ORC Araştırma'nın 2-5 Ağustos tarihleri arasında düzenlediği ankete göre, Hatay'da CHP'li seçmenlerin büyükşehir belediye başkanı olarak en çok görmek istediği isim yüzde 30,4 ile Hatay Barosu Başkanı Cihat Açıkalın oldu. Mevcut belediye başkanı Lütfü Savaş yüzde 26,9 ile ikinci sırada yer alırken, eski milletvekili Mehmet Dönen yüzde 10 ile üçüncü sırada yer aldı. AKP'li seçmenler arasında ise en popüler isim yüzde 38,1 ile AKP Hatay milletvekili Hüseyin Yayman oldu.
7 Ağustos 2023

Milli okçu Mete Gazoz, Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenlenen Dünya Okçuluk Şampiyonası'nda altın madalya kazandı. Gazoz, çeyrek finalde Şili'li Ricardo Soto'yu 6-2, yarı finalde Brezilyalı Marcus D'Almeida'yı 7-3 mağlup etti ve finalde Kanadalı Eric Peters'i 6-4 yenerek dünya şampiyonu oldu. Ayrıca bu başarısıyla 2024 Paris Olimpiyatları'na da kota aldı.
6 Ağustos 2023

Dünya Meteoroloji Örgütü İklim İzleme Başkanı Omar Baddour, iklim değişikliğinin insanları göçe zorladığını belirtti. Baddour, aşırı doğa olaylarının artışına ve bu olayların insan yaşamına etkilerine dikkat çekti. Akdeniz bölgesi ve Türkiye'deki aşırı sıcaklar ve kuraklığa işaret eden Baddour, 21'inci yüzyılda iklim değişikliğinin Akdeniz bölgesinde yoğunlaşmasının beklendiğini kaydetti. Ayrıca, Akdeniz'deki su seviyesinin gelecek yıllarda daha da yükseleceği ve bu durumun kıyı şeridinde taşkın risklerini artıracağı uyarısında bulundu.
5 Ağustos 2023

Avrupa Birliği'nin iklim değişikliğini izleyen kuruluşu Copernicus, okyanus sıcaklıklarının tarihin en yüksek seviyesine ulaştığını duyurdu. Bu durum, okyanusların karbondioksit emme kapasitesini azaltarak gezegenin ısınmasına yol açıyor. Ayrıca, sıcaklık artışı deniz canlılarının göç etmesine ve beslenme zincirinin bozulmasına neden oluyor. Bilim insanları, bu rekorun Ağustos ayında kırılmasının, suların önümüzdeki Mart ayında ne kadar daha ısınacağı konusunda endişe yarattığını belirtiyor.
4 Ağustos 2023

ORC Araştırma'nın 27 Temmuz - 1 Ağustos tarihleri arasında düzenlediği ankete göre, Mersin'deki CHP seçmeninin %57,5'i belediye başkanı Vahap Seçer'i tekrar başkan olarak görmek istiyor. İYİ Parti seçmeninin %47,4'ü ise eski Mersin belediye başkanı Burhanettin Kocamaz'ı tercih ediyor. Anketin kimin adına yapıldığı ve örneklem belirleme yöntemi gibi bilgilere ulaşılamadı.
4 Ağustos 2023

ORC Araştırma'nın düzenlediği ankete göre, İzmir'de CHP'li Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin, kendi partisinin seçmenlerinin tercihinde ilk sırada yer alıyor. Engin'i İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü izliyor. AKP'li seçmenlerin ilk tercihi ise AKP Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ. Ancak anketin kimin adına yapıldığı ve örneklem belirleme yöntemi gibi bilgiler paylaşılmadı.
4 Ağustos 2023

ORC Araştırma'nın 27 Temmuz - 1 Ağustos tarihleri arasında düzenlediği ankete göre, Antalya'da CHP'li seçmenlerin büyükşehir belediye başkanı olarak en çok görmek istediği isim Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal oldu. Uysal'ı Konyaaltı Belediye Başkanı Semih Uysal ve mevcut büyükşehir belediye başkanı Muhittin Böcek takip etti. Ankette, AKP'li seçmenler arasında en popüler isim ise eski dışişleri bakanı Mevlüt Çavuşoğlu oldu.
4 Ağustos 2023

