Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Behram köyünde, Assos Antik Kenti’nin yer aldığı bölgede çıkan yangın kontrol altına alındı. Yangın, rüzgarın etkisiyle sahil kesimine doğru ilerledi ve yaklaşık 31 hektarlık makilik ve otluk alan zarar gördü. Yangına 10 uçak, beş helikopter ve 225 personel ile müdahale edildi. Yangın, Assos Kazı Evi’ni teğet geçerken, antik kent içindeki otlar ve çalılıklar yandı.
26 Haziran 2024

Mayıs ayında Karabük, Çankırı, Kastamonu, Bolu, Düzce, Sakarya ve Van’ın yüksek noktalarına kar yağdı. Bolu’da Köroğlu Dağı’nın zirvesindeki Kartalkaya ve diğer yüksek bölgelerde sabah saatlerinde başlayan sağanak yağış yerini kar yağışına bıraktı. Düzce, Sakarya, Karabük, Van, Kastamonu ve Çankırı'nın yüksek kesimlerinde de kar yağışı gözlemlendi. Hava sıcaklıklarının hissedilir derecede düştüğü bu bölgelerde sis ve rüzgar da etkili oldu.
14 Mayıs 2024

Güneş'teki patlamalar sonucu oluşan jeomanyetik fırtına, Trabzon'un Ortahisar ilçesinde Kuzey Işıkları'nın görülmesine neden oldu. NASA, bu patlamaların radyo frekansları, elektrik şebekeleri ve navigasyon sinyalleri üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini belirtti. Kuzey Işıkları, yeryüzünün manyetik alanı ile Güneş'ten gelen yüklü parçacıkların etkileşimi sonucu oluşuyor ve bu olay İngiltere, İrlanda, Rusya ve Slovakya gibi diğer ülkelerde de gözlemlendi.
11 Mayıs 2024

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye'nin batı kesimlerinden başlayarak Güney ve İç Ege, Batı Akdeniz, İç Anadolu ile batı ve orta Karadeniz bölgelerinde kuvvetli yağış ve fırtına beklendiği konusunda sarı kodlu uyarıda bulundu. Güney ve güneybatı yönlerinden esmesi beklenen rüzgarın fırtına ve yer yer kuvvetli fırtına şeklinde olacağı tahmin ediliyor. Ağaç ve direk devrilmesi, çatı uçması, ulaşımda aksamalar, toz savrulması gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerektiği vurgulanıyor.
20 Nisan 2024

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye'nin kuzeydoğusu ve iç kesimlerinde hava durumuna ilişkin son değerlendirmeleri paylaştı. Rize, Artvin ve Trabzon'un doğusunda sağanak yağış, Ardahan çevresinde ise kar yağışı bekleniyor. Ayrıca, Doğu Karadeniz'in iç kesimleri ile Doğu Anadolu'nun kuzey ve doğusunda çığ tehlikesi, kar erimeleri ve heyelan riski bulunuyor. İç kesimlerde hava sıcaklıklarının 2 ila 4 derece azalması, diğer yerlerde ise önemli bir değişiklik olmaması öngörülüyor.
4 Nisan 2024

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Muğla'nın kıyı kesimleri ve Antalya'nın batı kıyıları için gök gürültülü sağanak yağış uyarısında bulundu. Yarın öğle saatlerinden itibaren yerel olarak kuvvetli olması beklenen yağışlar nedeniyle ani sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı ve kuvvetli rüzgar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerektiği belirtildi.
25 Şubat 2024

İzlandalı bilim insanları, İzlanda'nın güney batısındaki Grindavik kasabası yakınlarında bulunan bir yanardağ yarığında, kayıtlara geçen en hızlı magma akıntısını gözlemledi. 10 Kasım 2023 tarihinde yapılan gözlemlerde, magma akıntısının hızı saniyede 7 bin 400 metreküp olarak belirlendi. Bu hız, 2021, 2022 ve 2023'teki Fagradalsfjall bölgesindeki yanardağ patlamaları sırasında yapılan ölçümlerden yaklaşık 100 kat daha hızlı. Araştırmanın sonuçları Science dergisinde yayımlandı.
9 Şubat 2024

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Doğu Karadeniz'in yüksek kesimlerinde yoğun karla karışık yağmur ve kar yağışı beklendiğini duyurdu. Akşam saatlerinden itibaren Trabzon, Rize, Artvin ve Giresun'un 600 metre üzerindeki alanlarda başlayacak yağışların, yarın kıyı kesimler dahil 100 metre üzerindeki yüksekliklerde de kuvvetli olacağı öngörülüyor. Kar yağışı nedeniyle ulaşımda aksamalar, buzlanma ve don gibi olumsuzluklara karşı tedbirli olunması gerektiği vurgulanıyor.
12 Ocak 2024

Mersin'in Akdeniz ilçesinde, halk arasında 'boz camgöz' olarak bilinen altı solungaçlı bir köpek balığı kıyıya vurdu. Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nden Prof. Dr. Deniz Ayas olay yerinde incelemelerde bulundu. 4,1 metre boyunda ve 400 kilogram ağırlığında olan dişi köpek balığının, balıkçılık faaliyetleri sonucu yanlışlıkla yakalanmış olabileceği düşünülüyor. Büyükşehir Belediyesi tarafından denizden çıkarılan köpek balığı gömülecek.
1 Ocak 2024

