68 yaşındaki yazar ve şair Roni Margulies, kanser tedavisi gördüğü bir süre sonrasında hayatını kaybetti. Margulies, 2002 Yunus Nadi Şiir Ödülü'nü 'Saat Farkı' kitabıyla kazanmıştı. Ayrıca, İngiliz şairler Ted Hughes ve Philip Larkin ile İsrailli şair Yehuda Amihay'ın şiirlerini Türkçeye çevirdi. En çok satan kitabı 'Bugün Pazar, Yahudiler Azar' oldu.
19 Temmuz 2023

Ali Atay'ın yönetmenliğini yaptığı ve büyük ilgi gören Ölümlü Dünya'nın devam filmi 1 Aralık'ta vizyona girecek. Filmin senaryosunu Ali Atay, Feyyaz Yiğit ve Aziz Kedi birlikte kaleme aldı. Film, lokanta işleten sıradan bir aile görünümlü, aslında birkaç nesildir çok gizli dünya çapında bir örgüt için kiralık katil olarak çalışan bir ailenin başına gelenleri anlatıyor. Filmin ilk tanıtımı ve vizyon tarihi TAFF Pictures'ın Twitter hesabından duyuruldu.
19 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Katar ziyareti sırasında Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani'ye Türkiye'nin yerli otomobili Togg'u hediye etti. Katar Emiri ise Erdoğan'a FIFA 2022 Dünya Kupası finalinde kullanılan ve Lionel Messi'nin imzaladığı futbol topunu gösterdi. Bu ziyaret, eski ekonomi bakanı Mehmet Şimşek'in yabancı yatırımcıları çekme ve döviz bulma amacıyla Körfez ülkelerini ziyaret etmesinin ardından gerçekleşti.
19 Temmuz 2023

İsrail Hava Kuvvetleri'nde görevli yedek askerler, hükümetin yargı düzenlemesine karşı olduklarını belirterek ordudan ayrıldıklarını duyurdu. Aralarında general ve albay rütbesindeki isimlerin de bulunduğu 161 yedek asker, İsrail'in demokrasiden diktatörlüğe dönüşeceği endişesini dile getirdi. İsrail Başbakanı Netanyahu'nun yargı düzenlemesini ertelediği ancak bütçenin Meclisten geçmesinin ardından tekrar gündeme getireceğini açıkladığı belirtildi. Yargı düzenlemesi, Yüksek Mahkeme'nin hükümet üzerindeki denetimini kaldırmayı öngörüyor ve ülkede protestolara neden oluyor.
19 Temmuz 2023

Fransa'nın Marsilya kentinde, Nael M. isimli gencin polis tarafından öldürülmesi sonrası düzenlenen protestoda şiddet uyguladıkları iddiasıyla yedi polis gözaltına alındı. Şiddete maruz kalan Hedi isimli genç sekiz günlük iş göremezlik raporu aldı ve ifadesinde polislerin kendisini dövdüğünü belirtti. Hedi, olay sonrası komaya girmiş ve birkaç saat sonra uyanmıştı. Nael'in ölümüne tepki olarak Fransa genelinde çeşitli protestolar düzenlenmişti.
19 Temmuz 2023

İspanya'da sol koalisyon hükümeti, diktatör Francisco Franco ve dönemin sekiz yöneticisine verilen çalışma üstün liyakat nişanlarını geri aldı. Bu karar, 11 Temmuz'daki Bakanlar Kurulu Toplantısı'nda alındı ve 23 Temmuz'daki erken genel seçimlerden önce Resmi Gazete'de yayımlandı. Karar, Franco'nun demokratik değerlere ve insan haklarına aykırı eylemleri nedeniyle alındı. İspanya hükümeti, 2022 Temmuz'unda 'Demokratik Hafıza' yasasıyla Franco dönemini yasa dışı ilan etmişti.
18 Temmuz 2023

Beyaz Perde Aktörleri Derneği (SAG) ve Amerikan Televizyon ve Radyo Sanatçıları (AFTRA) üyeleri, iş garantisi ve maaş güvencesi talepleri karşılanmadığı için ABD'nin New York kentinde NBC Stüdyoları önünde yürüyüş düzenledi. Protestolar NBC Stüdyoları dışında Netflix, HBO, Amazon ve Paramount tesisleri önünde de gerçekleştirildi. Daha önce Hollywood'da yazar ve senaristler de benzer sebeplerle iş bırakma eylemi yapmıştı.
18 Temmuz 2023

