Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, Habertürk yazarı Fatih Altaylı'nın sorusu üzerine, cumhurbaşkanı seçilmesi halinde Meclis'te grubu olmasa bile ülkeyi yönetebileceğini belirtti. İnce, toplumun önceliklerini yasalaştıracağını ve Meclis'in kendisine döneceğini ifade etti. Örnek olarak Yalova'nın eski belediye başkanı Yakup Koçal'ı gösterdi, Koçal da benzer bir durumda belediye meclisinde çoğunluğu olmadan yönetim yapmıştı.
12 Nisan 2023

Millet İttifakı'nın CHP listelerinden seçime giren ittifak ortakları DEVA, Saadet, Demokrat ve Gelecek partilerinin hesaplamalarına göre, tek liste stratejisiyle en az 43 ek milletvekili kazanılması mümkün görünüyor. CHP'nin oy oranının %33'e çıkması durumunda bu sayının 79'a ulaşabileceği belirtiliyor. Partiler, 14 Mayıs seçimleri için aday listelerini Yüksek Seçim Kurulu'na teslim etmiş durumda.
11 Nisan 2023

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ve Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, eski partileri İYİ Parti ve CHP'nin milletvekili aday listelerini eleştirdi. İnce, CHP'nin Ankara ve İzmir'deki adaylarını kendi partisinin adaylarıyla karşılaştırarak eleştirdi ve CHP'nin adaylarını geçmişteki Ergenekon ve Balyoz davalarıyla ilişkilendirdi. Özdağ ise İYİ Parti'nin aday listesinde eski eşi olduğunu iddia ettiği bir ismin yer almasını eleştirerek siyasi dostluklar hakkında sert yorumlarda bulundu. Her iki lider de Cumhur İttifakı'nın aday listeleri hakkında yorum yapmadı.
10 Nisan 2023

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), milletvekili aday listelerini belirleyerek Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) teslim etti. İstanbul'da ilk sıralarda Oğuz Kaan Salıcı, Engin Altay ve Namık Tan yer alıyor. Listelerde İYİ Parti, Saadet Partisi, DEVA Partisi, Demokrat Parti ve Gelecek Partisi'nden adaylar da bulunmakta. CHP'nin Erzincan'daki birinci sıra adayı Türkiye Değişim Partisi Genel Başkanı Mustafa Sarıgül olarak belirlendi. Parti meclisinde kabul edilen listelerin ilerleyen saatlerde değişip değişmeyeceğine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu karar verecek.
9 Nisan 2023

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ile Demokrat Parti (DP) arasında seçim işbirliği kapsamında DP, CHP genel merkezine 14 kişilik bir aday listesi iletti. DP Genel Sekreteri Serhan Yücel, CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı ile bir görüşme gerçekleştirerek listeyi sundu. Listede Serhan Yücel, Salih Uzun ve Cemil Enginyurt'un CHP listelerinden seçilebilecek yerlerden aday gösterilmesi beklenirken, Ömer Karakeçeli ve Osman Varol'un seçilemeyecek sıralarda olduğu belirtildi. Listede kadın aday bulunmuyor.
9 Nisan 2023

Yüksek Seçim Kurulu, 14 Mayıs'ta yapılacak olan 28'inci dönem milletvekili genel seçimleri için siyasi partilerin ve ittifakların oy pusulasındaki yerlerini kura çekimiyle belirledi. Kura sonucunda 20 siyasi parti ve ittifakın sıralaması netleşti. İttifaklar içinde de kendi içlerinde bir sıralama yapıldı. Anadolu Ajansı kura çekimini canlı olarak yayınladı.
8 Nisan 2023

Millet İttifakı'na dahil olan Demokrat Parti, Gelecek, DEVA ve Saadet partileri, Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) bir ek protokol sunarak seçimlere tek liste altında gireceklerini duyurdu. Bu dört parti, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) listelerinden seçime katılacaklarını açıkladı. CHP ve İYİ Parti ise kendi logolarıyla seçime katılacak. YSK, dört partinin bu talebine ilişkin herhangi bir işlem yapılmasına gerek olmadığını belirtti.
7 Nisan 2023

