Sağlık Bakanlığı, 109'uncu dönem devlet hizmeti yükümlülüğü kapsamında 1724 yeni mezun hekim ve uzman hekimin atamasını gerçekleştirdi. Atanan hekimlerin büyük bir kısmı deprem bölgesine gönderildi, ancak birçok hekim için ne çalışacakları sağlık kurumu ne de barınacak yer bulunuyor. Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası bölgede ciddi barınma ve altyapı sorunları yaşanıyor. Hekimler, çalışacakları yerlerin güvenli olmasını, temel ihtiyaçların karşılanmasını ve devlet hizmet yükümlülüğü sürelerinin kısalmasını talep ediyorlar. Türk Tabipleri Birliği, hekimlerin temel ihtiyaçlarının karşılanmadığını ve ayrımcılığa uğradıklarını belirtiyor.
7 Mart 2023

Hatay'ın Defne ilçesi açıklarında 4,1 büyüklüğünde bir deprem kaydedildi. Deprem, yerin 7,05 kilometre derinliğinde gerçekleşti. Bu sarsıntı, Kahramanmaraş merkezli büyük depremlerin ardından yaşanan artçı depremler arasında yer alıyor. AFAD tarafından sağlanan bilgilere göre deprem gece saat 01.14'te meydana geldi.
7 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Adıyaman'daki bir basın toplantısında depreme dayanıklı binalar hakkında konuşurken teknik terimleri kullanırken zorlandı. Giresun'un Çamoluk ilçesi kaymakamlığı bu konuşmayı internet sitesinde paylaştı. Sosyal medyada bir kullanıcı, Erdoğan'ın bu anlarını tekno müzik eşliğinde kurgulayarak paylaştı ve bu görüntüler dikkat çekti.
7 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, kentsel dönüşüm projelerini hızlandırmak amacıyla uzun vadeli ve sübvansiyonlu bir finans yönetimi sistemi getireceklerini duyurdu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) de riskli binaların yenilenmesi için sıfır faizli finansman ve kira desteği sağlayacağını açıkladı. Erdoğan, Türkiye'de 6,5 milyon yapının acilen dönüşmesi gerektiğini ve siyasi hesaplarla sürecin geciktirilmesinin ağır sonuçları olacağını belirtti. Ayrıca, deprem bölgesindeki işletmelerin borçlarının silineceği ve hasar gören esnafa destek kredileri sağlanacağı bilgisi verildi.
6 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 10 Mart'ta seçim kararını alacaklarını ve bu kararın ertesi gün Resmi Gazete'de yayımlanarak seçim sürecinin başlayacağını açıkladı. Erdoğan, seçimlerin 14 Mayıs'ta yapılmasının planlandığını belirtti. Ayrıca, depremzedelerin seçmen kaydı ve ikametgah değişikliklerinden dolayı hak kaybı yaşamamaları için bir Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi yayınlanacağını ifade etti. Erdoğan'ın üçüncü dönem adaylığı konusunda hukuki tartışmalar devam ederken, Erdoğan ve danışmanları yeni sistemle 'sıfırlanma' teorisini savunuyor; ancak bu teori kanunda açık bir hüküm bulunmadığı için tartışmalı.
6 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamasına göre, Türkiye'deki deprem bölgesindeki yıkık ve acil yıkılacak bina sayısı 230 bin, bağımsız birim sayısı ise 645 bin olarak belirlendi. Ayrıca, 40 bin binada 164 bin orta hasarlı bağımsız birim bulunuyor. Erdoğan, deprem bölgesinde 488 bin yeni hane inşa edileceğini ve Türkiye genelinde 6,5 milyon yapının acilen dönüşmesi gerektiğini ifade etti. İnşaat Mühendisleri Odası hasar seviyelerini ağır, orta ve az hasarlı olarak sınıflandırıyor.
6 Mart 2023