Dünya Sağlık Örgütü, Polonya'da 29 kedinin kuş gribi olarak bilinen H5N1 virüsüne yakalandığını açıkladı. Polonya, bu durumu geniş bir coğrafi alanda rapor eden ilk ülke oldu. Kedilerin virüse nasıl maruz kaldığı henüz belirlenemedi ve konuyla ilgili araştırmalar sürüyor. İnsanlar arasında bulaş riskinin düşük olduğu, ancak veterinerler gibi doğrudan temas eden kişiler için riskin düşük ve orta seviyede olduğu değerlendiriliyor.
17 Temmuz 2023

17 Temmuz Dünya Emoji Günü'nde, 3 binden fazla emoji arasında 'katıla katıla gülen yüz' emojisi en popüler emoji olarak belirlendi. Bu emoji, 75 ülkede en çok kullanılan emoji olurken, Türkiye de bu ülkeler arasında yer alıyor. Ancak emojilerin kullanımı ülkeden ülkeye değişiklik gösteriyor; örneğin Britanya'da kalp, Hindistan'da dua eden eller, Suudi Arabistan'da beyaz kalp ve İsviçre'de ülke bayrağı emojisi daha fazla tercih ediliyor. Araştırma, emojilerin evrensel bir dil olmadığını ve farklı ülkelerde farklı anlamlar taşıyabileceğini belirtiyor.
17 Temmuz 2023

İran'da, Mehsa Emini'nin başörtüsü kuralına uymadığı gerekçesiyle 'ahlak polisi' tarafından gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybetmesinin ardından durdurulan 'ahlak polisi' devriyeleri, protestolar sonrası 10 ay sonra yeniden başlatılıyor. İran Polis Teşkilatı Sözcüsü, başörtüsü kurallarını ihlal edenlere karşı ülke genelinde devriyelerin kurulacağını ve uyarıların dikkate alınmaması durumunda kişilerin adli makamlara sevk edileceğini belirtti. Bu karar, başörtüsü takmayı bırakan kadınların sayısının artması ve rejim yanlısı muhafazakarların baskısı sonucu alındı.
17 Temmuz 2023

Doğan Holding, gayrimenkul ve ikinci el satış faaliyetleri yürüten Milpa şirketindeki yüzde 82,29 oranındaki payını, portföy yönetim şirketi Re-Pie'ye ait bir yatırım fonuna 55 milyon dolara satışını duyurdu. Re-Pie, daha önce teknoloji ve inovasyon odaklı start-up'lara yatırım yaparak Getir gibi şirketlerden rekor kar elde etmişti. Satış bedelinin 7,5 milyon lirası peşin olarak ödendi.
17 Temmuz 2023

ABD'de senarist ve yazarların ardından 160 bin üyeli Oyuncular Birliği SAG-AFTRA da greve başladı. Grevin nedenleri arasında çalışma şartları ve yapay zeka endişeleri yer alıyor. Yapay zeka, şu anda filmlerde seslendirme ve görsel efektlerde kullanılıyor. Sendika, yapay zekanın yaratıcı meslekler için varoluşsal bir tehdit oluşturduğunu ve eğlence sektörünün yapısını bozabileceğini belirtiyor. Yazarlar da yapay zeka kullanımının telif haklarını ihlal ettiğini ve iş fırsatlarını azaltacağını ifade ediyor.
16 Temmuz 2023

İsrail'de Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki koalisyon hükümetinin yargı yetkilerini sınırlama planına karşı protestolar 28. haftasına girdi. Ülke genelinde, özellikle Tel Aviv olmak üzere birçok kentte yüzbinlerce kişi gösterilere katıldı. Göstericiler, demokrasi sloganları atarak ve 'SOS' yazılı pankartlar açarak hükümetin aşırı sağcı politikalarını eleştirdi. Netanyahu, yargı reformunu ertelediğini duyurmuş ancak bütçenin Meclisten geçmesinin ardından tekrar gündeme getireceğini açıklamıştı.
16 Temmuz 2023

