Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2023 yılında Kahramanmaraş merkezli depremlerde 45 bin 784 kişi hayatını kaybetti. 2023 yılında toplam ölüm sayısı, bir önceki yıla göre yüzde 4,1 artarak 525 bin 814 oldu. Deprem kaynaklı ölümler, dışsal yaralanma ve zehirlenme kaynaklı ölümler arasında yer aldı ve bu oran 2022'de yüzde 3,9 iken 2023'te yüzde 12,3'e yükseldi. Ayrıca, dolaşım sistemi hastalıkları ve iyi/kötü huylu tümörler gibi diğer ölüm nedenleri de detaylandırıldı.
14 Haziran 2024

Kahramanmaraş merkezli depremlerde 72 kişinin hayatını kaybettiği Adıyaman’daki İsias Otel davasında üçüncü duruşma görüldü. Mahkeme, tutuklu sanıkların mevcut hallerinin devamına karar verdi ve bilirkişi raporunun beklenmesine hükmetti. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Ünal Üstel ve yaşamını yitiren sporcuların aileleri de duruşmaya katıldı. Duruşma 22 Ekim’e ertelendi.
12 Haziran 2024

AFAD, depremzedelere gönderdiği mesajla kira yardımını bu ay sonlandıracağını bildirdi. Kahramanmaraş merkezli depremlerde evsiz kalan kiracılar, bu karara sosyal medyada tepki gösterdi. CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, devletin depremzedeler arasında ayrım yapmaması gerektiğini belirterek kararı eleştirdi. Ağbaba, ev sahiplerinin kira yardımlarının devam edeceğini, ancak kiracıların yardımlarının kesileceğini vurguladı.
10 Haziran 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, zorunlu afet sigortasının (ZAS) haziran sonu itibarıyla devreye alınacağını açıkladı. Bu sigorta modeli, deprem, sel, heyelan, fırtına, dolu, çığ ve orman yangını gibi doğal afetleri kapsayacak. ZAS, mevcut zorunlu deprem sigortasına ek olarak konut içindeki taşınır malları da teminat altına alacak. Ayrıca, köy alanları da bu sigorta kapsamına dahil edilecek.
7 Haziran 2024

Endonezya, mevcut başkent Cakarta'nın doğal afetler, altyapı sorunları ve yer altı sularının aşırı kullanımı nedeniyle hızla batması sonucu yeni başkent Nusantara'ya taşınma çalışmalarında sona yaklaştı. Devlet Başkanı Joko Widodo, Borneo Adası'ndaki Doğu Kalimantan eyaletinde yer alan yeni başkentteki inşaat alanlarını inceledi ve taşınmanın yüzde 80 tamamlandığını belirtti. Widodo, yeni başkentin ağustos ayında Bağımsızlık Günü kutlamaları kapsamında resmen faaliyete geçmesini planladıklarını açıkladı.
5 Haziran 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), kentte çökme riski taşıyan 1556 bina tespit ettiklerini duyurdu. İBB, hızlı tarama testleri için 160 bin talep aldıklarını ve bugüne kadar 35 bin yapıda analiz yaptıklarını belirtti. Analiz sonuçlarına göre, binaların yüzde 50'si yüksek risk kategorisinde yer alıyor. Riskli binalarda yaşayan 10 bini aşkın kişinin tahliye edileceği ve kira desteği verileceği açıklandı.
3 Haziran 2024

6 Şubat depremlerinde yıkılan Furkan Apartmanı davasında, firari sanık Hasan Hüseyin Sever’in avukatı Ersan Şen, müvekkili için tutuklanmama garantisi verilmesini talep etti. Bu talep, depremde yakınlarını kaybedenler tarafından tepkiyle karşılandı ve Şen mahkeme çıkışında yuhalandı. Duruşma savcısı, bazı sanıklar için üst sınırdan ceza ve tutuklama talep ederken, mahkeme heyeti duruşmayı 18 Temmuz’a erteledi.
31 Mayıs 2024