Millet İttifakı'na dahil olan DEVA, Saadet Partisi ve Gelecek Partisi, 14 Mayıs seçimleri için ortak bir 'hibrit liste modeli' üzerinde anlaştı. Bu modele göre, partiler toplam 40 yerde birbirlerinin listesinden aday gösterecekler. CHP ve İYİ Parti arasında ise 10 bölge için anlaşma sağlandı ve 15 il için görüşmeler devam ediyor. Cumhur İttifakı'nda ise MHP, BBP ve Yeniden Refah Partisi kendi listeleriyle, HÜDA-PAR ise ortak listeyle seçime katılacak.
5 Nisan 2023

14 Mayıs'ta yapılacak olan seçimlerde Millet İttifakı içindeki DEVA Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve Saadet Partisi'nin Meclis'te grup oluşturabileceği belirtiliyor. CHP ve İYİ Parti arasındaki görüşmelerde belli bir uzlaşıya varıldığı ve bu dört partiye yaklaşık 20 milletvekili verilmesinin gündemde olduğu ifade ediliyor. Avrupa Parlamentosu modeline benzer bir yapılanma ile farklı siyasi partilerin ortak grup oluşturabileceği üzerinde duruluyor.
4 Nisan 2023

Finlandiya'da yapılan genel seçimlerde kesin olmayan sonuçlara göre Ulusal Koalisyon Partisi yüzde 20,8 oy oranıyla birinci sırada yer aldı. Gerçek Finler Partisi yüzde 20 ile ikinci, mevcut Başbakan Sanna Marin'in Sosyal Demokrat Partisi ise yüzde 19,9 ile üçüncü oldu. Seçim sonuçlarına göre yeni bir koalisyon hükümetinin kurulması bekleniyor ve kesin sonuçlar 5 Nisan'da ilan edilecek.
3 Nisan 2023

Avrasya Araştırma tarafından yapılan bir ankete göre, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, seçimi ilk turda yüzde 53,5 oy oranıyla kazanıyor. İkinci turda ise Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a karşı yüzde 57'lik bir oy oranıyla önde. Anket, 12-17 Mart tarihleri arasında 2 bin 560 kişiyle CATI yöntemiyle gerçekleştirilmiş. Ancak anketin güvenilirliği konusunda, örneklem belirleme yöntemi, hata payı ve kararsızların dağılımı gibi bilgilerin eksikliği eleştirilere neden olmuş.
22 Mart 2023

CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve parti kurmaylarıyla Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde depremzedelerle buluştu. Bu ziyaret sırasında, Almanya'nın iktidar partisi SPD'nin eş başkanları Saskia Esken ve Lars Klingbeil ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede, deprem bölgesine verilecek destek ve kentlerin yeniden inşası konuları ele alındı. SPD Eş Başkanı Klingbeil, Almanya'nın mali yardım sağlayan en büyük donör ülke olduğunu ve Alman uzmanların yeniden imar konusunda destek verebileceğini belirtti.
21 Mart 2023

Yaklaşan 14 Mayıs seçimleri öncesinde, siyasi partiler milletvekili adaylarını belirleme sürecinde yoğun bir dönemden geçiyor. Yüksek Seçim Kurulu'nun seçim takvimini açıklamasıyla, partilerin 10 Nisan'a kadar aday listelerini belirlemeleri gerekiyor. CHP, İYİ Parti, AKP ve diğer partilerde aday adaylığı için başvurular artarken, partilerin genel merkezlerinde mülakatlar ve lobi faaliyetleri yoğunlaşıyor. CHP ve İYİ Parti'de bakanlık görevine gelmesi beklenen isimlerin aday olmayacağı, AKP'de ise temayül yoklamasının aday başvuruları sonrasında yapılacağı belirtiliyor.
17 Mart 2023

