Diyarbakırlı çiğköfte ustası Bilal Yakut, İsviçre gezisinde nar ekşisi bulamayınca çiğköfteye çikolata ekleyerek yeni bir lezzet yaratmış. Türkiye'ye dönüşünde çeşitli denemeler sonucu istediği tadı yakalayan Yakut, bu tarifi 'Çiğkoftelatta' adıyla Türk Patent ve Marka Kurumu'na tescil ettirmiş. Çikolatalı çiğköfteyi Türkiye'nin yanı sıra Hollanda, İsveç, Suriye ve Irak'a da gönderen Yakut, ürününü dünya çapında tanıtmayı hedefliyor.
15 Aralık 2023

İngiltere Premier Lig'de 23 Aralık'ta oynanacak Fulham-Burnley maçında Rebecca Welch, lig tarihinde maç yönetecek ilk kadın hakem olacak. 2010 yılında hakemlik kariyerine başlayan Welch, bu sezon Championship liginde de ilk kadın hakem olarak görev yapmıştı. Ayrıca, Kasım ayında Fulham – Manchester United maçında dördüncü hakem olarak Premier Lig'de görev alan ilk kadın olmuştu. İngiltere Hakemler Birliği Başkanı Howard Webb, bu gelişmeyi bir dönüm noktası olarak nitelendirdi ve Welch'in bu fırsatı hak ettiğini belirtti.
15 Aralık 2023

Rus kökenli ABD'li gazeteci ve yazar Masha Gessen, Gazze'yi Nazi işgali altındaki bir Doğu Avrupa kasabasına benzettiği için eleştirildi ve bu yorumları nedeniyle Heinrich Böll Vakfı, Gessen'e verilecek Hannah Arendt Ödülü'nden çekildiğini açıkladı. Gessen'in bu yorumları Almanya'daki Yahudiler tarafından tepkiyle karşılandı ve ödülün askıya alınması talep edildi. Hannah-Arendt Ödülü Siyasi Düşünce Derneği, ödül töreninin 16 Aralık'ta daha dar bir çerçevede gerçekleştirileceğini duyurdu.
14 Aralık 2023

Arjantin'de yıllık enflasyon oranı yüzde 161 olarak kaydedildi, bu oran beklenenden daha yüksek bir artışı gösteriyor. Ülkenin yeni lideri Javier Milei, merkez bankasını kapatma ve dolar kullanımına geçiş gibi radikal ekonomik değişiklikler vaat ediyor. Ayrıca, Arjantin pesosunun dolar karşısında yüzde 50 devalüasyonu gerçekleştirileceği duyuruldu. Ekonomi Bakanı Luis Caputo, önümüzdeki birkaç ayın özellikle enflasyon açısından daha kötü olacağını belirtti.
14 Aralık 2023

Japonya'da, iktidardaki Liberal Demokrat Parti'nin (LDP) bağış etkinliklerinde gelirleri eksik beyan ettikleri şüphesiyle dört bakan istifa etti. İstifa edenler arasında Hükümet Sözcüsü olan Kabine Baş Sekreteri Matsuno Hirokazu, Ekonomi Bakanı Nişimura Yasutoşi, Tarım Bakanı Miyaşita İçiro ve İçişleri Bakanı Suzuki Junji bulunuyor. Ayrıca, Kişida Fumio kabinesinde görevli kıdemli bakan yardımcıları ile parlamenter bakan yardımcılarının da istifa ettiği belirtiliyor.
14 Aralık 2023

ABD Merkez Bankası (Fed), politika faiz oranını değiştirmeyerek 22 yılın zirve seviyesinde sabit bıraktı. Karar oy birliğiyle alındı ve enflasyonun yavaşlamasına rağmen yüksek seyrini koruduğu belirtildi. Fed, maksimum istihdam ve yüzde 2'lik uzun vadeli enflasyon hedefini sürdürmeyi amaçladığını ifade etti. 2022 Mart'ından bu yana 11 kez faiz artırımı yaparak toplamda 525 baz puanlık bir artışla faiz oranını yüzde 5,25-5,50 aralığına çıkarmıştı.
13 Aralık 2023

Birleşmiş Milletler İklim Konferansı'nda (COP28) ilk kez fosil yakıtlardan uzaklaşma çağrısı yapıldı ve bu çağrıyı içeren anlaşma taslağı onaylandı. Metin, küresel sıcaklık artışlarını 1.5 dereceyle sınırlandırmak için derin, hızlı ve sürekli azaltmalara ihtiyaç olduğunu kabul ediyor. Yeni taslak, ülkeleri enerji sistemlerinde fosil yakıtlardan kademeli geçiş yapmaya çağırıyor ve sera gazı salımlarının 2025'e kadar tepe noktasına ulaşması gerektiğini belirtiyor. Gelişmekte olan ülkelerin farklı ekonomik koşulları göz önünde bulundurularak, tüm ülkelerin salımlarını aynı anda düşürmeye başlamalarının beklenmemesi gerektiği vurgulanıyor.
13 Aralık 2023

