Google, Gemini adlı yapay zeka sohbet robotunun, 2024'te oy kullanılacak Hindistan, ABD ve Britanya gibi bazı ülkelerdeki seçimlerle ilgili soruları yanıtlamasını yasakladı. Bu karar, dünya genelinde yapılacak birçok seçimde dezenformasyonla mücadele amacıyla alındı. Gemini, seçimlerle ilgili sorulara şu an cevap veremeyeceğini belirten bir mesaj veriyor. Google, daha önce Gemini'nin tarihi figürlerin görüntülerini yanlış oluşturması nedeniyle eleştirilmiş ve insan fotoğrafı oluşturma özelliğini askıya almıştı.
13 Mart 2024

Rusya'da yaklaşan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde mevcut Devlet Başkanı Putin'in kazanması bekleniyor. Seçimlere katılacak diğer adaylar, yalnızca rejimin izin verdiği ve yüzde birkaç oy alması beklenen isimler. Rus halkının daha fazla ilgi gösterdiği muhalif isimler ise hapiste ya da ölmüş durumda. Özellikle, zehirlendikten sonra hapse atılan ve sonrasında hapishanede öldüğü açıklanan muhalif lider Alexey Navalny'nin durumu, Rusya'daki muhaliflerin karşılaştığı tehlikeleri gözler önüne seriyor.
19 Şubat 2024

Fransa'da Başbakan Elisabeth Borne'nin istifasının ardından Eğitim Bakanı Gabriel Attal başbakan olarak atandı ve ülkenin en genç ve ilk eşcinsel başbakanı oldu. Attal'ın yeni kabinesinde eski partneri ve Avrupa Parlamentosu üyesi Stéphane Séjourné dışişleri bakanı olarak yer aldı. Attal ve Séjourné'nin ilişkisi 2018'de başlamış ve 2023'te sona ermişti. Fransa'da bakanlar, başbakanın önerisiyle cumhurbaşkanı tarafından atanıyor.
12 Ocak 2024

Hollanda'da yapılan genel seçimlerde sandık çıkış anketlerine göre aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) önde gidiyor. Seçimde dört büyük parti ve çok sayıda küçük parti yarışıyor. Anket sonuçlarına göre PVV 35, İşçi Partisi (PvdA) 26, Özgürlük ve Demokrasi Partisi (VVD) 23 ve Yeni Sosyal Sözleşme Partisi (NSC) 20 milletvekili kazanıyor. Hollanda'da koalisyon hükümetleri kurma geleneği olduğundan, yeni başbakanın belirlenmesi haftalarca veya aylarca sürebilir.
22 Kasım 2023

Hollanda'da koalisyon hükümetinin istifasını takiben Başbakan Mark Rutte, gelecek seçimlerde Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi'nin (VVD) başında olmayacağını ve yeni hükümet kurulduktan sonra aktif siyaseti terk edeceğini duyurdu. Rutte, Hollanda'nın en uzun süre görev yapan başbakanı olarak 12 yıl 8 ay 26 gün başbakanlık yapmıştır. Göçmen politikaları konusunda anlaşmazlık yaşayan koalisyon hükümeti, 543 gün görevde kaldıktan sonra istifa etmiştir. Rutte, seçimler yenilenene kadar geçici hükümetin başında kalacak.
10 Temmuz 2023

Almanya'nın Saksonya Anhalt eyaletindeki Raguhn-Jessnitz kasabasında yapılan belediye başkanlığı seçimini, aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partisi (AfD) adayı Hannes Loth kazandı. Sekiz bin seçmenin bulunduğu kasabada, yüzde 61 katılım oranıyla gerçekleşen seçimde Loth, oyların yüzde 51'ini alarak belediye başkanı oldu. Hannes Loth aynı zamanda Saksonya Anhalt Eyalet milletvekili. Almanya'da daha önce de AfD'den bir kaymakam seçilmişti.
2 Temmuz 2023

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ve Başbakan Ana Brnabic, ülkede yaşanan silahlı saldırılar ve bunun ardından düzenlenen protestolar sonrasında erken genel seçim yapılmasının kararlaştırıldığını duyurdu. Seçim tarihi henüz belirlenmemiş olup, bu kararın alınmasında son dönemdeki şiddet olaylarının etkili olduğu belirtiliyor. Başbakan Brnabic, krizin çözümü için yıl sonuna kadar erken seçimlerin düzenlenmesi gerektiğini ve istifa etmeye hazır olduğunu ifade etti.
8 Haziran 2023

Hollanda'da yapılan eyalet seçimlerinde, ilk kez katılan 'Çiftçi Vatandaş Hareketi Partisi' (BBB) sandık çıkış anketlerine göre en çok oyu aldı. Bu sonuç, mevcut senatoda azınlıkta olan hükümet ortaklarının senatodaki sandalye sayısının düşeceğini gösteriyor. Ipsos'un verilerine göre, BBB lideri Caroline van der Plas, hükümet ortaklarının BBB ile müzakere etmesi gerektiğini ifade etti. Aşırı sağcı partilerin toplam sandalye sayısı 17'den 9'a düşerken, koalisyon ortaklarının sandalye sayısı da 32'den 24'e geriledi.
16 Mart 2023

Yeni Zelanda'da Jacinda Ardern'ın görevi bırakmasının ardından İşçi Partisi'nin yeni lideri Chris Hipkins, başkent Wellington'da düzenlenen yemin töreniyle resmi olarak başbakanlık görevine başladı. Hipkins, aynı zamanda Ulusal Güvenlik ve İstihbarat Bakanlığı görevini de üstlendi. Yeni Zelanda'da 14 Ekim'de genel seçimlerin yapılması planlanıyor. Ardern, başbakanlık görevini bıraktığını ve Ekim'deki seçimlerde yarışmayacağını açıklamıştı.
25 Ocak 2023
İşaretlediklerim