Cumhurbaşkanı danışmanları Mehmet Uçum ve Ayhan Ogan, İstanbul ve Ankara büyükşehir belediye başkanlarının cumhurbaşkanı yardımcısı olarak gösterilmesinin anayasaya aykırı olduğunu iddia etti. Buna karşılık hukukçu Kerem Altıparmak, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde cumhurbaşkanının geniş yetkileri olduğunu ve kararnameyle cumhurbaşkanı yardımcısının güçlendirilebileceğini, bu durumun anayasaya aykırı olmadığını belirtti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığının kesinleşme noktasına geldiği ve kazanılması durumunda iki belediye başkanının geniş yetkilerle cumhurbaşkanı yardımcısı olarak görev yapacağı ifade ediliyor.
6 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Kahramanmaraş merkezli depremlerde ölenlerin sayısının 46 bin 104'e ulaştığını belirtti. Ayrıca, deprem bölgesindeki 11 ilde yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı bina sayısının 230 bin, bağımsız bölüm sayısının ise 645 bin olduğunu ifade etti.
6 Mart 2023

TİP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, Cumhurbaşkanı danışmanı Mehmet Uçum'un İstanbul ve Ankara büyükşehir belediye başkanlarının cumhurbaşkanı yardımcısı adayı olarak gösterilmesine yönelik anayasal itirazlarına karşılık, anayasanın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üçüncü kez aday olamayacağını belirtti. Uçum, bu durumun anayasaya aykırı olduğunu savunurken, Kadıgil anayasanın cumhurbaşkanlığına ilişkin bazı koşulları hatırlattı. Hukukçuların çoğunluğu Erdoğan'ın anayasaya göre üçüncü dönem adaylığının mümkün olmadığını belirtiyor, ancak Erdoğan yeni sistemle adaylıkta bir engel olmadığını ifade etmişti.
6 Mart 2023

Türkiye'de meydana gelen depremler sonrasında Borsa İstanbul'da yaşanan kayıpların telafi edilmesi amacıyla Türkiye Varlık Fonu (TVF) tarafından piyasaya sürülen toplam tutar 240 milyon dolara ulaştı. Bu miktar, TVF'nin borsayı desteklemek için ayırdığı 1 milyar dolarlık kaynağın yüzde 24'ünü oluşturuyor. Ziraat Portföy yatırım fonlarına aktarılan bu kaynaklarla, bazı yatırım fonlarının büyüklüğü yüzde 40'tan fazla artış gösterdi.
6 Mart 2023

Türkiye'nin cari açıkla mücadele ettiği bir dönemde, Suudi Arabistan Kalkınma Fonu Türkiye Merkez Bankası'na 5 milyar dolarlık mevduat yatırılması konusunda anlaşma yaptı. Bu adım, Suudi Arabistan Kralı ve Veliaht Prensi'nin kararıyla gerçekleşti. Anlaşma, Suudi Arabistan Kalkınma Fonu Yönetim Kurulu Başkanı ve Merkez Bankası Başkanı arasında imzalandı. Türkiye Hazine ve Maliye Bakanı, bu gelişmeyi Suudi Arabistan yönetiminin Türk ekonomisine olan güveninin bir göstergesi olarak değerlendirdi.
6 Mart 2023

AFAD, Bingöl'ün Solhan ilçesinde 4.2 büyüklüğünde bir depremin meydana geldiğini duyurdu. Depremin yerin 13.29 kilometre derinliğinde olduğu belirtildi. Kandilli Rasathanesi ise depremin büyüklüğünü 4.1 olarak ölçtü. Depremle ilgili detaylı bilgi AFAD'ın Twitter hesabından paylaşıldı.
6 Mart 2023

Financial Times, Hatay'da depremde yıkılan ve birçok insanın hayatını kaybettiği Rönesans Rezidans'ı inceledi. 12 yıl önce lüks bir yaşam vaadiyle satışa sunulan rezidansın, Türkiye'nin inşaat sektöründeki çürümüşlüğün bir sembolü haline geldiği belirtildi. İnşaat ve deprem mühendisleri, binanın yıkılma sebeplerini ve yapısal sorunlarını incelemekte. Rönesans Rezidans'ın müteahhidi Mehmet Yaşar Çoşkun, depremden sonra kaçmaya çalışırken yakalandı ve binanın neden yıkıldığını bilmediğini ifade etti. Yapının tasarım ve inşaat kalitesi, kullanılan malzemeler ve yerel yönetimlerin sorumlulukları sorgulanıyor.
5 Mart 2023