The Wall Street Journal'ın haberine göre, İsrail, Hamas'a ait olduğu belirtilen Gazze'deki tünellere deniz suyu pompalamaya başladı. Bu operasyonun yedi ayrı pompa sistemiyle gerçekleştirildiği ve haftalarca sürebileceği belirtiliyor. İsrail Savunma Bakanlığı sözcüsü, operasyonun gizlilik içerdiğini belirterek yorum yapmaktan kaçındı. Bazı yetkililer, deniz suyunun tatlı su kaynaklarına ve altyapıya zarar verebileceğini ifade ederken, ABD'den bazı yetkililer ise tünellerin devre dışı bırakılmasını desteklediklerini açıkladı.
13 Aralık 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Washington'da düzenlenen bir bağış etkinliğinde İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını eleştirdi ve Netanyahu hükümetinin İsrail tarihindeki en muhafazakar hükümet olduğunu ve iki devletli çözümü desteklemediğini ifade etti. Biden, Netanyahu hükümetinin değişmesi ve güçlenmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Biden ve Netanyahu arasında yapılan telefon görüşmesinde, Gazze'de sivillerin hedef alınmaması gerektiği konusunda hassasiyetin artırılması gerektiği konuşuldu. Gazze hükümeti, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana binlerce çocuk ve kadını öldürdüğünü açıkladı.
12 Aralık 2023

Avrupa Dış İlişkiler Konseyi (ECFR) tarafından yapılan bir kamuoyu yoklamasına göre, Avrupa Birliği (AB) vatandaşlarının yarısından fazlası Türkiye'nin AB'ye katılmasına karşı çıkıyor. Ankete katılanların yüzde 51'i Türkiye'nin üyeliğine karşıyken, yüzde 20'si destekliyor ve yüzde 29'u kararsız. Ukrayna'nın üyeliğine olumlu bakılırken, Gürcistan ve Balkan ülkelerine karşı çekimserlik var. Diğer aday ülkelerin üyeliğine destek ise yüzde 30'un altında. AB liderleri, Ukrayna ve Moldova'nın üyelik müzakerelerine başlaması önerisini bu hafta Brüksel'de tartışacak.
12 Aralık 2023

Sussex Dükü Prens Harry, The Mail on Sunday gazetesine karşı açtığı iftira davasını kaybederek, gazeteye yaklaşık 50 bin sterlin tazminat ödemesine hükmedildi. Dava, Harry'nin İngiltere'deki polis koruması ve bu konudaki yasal mücadelesi hakkında gazetede çıkan bir makaleye dayanıyordu. Makalede, Harry'nin koruma polisleri için ödeme teklif ettiği iddia edilmişti. İngiliz Yüksek Mahkemesi, halkla ilişkiler danışmanlarının açıklamalarının yanıltıcı olabileceğini belirterek Harry'nin talebini reddetti.
12 Aralık 2023

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, son dönemde azalan Batı desteğini yeniden canlandırmak için ABD'ye bir ziyaret planlıyor. Ukrayna, Rusya ile olan savaşında Batı'nın mali desteğine ihtiyaç duyuyor ancak son zamanlarda beklediği yardımı alamıyor. Zelenski'nin ABD Başkanı Joe Biden ve Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson ile görüşmesi bekleniyor. ABD Senatosu'ndaki Cumhuriyetçiler, Meksika sınırı ile ilgili talepleri karşılanmadığı için Ukrayna'ya yönelik 60 milyar dolarlık acil yardım tasarısını engellemişlerdi.
11 Aralık 2023

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda ilk toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan başkanlık etti ve hem işçi hem de işveren temsilcileri katıldı. Toplantıda herhangi bir asgari ücret rakamı üzerinde görüşme yapılmadı. Komisyonun ikinci toplantısı 18 Aralık'ta yapılacak.
11 Aralık 2023

Kadın hakları savunucusu ve cezaevinde bulunan İranlı aktivist Nergis Muhammedi'nin Nobel Barış Ödülü, Oslo'da düzenlenen törende 17 yaşındaki ikiz çocukları Ali ve Kiana Rahmani tarafından alındı. Kiana, annesinin yazdığı mektubu okudu ve Muhammedi'nin gazetecilere ve medya çalışanlarına teşekkür ettiğini, İran toplumunun küresel desteğe ihtiyacı olduğunu vurguladı. Muhammedi'nin eşi, aktivistin Bahai inancı mensuplarıyla dayanışma için açlık grevine başlayacağını açıkladı. Muhammedi, İran'da kadınlar için verdiği mücadele nedeniyle Nobel Barış Ödülü'ne layık görülmüştü.
11 Aralık 2023

