Çip üreticisi Nvidia ve iPhone üreticisi Foxconn, yapay zeka fabrikaları kuracaklarını duyurdu. Bu fabrikalar, uygulamalar geliştirmek için Nvidia'nın çiplerini kullanacak bir tür veri merkezi olacak. Yeni merkezlerde otonom araçların eğitimi, robotik platformlar ve büyük dil modelleri çalışmaları yer alacak. Bu karar, ABD Ticaret Bakanlığı'nın Çin'e gelişmiş yapay zeka çiplerinin satışına yönelik kuralları sıkılaştıracağını açıklamasının ardından geldi.
19 Ekim 2023

Yöneylem Sosyal Araştırma Merkezi'nin 26-29 Eylül tarihlerinde 27 ilde 2 bin 398 kişiyle yaptığı araştırmada, katılımcıların siyasi konular hakkında hissettikleri duygular incelendi. Ankete katılanların yüzde 25,5'i bıkkın, yüzde 22'si öfkeli ve yüzde 27,7'si çaresiz olduğunu belirtti. Umutlu olanların oranı yüzde 16,1, heyecanlı olanların oranı ise yüzde 5,4 olarak belirlendi. Ankete katılan CHP'li seçmenlerin yüzde 95'i, İYİ Partili seçmenlerin yüzde 94,5'i ve Yeşil Sol Parti'ye oy verenlerin yüzde 90'ı bıkkın, öfkeli ya da çaresiz olduğunu ifade etti.
19 Ekim 2023

Orçay Ortaköy Çay Sanayi ve Ticaret AŞ, hissedarlarına temettü dağıtma kararı aldı. Kamuyu Aydınlatma Platformu'na yapılan açıklamada, temettü dağıtımının 26-30 Ekim tarihlerinde yapılacağı ve hisse başına net 0,1687500 lira ödeneceği belirtildi.
19 Ekim 2023

Finlandiya merkezli telekomünikasyon şirketi Nokia, üçüncü çeyrek satışlarının beşte bir oranında düşmesinin ardından maliyetleri azaltma gerekçesiyle yaklaşık 14 bin kişiyi işten çıkarıyor. Şirket, 5G ekipmanlarına talebin azalmasından dolayı gelir düşüşüyle boğuşuyor. 2026'ya kadar 800 milyon ila 1,2 milyar avro tasarruf etmek isteyen Nokia, çareyi işten çıkarmalarda buldu. Şirketin toplamda 86 bin çalışanı bulunuyor ve bu durumda çalışanların yüzde 16'sı işten çıkarılacak.
19 Ekim 2023

Brezilyalı yıldız futbolcu Neymar, FIFA Dünya Kupası Güney Amerika Elemeleri'nde sakatlandı. Kulübü Al Hilal tarafından yapılan açıklamada, Neymar'ın sol diz ön çapraz bağı ve menisküsünde yırtık tespit edildiği ve ameliyat edileceği belirtildi. Bu nedenle Neymar'ın sahalardan uzun süre ayrı kalacağı ifade edildi.
19 Ekim 2023

Liverpool'da forma giyen yıldız futbolcu Muhammed Salah, Gazze halkına destek için dünya liderlerine çağrıda bulundu. Sosyal medya hesaplarından video paylaşan Salah, Gazze'nin insani yardım almasına acilen izin verilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, Gazze halkının suya, yemeğe ve tıbbi desteğe ihtiyacı olduğunu ve dünya liderlerinin masum ruhların daha fazla katledilmesini önlemek amacıyla bir araya gelmeleri gerektiğini ifade etti.
18 Ekim 2023

Samsun Atakum ilçesinin AKP'li belediye meclis üyesi Süleyman Sezen, bir meclis toplantısında Nazi Almanyası lideri Adolf Hitler'i 'rahmetle andı' ve 'Dünya Yahudilerden temizlendikten sonra barışa ve huzura kavuşacaktır' dedi. Bu sözler üzerine bir itiraz geldi ancak oturumu yöneten CHP'li belediye başkanı Cemil Deveci, 'Böyle, buna benzer tepki verebiliyoruz. İnsanız, gayet normal' şeklinde yanıt verdi.
18 Ekim 2023

