Mali'de, Mali ve Rus paralı asker şirketi Wagner askerlerini taşıyan uçak pistten çıktı ve 140 kişi hayatını kaybetti. Kazanın yakıt deposundaki bir arızadan kaynaklandığı tahmin ediliyor. Uçakta ölenler arasında bir Rus pilot da bulunuyordu. Yaklaşık bir ay önce de Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin uçak kazasında hayatını kaybetmişti.
28 Eylül 2023

Rusya'nın Tver bölgesinde özel bir jetin düşmesi sonucu 10 kişi hayatını kaybetti. Rus özel güvenlik şirketi Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin'in de uçakta olduğu iddia ediliyor. Wagner'e yakın bazı Telegram kanallarında, uçağın Rus ordusuna ait savunma sistemleri tarafından düşürüldüğü öne sürüldü. Prigojin, daha önce Rus ordusunu Wagner'e saldırı düzenlemekle suçlamış ve karşılık vermekle tehdit etmişti.
23 Ağustos 2023

Alman Dış İstihbarat Teşkilatı (BND), Wagner grubunun Kremlin'e karşı isyanını bir hafta öncesinden 'belirsiz bir işaret' ile öngörmüş ancak kesin teyit edemediği için Almanya Başbakanı Olaf Scholz'u hızlıca bilgilendirememiş. Wagner grubunun lideri Yevgeny Prigojin, Rus ordusunu Wagner'e saldırmakla suçlamış ve Rostov bölgesine girmişti. Bu olay üzerine Rusya'da 'silahlı isyan' suçlamasıyla dava açılmış, ancak Prigojin'in Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'nun arabuluculuğuyla gerilimi azaltma önerisini kabul etmesi üzerine dava kapatılmıştır.
10 Temmuz 2023

Rusya ve Ukrayna arasında gerçekleşen esir takası sonucu Türkiye'ye gelen Azov Taburu liderlerinin Ukrayna'ya dönüşü, Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov tarafından anlaşma ihlali olarak nitelendirildi. Peskov, bu kişilerin ihtilaf sonlanıncaya kadar Türkiye'de kalması gerektiğini ve Rusya'nın dönüş konusunda bilgilendirilmediğini ifade etti. Ayrıca, Peskov bu durumu Ukrayna'nın karşı taarruzdaki başarısızlıklarıyla ilişkilendirdi.
8 Temmuz 2023

Polonya Başbakan Yardımcısı ve Hukuk ve Adalet Partisi lideri Jaroslaw Kaczynski, Belarus'taki Wagner güçlerinin varlığı nedeniyle Polonya'nın doğu sınırındaki askeri varlığın güçlendirileceğini belirtti. Kaczynski, bu durumun sadece Ukrayna için değil, Litvanya ve Polonya gibi komşu ülkeler için de tehlike oluşturduğunu ifade etti. Sınırın güçlendirilmesi, sınıra yakın yerlerde konuşlu Polonya güçlerinin takviyesini ve bölgede engeller inşa edilmesini içerecek.
29 Haziran 2023

Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), Wagner paralı savaşçı grubunun lideri Yevgeniy Prigojin'e yönelik silahlı isyan nedeniyle açılan ceza davasının kapatıldığını duyurdu. İsyancıların suç içerikli eylemlerinden vazgeçtiği belirtildi. Wagner'e ait askeri teçhizatın Rusya Silahlı Kuvvetlerine devredilmesi yönünde hazırlıkların devam ettiği bildirildi. Prigojin, daha önce Rus ordusunu Wagner'e saldırı düzenlemekle suçlamış ve karşılık vermekle tehdit etmişti.
27 Haziran 2023

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, silahlı isyana kalkışıp geri çekilen Rus paralı asker şirketi Wagner’in savaşçılarının Rusya’da sözleşme imzalayarak orduya katılabileceğini veya Belarus’a gidebileceğini belirtti. Putin, Wagner savaşçılarının çoğunluğunun vatansever olduğunu ve geri çekilerek daha fazla kan dökülmesini engellediklerini ifade etti. Ayrıca, Batı'yı isyanı kışkırtmakla suçladı. Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin, Rus ordusunu Wagner’e saldırı düzenlemekle suçlamış ve karşılık vermekle tehdit etmişti.
26 Haziran 2023

