Altılı masa olarak bilinen muhalefet partileri liderlerinin yaptığı toplantıda ortak cumhurbaşkanı adayı konusunda uzlaşı sağlanamadı. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu adaylığını ortaya koyarken, İYİ Parti lideri Meral Akşener İstanbul ve Ankara büyükşehir belediye başkanlarını önerdi. Anlaşmazlık sonucu Akşener, altılı masadan ayrıldığını duyurdu. Kalan beş parti lideri, Saadet Partisi genel merkezinde olağanüstü bir toplantı yapacak.
3 Mart 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in baş danışmanı Turhan Çömez, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda ne altılı masada ne de birebir toplantılarda İYİ Parti lideri Akşener'e bir niyet beyanında bulunmadığını belirtti. Çömez, Akşener'in aday belirleme sürecinde anket yapılmasını önerdiğini ve diğer genel başkanların bu fikre olumsuz yanıt verdiklerini ifade etti. Akşener, altılı masadan çekilme kararını duyurdu ve bu kararın ardından siyasi arenada çeşitli tepkiler ortaya çıktı.
3 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan, muhalefet partilerini eleştirerek, kendisinin ve Cumhur İttifakı'nın deprem bölgesine iki kez gittiğini ve sürekli olarak bölgeyle ilgilendiklerini belirtti. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin deprem sonrası uzun süre sessiz kaldığı ve daha sonra eleştirilere sert yanıtlar verdiği ifade edildi. Diğer siyasi parti liderleri ise deprem bölgesinde daha uzun süre kaldı ve aktif olarak ziyaretlerde bulundu. CHP, HDP, TİP, DEVA, Gelecek Partisi, Demokrat Parti, Saadet Partisi, Memleket Partisi ve Zafer Partisi liderleri deprem sonrası bölgeye giderek incelemelerde bulundu ve destek sağladı.
1 Mart 2023

Amerikalı yazar Marianne Williamson, 2024 yılında yapılacak ABD başkanlık seçimlerinde Demokrat Parti'den aday olacağını açıkladı. Daha önce 2020 seçimlerinde de aday olan ve 'sevgi siyaseti' anlayışıyla tanınan Williamson, ülkenin otoriterlik tehdidi altında olduğunu ve milletvekillerinin şirketlerle yeterince mücadele etmediğini belirtti. Resmi adaylık duyurusunun 4 Mart'ta yapılması bekleniyor. Şu an için Demokrat Parti'den resmi olarak adaylığını açıklayan başka bir isim yok; mevcut Başkan Joe Biden ise aday olma niyetinde olduğunu ifade etti ancak resmi bir duyuru yapmadı.
24 Şubat 2023

Millet İttifakı, Türkiye'nin yaşadığı deprem felaketinin ardından bir araya gelerek ortak bir açıklama yaptı. Açıklamada, afet öncesi hazırlıkların yetersiz olduğu, AFAD'ın kapasitesinin zayıflatıldığı ve cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin afet yönetimindeki aksaklıkları artırdığı belirtildi. İttifak, afet sürecinin iyi yönetilemediğini, arama-kurtarma çalışmalarının geç ve yetersiz kaldığını ifade etti. Ayrıca, iktidarın barınma ve hijyen konusunda yeterli adımları atmadığını, salgın hastalık riskine karşı gerekli tedbirleri almadığını ve iç göçle ilgili planlama yapılmadığını eleştirdi. Millet İttifakı, uzmanlarla iş birliği yaparak afetin etkilerini ortadan kaldırmak için bir komisyon kuracağını ve kentleşme ile afet yönetimi konusundaki politikalarını uygulayacağını duyurdu.
18 Şubat 2023

Millet İttifakı partileri, 7,4 büyüklüğündeki depremin ardından bir açıklama yaparak, depremde hayatını kaybedenler için başsağlığı diledi ve yaralılara acil şifalar temennisinde bulundu. İttifak, afet bölgelerindeki arama kurtarma çalışmalarının yakından takip edildiğini belirtti ve merkezi hükümetin yerel yönetimlerle güçlü iş birliği ve koordinasyon içinde çalışmasının önemine dikkat çekti. Ayrıca vatandaşlara AFAD'ın uyarılarını takip etme, hasarlı yapılara girmeme ve iletişimde SMS ve internet tabanlı mesajlaşma kullanma gibi konularda uyarılarda bulundu.
6 Şubat 2023

Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ'a verdiği yanıtta 'çocukluğunda tecavüze uğramış çocuk psikolojisi' ifadesini kullanmış ve bu ifade sosyal medyada tepki çekmişti. Uysal, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada bu ifadesi için kamuoyundan özür dilediğini belirtti. Uysal'ın bu ifadesi, Özdağ'ın Altılı Masa ve bazı siyasi figürlerle ilgili eleştirilerine yanıt olarak kullanılmıştı.
1 Şubat 2023

Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ'ın altılı masa eleştirilerine Twitter üzerinden sert bir dille yanıt verdi. Uysal, Özdağ için 'çocukluğunda tecavüze uğramış çocuk psikolojisi' ifadesini kullanarak, 'bir darbecinin çocuğu olma' travmasıyla hareket ettiğini öne sürdü. Bu ifadeler sosyal medyada büyük tepki topladı ve Uysal, paylaşımını kısa sürede sildi. Özdağ ise Uysal'ın tweetini alıntılayarak tepkisini dile getirdi ve sosyal medya kullanıcıları da Uysal'ın ifadelerini eleştirdi.
1 Şubat 2023

Millet ittifakını oluşturan CHP, İYİ Parti, Demokrat Parti, Saadet, Gelecek ve DEVA Partisi, geçiş sürecinin yol haritasını belirlemek için toplantılar düzenliyor. Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, yasama faaliyetleri için 'eşgüdüm kurulu' oluşturulması ve Meclis iç tüzüğünün değiştirilmesi gibi öneriler sunuyor. Parti liderleri, kamuoyuna yansımayan görüşmeler yaparak ortak aday belirleme sürecini yürütüyor. Ayrıca, her partiye baştan birer bakanlık verilmesi ve genel kurulda değişiklik yapılması gibi konular da gündemde.
29 Ocak 2023

Altılı masa olarak bilinen CHP, İYİ Parti, Gelecek Partisi, DEVA Partisi, Saadet Partisi ve Demokrat Parti liderleri 26 Ocak'ta 11. kez toplandı ve ittifak olarak yola devam etme kararı aldı. Ayrıca, 30 Ocak'ta kamuoyuyla paylaşılacak olan ve yaklaşık 2 bin 500 eylem maddesi içerecek ortak politikalar mutabakat metni üzerinde anlaşmaya vardılar. Bu metin dokuz ana başlık altında toplanacak ve ekonomi, hukuk, eğitim gibi alanlarda vaatler içerecek. İşsizlikle mücadele ve Türkiye Varlık Fonu'nun kapatılması gibi konular da metinde yer alacak.
29 Ocak 2023

Altılı masa olarak bilinen muhalefet partileri liderlerinin bir araya geldiği toplantıda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hukuken üçüncü defa aday olamayacağı belirtildi. Bu açıklamaya AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan yazılı bir açıklama ile tepki göstererek, Erdoğan'ın adaylığının önünde hukuki bir engel olmadığını ve seçmenin AKP'den aday beklediğini ifade etti. Turan, muhalefetin iddialarını 'bayatlamış Sabih Kanadoğlu taktikleri' olarak nitelendirdi ve Yüksek Seçim Kurulu'nun bu konuyu tartışması gerektiğini belirtti.
27 Ocak 2023

CHP, İYİ Parti, Gelecek Partisi, DEVA Partisi, Saadet Partisi ve Demokrat Parti liderleri, 'altılı masa' olarak bilinen toplantıda 11'inci kez bir araya geldi. Yaklaşık on saat süren toplantının ardından yapılan ortak yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın hukuken üçüncü defa aday olamayacağı ve 'millet ittifakı' adayının seçimi kazanacağı belirtildi. Liderler ayrıca bireysel Twitter mesajlarıyla demokrasi vurgusu yaptılar ve birlikte demokratik bir iktidar inşa etme hedeflerini dile getirdiler.
26 Ocak 2023

Altılı masa olarak bilinen muhalefet partileri liderleri, 11. toplantılarını gerçekleştirdi. Toplantıda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Anayasa'ya göre üçüncü kez aday olamayacağı belirtildi ve bu durumun demokrasi tarihine kara bir sayfa olarak eklendiği ifade edildi. Ayrıca, başörtüsü ile ilgili anayasa değişikliği önerisinin başörtülü kadınları korumak yerine siyasi istismara yol açacağı ve Cumhur İttifakı'nın bu konudaki samimiyetsizliği eleştirildi. Millet İttifakı'nın seçimlere hazır olduğu ve Cumhurbaşkanı adayını belirleme sürecinin devam ettiği vurgulandı.
26 Ocak 2023

