Warner Bros. Discovery CEO'su David Zaslav, Boston Üniversitesi'nde mezuniyet konuşması yaparken 'yazarlarınıza ödeme yapın' sloganlarıyla öğrenciler tarafından protesto edildi. Protesto, Hollywood'da senaristlerle yayın platformları arasındaki ücret anlaşmazlıkları nedeniyle yazarların grev kararı almasının ardından gerçekleşti. 'Late Night with Seth Meyers' programının yazarı Mike Scollins, protesto anlarından birini Twitter üzerinden paylaştı. Zaslav, protesto sonrası yaptığı açıklamada yazarları desteklediğini ve grevin çözülmesini umduğunu belirtti.
22 Mayıs 2023

Harvardlı liderlik koçu Shadé Zahrai, insanların gereksiz yere özür dilediklerinde zayıf ve güvensiz algılanabileceklerini ve bu durumun itibarlarına zarar verebileceğini belirtiyor. Zahrai, özür dilemek yerine takdir ifade etmenin daha olumlu bir izlenim bırakacağını savunuyor ve beş yaygın 'özür' cümlesini ve bunların yerine kullanılabilecek alternatif ifadeleri sıralıyor. Bu ifadeler, yardım için teşekkür etmek, dinleyenlere minnettarlık göstermek, duygusal ifadeler için özür dilemek yerine anlayış için teşekkür etmek, gecikmelerde sabır için teşekkür etmek ve hatalar karşısında rehberlik ve destek için minnettarlık ifade etmek şeklinde öneriliyor.
22 Mayıs 2023

Kolombiyalı uyuşturucu baronu Pablo Escobar'ın 'La Manuela' adlı malikanesi, havadan çekilen fotoğraflarla gösterildi. Malikane, 1990'ların sonunda Kolombiya hükümeti tarafından ele geçirildi ve 1993 yılında Escobar'ın rakipleri tarafından yakılıp harabeye dönüştürüldü. Şu anda harabe halinde olan malikaneden eski ihtişamının sadece birkaç kalıntısı görülebiliyor.
22 Mayıs 2023

Yunanistan'da yapılan genel seçimlerde Başbakan Kiryakos Miçotakis'in liderliğindeki Yeni Demokrasi Partisi, yüzde 40,80 oy oranıyla mecliste 146 sandalye kazanarak birinci parti oldu. Ana muhalefet SYRIZA yüzde 20,06 ile ikinci, PASOK-KINAL ittifakı yüzde 11,49 ile üçüncü sırada yer aldı. Seçime katılım oranı yüzde 60,87 olarak gerçekleşti. Yeni seçim sistemine göre, tek başına iktidar için yeterli çoğunluğa ulaşılamazsa, koalisyon görüşmeleri yapılıyor veya ikinci bir seçim düzenleniyor.
22 Mayıs 2023

Dünya Sağlık Örgütü'nün yıl sonunda Covid-19 pandemisini sonlandırabileceği belirtilirken, enfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Esin Şenol, önümüzdeki yıllarda yeni pandemilerin olabileceği konusunda uyarıda bulunuyor. Şenol, grip virüslerinden kaynaklanabilecek yeni bir pandemi ihtimaline işaret ediyor ve insanların hazırlıklı olması gerektiğini vurguluyor. Ayrıca, pandemi sürecinde yaşananları ve duygularını 'Salgının Seyir Defteri' adlı kitabında anlatan Şenol, pandemi yönetiminin eleştirilerini de dile getiriyor ve Türkiye'nin pandemi sürecini kötü yönettiğini iddia ediyor.
22 Mayıs 2023

Yunanistan'da yapılan genel seçimlerin ilk sonuçlarına göre, Başbakan Kiryakos Miçotakis'in lideri olduğu Yeni Demokrasi Partisi, yüzde 41'in üzerinde bir oy oranıyla yarışı önde götürüyor. Açılan sandıkların yüzde 37,49'una göre, ana muhalefet partisi SYRIZA yaklaşık yüzde 20 oy alarak ikinci sırada yer alıyor. PASOK-KINAL koalisyonu yüzde 12,4, Yunanistan Komünist Partisi (KKE) yüzde 6,86 ve Yunan Çözümü Partisi yüzde 4,52 oy oranlarına sahip.
21 Mayıs 2023

Dünya genelinde ve Türkiye'de kadınlar arasında en yaygın kanser türü olan meme kanseri, yılda 2,3 milyon kadını etkiliyor ve Türkiye'de her yıl 24 bin yeni vaka tespit ediliyor. Meme kanseri, farklı alt türleri olan ve her biri için farklı tedavi yöntemleri gerektiren bir hastalıktır. Üçlü negatif meme kanseri, agresif seyirli ve hızlı büyüyen tümörlerle karakterize edilir. 2018'den itibaren bu alt tür için 'akıllı kemoterapiler' gibi yeni tedavi yöntemleri geliştirilmiştir. Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Taner Korkmaz, bu tedaviler ve meme kanseri hakkında bilgi vermiş ve yeni tedavi yöntemlerinin meme kanseri tedavisindeki etkilerini açıklamıştır.
21 Mayıs 2023