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ortadoğu ziyareti, bölgede ve enerji piyasalarında yarattığı etkiler nedeniyle tartışma konusu oldu. Putin, Ukrayna savaşı sonrası tecrit edilmişken, Birleşik Arap Emirlikleri'nde sıcak bir karşılama aldı. Bu durum, Batı ile Arap toplumları arasındaki ilişkilerdeki makasın Gazze'deki durum nedeniyle açılmasına bağlandı. Ancak Rusya'nın Ortadoğu'daki etkisi sınırlı ve önceliği Ukrayna ve Kafkaslar ile Orta Asya'da etkisini yeniden göstermek. Putin'in ziyaretinin asıl amacı, enerji piyasalarındaki konumları ve silah satışları nedeniyle Körfez ülkeleriyle koordinasyonu güçlendirmek olarak görülüyor. Petrol piyasasında OPEC+ üyesi olmamakla birlikte Rusya'nın koordinasyona dahil edilmesi gerektiği ve ABD'nin kayaç petrolü üretimiyle piyasayı sürüklediği belirtiliyor. Ayrıca, İklim Zirvesi'nde fosil yakıtların geleceği ve Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Dr. Fatih Birol'un çevre dostu enerjiye geçişteki çabaları ve aldığı ödül de ele alınıyor.
10 Aralık 2023

ABD merkezli Politico haber sitesi, ABD'nin İsrail'e Gazze'ye yönelik saldırılarını yıl sonuna kadar sonlandırması yönünde bir süre tanıdığını bildirdi. Haber, ismi açıklanmayan üç İsrailli yetkiliye dayandırılarak verildi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Tel Aviv ziyaretinde bu süreyi vurguladığı ve İsrailli yetkililere 'O kadar krediniz yok' dediği iddia edildi. The Wall Street Journal ise Blinken'ın İsrail savaş kabinesine saldırıların haftalar içinde bitmesi gerektiğini söylediğini aktardı.
9 Aralık 2023

Gazze'deki Hamas yönetimi, İsrail'in 'Aksa Tufanı' saldırıları sonucunda ölen Filistinli sayısının 17 bin 700'e yükseldiğini açıkladı. İsrail, Hamas'ın 7 Ekim'de başlattığı saldırılar sonrasında resmi olarak savaş ilan etmişti. Geçen hafta sona eren yedi günlük ateşkesin ardından İsrail ordusu Gazze'yi yoğun bombardımana tuttu. Son 24 saatte 213 kişinin daha hayatını kaybettiği bildirildi.
9 Aralık 2023

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kremlin Sarayı'nda düzenlenen bir törende 2024 yılında yapılacak olan devlet başkanı seçimlerinde yeniden aday olacağını duyurdu. Rusya Parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi, seçimin 17 Mart 2024 tarihinde yapılmasına karar verdi. Putin, Rusya'da daha önce başbakanlık ve devlet başkanlığı görevlerinde bulunmuş ve son olarak 2018 seçimlerinde yüzde 76,69 oy oranıyla devlet başkanı seçilmişti.
8 Aralık 2023

Elon Musk tarafından kurulan yapay zeka şirketi xAI, 'Grok' adlı yapay zeka robotunu piyasaya sürdü. Grok, X platformuna entegre edilerek 'Premium+' abonelerinin kullanımına açıldı. Musk, Grok'un diğer yapay zeka botlarına göre avantajının gerçek zamanlı bilgi erişimi olduğunu belirtti. Bazı kullanıcılar ise Grok'a erişim konusunda sorun yaşadıklarını ifade etti.
8 Aralık 2023

ABD Başkanı Joe Biden'ın oğlu Hunter Biden, federal savcı tarafından 2016-2019 yılları arasında ödemesi gereken 1,4 milyon dolarlık vergiyi ödememek, evrakta sahtecilik yapmak ve vergi beyan etmemek gibi suçlarla itham edildi. Toplam dokuz suçlamadan oluşan iddianame, Özel Savcı David Weiss tarafından hazırlandı. Beyaz Saray, konu hakkında yorum yapmaktan kaçındı. Hunter Biden daha önce de silah satın alımı sırasında yalan söylemek ve uyuşturucu bağımlısıyken silah bulundurmak gibi suçlamalarla karşı karşıya kalmıştı.
8 Aralık 2023
İşaretlediklerim