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya'nın altılı masa kurmaylarıyla yaptığı görüşmeye göre, cumhurbaşkanı adayının belirlenmesinde anketlerin kullanılmayacağı belirtilmiştir. Anket sonuçlarının sosyal medya manipülasyonları ve toplumsal kaygılar nedeniyle güvenilir olmayabileceği ifade edilmiştir. 2019 yerel seçimlerinde Ekrem İmamoğlu'nun anketlerde son sırada çıkmasına rağmen başarılı bir aday olduğuna dikkat çekilerek, anketlerin her zaman doğru sonuç vermeyebileceği örneği verilmiştir. DEVA Partisi ve CHP temsilcileri de anketlerin sağlıklı sonuçlar vermeyeceği konusunda hemfikir olduklarını belirtmişlerdir.
26 Ocak 2023

Demokrat Parti (DP) Genel Merkezi önünde görev yapan polislerin geri çekilmesi üzerine, DP Genel Başkan Yardımcısı Cemal Enginyurt, bu durumun gerçek sebebinin partinin 'millet ittifakı'na verdiği desteğe bağlı olduğunu iddia etti. Enginyurt, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'yu eleştirerek, bazı suç örgütü liderlerine ve uyuşturucu baronlarına koruma sağlanırken, DP'nin korumasının geri çekilmesini eleştirdi ve bu durumun siyasi bir karar olduğunu öne sürdü.
23 Ocak 2023

Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, bir röportajda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kazanabilecek aday olduğunu düşündüğünü belirtti. İYİ Parti'nin 'kazanacak aday' konusundaki itirazlarına rağmen Uysal, Kılıçdaroğlu'nun adaylığının doğal ve uygun olduğunu, ikinci bir Ekmeleddin İhsanoğlu vakasının yaşanmayacağını ve Kılıçdaroğlu'nun siyasi akıl ve birikimle süreci yönetecek iddialı bir isim olduğunu ifade etti. Ayrıca, karar alma süreçlerinin erkene alınması gerektiğini vurguladı.
23 Ocak 2023

AKP, seçimleri 14 Mayıs'ta yapmak istiyor ve kampanya süresince 'Yeter, söz milletindir!' sloganını kullanacak. Bu slogan, 1950'de iktidara gelen Demokrat Parti'nin lideri Adnan Menderes tarafından muhalefetteyken kullanılmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu sloganın eleştirilere karşı savunmasını yaparken, AKP'nin seçim kampanyası koordinatörü Prof. Ertan Aydın, kampanyanın 'Türkiye Yüzyılı' temasını taşıyacağını ve Türkiye'nin küresel kaostan çıkıp kendi eksenine yönelmesi gerektiğini ifade etti.
20 Ocak 2023

Britanya Başbakanı Rishi Sunak, hareket halindeki aracın yolcu koltuğunda emniyet kemeri takmadan seyahat ederken görüntülendi. Polis, görüntülerle ilgili inceleme başlattı. Sunak, durum için özür diledi ve hatalı davranış olduğunu kabul etti. Muhalefet ve Liberal Demokrat Parti yetkilileri, Sunak'ı bu davranışı ve diğer konulardaki performansı nedeniyle eleştirdi.
20 Ocak 2023

Ermeni gazeteci ve yazar Hrant Dink, suikast sonucu hayatını kaybettiği yer olan Agos gazetesinin eski binası önünde anıldı. Anmaya çeşitli meslek gruplarından insanlar ve vatandaşlar katılırken, bazı siyasi liderlerin sessiz kalmaları dikkat çekti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu anma ile ilgili bir mesaj paylaşırken, İYİ Parti, DEVA Partisi, Gelecek Partisi, Saadet Partisi ve Demokrat Parti liderlerinden herhangi bir açıklama gelmedi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da anma ile ilgili sessiz kaldı.
20 Ocak 2023

Organize suç örgütü lideri Sedat Peker, seçimler öncesinde belgeleri paylaşacağını ancak bunun için 'dijital tecrit'in kaldırılması gerektiğini belirtti. Birleşik Arap Emirlikleri'nde bulunan Peker, geçmişte hükümet hakkında iddialar ortaya atmış ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun BAE ziyareti sonrası sosyal medya kısıtlamalarıyla karşılaşmıştı. Peker, Demokrat Parti Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt'un ilgili çağrısını retweet etti ve avukatı Ersan Barkın, Peker'in koşullar değişmeden paylaşım yapamayacağını ifade etti.
20 Ocak 2023
İşaretlediklerim