ORC Araştırma'nın 27 Temmuz-1 Ağustos tarihleri arasında düzenlediği ankete göre, İYİ Partili ve CHP'li seçmenlerin çoğunluğu Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ı ikinci dönemde de görmek istiyor. CHP seçmeninin yüzde 53,9'u ve İYİ Parti seçmeninin yüzde 45,4'ü Mansur Yavaş'ı tercih ederken, AKP seçmenlerinin ilk tercihi yüzde 27,6 ile Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok oldu. Anketin kimin adına yapıldığı, kim veya hangi parti tarafından finanse edildiği, örneklem belirleme yöntemi ve kararsızların nasıl dağıtıldığı bilgileri verilmedi.
4 Ağustos 2023

Bursa'da bulunan Togg fabrikasında çalışan işçiler, iki aydır maaşlarını alamadıklarını belirterek grev kararı aldılar. İşçiler, maaşları ödenene kadar greve devam edeceklerini duyurdu. İşçiler, Yapı Merkezi firmasının taşeronu Anel Elektrik ve Sinay Enerji bünyesinde çalışıyorlar ve grev kararlarını İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası'nın Twitter hesabı üzerinden duyurdular.
4 Ağustos 2023

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) temel ilaçlar listesindeki, gebelik sonlandırılmasında kullanılan ve ağızdan alınan güvenilir ilaçlar Türkiye'de eczanelerden temin edilemiyor. Türkiye'de gebeliğin 10'uncu haftası doluncaya kadar istek üzerine kürtaj yaptırmak hukuken mümkün. Ancak 2012'de dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Her kürtaj bir Uludere'dir' demesiyle fiilen engellenmeye başlandı. İlaçla kürtaj (düşük) daha az maliyetli ve kullanımı kolay bir yöntem. DSÖ'nün temel ilaçlar listesinde, ilaçla kürtaj için kullanılan mifebriston (RU-486 adıyla da biliniyor) ve misoprostol yer alıyor. Ancak mifepristone Türkiye'ye hiç girmedi. Misoprostol ise mide koruyucu ilaç olarak reçete ediliyor ve eczanelerde satılıyordu.
4 Ağustos 2023

Rekabet Kurulu, işgücü piyasasında birbirlerinden çalışan almamak için anlaşmalar yaparak 'Rekabetin Korunması Hakkında Kanun' ihlal edildiğini tespit etti. Bu anlaşmaların, işverenlerin emek üzerinde rekabet etmekten karşılıklı olarak vazgeçmelerine yol açtığı belirlendi. Bu durum, çalışanların dağılımında etkinsizlik yaratıyor ve işgücü piyasalarındaki rekabetçi yapıyı zarar verebiliyor. Soruşturma sonucunda, 16 şirkete toplamda 151 milyon 148 bin lira ceza verildi.
3 Ağustos 2023

45 yaşındaki İtalyan kaleci Gianluigi Buffon, aktif futbol kariyerini sonlandırdığını sosyal medya hesaplarından duyurdu. Profesyonel kariyerine Parma'da başlayan Buffon, Juventus ve Paris Saint-Germain gibi kulüplerde de forma giydi. İtalya Milli Takımı'nın formasını en fazla giyen isim olan Buffon, 2006'da FIFA Dünya Kupası'nı kazandı.
3 Ağustos 2023

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, ülkenin ve Arap dünyasının ilk kadın başbakanı olan Necla Buden Ramazan'ı görevden alarak yerine Ahmed el-Haşşani'yi atadı. Daha önce Tunus Merkez Bankası Başkanlığı görevini yürüten Haşşani'nin ataması, ülkedeki siyasi güçler tarafından eleştirildi. Eleştirilerde, Haşşani'nin beklentileri karşılamadığı yorumları yapıldı.
2 Ağustos 2023

Somali Gençlik ve Spor Bakanlığı, Çin'in Çengdu kentinde düzenlenen FISU Dünya Üniversite Oyunları'nda yarışan ve 100 metrelik koşuyu zorla bitiren Somalili atlet Nasra Abukar Ali hakkında soruşturma başlattı. Bakan Mohamed Barre, atletin bakanlıkça gönderilmediğini ve seçilme sürecine ilişkin soruşturma başlatıldığını belirtti. Bu durum sosyal medyada geniş yankı buldu ve bazı kullanıcılar hükümeti suçlayarak sporcunun yolsuzlukla gönderildiğini iddia etti.
2 Ağustos 2023