21 Aralık, Kuzey Yarım Küre için yılın en uzun gecesini ve kış mevsiminin başlangıcını işaret ediyor. Dünya'nın Güneş etrafındaki dönüş süresi nedeniyle kış gün dönümü bazen 21 Aralık'ta, bazen de 22 Aralık'ta gerçekleşiyor. Bu tarihten itibaren Kuzey Yarım Küre'de günler uzamaya başlarken, Güney Yarım Küre'de günler kısalmaya başlıyor. Ayrıca, makalede diğer mevsim geçişlerini belirleyen gün dönümleri ve ekinoksların tarihleri de belirtilmiştir.
21 Aralık 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Ege Bölgesi'nde bulunan Çanakkale, İzmir, Manisa, Aydın ve Muğla illeri için kuvvetli sağanak yağış uyarısında bulundu. Uyarıya göre, yarın sabah saat 03:00'ten itibaren başlayacak olan yağışların akşam 21:00'e kadar sürmesi bekleniyor. Özellikle Muğla'nın bazı ilçelerinde yağışların çok kuvvetli olacağı tahmin ediliyor.
20 Aralık 2023

Gaziantep'in Oğuzeli ilçesinde bulunan Kayacık Barajı'nda büyük miktarda balık ölümü meydana geldi. Yerel halkın ihbarı üzerine İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri olay yerine gelerek incelemelerde bulundu ve numune aldı. Mahalle sakinleri, balık ölümlerinin arttığını ve çevreye yayılan kötü kokudan rahatsız olduklarını belirtti. Olayın sebebi henüz belirlenemedi ve araştırmalar devam ediyor.
12 Aralık 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Balıkesir, Tekirdağ ve Çanakkale illeri için sarı kodlu hava durumu uyarısı yayınladı. Bu illerde gök gürültülü sağanak yağışın beklendiği bildirildi. Ayrıca vatandaşlar ani sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı ve yağış anında kuvvetli rüzgar gibi olası olumsuzluklara karşı uyarıldı.
4 Aralık 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Ege Denizi'nin kuzeyinde yarın ilk saatlerden itibaren kuzey ve kuzeydoğu yönlerinden esmesi beklenen 6 ila 8 kuvvetindeki fırtına için uyarıda bulundu. Fırtınanın aynı gün gece saatlerinde etkisini kaybedeceği öngörülüyor.
3 Aralık 2023

Japonya'nın başkenti Tokyo'ya 200 kilometre uzaklıkta, deniz altı yanardağının patlaması sonucu yeni bir ada meydana geldi. Ogasawa ada zincirine eklenen bu ada, volkanik patlamalarla oluştu ve 100 metre çapında. Japonya Meteoroloji Enstitüsü'nün helikopterinden çekilen görüntülerde adanın üzerinde yoğun duman ve lav püskürmeleri gözlemlendi. Tokyo Üniversitesi Deprem Araştırma Enstitüsü'nden uzmanlar, adanın boyutlarının artabileceğini ve lavlarla kaplı kısımlarının kalıcı olabileceğini belirtiyor.
13 Kasım 2023

Fransa'da etkili olan Ciaran fırtınası nedeniyle iki kişi hayatını kaybetti, 47 kişi yaralandı. Fırtına, ülkede ciddi hasara yol açtı ve acil yardım ekipleri 11 binin üzerinde müdahalede bulundu. Elektrik hatlarından sorumlu kuruluş Enedis'in verilerine göre, 523 bin kişi elektrik kesintisi nedeniyle mağdur oldu. Beş vilayette, yağmur, şiddetli rüzgar ve sel riski nedeniyle alarm seviyesi turuncuda olmaya devam ediyor.
3 Kasım 2023

Fransa'da Ciaran Fırtınası nedeniyle vatandaşlardan evlerinden çıkmamaları istendi. İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, özellikle Fransa'nın kuzeybatısındaki Bretonya ve Normandiya bölgelerinde etkili olacak fırtına nedeniyle vatandaşları uyardı. Fırtınanın hızının saatte 170 kilometreyi bulabileceği ve kıyı bölgelerinde 10 metreyi bulan dalgalara yol açabileceği belirtildi. Kıyı kesimlerindeki 16 yerleşim yerinde uyarı seviyesi 'turuncu'ya yükseltildi.
1 Kasım 2023

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi Müdürü Doç. Dr. Doğan Kalafat, olası bir İstanbul depreminin Marmara Denizi'nde tsunamiye neden olabileceğini belirtti. Kalafat, Marmara Denizi'nde meydana gelebilecek bir depremin çevresindeki yedi ili etkileyeceğini ve depremin büyüklüğünün 7'nin üzerinde olacağını öngördü. Ayrıca, depremin ardından tsunamilerin oluşabileceği uyarısında bulundu ve Marmara'da beklenen tsunamilerin heyelan kaynaklı olduğunu dile getirdi.
20 Ekim 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün fırtına uyarısı yaptığı Doğu Karadeniz'de hortum oluştu. Samsun'un Canik ilçesi açıklarında sabah saatlerinde oluşan hortum cep telefonu kamerasıyla görüntülendi. Hortumun ardından bölgede şiddetli yağış başladı. Meteoroloji, Doğu Karadeniz'de rüzgarın sabah saatlerinden itibaren kuzey ve kuzeybatıdan 6 ila 8 kuvvetinde saatte 50-75 kilometre hızla fırtına şeklinde eseceği uyarısında bulunmuştu.
9 Ekim 2023

Meteoroloji 12. Bölge Müdürlüğü, Doğu Anadolu Bölgesi'nde 09.10.2023 Pazartesi günü kuvvetli rüzgar ve kısa süreli fırtına beklendiğini duyurdu. Erzurum, Kars, Ağrı, Iğdır, Muş, Bitlis, Van, Hakkari ve Şırnak'ta batı ve güneybatı yönlerden 40-60 km/saat hızında, yükseklerde kısa süreli 70-80 km/saat hızında rüzgar bekleniyor. Ulaşımda aksamalar, çatı uçması, soba ve doğalgaz kaynaklı zehirlenmelere karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerektiği belirtildi.
8 Ekim 2023
İşaretlediklerim