6 Şubat 2023'te Hatay İskenderun'da meydana gelen depremlerde yıkılan MCG Tower, sadece 3 yıllık bir binaydı ve 14 kişinin ölümüne neden oldu. Belgeselde, binanın yıkılma nedenleri tanıklıklar, belgeler, video ve fotoğraflarla araştırıldı. Sorumlu olarak gösterilen mimar, mühendis ve yapı denetim şirketi yetkilileri suçlamaları kabul etmedi. Müştekiler ise sorumluların cezalandırılmasını talep etti.
31 Mayıs 2024

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kayseri Pınarbaşı'nda sosyal konut alanını inceledi ve Türkiye'nin deprem bölgesi olduğunu vurgulayarak kentsel dönüşümün önemine dikkat çekti. Özhaseki, tüm siyasi partilerin belediye başkanlarına çağrıda bulunarak, evlerin daha dirençli hale getirilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, kentsel dönüşüm başvurularının geri çevrilmediğini ve bu konuda eşit hizmet sunmaya devam edeceklerini ifade etti.
29 Mayıs 2024

Adıyaman Valiliği, Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan İsias Otel'de hayatını kaybedenler için açılan davada, Adıyaman Belediyesi'ndeki kamu görevlileri hakkında soruşturma izni verdi. İl İdare Kurulu, otelin yapısal kusurları ve denetim eksikliklerinin binanın yıkılmasına sebep olabileceğini belirtti. Bu kapsamda, yapı ruhsatında imzası bulunan ve sorumlulukları tespit edilen dört belediye görevlisi hakkında soruşturma izni verildi. Karar, depremde oğlunu kaybeden Murat Aktuğralı tarafından uzun zamandır beklenen bir adım olarak değerlendirildi.
28 Mayıs 2024

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), İstanbul'un Büyükçekmece ilçesinin 25.10 kilometre açığında, Marmara Denizi'nde 3,8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiğini duyurdu. Kandilli Rasathanesi ise depremin büyüklüğünü 3,9 olarak açıkladı. Deprem, 27 Mayıs 2024 tarihinde saat 00:38'de gerçekleşti ve 7 km derinlikte hissedildi. Depremde can veya mal kaybı olup olmadığına dair bilgi verilmedi.
27 Mayıs 2024

6 Şubat depremlerinde hasar gören Gaziantep’in İslahiye ilçesindeki caminin minaresine bu yıl da leylek yuva yaptı. Bu nedenle minarenin onarımı bir kez daha ertelendi. İmam Ömer Güneş, leyleğin yuvayı şiddetli rüzgardan sonra tekrar aynı yere yaptığını belirtti. Leylek göç ettikten sonra minare tadilatının devam edeceği açıklandı.
24 Mayıs 2024

Kahramanmaraş merkezli depremlerde Hatay’ın Antakya ilçesinde yıkılan ve 94 kişinin ölümüne neden olan Buket Apartmanı’nın zemin etüt raporunda belediye onayının bulunmadığı tespit edildi. Hatay savcılığının yürüttüğü soruşturma sonucunda, apartmanın yıkılmasına ilişkin iddianame Hatay 5’inci Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi. İddianamede, apartmanın taşıyıcı sistem elemanlarının yetersiz olduğu ve kullanılan malzeme kalitesinin düşük olduğu belirtildi. Sorumluların 'bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma' suçundan 22 yıl altışar aya kadar hapsi isteniyor.
20 Mayıs 2024

Genç moda tasarımcısı Zeynep Ağırbaş, 'Sev Kardeşim' adlı yeni koleksiyonunu 24-25 Mayıs tarihlerinde İstanbul'da Galata Postane'de sergileyecek. Koleksiyon, Yeşilçam filmlerinden ve Hatay deprem bölgesindeki güçlü kadınlardan ilham alıyor. Ağırbaş, koleksiyonunda geleneksel el işçiliğine ve kadın dayanışmasına vurgu yapıyor. British Council desteğiyle ve ZEY markası altında hazırlanan koleksiyon, Hatay Deprem Dayanışması Derneği ve Rimmen Kadın Kooperatifi işbirliğiyle üretildi.
18 Mayıs 2024

