Marmara Denizi'nde 9 Mart 2023 tarihinde yerel saatle 08:28'de 3,9 büyüklüğünde bir deprem kaydedildi. Depremin merkez üssü Bursa'nın Karacabey ilçesinin 14,41 kilometre açığı olarak belirlendi ve depremin derinliği 7 kilometre olarak ölçüldü. Bu depremden iki gün önce Marmara Denizi'nde 3,6 büyüklüğünde başka bir deprem daha meydana gelmişti.
9 Mart 2023

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, RTÜK'ün Kahramanmaraş depremleri sonrasında iktidarın deprem yönetimini eleştiren medya kuruluşlarına ceza vermesini kınadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremle ilgili eksiklikleri dile getiren eleştirilere sert bir dille yanıt vermişti. RTÜK, son olarak Flash Haber ve Habertürk'e cezalar uyguladı. TGC, haber erişiminin özgür olması gerektiğini ve RTÜK'ün cezalarla kamusal meselelerin tartışılmasını engellediğini belirtti.
8 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret ettiği gerekçesiyle CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu hakkında dört yıl sekiz aya kadar hapis cezası isteniyor. Erdoğan'ın avukatları, Kaftancıoğlu'nun 'Demokrasi yoluyla bir diktatörü bu ülkeden göndereceğiz' ifadesi nedeniyle suç duyurusunda bulunmuştu. İstanbul Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu tarafından yürütülen soruşturma sonucunda hazırlanan iddianame, asliye ceza mahkemesine gönderildi ve kabul edilirse Kaftancıoğlu hakim karşısına çıkacak. Kaftancıoğlu, Twitter üzerinden yaptığı yorumda, 'Yaptıklarımız yapacaklarımızın garantisidir ve sizler ne yaparsanız yapın Gİ-DE-CEK-Sİ-NİZ!' ifadelerini kullandı.
8 Mart 2023

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu üyesi ve CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesinin ardından en az 603 kadının öldürüldüğünü ve 464 kadının şüpheli şekilde hayatını kaybettiğini belirtti. Yüceer, AKP'nin iktidara geldiği 2002 yılından bu yana Türkiye'de en az 7.990 kadının öldürüldüğüne dikkat çekti. İstanbul Sözleşmesi'nin 20 Mart 2021'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararıyla feshedildiği ve Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun bu kararı hukuka uygun bulduğu bilgisi verildi.
8 Mart 2023

AKP'li Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan, CNN Türk'te katıldığı bir programda Cumhur İttifakı liderleri Recep Tayyip Erdoğan ve Devlet Bahçeli'ye destek vermenin sadece vatani ve insani bir görev olmakla kalmayıp, aynı zamanda 'imani bir görev' olduğunu savundu. Sayan, bu açıklamasıyla Millet İttifakı liderlerini eleştirirken, Erdoğan ve Bahçeli'yi övdü.
8 Mart 2023

ORC Araştırma Genel Müdürü Mehmet Pösteki, millet ittifakında yaşanan krizin, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun lehine dönüştüğünü ve 'Türkiye ittifakı' görüntüsü oluşturduğunu ifade etti. ORC'nin 4-6 Mart tarihleri arasında yaptığı ankete göre Kılıçdaroğlu, Erdoğan'a karşı yüzde 56,8 ile önde görünüyor. Pösteki, deprem sonrası AKP'nin oy kaybettiğini ve Meclis'te çoğunluğu kaybedeceğini öngörüyor. Ayrıca HDP'nin seçimlerde kilit rol oynayacağını ve Muharrem İnce ile ilgili sürprizler olabileceğini belirtiyor.
8 Mart 2023

Millet İttifakı'nın ortak cumhurbaşkanı adayı olarak belirlenen Kemal Kılıçdaroğlu'nun seçim kampanyası süreci netleşti. Kılıçdaroğlu, mitinglerden ziyade toplumsal gruplarla buluşmalar düzenleyerek 'tarafsızlık' vurgusu yapacak ve 'gri bölge' olarak adlandırılan, iktidara oy vermeye meyilli ancak kararsız seçmenlere yönelecek. Deprem bölgesindeki ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak kampanya 'renksiz ama etkili' bir şekilde yürütülecek. Ayrıca, ittifak içindeki altı partinin liderlerinin bazı kentlerde birlikte mitingler düzenlemesi planlanıyor ve Kılıçdaroğlu kampanyasını deprem bölgesinden başlatıp orada bitirmeyi hedefliyor.
8 Mart 2023

