Gazze'de bulunan Türk vatandaşlarının tahliyesi, Refah Sınır Kapısı üzerinden Mısır'a geçiş yapılmasıyla yeniden başladı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli'nin açıklamasına göre, daha önce 30 vatandaş ve aile yakını Türkiye'ye getirilmiş, ancak sınır kapısının kapanmasıyla süreç durmuştu. Şimdi ise 44 kişi daha Mısır'a geçti ve sayının artması bekleniyor. Bu kişiler Türk diplomatlar tarafından karşılandıktan sonra Kahire üzerinden uçakla Türkiye'ye getirilecek.
18 Kasım 2023

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dışişleri Komisyonu, İsveç'in NATO'ya katılım protokolünün onaylanmasını 16 Kasım Perşembe günü görüşecek. İsveç ve Finlandiya, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından NATO'ya katılmak için başvuruda bulunmuş, ancak Türkiye başlangıçta bazı endişelerini dile getirmişti. Haziran 2022'de İspanya'daki NATO zirvesinde Türkiye, İsveç ve Finlandiya'nın üyeliğine yönelik itirazlarından vazgeçmişti. Finlandiya'nın NATO üyeliği onaylanırken, İsveç'in üyeliği ise bazı gerginlikler nedeniyle bekletiliyordu. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan, Temmuz 2023'te İsveç'in üyeliği için olumlu sinyal vermişti.
14 Kasım 2023

Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Ebu Zeyd, Refah Sınır Kapısı'nın Gazze Şeridi'ne açık olduğunu ve kapalı olduğuna dair algının yanlış olduğunu belirtti. Ebu Zeyd, Gazze'ye yardımların girişine engel olanın İsrail olduğunu ifade etti ve bu durumu eleştirdi. Ayrıca, Mısır'ın Gazze'ye insani yardım sağlamaya devam ettiğini vurguladı.
14 Kasım 2023

Britanya'nın eski başbakanlarından David Cameron, Dışişleri Bakanı olarak atandı. Bu atama, İçişleri Bakanı Suella Braverman'ın Filistin yanlısı eylemleri 'nefret yürüyüşü' olarak tanımlaması ve bu sebeple tartışma konusu olmasının ardından Başbakan Rishi Sunak tarafından yapılan kabine değişikliği sonucunda gerçekleşti. Braverman'ın yerine Dışişleri Bakanı olan James Cleverly getirildi ve Cleverly'nin yerine ise David Cameron atandı.
13 Kasım 2023

Britanya İçişleri Bakanı Suella Braverman, İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarının ardından Londra polisinin Filistin destek gösterilerine izin vermesini eleştirerek 'taraf tutmakla' suçlamış ve bu durum ülkede tartışmalara yol açmıştır. Braverman, Filistin'le dayanışma yürüyüşlerini 'nefret yürüyüşü' olarak adlandırmış ve polisi çifte standart uygulamakla itham etmiştir. Britanya Başbakanı Rishi Sunak, bu gelişmelerin ardından Braverman'ı görevden alarak yerine Dışişleri Bakanı James Cleverly'i atamıştır.
13 Kasım 2023

İsrail Dışişleri Bakanlığı, 7 Ekim'de gerçekleşen saldırılarda öldürülen kişi sayısını 1400'den 1200'e düzelttiğini açıkladı. Bu düzeltme, UNESCO'nun Gazze'deki duruma ilişkin aldığı karara İsrail'in tepki gösterdiği bir açıklama sırasında ortaya çıktı. Bakanlık Sözcüsü Lior Hayat, ölü sayısının güncellendiğini doğruladı. İsrail makamları daha önce öldürülenlerin sayısını 1400 olarak duyurmuştu.
10 Kasım 2023