Avrupa genelinde etkili olan sıcak hava dalgası sebebiyle İtalya'da 16 kentte kırmızı alarm verildi ve insanların öğle saatlerinde güneşe çıkmamaları tavsiye edildi. Roma'da salı günü sıcaklığın 43 dereceye ulaşması bekleniyor. ESA, Sicilya ve Sardinya adalarında sıcaklıkların 48 dereceye çıkabileceğini ve Avrupa'daki rekor sıcaklığın aşılmasının mümkün olduğunu bildirdi. Sıcak hava dalgası, Cerberus adlı yüksek basınç alanından kaynaklanıyor ve dünya genelinde sıcaklık rekorları kırılan bir dönemde yaşanıyor.
15 Temmuz 2023

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), yapay tatlandırıcı aspartamı 'kanserojen olma ihtimali bulunan maddeler' listesine dahil etti. Aspartam, 1965'te keşfedilmiş ve şekerden 200 kat daha tatlı bir madde olarak dünya genelinde yaklaşık 6 bin üründe kullanılmaktadır. DSÖ'nün araştırmalarında aspartamın insanlarda kansere neden olabileceğine dair 'sınırlı kanıtlar' bulunmuş, ancak günlük 40 miligram/kilo tüketim miktarı hala geçerli olarak kabul edilmektedir. DSÖ, ürünlerin raflardan kaldırılması veya tüketimin tamamen durdurulması çağrısında bulunmazken, ölçülü kullanımı önermektedir.
15 Temmuz 2023

İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Özel Kalem Müdürü Burak Demiralp, Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nın bağımsız yönetim kurulu üyeliklerinden 11 Temmuz 2023 tarihinde istifa etti. Bu istifalar, şirketin Kamuoyu Aydınlatma Platformu'nda duyuruldu. Ayrıca, 6 Temmuz'da şirketin genel müdürü ve yönetim kurulu üyesi Hakan Gedikli de görevlerinden ayrılmıştı.
14 Temmuz 2023

ABD'nin sinema endüstrisi merkezi Hollywood'da, senaristlerin ücret anlaşmazlıkları nedeniyle başlattığı grevin ardından, 160 bin üyeli Oyuncular Birliği (SAG-AFTRA) da iş garantisi ve maaş güvencesi talepleriyle greve başladı. Sendika, Netflix ve Amazon gibi platformlardan adil gelir dağılımı ve yapay zekanın kullanımına kısıtlamalar getirilmesini istiyor. Ünlü oyuncuların da destek verdiği grev, bazı önemli yapımların aksamasına ve Hollywood'un sektör çapında 'kapanmasına' yol açabilir.
14 Temmuz 2023

Hollanda'nın Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı olan Sigrid Kaag, ailesine yönelik artan tehditler sebebiyle siyasetten çekilme kararı aldığını açıkladı. Kaag, popülizm ve İslamofobi karşıtı duruşuyla tanınan bir politikacıydı ve özellikle aşırı sağ kesimler tarafından hedef alınıyordu. Ailesinin güvenliği için bu kararı aldığını belirten Kaag, kadın düşmanlığının da kendisine yönelik tepkilerde etkili olduğunu ifade etti. Kaag, yeni hükümet kurulana kadar görevine devam edeceğini söyledi.
13 Temmuz 2023

Hollywood'da senaristlerin grevine oyuncuların da katılma ihtimali bulunuyor. Bu durum, Christopher Nolan'ın 'Oppenheimer' filminin Londra prömiyerinin bir saat öne çekilmesine neden oldu. Böylece, Cillian Murphy, Robert Downey Jr. ve diğer yıldız oyuncuların grev başlamadan etkinliğe katılımları sağlandı. Grevin başlaması durumunda oyuncular ne sette yer alabilecek ne de tanıtım faaliyetlerine katkıda bulunabilecek.
13 Temmuz 2023

2023 Emmy Ödülleri adaylıkları açıklandı ve HBO'nun 'Succession' dizisi 27 adaylıkla en çok aday gösterilen yapım oldu. 'The Last of Us' ve 'The White Lotus' dizileri de sırasıyla 24 ve 23 adaylıkla HBO'nun başarısını takip etti. 'Succession' dizisinden üç oyuncunun 'En İyi Erkek Oyuncu' kategorisinde aday gösterilmesi Emmy tarihinde bir ilke imza attı. Kazananlar 18 Eylül'de açıklanacak ancak ABD'de Oyuncular Sendikası'nın grev kararı bu tarihin ertelenmesine neden olabilir.
13 Temmuz 2023
İşaretlediklerim