Milli Savunma Bakanlığı, Kuzey Irak'ta altı askerin hayatını kaybettiğini ve yedi askerin yaralandığını açıkladı. Bu gelişme üzerine Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bir güvenlik toplantısı yapma kararı aldı. Toplantı, 13 Ocak Cumartesi günü İstanbul'daki Dolmabahçe Çalışma Ofisinde gerçekleştirilecek ve toplantıya Dışişleri, İçişleri, Milli Savunma bakanları ile Genelkurmay Başkanı ve Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı katılacak.
13 Ocak 2024

Beyaz Saray, Gazze'de yaşanan açlık krizinin farkında olduklarını ve bu sorunu hafifletmek için gerekli adımları atacaklarını belirtti. Gazze'de 23 binden fazla Filistinlinin ölümüne ve ciddi bir açlık krizine yol açan savaşın ardından, Birleşmiş Milletler bölgedeki insanların yüzde 40'ının açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu duyurdu. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, bölgeye daha fazla gıda girişi için İsrail ile temas halinde olduklarını ve Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın bölge gezisinde bu konuya odaklandığını ifade etti.
11 Ocak 2024

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail ziyareti sırasında Savaş Kabinesi toplantısına katılarak iki devletli çözümün uygulanmasının gerekliliğini İsrailli yetkililere iletti. Blinken, İsrail'in siyasi ilerleme kaydetmesi için iki devletli çözümün bir vizyon olarak sunulması gerektiğini ve Hamas'ı tamamen ortadan kaldırmanın imkansız olduğunu belirtti. İsrail Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer ise Batı Şeria'daki Filistinlilerin büyük bir kısmının Hamas'ı desteklediğini ifade etti. Blinken'in Orta Doğu turu kapsamında bir dizi ülkeyi ziyaret ettiği ve Mısır'a da gitmesinin beklendiği bilgisi verildi.
11 Ocak 2024

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Türk mevkidaşı Hakan Fidan ile görüşmeler yapmak üzere İstanbul'a geldi. Blinken ve heyetini taşıyan uçak, İstanbul Havalimanı'na iniş yaptı. Blinken'ı havalimanında Türk ve Amerikan yetkililer karşıladı. Yapılacak görüşmede İsrail'in Gazze'ye saldırıları, bölgesel konular ve Türkiye-ABD arasındaki ikili ilişkilerin ele alınması bekleniyor.
5 Ocak 2024

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Miller, İran'ın Kirman eyaletinde meydana gelen ve 103 kişinin ölümüne yol açan patlamalarla ABD'nin herhangi bir ilgisinin olmadığını belirtti ve iddiaları gülünç olarak nitelendirdi. Ayrıca, İsrail'in de bu patlamalarda bir dahli olduğuna inanmak için bir nedenleri olmadığını ifade etti. Miller, patlamalarda hayatını kaybedenler için başsağlığı dileklerini iletti.
3 Ocak 2024

İsveç'in NATO'ya katılımı için gerekli olan katılım protokolü, Meclis Dışişleri Komisyonu tarafından onaylandı. Protokolün, İsveç Genel Kurulu'ndan da onay alması gerekiyor. Şu ana kadar NATO üyesi 31 ülkeden 29'u İsveç'in üyeliğini onayladı. Türkiye ise İsveç'teki Kuran yakma eylemleri ve terörle mücadele yasasının yetersizliği nedeniyle protokolün onayını geciktiriyor.
26 Aralık 2023

Somali Cumhurbaşkanının oğlu Muhammed Hasan Şeyh Mahmud, 30 Kasım'da İstanbul'da bir motokuryeye çarparak ölümüne sebep olmuş ve gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılmıştı. İstanbul başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma sonucunda hazırlanan iddianamede Mahmud'un 'taksirle ölüme neden olma' suçundan iki yıldan altı yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, şüphelinin yakın zamanda yurt dışından gelerek ifade vereceğini belirtti. Somali Cumhurbaşkanı ise oğlunun kaçmadığını, işi nedeniyle yurt dışına çıktığını ifade etti.
26 Aralık 2023