Avrupa Komisyonu'nun Türkiye ile ilgili raporunda, Türkiye'nin demokratik kurumlarının işleyişinde ciddi eksiklikler ve yargı bağımsızlığında gerileme olduğu belirtilmişti. Dışişleri Bakanlığı, raporu 'mesnetsiz' olarak nitelendirerek bu iddiaları ve eleştirileri reddetti. Bakanlık, AB politikalarının sadece Avrupa için değil, tüm dünyada, Ortadoğu dahil olmak üzere evrensel değerlere ve uluslararası hukuka dayanması gerektiğini vurguladı.
8 Kasım 2023

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, mevkidaşı Hakan Fidan'la görüşmek üzere Ankara'ya geldi. Blinken'ı, Esenboğa Havalimanı'nda, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake, Dışişleri Bakanlığı Amerika'dan Sorumlu İkili Siyasi İşler Genel Müdürü Büyükelçi Yaprak Balkan, Ankara Vali Yardımcısı Namık Kemal Nazlı ve çok sayıda yetkili karşıladı. Blinken ve Fidan'ın görüşmesinde Gazze'deki durum, bölgesel meseleler ve ikili ilişkilerin ele alınması bekleniyor.
6 Kasım 2023

Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçisi Şakir Özkan Torunlar'ın istişarelerde bulunmak üzere Ankara'ya çağrıldığını duyurdu. Bu karar, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları ve insani yardım girişine izin vermemesi nedeniyle alındı. İsrail'in Gazze'ye saldırıları sonucunda binlerce Filistinli hayatını kaybetti ve yaralandı. İsrail ayrıca Gazze'deki en büyük sağlık tesisi olan Şifa Hastanesi'ni de hedef aldı.
4 Kasım 2023

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail'in Gazze'ye saldırıları konusunda Ürdün, Mısır, Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin dışişleri bakanlarıyla görüşecek. Görüşmeler Ürdün'ün başkenti Amman'da gerçekleşecek. Ayrıca, bu bakanların Filistin Kurtuluş Örgütü Genel Sekreteri Hasan eş-Şeyh ile de görüşeceği bildirildi. Görüşmelerin ardından bir basın toplantısı düzenlenecek.
4 Kasım 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas'ın elinde bulunan rehineler serbest bırakılmadan 'geçici insani ateşkes' teklifini reddettiklerini ifade etti. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüşmesinin ardından basın toplantısı düzenleyen Netanyahu, Gazze'ye yakıt girişine izin vermediklerini ve para gönderilmesine karşı çıktıklarını belirtti. ABD Başkanı Joe Biden'ın 'geçici insani ateşkes' teklifini zikretmeden 'tüm güçleriyle devam edeceklerini' vurguladı.
3 Kasım 2023

ABD, Ukrayna işgalinin ardından Rusya'nın askeri araç ve ekipmanlara erişimini engellemek amacıyla Türkiye, Çin ve Birleşik Arap Emirlikleri merkezli 130 firma ve kişiyi yaptırım listesine ekledi. Yaptırımların hedefinde, Rus istihbaratıyla bağlantılı olduğu iddia edilen Türk uyruklu Berk Türken ve firmaları bulunuyor. Ayrıca, Rusya'nın enerji üretimi ile metal ve madencilik sektörünü hedef alan diplomatik yaptırımlar da uygulandı. Birleşik Arap Emirlikleri merkezli birkaç firma da yaptırımlara dahil edildi.
2 Kasım 2023

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Türkiye'ye bir ziyaret gerçekleştirecek. Blinken, daha önce 12 Ekim'de İsrail'i ziyaret etmiş ve Başbakan Benyamin Netanyahu'nun savaş kabinesiyle yaklaşık sekiz saat süren bir toplantıya katılmıştı. Blinken'ın 5 Kasım'da Türkiye'yi ziyaret etmesi bekleniyor.
1 Kasım 2023