Japonya'nın Noto Yarımadası'nda yapılan bir araştırma, yoğun kar ve yağmurun yer altı basıncını artırarak bazı depremlerin oluşumuna katkıda bulunabileceğini ortaya koydu. Araştırma, son 11 yıl içindeki depremleri inceleyerek, 2020'den itibaren mevsimsel yağışların sismik hareketlerle eş zamanlı olduğunu gösterdi. Araştırmacılar, yağışların yer altındaki gözenek sıvısı basıncını artırarak sismik dalgaların hareketini yavaşlattığını, buharlaşma veya yüzey akışı ile basıncın azalması sonucu ise dalgaların hızlandığını belirtti.
13 Mayıs 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Özgür Özel arasında gerçekleşen görüşmede, Erdoğan'ın yanında bulunan boş koltuk sosyal medyada ve kamuoyunda geniş yankı buldu. Bu koltuk, Erdoğan'ın hem AK Parti lideri hem de cumhurbaşkanı olarak üstünlük kurma ve tek lider olma mesajı verdiği şeklinde yorumlandı. Ayrıca, bu durumun protokol kuralları açısından da bir mesaj içerdiği, Erdoğan'ın koltuğunun tek olması ve Özel'in yanında boş bir koltuk bulunması dikkat çekti.
2 Mayıs 2024

Milli Eğitim Bakanlığı, Kahramanmaraş merkezli depremler sonucu yerleri değiştirilen öğretmenlere, önceki görev yerlerine dönüş hakkı verdi. Deprem sonrası olağanüstü hal kapsamında bazı öğretmenlerin görev yerleri değiştirilmişti. Şimdi bu öğretmenler, eski görev yerlerine süre şartı olmaksızın başvuruda bulunabilecekler. Başvurular 3-6 Mayıs tarihleri arasında alınacak ve atamalar 7 Mayıs'ta gerçekleştirilecek.
30 Nisan 2024

Adıyaman'da gerçekleşen İsias Oteli davasının ikinci duruşmasında, mahkeme tutuklu sanıklar Ahmet Bozkurt, Mehmet Fatih Bozkurt ve Erdem Yıldız'ın tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Gaziantep Barosu'nun davaya katılma talebi reddedildi ve yeni bir bilirkişi raporu için dosya, teknik bir üniversiteden alınması amacıyla sevk edildi. KKTC Başbakanı Ünal Üstel ve Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği Başkanı Ruşen Karakaya, Türkiye'nin adalet sistemine olan güvenlerini ifade ettiler.
26 Nisan 2024

Tokat'ta meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki depremin ardından, bölgede artçı sarsıntılar devam ediyor. Kısa süre içinde 4,0 ve 4,4 büyüklüğünde iki artçı sarsıntı daha kaydedildi. Bu sarsıntılar, bölgedeki vatandaşlar arasında endişe yaratmaya devam ediyor. Yetkililer, vatandaşları olası artçı sarsıntılara karşı dikkatli olmaları konusunda uyarıyor.
18 Nisan 2024

Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 5,6 büyüklüğünde bir deprem kaydedildi. AFAD ve Kandilli Rasathanesi'nin verilerine göre deprem, çevre illerden de hissedildi ve yaklaşık 5-6 kilometre derinlikte gerçekleşti. Deprem sonucunda Tokat ve Yozgat'ta binalar ve ahırlar hasar gördü, ancak herhangi bir can kaybı yaşanmadı. AFAD, bölgeden 231 ihbar alındığını ve hasar tespit çalışmalarının devam ettiğini açıkladı.
18 Nisan 2024
İşaretlediklerim