Britanya'nın Guayaquil Fahri Konsolosu ve iş insanı Colin Armstrong, Ekvador'un Los Rios eyaletindeki çiftliğinde kimliği belirsiz silahlı kişiler tarafından kaçırıldı. Polis, kaçırılmanın uyuşturucu kaçakçılığıyla bağlantılı çeteler tarafından yapıldığını düşünüyor ve Armstrong'un bulunması için geniş çaplı bir operasyon başlattı. Hem Britanya hem de Ekvador Dışişleri bakanlıkları olayla ilgili henüz bir açıklama yapmadı. Ekvador'da artan şiddet olayları ve güvenlik krizi devam ederken, yeni Devlet Başkanı Daniel Noboa caydırıcı yasaların çıkartılacağını açıklamıştı.
17 Aralık 2023

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in Gazze'deki bombalamaları nedeniyle uluslararası desteği kaybetmeye başladığını ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya uzun vadeli bir çözüm için hükümetini değiştirmesi gerektiğini ifade etti. İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen ise bu açıklamalara yanıt vererek, İsrail'in uluslararası destek olmasa dahi Hamas'a karşı savaşını sürdüreceğini ve mevcut aşamada ateşkesin Hamas'a yarar sağlayacağını savundu.
13 Aralık 2023

ABD, Ukrayna'daki savaş nedeniyle Rusya'ya uygulanan ambargoyu delmekle suçladığı çeşitli ülkelerden 150'den fazla kişi ve kuruluşa yaptırım kararı aldı. Bu kuruluşlar arasında Türkiye, Çin ve BAE merkezli şirketler de bulunuyor. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, bu adımların Rusya'nın Ukrayna'daki eylemlerinin hesap verebilirliğini artırmak için atıldığını belirtti. ABD Hazine Bakanlığı, yaptırım listesine alınan Türk şirketlerinin isimlerini ve yaptırımların sebeplerini açıkladı.
12 Aralık 2023

Avrupa Birliği Komisyonu, Türk turistlerin Yunan adalarına bir haftalık vize ile seyahat edebilmeleri uygulamasını onayladı. Daha önce Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in görüşmesi sonrasında bu uygulama duyurulmuştu. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, AB Komisyonu'nun onayının ardından Yunan makamlarının ilgili yönetmeliği hazırladığını ve Türk vatandaşlarının adalara giriş-çıkışlarında zorluk yaşamamaları için gerekli altyapı çalışmalarının sürdüğünü belirtti.
8 Aralık 2023

Fransa, Gazze için Uluslararası İnsani Konferans'ta alınan kararlar doğrultusunda Gazze'ye ek 600 ton insani yardım gönderme kararı aldı. Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Gazzelilerin salgın hastalık ve açlık riskiyle karşı karşıya olduğu ve Gazze'de ilaç, su, gıda ve tıbbi bakıma erişimde sorunlar yaşandığı belirtildi. Ayrıca, Gazze Şeridi'ne yönelik kısıtlamaların kaldırılması gerektiği ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) için ek 2 milyon avro tesis edileceği ifade edildi.
7 Aralık 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani'nin katılımıyla Türkiye-Katar Yüksek Stratejik Komite 9'uncu Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantı sonrasında iki ülke arasında çeşitli alanlarda 12 işbirliği anlaşması ve bir ortak bildiri imzalandı. İmzalanan anlaşmalar arasında siyasi istişareler, kültürel işbirliği, eğitim, insani yardım, askeri çerçeve anlaşması ve bilimsel işbirliği gibi konular yer alıyor.
4 Aralık 2023

İsrail ile Hamas arasındaki çatışmaların yeniden alevlenmesi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Hamas'ı terör örgütü olarak görmeyip 'kurtuluş ve mücahitler grubu' olarak tanımlaması, İsrail ile Türkiye arasında bir polemiğe yol açtı. İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen'in Türkiye'yi Hamas'ı barındırmakla itham eden bir mesaj paylaşmasının ardından, Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, İsrail'in Filistinlilere yönelik baskı politikalarını eleştirdi ve İsrail'in sivil nüfusa saldırılarını meşru müdafaa olarak görmeyi reddetti.
2 Aralık 2023