İYİ Parti'nin altılı masadan ayrılma süreci ve Meral Akşener'in parti içindeki konumlandırma çabaları, Türk siyasetinde tartışma yaratmıştır. Parti içindeki bir grubun Akşener'i masadan kalkmaya ikna ettiği iddia edilmekte ve bu durumun arkasında, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun sert söylemlerine karşı 'yumuşak geçiş' sağlayacak bir aday arayışı olduğu öne sürülmektedir. İYİ Parti'nin kuruluşundan bu yana önemli bir rol oynayan Koray Aydın'ın etkisi ve parti içindeki güç dengeleri, Akşener'in politik manevralarıyla dengelenmeye çalışılmıştır. CHP'nin 'beşli çete' çıkışı ve bürokrasi ile sermaye gruplarına yönelik eleştirileri, İYİ Parti içinde farklı seslerin yükselmesine neden olmuş, bazı isimler bu radikal söylemlere karşı çıkarken, bazıları hukuk yoluyla düzenlemeleri savunmuştur. İYİ Parti'deki 'ilk ses' sahiplerinin baskısı sonucunda, partinin altılı masadan ayrılması ve 'yumuşak geçiş' arayışı, CHP tarafından da dikkate alınmış ve eleştirilmiştir.
5 Mart 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, depremden etkilenen bölgeler olan Hatay, Adana, Kahramanmaraş, Malatya, Gaziantep, Elazığ ve Kilis için kuvvetli rüzgar ve fırtına uyarısında bulundu. Rüzgarın bu gece Hatay'da, yarın sabah ise diğer illerin belirli bölgelerinde kuvvetli esmesi bekleniyor. Yer yer 70-90 kilometre/saat hızında fırtınaların olabileceği tahmin ediliyor ve olumsuzluklara karşı dikkatli olunması gerektiği vurgulanıyor.
5 Mart 2023

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, İYİ Parti'nin altılı masadan ayrılmasının ardından AKP kulislerinde seçimlerin lehlerine döndüğü yönünde bir algının oluştuğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İYİ Parti'nin ayrılmasına ilişkin yorum yaparak, kendi planlarının belli olduğunu ifade etti. Selvi, AKP kulislerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yüksek oy oranıyla seçileceği ve seçimin ilk turda sonuçlanacağı beklentisinin hakim olduğunu yazdı.
5 Mart 2023

Kahramanmaraş'ın Nurhak ilçesinde, 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerin ardından devam eden arama kurtarma ve enkaz kaldırma çalışmaları sırasında, Muş ekibi tarafından iki keçi enkaz altından canlı olarak kurtarıldı. Keçiler, besici Cennet Polat'a ait olup, veteriner hekimlerin müdahalesinin ardından su ve yemle beslendi. Sahibi şehir dışında olan keçiler, mahalle muhtarına teslim edildi.
4 Mart 2023

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, deprem sonrası il genelindeki su kaynaklarından alınan numunelerin analiz edildiğini ve sonuçlar çıkana kadar şebeke sularının içme suyu olarak kullanılmaması gerektiğini belirtti. Hatay Valiliği, içme suyu sorunu olduğunu iddia eden vatandaşları 'kara propaganda' yapmakla suçlamış ve cezai işlem uygulanacağını duyurmuştu. Savaş, analiz sonuçlarının çoğunun uygun çıktığını, uygun olmayan noktalarda ise klorlama yapılarak müdahale edildiğini ifade etti.
4 Mart 2023

Artvin'in Yusufeli ilçesine bağlı Yaylalar köyünde doğa yürüyüşü yapan bir grup üzerine çığ düştü. İlk belirlemelere göre, beş kişinin çığ altında kaldığı ve bu kişilerden ikisinin hayatını kaybettiği, üçünün ise yaralı olarak kurtarıldığı bildirildi. Valilik tarafından yapılan açıklamada, ölenlere rahmet ve yaralılara acil şifalar dilendi. İlk açıklamalarda yaralı sayısı yedi olarak verilmişti.
4 Mart 2023

Hatay'da meydana gelen depremler sonrası içme suyu erişim sorununa dikkat çeken yurttaşlar ve Hatay Büyükşehir Belediyesi, sosyal medyada '#HataydaSuYok' etiketiyle konuyu gündeme taşıdı. Hatay Valiliği, şebeke arızalarının giderildiğini ve içme suyu olarak damacana ve şişe suyunun kullanılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, sosyal medyada 'kara propaganda' yaptığı iddia edilen kişilere cezai işlem uygulanacağını duyurdu. Valiliğin bu açıklamasına sosyal medyada tepkiler yükseldi.
4 Mart 2023
İşaretlediklerim