Almanya'dan Mısır'a yaklaşık 3 bin otomobil taşıyan 'Fremantle Highway Flower' isimli kargo gemisinde 24 Temmuz'da başlayan yangın hala devam ediyor. Geminin alabora olma tehlikesi nedeniyle yangına müdahale edilemiyor. Bu durum, suya yakıt karışması ve büyük bir çevre felaketine yol açabileceği endişesini beraberinde getiriyor. Dünya Denizcilik Örgütü ve çeşitli çevre örgütleri, olayı yakından takip ediyor.
2 Ağustos 2023

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) Türkiye'yi sigarayla mücadelede en başarılı ülkeler arasında göstermesine Sağlığa Evet Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı'dan itiraz geldi. Dağlı, son yıllarda mücadelede tavizler verildiğini belirtti ve tütün kontrolünde başarı öyküsü aramak aşırı iyimserlik dedi. Dağlı, Türkiye'de erkeklerin yüzde 44,1'i, kadınların yüzde 19,2'si ve toplam erişkin nüfusun yüzde 31,6'sının sigara kullandığını belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin 30 ülke arasında tütün satış hacmi en çok büyüyen ülke olduğunu ifade etti.
1 Ağustos 2023

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) 'Dünya Sigara Salgını Raporu'na göre Türkiye, sigarayla mücadelede en başarılı ülkelerden biri. DSÖ'nün önerdiği 'MPOWER' isimli altı önlemi en iyi uygulayan ülkeler arasında Türkiye, Brezilya, Hollanda ve Morityus bulunuyor. Ancak, Türkiye'nin tütünle mücadele için Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi'ni imzalamasına rağmen, tütün endüstrisine teşvik vermeye devam ettiği belirtiliyor.
1 Ağustos 2023

Ata Yatırım Araştırma Genel Müdür Yardımcısı Cemal Demirtaş, kurumun 12 aylık BIST-100 endeksi tahmininin 8400 puan olduğunu belirtti. Demirtaş, seçim sonrası ekonomi yönetiminin değişmesi, Merkez Bankası'na yapılan atamalar ve para politikasındaki değişimlerin borsadaki yükselişi sürdürdüğünü ve yabancı ilginin yeniden canlandığını ifade etti. Kısa vadede 7500 seviyelerinin üzerine oturmanın güven ortamının sağlamlaşacağının sinyalini vereceğini belirtti.
1 Ağustos 2023

Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF-Türkiye), Akbelen Ormanı'nda kömür madeni için ağaç kıyımı yapan Limak Holding'in patronu Ebru Özdemir'i mütevelli heyeti üyeliğinden çıkardığını duyurdu. Bu karar, Limak Holding ve IC Holding ortak iştiraki YK Enerji'nin Akbelen Ormanı'nda ağaç kıyımına başlaması ve bölgedeki İkizköy direnişçilerine jandarmanın müdahale etmesi sonrasında geldi. WWF-Türkiye, Özdemir ve Limak Holding'le herhangi bir fon ilişkisinde bulunmadığını belirtti.
31 Temmuz 2023

ABD Ulusal Kar ve Buz Veri Merkezi (NSIDC), Antarktika'daki deniz buzlarında bu yıl erimenin son 45 yılın en yüksek seviyesine ulaştığını bildirdi. Her yıl kıtanın yaz aylarının yaşandığı şubat ayı sonuna doğru Antarktika deniz buzunun en düşük seviyesine geldiği kış aylarında eski durumuna döndüğü ancak bu yıl buzun beklenen seviyelere ulaşmadığı kaydedildi. Bilim insanları, iklim krizi nedeniyle Kuzey Kutbu'ndaki deniz buzunun sabit biçimde azaldığını ancak Antarktika’dakinin, son dönemde rekor yüksek seviyelerden rekor düşük seviyelere iniş ve çıkışlar kaydettiğini, 2016’dan itibaren de giderek küçülme eğilimine girdiğini vurguluyor.
31 Temmuz 2023
İşaretlediklerim