İnsan hakları kurumlarında çalışan 11 kişinin yargılandığı Büyükada davası, Yargıtay'ın yerel mahkemenin kararını bozmasının ardından yeniden görülmeye başlandı. Yargıtay, bir sanığın eksik araştırma sonucu hapis cezası aldığını ve üç sanığın beraat etmesi gerektiğini belirtmişti. İstanbul 35'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, sanıklar ve avukatları Yargıtay'ın bozma kararına uyulmasını talep etti. Mahkeme heyeti, bozma kararına uyduğunu açıkladı ve Taner Kılıç hakkındaki yurt dışı yasağının devamına ve ByLock kullanımının araştırılmasına karar verdi. Bir sonraki duruşma 6 Haziran'da yapılacak.
8 Mart 2023

Uluslararası haber ajansı Reuters, Türkiye'de meydana gelen büyük deprem sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sıkı destekçileri arasında bile siyasi tercihlerin değiştiğini bildirdi. Deprem bölgesinde yapılan röportajlarda, vatandaşlar iktidarın deprem hazırlığı ve sonrasındaki koordinasyon eksikliklerini eleştirdi. Bazı vatandaşlar, muhalefet partilerine yönelik desteklerini ifade ederken, özellikle Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'a olumlu bakış açılarına dikkat çektiler. ORC Araştırma'nın anketine göre, muhalefetin adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a karşı önde olduğu belirtildi.
8 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından İTÜ'ye atanan Rektör İsmail Koyuncu'nun, Akademi Vakfı üzerinden üniversitede kadrolaşma yaptığı iddia ediliyor. Vakfın kurucuları arasında çok sayıda AKP'li siyasetçi bulunuyor. Koyuncu'nun öğrencileri, çevre mühendisliği bölümüne öğretim üyesi olarak atanırken, vakfa yakın diğer isimler de üniversitenin çeşitli kademelerinde görev alıyor. İTÜ'nün geleneksel vakıflarıyla mücadele eden Koyuncu'nun, kendi vakfının toplantılarını üniversitede yapması dikkat çekiyor. Ayrıca vakfın yönetiminde ve kurucuları arasında kadın bulunmuyor.
8 Mart 2023

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Gençlik Kolları, olası cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu için Netflix açılış ekranını taklit eden bir video hazırladı. Videoda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Ben geliyorum' isimli bir yapımı izlediği gösteriliyor. Videoda ayrıca Netflix'in 'Kim izliyor' bölümünde MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ve Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici gibi siyasi figürlerin isimleri yer alıyor.
7 Mart 2023

ORC Araştırma'nın yaptığı ankete göre, Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhur İttifakı'nın adayı Tayyip Erdoğan'a karşı yüzde 56,8'e yüzde 43,2'lik bir üstünlük sağlıyor. Bu sonuçlar, 4-6 Mart tarihleri arasında 28 ilde 1850 katılımcı ile yapılan ankette elde edildi. Aynı şirketin ocak ayındaki anketinde ise Kılıçdaroğlu yüzde 41,8, Erdoğan ise yüzde 42,5 oranında oy alıyordu. Ayrıca, Aksoy Araştırma'nın şubat anketinde altılı masa partilerinin toplam oyu yüzde 43,4, AKP ve MHP'nin toplam oy oranı ise yüzde 38,9 olarak ölçüldü.
7 Mart 2023

Reuters'ın analizine göre, Millet İttifakı'nın önündeki en büyük zorluklardan biri HDP ile olan ilişkileri olacak. İttifak içindeki bazı partilerin tabanlarında HDP'nin açık desteği tepki çekebilir. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanlığı adaylığının ardından HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, 'demokrasi' gündeminde anlaşma sağlanırsa destek verebileceklerini belirtti. İttifak içindeki bazı yetkililer, HDP'nin desteğinin ittifak tabanından oy kaybına yol açabileceğini ve bu durumun dikkatli bir denge gerektirdiğini ifade ediyor.
7 Mart 2023