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, özel güvenlik şirketi Wagner'in Mali ve Orta Afrika'daki operasyonlarına devam edeceğini belirtti. Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin'in Rus ordusuna karşı isyan etmesi ve Ukrayna'yı terk ederek Rusya'ya dönmesi sonrası, Lavrov, Wagner isyanının Rusya'nın dost ve müttefiklerle olan ilişkisini etkilemeyeceğini ifade etti. Prigojin, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'nun Rusya'da gerilimi azaltma önerisini kabul ettiğini açıkladı.
26 Haziran 2023

Twitter CEO'su Elon Musk, Wagner grubunun isyanıyla ilgili bir paylaşımda bulundu. Musk'ın paylaşımına Belarus Dışişleri Bakanlığı, 'Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko sayesinde artık erkekler de biraz uyuyabilir' şeklinde yanıt verdi. Özel güvenlik şirketi Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin, Rus ordusunu Wagner'e saldırı düzenlemekle suçlamış ve karşılık vermekle tehdit etmişti. Prigojin, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'nun Rusya'da gerilimi azaltma önerisini kabul ettiğini açıklamıştı.
25 Haziran 2023

Rus güvenlik şirketi Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin ve savaşçıları, Rusya'nın Rostov-Na-Donu kentinden ayrıldı. Wagner'in Rostov-Na-Donu'daki Rus Güney Askeri Bölge Karargahı binasından ayrılarak tüm askeri teçhizatını da şehirden çıkardığı görüldü. Ayrıca, Rusya Federal Karayolu Ajansı'ndan yapılan açıklamada, otoyollarda getirilen tüm kısıtlamaların kaldırıldığı bildirildi. Wagner'in kurucusu Prigojin, daha önce Rus ordusunu Wagner'e saldırı düzenlemekle suçlamış ve karşılık vermekle tehdit etmişti.
25 Haziran 2023

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Wagner Grubu kurucusu Yevgeniy Prigojin hakkında açılan ceza davasının kapatılacağını ve Prigojin’in Belarus’a gideceğini belirtti. Prigojin, daha önce Rus ordusunu Wagner’e saldırı düzenlemekle suçlamış ve karşılık vermekle tehdit etmişti. Ayrıca, Federal Güvenlik Servisi (FSB), Prigojin hakkında 'silahlı isyan' suçlamasıyla ceza davası açmıştı. Prigojin, Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko’nun çekilme çağrısını kabul etmişti.
24 Haziran 2023

Rus güvenlik şirketi Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin, Rus ordusunu Wagner'e saldırı düzenlemekle suçladı ve karşılık vermekle tehdit etti. Bu durum üzerine Rusya'nın Federal Güvenlik Servisi (FSB), 'silahlı isyan' suçlamasıyla ceza davası açtı. Prigojin, Rusya Savunma Bakanlığı'nın Wagner'i kandırdığını ve ortadan kaldırmak istediğini iddia etti. Rusya Savunma Bakanlığı ise Wagner'in kamplarına dair sosyal medyada yer alan görüntülerin 'sahte' ve 'provakasyon' olduğunu belirtti.
24 Haziran 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye'deki seçim sürecine Rusya'nın müdahale ettiğini öne sürdü. Kılıçdaroğlu, montaj ve kumpas içeren içeriklerin arkasında Rusya'nın olduğunu iddia etti ve Rusya'dan bu müdahaleleri durdurmasını talep etti. Muharrem İnce'nin adaylıktan çekilmesiyle ilgili tartışmaların ortasında bu iddialar gündeme geldi. Kremlin sözcüsü Dmitriy Peskov ise bu iddiaları yalanlayarak Rusya'nın diğer ülkelerin iç işlerine ve seçim süreçlerine karışmadığını belirtti.
12 Mayıs 2023

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Vladimir Putin'in Stalingrad Muharebesi'nin 80. yıl dönümü etkinliklerinde yaptığı konuşmada Batı'nın Ukrayna'ya silah tedarikine karşı Rusya'nın mevcut potansiyelini sonuna kadar kullanacağını ifade ettiğini aktardı. Putin, Avrupa ülkelerinin Rusya ile yeni bir savaşa çekilmesi ve Alman Leopard tanklarıyla tehdit edilmesine değinerek, modern bir savaşın farklı olacağını ve tank kullanımının sorunu çözmeyeceğini belirtti.
3 Şubat 2023
İşaretlediklerim