Londra merkezli banka HSBC, Türkiye Merkez Bankası'nın politika faizini 250 baz puan artırarak yüzde 32,5'e çekmesini bekliyor. Bu tahmin doğru çıkarsa politika faizi yüzde 30'dan yüzde 32,5 çıkacak. HSBC'nin tahmini, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in son dönemde para politikası duruşunun politika faizinin ima ettiğinden daha sıkı olduğu ve pozitif reel faize yaklaşıldığı mesajıyla uyumlu. Ancak, banka yılın son çeyreği için ek faiz artışı beklemiyor.
18 Ekim 2023

Birleşik Krallık'ta yaşayan 14 yaşındaki tekir kedi Bella, en yüksek sesle mırıldanarak Guinness Dünya Rekoru'nu kırdı. Bella'nın rekoru, Guinness Dünya Rekorları hakemi ve bir ses mühendisi tarafından kaydedildi. Bella, rekoru elde etmek için gereken 50 desibelden daha yüksek bir ses çıkardı ve 54,6 desibellik mırıldamasıyla hedefi aştı.
18 Ekim 2023

Türk elektrik tedarik şirketi Karpowership, borcunu ödemeyen Batı Afrika ülkesi Gine-Bissau'nun elektriğini kesti. Gine-Bissau'nun Ekonomi Bakanı Suleimane Seidi, ülkenin Karpowership'e toplamda 17 milyon dolar borcu olduğunu ve bu nedenle elektriklerinin kesildiğini belirtti. Karpowership, 2019'dan beri Gine-Bissau'nun enerjisinin tamamını karşılıyor. Bakan Seidi, borcun 15 milyon dolarının ödenmesi için harekete geçtiklerini ve sorunun 15 gün içinde çözüleceğini söyledi.
18 Ekim 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ofisi, başbakanın savaşın 'insanlık ile orman kanunu arasında olduğunu' söylediği tweet'i sildi. Bu, İsrail'in Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesi'ni bombalaması ve ölü sayısının 500'e yükselmesinin ardından gerçekleşti. İsrail ve Gazze arasındaki çatışmalar devam ederken, İsrail Gazze'ye su, gıda ve yakıt ikmalini kesmiş ve bölgenin tahliye edilmesini istemiştir.
18 Ekim 2023

Acun Ilıcalı'nın kurucusu olduğu Acun Medya, BBC Studios imzalı zeka oyunu formatı 'The 1% Club'ın haklarını satın aldı. Yerli versiyonu TV8'de yayınlanacak olan oyun, halkın zekasını bilimsel bir araştırmayla test ediyor. Yarışmacıların büyük ödül olan 100 bin avroyu kazanabilmek için ülkenin yalnızca yüzde 1'inin cevaplayabileceği bir soruya yanıt vermeleri gerekiyor. Yapımına 2023'te başlanacak olan programın 2024'te yayınlanması planlanıyor.
18 Ekim 2023

Türk Tabipler Birliği (TTB), İsrail'in Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesi'ne düzenlediği saldırıyı kınadı ve Birleşmiş Milletler ile Dünya Tabipler Birliği'ni göreve çağırdı. Gazze Sağlık Bakanlığı, saldırıda en az 500 kişinin öldüğünü duyurdu. İsrail, saldırının sorumluluğunu reddetti ve bölgedeki silahlı güçleri suçladı. TTB, İsrail'in Hamas saldırısını fırsat bilip işgali tamamlamayı hedeflediğini belirtti.
17 Ekim 2023

Danimarka Prensi Christian'ın 18. doğum günü partisinde bir misafir, tek bir stiletto ayakkabıyı sarayda unuttu. Danimarka Kraliyet Hanesi, ayakkabının sahibini bulmak için Instagram'da bir paylaşım yaptı. Ayakkabının sahibinin 18 yaşındaki Anne-Sofie Tørnsø Olesen olduğu belirlendi. Olesen, ayakkabıyı bilerek bıraktığını ve geri almak gibi bir isteği olmadığını belirtti.
17 Ekim 2023