Kayseri'nin İncesu ve Hacılar ilçelerinde meydana gelen 4,7 ve 4,4 büyüklüğündeki depremler üzerine Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, bu depremlerin düşük aktiviteli Ecemiş Fay zonu içerisinde gerçekleştiğini belirtti. Görür, geçmişte bu zonun büyük depremler ürettiğini ancak şu an için büyük boyutlu depremler beklemediğini ifade etti. Ayrıca, son dönemdeki Maraş ve Gaziantep depremlerinin Anadolu Levhası'nın aktif fay sistemlerinde stres değişimine neden olduğunu ve bu nedenle bölgede küçük boyutlu depremlerin beklenebileceğini söyledi.
7 Mart 2023

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında ölü sayısının artmasında deprem öncesi ve sonrası yapılan ihmallerin ve beceriksizliklerin etkili olduğunu belirtti. Altay, özellikle ilk iki gün yaşanan sorunlara dikkat çekerek, eğer Türk Silahlı Kuvvetleri ve madenciler hızlı bir şekilde bölgeye ulaştırılsaydı, en az 10 bin kişinin hayatta olabileceğini ifade etti. Ayrıca, bir valinin ölü sayısının açıklanandan üç kat fazla olduğunu söylediğini aktardı.
7 Mart 2023

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Türkiye'deki deprem bölgesindeki yıkık ve acil yıkılacak bina sayısının 232 bin 632 olduğunu açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 488 bin yeni hane yapılacağını ve 6,5 milyon yapının acilen dönüşmesi gerektiğini belirtti. İnşaat Mühendisleri Odası, hasar seviyelerini ağır hasarlı, orta hasarlı ve az hasarlı olarak sınıflandırdı.
7 Mart 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından SİT derecesi düşürülerek yapılaşmaya açılan Sedef ve Kaşık Adaları ile ilgili hazırlanan bilirkişi raporunda, adaların Prens Adaları Fayı'na yakınlığı ve yapılaşmanın deprem etkilerini artıracağı belirtildi. Suudi Prens'e 2011'de yapılaşma izni verilen Sedef Adası ve yapılaşma planları bulunan Kaşık Adası için yapılan Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Raporu'nun (ETBAR) yeterli olmadığı, dört mevsim incelenmesi gereken alanların sadece üç mevsimde incelendiği ve denizdeki türlerin araştırılmadığı ifade edildi. TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, adalarla ilgili kararın durdurulması ve iptali için dava açtı.
7 Mart 2023

Marmara Denizi'nde 7 Mart 2023 tarihinde saat 11:36'da 3,6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Kandilli Rasathanesi depremin büyüklüğünü 3,8 olarak açıklarken, AFAD 3,6 olarak bildirdi. Depremin derinliği yaklaşık 8,4 kilometre olarak ölçüldü. 2019 yılında Silivri açıklarında meydana gelen ve büyüklüğü Kandilli'ye göre 5,7, AFAD'a göre 5,8 olan depreme de atıfta bulunuldu.
7 Mart 2023

CHP'nin YSK temsilcisi Mehmet Hamdi Yakupoğlu, yabancı uyruklu seçmen sayısını öğrenmek için İçişleri Bakanlığı ve TBMM'den yanıt alamadıklarını belirtti. YSK'nın seçim sonuçlarını etkileme hakkı olmadığını ve sandık güvenliğinin önemini vurgulayarak, sandık başında olmanın önemine dikkat çekti. Yakupoğlu, seçmen listelerinin oluşturulmasında devlet memurlarının görev alacağını ve bu durumun seçmen hareketliliğine nasıl bir etki yapacağının belirsiz olduğunu ifade etti.
7 Mart 2023

Borsa İstanbul'da yaşanan deprem sonrası düzenlemeler ve Türkiye Varlık Fonu'nun piyasaya müdahalesiyle BİST-100 endeksinin 5000 seviyesinin altına düşmesinin önlenmeye çalışıldığı ifade edildi. Ekonomi yönetiminin dolar kuru, tahvil ve kredi faizleri gibi alanlarda belirli seviyelerin korunması için adımlar attığı, bu durumun serbest piyasa ekonomisinden uzaklaşma riskini taşıdığı uzmanlar tarafından dile getirildi. Ziraat Portföy'ün geçen hafta BİST100 endeksine 4,31 milyar liralık alım yaparak düşüşü engellediği belirtildi. Ayrıca, TL ile fiyatlanan varlıkların kontrol altında olduğu, CDS'nin ise yurtdışı piyasalarda döviz ile fiyatlandığı için kontrol dışı kaldığı ifade edildi.
7 Mart 2023
İşaretlediklerim