türkiye tarafından onaylanmışken, İsveç'in üyeliği henüz onaylanmadı.
1 Haziran 2023

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsveç'in temmuz ayında yapılacak olan NATO liderler zirvesinde ittifaka katılacağını tahmin ettiğini belirtti. Türkiye, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği konusunda endişelerini dile getirmiş ve İsveç'ten terörle mücadele konusunda adımlar atmasını beklemişti. Finlandiya'nın NATO üyeliği Türkiye tarafından onaylanmışken, İsveç'in üyeliği henüz onaylanmamış durumda. Blinken, Türkiye'nin meşru çıkarlarını dikkate alarak İsveç ile çalıştıklarını ve sürecin yakın zamanda tamamlanacağını ifade etti.
6 Nisan 2023

ABD hükümeti, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılım sürecinde Türkiye'nin onayını bekleyen İsveç ile ilgili olarak Türkiye'ye hızlı onay vermesi gerektiği konusunda uyarıda bulundu. Türkiye, İsveç'in terörle mücadele konusundaki tutumundan dolayı endişelerini dile getirmiş ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, Finlandiya'nın NATO üyeliğine ilişkin Türkiye Meclisi'nde onay sürecini başlatma kararı aldıklarını açıklamıştı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, İsveç ve Finlandiya'nın NATO değerlerini paylaşan ve ittifakı güçlendirecek ortaklar olduğunu belirtti.
18 Mart 2023

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ile Ankara'da gerçekleştirdiği görüşmenin ardından Finlandiya'nın NATO üyeliği için Türkiye Meclisi'nde onay sürecini başlatacaklarını duyurdu. Erdoğan, İsveç ile görüşmelerin devam edeceğini, ancak İsveç'in teröristlere kucak açtığını ve Türkiye'nin talep ettiği teröristlerin iadesini gerçekleştirmediğini belirtti. Finlandiya'nın NATO üyeliği konusunda ise olumlu bir adım atıldığı ve seçimler öncesi sürecin tamamlanması temennisinde bulunuldu.
17 Mart 2023

Finlandiya Cumhurbaşkanı'nın Türkiye ziyareti öncesinde, Türk yetkililer Finlandiya'nın NATO üyeliğinin Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) onaylanabileceğini ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Finlandiya'nın NATO üyeliği konusunda Türkiye'nin üzerine düşen görevi yapacağını ve verilen sözün tutulacağını belirtti. İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılım başvuruları, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından gerçekleşmiş ve Türkiye, özellikle terörle mücadele konusunda endişelerini dile getirmişti. İsveç ile ilişkilerde yaşanan gerilimler nedeniyle Türkiye, sadece Finlandiya'nın üyeliğini onaylayabileceğini, İsveç'in ise destek beklememesi gerektiğini açıklamıştı.
15 Mart 2023

Macaristan parlamentosu, mart ayının başında İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik başvurularını onaylama ihtimali bulunuyor. İki ülke, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından NATO'ya katılmak istediklerini açıklamıştı. Macaristan Başbakanı Viktor Orban, üyelik taleplerini destekleme kararı aldıklarını belirtmişti. Eğer Macaristan onay verirse, Türkiye NATO üyeliklerini onaylamayan tek ülke kalacak. İsveç ile Türkiye arasındaki ilişkiler, son dönemde bazı olaylar nedeniyle gerilmiş durumda.
22 Şubat 2023

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Hollanda'da gerçekleşen ve Kuran'ı hedef alan bir eylem sebebiyle Hollanda'nın Ankara büyükelçisini bakanlığa çağırdı. Bakanlık, Hollanda'dan bu tür provokatif eylemlere izin verilmemesini talep etti ve olayın failine yönelik gerekli işlemlerin yapılmasını beklediğini açıkladı. Bu olay, İsveç'te benzer bir eylemin ardından Türkiye-İsveç ilişkilerinin gerilmesi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın NATO konusunda İsveç'e destek verilmeyeceğini belirtmesinin hemen sonrasında gerçekleşti.
24 Ocak 2023

İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, İsveç'in başkenti Stockholm'de Türkiye Büyükelçiliği önünde gerçekleştirilen Kuran-ı Kerim yakma eylemi sonrasında yerel mahkemeye başvuracaklarını açıkladı. Zorlu, bu başvurunun Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne kadar gideceğini belirtti. İYİ Parti'nin bu adımı, dini özgürlükler ve ifade özgürlüğü konusunda Türkiye'nin ve Türk milletinin hakkını hukuki yollarla arayacağını gösteriyor.
23 Ocak 2023

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği sürecinde Türkiye'nin tutumunun net olduğunu ifade etti. İsveç'te gerçekleşen Kuran yakma eylemi ve Türkiye'nin iade taleplerinin reddedilmesi gibi olaylar iki ülke ile Türkiye arasındaki ilişkileri gerdi. Akar, İsveç ve Finlandiya'nın terörle mücadele konusunda Türkiye ile iş birliği yapmalarını ve taahhütlerini yerine getirmelerini beklediklerini belirtti. İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği için tüm üye ülkelerin onayı gerekiyor ve şu anda sadece Macaristan ve Türkiye onaylamadı.
23 Ocak 2023

İsveç-Danimarkalı aşırı sağcı Sıkı Yön Partisi lideri Rasmus Paludan, İsveç'in başkenti Stockholm'de Türkiye'nin büyükelçiliği önünde Kuran-ı Kerim'in bir kopyasını yaktı. Eylem sırasında Paludan, yoğun polis koruması altındaydı. Stockholm Emniyet Müdürlüğü, Paludan'a bu gösteri için izin verdiğini açıklamıştı. İsveçli gazeteci Chang Frick, Paludan'a bu eylemi yapması için teklifte bulunmuş ve masraflarını karşılayacağını belirtmişti. Bu olay, Türkiye'de siyasi çevreler tarafından sert tepkiyle karşılandı ve Türkiye Savunma Bakanı Hulusi Akar, İsveç savunma bakanının Türkiye ziyaretini iptal etti.
21 Ocak 2023

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İsveç Savunma Bakanı Jonson'un 27 Ocak'ta yapacağı Türkiye ziyaretini iptal ettiklerini duyurdu. İptalin nedeni olarak, Danimarkalı İslam ve yabancı düşmanı 'Stram Kurs' partisi lideri Rasmus Paludan'ın, İsveç'te Türkiye'nin Stockholm Büyükelçiliği yakınında Kuran yakma eylemi yapma niyeti gösterildi. İsveç'in Ankara Büyükelçisi Staffan Herrström, bu konu hakkında Dışişleri Bakanlığı'na çağrılmıştı. Ayrıca, İsveç'te yapılan bir eylemde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın maketi kullanılması ve Today's Zaman'ın eski genel yayın yönetmeni Bülent Keneş'in iadesinin reddedilmesi gibi olaylar da iki ülke arasındaki ilişkilerin gerilmesine katkıda bulunmuştu.
21 Ocak 2023
İşaretlediklerim