Hindistan Yüksek Mahkemesi, eşcinsel evlilikleri yasal olarak tanımayı reddetti ancak eşcinsel çiftlerin evlat edinme hakkını kabul etti. Hindistan'da on milyonlarca LGBTQ+ birey bulunmasına rağmen, hükümet ve dini liderler, Hint kültürüne karşı olduğunu iddia ederek eşcinsel birlikteliklere karşı çıkıyor. Mahkeme, evlilik eşitliğinin yasal olarak tanınması konusunda bir karar verme yetkisi olmadığını belirtti ve bu konunun meclis tarafından ele alınması gerektiğini ifade etti.
17 Ekim 2023

Gezi Parkı davasında 18 yıl hapis cezası alan sinemacı ve gazeteci Çiğdem Mater, 'Sinemada Hapishane' adlı bir yazı kaleme aldı. Yazı, YouTube'da sinema içerikleri üreten 'Kutsal Motor' kanalının 'Kapsül' programı için hazırlandı ve Ece Dizdar tarafından seslendirildi. Mater, yazısında hapishanenin mutsuz ve çaresiz bir yer olmadığını, haklı olduğuna inanan bir kişi için neşeli bir yer olabileceğini ifade etti.
17 Ekim 2023

Dünya Sağlık Örgütü'nün temel ihtiyaç listesinde bulunan lityum ilacı Türkiye'deki piyasada bulunamıyor. İlaç fiyatlandırmasında kullanılan avro kuru yüzde 30,5 artırılmış olmasına rağmen, reel piyasadaki avro değeriyle ilaçtaki değer arasındaki fark hala geniş. Bu durum, temel ihtiyaç listesindeki bazı ilaçlara erişimi engelliyor. İlaç yokluğunun en önemli nedeni olarak Türkiye'nin ilaçta (etken maddeye) dışa bağımlı olması ve Türk Lirası'nın döviz karşısında ciddi değer kaybı gösterilirken, ilaç firmalarının yurt dışına güncel kurdan ilaç satmayı tercih etmesi de durumu etkiliyor.
17 Ekim 2023

Toyota Motor, parça tedarikçisi Chuo Spring Co.’nun fabrikasında yaşanan patlama sonrası, altı fabrikasında üretimini geçici olarak durdurdu. Patlama sonrası yaşanan parça tedarik sıkıntısı nedeniyle, Japonya’daki altı fabrikasındaki 10 üretim hattı durduruldu. Üretim hatlarının hafta içinde yeniden faaliyete geçeceği belirtildi. Olumsuz etkilenen üretim hatlarının Toyota’nın Land Cruiser ve RAV4 modellerine ait olduğu bildirildi.
17 Ekim 2023

ENKA Sanat, 17 Ekim'de başlayacak olan yeni sezonunu geniş bir yelpazeyle açıyor. Program, caz ve klasik müzik konserlerinden oluşuyor ve birçok ünlü sanatçıyı ağırlayacak. Yeni sezon, Ceylan Ertem, Coşkun Karademir ve Cenk Erdoğan'dan oluşan 'Yekpâre Trio' konseriyle başlayacak. Ayrıca, Cumhuriyetin 100'üncü yılını kutlamak için özel etkinlikler düzenlenecek. Dünyaca ünlü besteci ve piyanist Fazıl Say, Atatürk Haftası'nda ENKA Oditoryumu'na konuk olacak. Borusan Quartet, sezon konserlerinin Avrupa yakası ayağı için ENKA Oditoryumu'nda iki konser verecek.
16 Ekim 2023

2-10 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek 34'üncü Ankara Film Festivali Ulusal Uzun Metraj Yarışması'nın jürisi belli oldu. Jüri başkanlığını yönetmen Derviş Zaim'in üstlendiği yarışmanın diğer jüri üyeleri yazar Mine Söğüt, kurgucu Mustafa Preşeva, oyuncular Murat Kılıç ve Selin Yeninci'den oluştu. Festivalde toplam 225 bin liralık ödül verilecek. Bu sene ayrıca en iyi film ödülü kazanan filmin yönetmenine bir sonraki filmi için; ilk defa yapımcı Cemal Okan tarafından 'Fono Film Post Prodüksiyon Ödülü' verilecek.
16 Ekim 2023
İşaretlediklerim