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, senatoda İsrail’in Gazze saldırıları nedeniyle ellerini kırmızıya boyayan aktivistlerce protesto edildi. Protestocular, Blinken'ın konuşmasını sloganlar atarak kesti ve 'kana bulanmış eller' sembolize eden kırmızıya boyalı ellerini havaya kaldırarak sessiz bir şekilde protestolarına devam etti. Protesto, Blinken ve ABD Savunma Bakanı Llyod Austin'in Biden yönetiminin 106 milyar dolarlık yardım talebi için senato ödenek komitesinde bulunduğu sırada gerçekleşti.
1 Kasım 2023

Yemen'deki İran destekli Husiler, İsrail'e insansız hava araçları ve füzelerle düzenlenen saldırıları üstlendi. Husilerin Askeri Sözcüsü Yahya es-Seri, Filistinlilere destek için üçüncü kez saldırı düzenlediklerini ve İsrail'in saldırıları duruncaya kadar saldırılarını sürdüreceklerini belirtti. İran destekli Husiler, Eylül 2014'ten beri Yemen'deki bazı bölgeleri kontrol ediyor ve ilk defa İsrail'e yönelik saldırıları üstleniyor.
31 Ekim 2023

İsrail heyeti, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi toplantısına Nazi Almanyası döneminde Yahudilere taktırılan Davut yıldızıyla katıldı. İsrail'in BM Büyükelçisi Gilad Erdan, konseydeki konuşmasında örgütü Hamas militanlarının 7 Ekim saldırıları karşısında 'sessiz kalmak'la suçladı. Erdan, konuşmasının ardından 'Bir daha asla' yazılı sarı Davut yıldızını ceketine iliştirdi. Bu hareket, Holokost kurbanları için bir anıt merkezi bulunan Yad Vashem’in genel müdürü Dani Dayan tarafından eleştirildi.
31 Ekim 2023

Türkiye, Gazze Şeridi'ndeki Türk-Filistin Dostluk Hastanesi'ne İsrail ordusu tarafından düzenlenen saldırıyı kınadı. Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, hastanenin koordinatlarının dahil olduğu gerekli tüm bilgilerin İsrail makamlarıyla paylaşıldığı belirtildi. Açıklamada, Gazze'deki Filistin halkını temel haklarından mahrum bırakmayı amaçlayan kuşatma ve bu saldırının uluslararası hukuku ihlal ettiği ifade edildi.
30 Ekim 2023

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile telefonda görüştü. Görüşmede İsrail ve Filistin arasındaki çatışmalar ele alındı. Blinken, Gazze ihtilafının bölgeye yayılmasını önlemek, rehinelerin serbest bırakılmasını sağlamak ve insani yardımı seferber etmek yönündeki çabaları görüştüklerini belirtti. Ayrıca İsveç'in NATO'ya katılımının onaylanması da görüşme gündemlerindeydi. Fidan ise Gazze'deki halkın ayrım yapılmaksızın topyekun hedef alınmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı.
29 Ekim 2023

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Irak ve Suriye'deki ABD üslerine yapılan saldırılarla İran'ın bir ilgisinin olmadığını belirtti. ABD'li yetkililer, Hamas-İsrail savaşının kızışmasının ardından İran destekli güçlerin bölgedeki ABD üslerini hedef aldığını iddia etmişti. Abdullahiyan, bölgedeki herhangi bir grubun ABD hedeflerine saldırısının kanıtsız bir şekilde İran'la ilişkilendirilmesinin yanlış olduğunu ifade etti. Ayrıca, bölgedeki insanların Filistin'deki gelişmelere karşı hassas ve öfkeli olduğunu, ancak İran'dan emir almadıklarını ve kendi kararlarıyla hareket ettiklerini savundu.
29 Ekim 2023

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nun Gazze'deki çatışmaların durdurulmasını talep eden ateşkes kararını 'alçakça' olarak nitelendirdi ve reddetti. Cohen, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, hedeflerinin Hamas'ı ortadan kaldırmak olduğunu belirtti. İsrail ordusu, Gazze'ye 7 Ekim'de başlattığı hava saldırılarını yoğunlaştırmış ve 'kara operasyonunun genişletileceğini' duyurmuştu.
28 Ekim 2023
İşaretlediklerim