Japonya'da 'anti-NHK Partisi' üyesi ve YouTuber olarak bilinen Higaşitani Yoşikazu, seçildiği günden beri meclis oturumlarına katılmadığı için milletvekilliği düşürüldü. Kendisine tanınan özür dileme hakkını kullanmayan Higaşitani'ye en ciddi kınama cezası verildi ve iktidar ve muhalefetin oylarıyla vekilliği düşürüldü. Bu olay, Japonya'da 70 yıl sonra bir parlamento üyesinin vekilliğinin düşürülmesi olarak kayıtlara geçti. Higaşitani, maaş ve ek ödemelerle toplamda 19 milyon yen (140 bin dolar) gelir elde etmişti.
15 Mart 2023

Yüksek Seçim Kurulu, seçimlere katılabilecek 36 siyasi partinin listesini ve seçim gününe dair uygulama ve yasakları Resmi Gazete'de yayımladı. Seçim günü alkollü içki satışı, silah taşıma, umumi eğlence yerlerinin açık olması yasaklanacak ve saat 18:00'a kadar basın yayın organlarında seçim ve sonuçlarına ilişkin tahmin ve yorum yapılması yasak olacak. Oy verme saatleri ülke genelinde 08:00 ile 17:00 arasında olacak ve bir sandıkta oy kullanacak seçmen sayısı belirlendi.
12 Mart 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in, altılı masayı terk ederek CHP'li belediye başkanlarını adaylığa çağırmasının ardından tartışmalar devam ediyor. Saadet Partisi'nde düzenlenecek olan millet ittifakı toplantısında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığının duyurulması beklenirken, Akşener'in toplantıya katılmayacağı açıklandı. İsmi açıklanmayan bir genel başkan, Akşener'in anket talebini eleştirerek siyasetin pop star yarışması olmadığını ve toplumun ortak kararının belirleyici olacağını ifade etti. Ayrıca, toplantıda herhangi bir gerginlik yaşanmadığı ve yemekte sohbet edildiği belirtildi.
6 Mart 2023

Hukukçu Ersan Şen'in İYİ Parti'den aday olabileceğini açıklamasının ardından, daha önce 'sürpriz aday' olarak anılan finans profesörü Özgür Demirtaş, siyasete uzak olduğunu ve hiçbir siyasi oluşumla ilgisi olmadığını ifade etti. Demirtaş, sosyal demokrat partilere arka plandan önerilerini ilettiğini, ancak siyasete doğrudan katılmayacağını belirtti. Ersan Şen ise İYİ Parti lideri Meral Akşener ile bir görüşme gerçekleştireceğini duyurdu.
5 Mart 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in ittifaktan ayrılmasının ardından CHP, Gelecek Partisi, DEVA Partisi, Saadet Partisi ve Demokrat Parti liderleri 'beşli masa' olarak Saadet Partisi genel merkezinde toplandı. Yaklaşık 4,5 saat süren toplantı sonrasında ortak bir açıklama yapılarak, 'yarının Türkiye'si'ni inşa etme kararlılıkları ve ittifakın devam edeceği vurgulandı. Açıklamada, yönetim zafiyetlerine son verileceği ve güvenli şehirler ile konutlar için gerekli tedbirlerin alınacağı taahhüt edildi.
4 Mart 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in altılı masadan ayrılmasının ardından, muhalefet partilerinin liderleri Saadet Partisi genel merkezinde bir araya geldi. Toplantıya CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal katıldı. Bu toplantı, Akşener'in ayrılmasından sonra gerçekleşen ilk toplantı olarak kaydedildi.
4 Mart 2023

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Erhan Usta, partisinin altılı masadan ayrılma kararının ardından yapılan tartışmalar hakkında konuştu. Usta, masanın başlangıçtaki çalışma ilkelerine dönülmesi durumunda İYİ Parti'nin sürece devam edeceğini ifade etti. Ayrıca, İYİ Parti'nin anketlerle halkın tercihlerini yansıtacak bir aday belirleme isteğine değindi ve bu konuda CHP'nin tutumunu eleştirdi. İYİ Parti'nin altılı masaya dönüş kararının parti içinde değerlendirileceğini ve henüz kesin bir karar verilmediğini belirtti.
4 Mart 2023
İşaretlediklerim