İsrail ve Hamas arasında Cuma günü başlayan ve bu gece yarısı sona ermesi beklenen dört günlük geçici ateşkes, iki gün daha uzatıldı. Ateşkes süresince Gazze'deki rehineler ve İsrail hapishanelerindeki bazı mahkumlar serbest bırakıldı, acil yardımlar bölgeye ulaştırıldı. Hamas, daha fazla mahkumun serbest bırakılması amacıyla ateşkesin uzatılmasını talep etmişti. Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Majed Al Ansari, ateşkesin iki gün daha uzatılması konusunda anlaşma sağlandığını duyurdu.
27 Kasım 2023

Yemen'in Aden şehri açıklarında, Zodiac şirketi tarafından işletilen ve İsrail ile bağlantılı olan 'Central Park' adlı tanker, kimliği belirsiz silahlı saldırganlar tarafından kaçırıldı. Tankerde 22 kişilik çok uluslu mürettebat bulunuyor ve aralarında iki Türk kaptan, Aydın Hasırcı ve Okan Yüksel de var. Geminin fosforik asit yükü taşıdığı belirtilirken, olayın Dışişleri Bakanlığı tarafından takip edildiği ifade edildi. Saldırıyı henüz üstlenen olmadı.
26 Kasım 2023

Katar, Gazze Şeridi'nde İsrail ile Hamas arasında yaşanan çatışmalara 23 Kasım Cuma günü yerel saatle 07:00'de (TSİ 08:00) dört gün sürecek bir insani ara verileceğini açıkladı. Bu süre zarfında, kadın ve çocuk 13 İsrailli rehinenin serbest bırakılması planlanıyor. İsrail, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın elinde bulunan 239 İsrailli rehinenin listesini aldığını doğruladı.
23 Kasım 2023

ABD'nin eski Başkanı Barack Obama döneminde Dışişleri Bakanlığı görevlisi olan Stuart Seldowitz, New York'ta bir Mısırlı satıcıya 'terörist' diyerek hakaret ettiği ve nefret söyleminde bulunduğu gerekçesiyle gözaltına alındı. Seldowitz'in bu söylemleri sosyal medyada yayıldıktan sonra New York Polis Departmanı tarafından 'nefret suçu' ve 'ağırlaştırılmış taciz ve takip ederek tacizde bulunma' suçlamalarıyla gözaltına alınmasına yol açtı. New York Belediye Başkanı Eric Adams, olaya ilişkin yaptığı açıklamada İslamofobiye karşı olduklarını ve bu tür saygısız söylemlerin şehirde yeri olmadığını belirtti.
23 Kasım 2023

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, bir televizyon kanalında yaptığı açıklamada, savaştan sonra Gazze Şeridi'nin güvenlik kontrolünün İsrail tarafından sağlanacağını belirtti. Cohen, Filistin Yönetimi'nin Gazze'nin yönetimi konusunda çözüm sunmadığını ve İsrail'in Ürdün Nehri'nden Akdeniz'e kadar olan bölgede güvenlik kontrolünü elinde tutacağını ifade etti. Ayrıca, Gazze'ye silah girişini önlemek amacıyla İsrail'in güvenlik kontrolünü üstleneceğini söyledi. Bu açıklama, ABD'nin İsrail'e yönelik eleştirilerinin ardından geldi.
19 Kasım 2023

Gazze'de bulunan Türk vatandaşlarının tahliyesi, Refah Sınır Kapısı üzerinden Mısır'a geçiş yapılmasıyla yeniden başladı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli'nin açıklamasına göre, daha önce 30 vatandaş ve aile yakını Türkiye'ye getirilmiş, ancak sınır kapısının kapanmasıyla süreç durmuştu. Şimdi ise 44 kişi daha Mısır'a geçti ve sayının artması bekleniyor. Bu kişiler Türk diplomatlar tarafından karşılandıktan sonra Kahire üzerinden uçakla Türkiye'ye getirilecek.
18 Kasım 2023
İşaretlediklerim