Samsung, mobil cihazlarında varsayılan arama motoru olarak Google yerine Microsoft'un Bing'ini kullanmayı değerlendiriyordu. New York Times'ın geçen ayki haberine göre görüşmeler sürüyordu, ancak Samsung, müşteri ve Google ile olan ilişkilerini etkileyebilecek endişeler nedeniyle bu değişiklikten şimdilik vazgeçti. Bununla birlikte, Samsung Bing'i gelecekte kullanmayı tamamen dışlamadı.
20 Mayıs 2023

ABD'nin sinema sektörü merkezi Hollywood'da, senaristlerin grev kararı almasının ardından, 160 bin üyeye sahip Oyuncular Birliği SAG-AFTRA da grev yetki oylaması yaparak oy birliğiyle grev kararı aldı. Sendika, Sinema ve Televizyon Yapımcıları Birliği ile müzakerelere başlayacak ve üyelerine müzakerelerin olumsuz sonuçlanması durumunda grev yapma yetkisi verilip verilmemesi konusunda oylama yapılmasını önerdi. Oylama, 5 Haziran'da sona erecek ve olası bir grev 30 Haziran'da başlayabilir. SAG-AFTRA Başkanı Fran Drescher, grevin son çare olduğunu belirtti.
19 Mayıs 2023

İktidarın ekonomi politikaları sonucunda iş insanları krediye erişimde güçlük çekiyor ve bankaların getirdiği günlük 5 bin dolarlık sınır nedeniyle kendi döviz hesaplarından para çekmekte zorlanıyorlar. Konut, taşıt ve ihtiyaç kredilerinde talepler ya askıya alınıyor ya da maliyetler son iki haftada neredeyse iki katına çıkıyor. İstanbul Tüccarlar Kulübü Başkanı İlker Önel, durumun ithalat ve ihracat yaparken işleri zorlaştırdığını ve döviz ihtiyacını Kapalıçarşı gibi yerlerden yüksek maliyetlerle karşılamak zorunda kaldıklarını belirtiyor.
19 Mayıs 2023

Nijeryalı şef Hilda Effiong Bassey, sosyal medyada Hilda Baci olarak tanınmakta ve Nijerya'nın Lagos şehrinde 100 saat boyunca durmaksızın yemek pişirerek dünya rekoru kırmayı amaçlamıştır. 2019'da Hintli şef Lata Tondon tarafından kırılan 87 saat 45 dakikalık rekoru geçmeyi hedefleyen Bassey, Nijerya yemeklerini dünyaya tanıtma arzusuyla motive olmuştur. Guinness'in resmi onayı beklenirken, Bassey'e ülkesinden geniş destek gelmiştir. Nijerya mutfağı, çeşitli etnik grupların yemeklerini, aromalı soslar, baharatlar ve tropikal meyvelerle zenginleştirmektedir.
18 Mayıs 2023

Merkez Bankası, 16 Mayıs'ta yaptığı değişiklikle ihtiyaç kredilerinde menkul kıymet zorunluluğu getirdi. Bu düzenleme, belirli bir limitin üzerindeki kredi kartlarından yapılan nakit çekim ve kuyum harcamalarını da kapsıyor. Bankacılık kaynaklarına göre, bu zorunluluk nedeniyle çoğu banka pazartesi gününden itibaren kredi kartlarından nakit avans çekimini kapattı. Bu hamlenin amacı, hanehalkının altın talebini ve talep enflasyonunu kısıtlamak.
18 Mayıs 2023

Vodafone, yeni CEO Margherita Della Valle'nin göreve gelmesiyle birlikte şirket yapısını basitleştirmek amacıyla dünya genelinde 11 bin kişiyi işten çıkaracağını duyurdu. Bu işten çıkarmalar, şirketin toplam çalışan sayısının yaklaşık yüzde 11'ini oluşturacak ve şirket tarihinin en büyük işten çıkarması olacak. Vodafone daha önce İtalya'da bin kişiyi ve Almanya'da 1300 kişiyi işten çıkarmayı planladığı iddia edilmişti. Pandemi döneminde çalışan sayısını artıran teknoloji şirketleri, mali belirsizlikler nedeniyle işten çıkarmalar gerçekleştiriyor.
16 Mayıs 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Türkiye'deki seçim sonuçları hakkında, 'Kim kazanırsa kazanır. Dünyanın o bölgesinde zaten yeterince sorun var' şeklinde bir yorumda bulundu. Türkiye'de seçim akşamı yaşanan kafa karışıklığı sırasında Delaware'de bisiklet turunda olan Biden, bir gazetecinin sorusu üzerine bu yorumu yaptı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise Biden'ın geçmişte Türkiye'yi çeşitli tarihlerde yenemediklerini ve 14 Mayıs'ta yeneceklerini söylediğini iddia etti.
15 Mayıs 2023

ABD'li milyarder yatırımcı George Soros, kendisi hakkında çıkan ölüm söylentilerine Twitter üzerinden yanıt vererek sağlıklı olduğunu ve hayatta olduğunu açıkladı. Söylentiler, 22 bin takipçili bir Twitter hesabı tarafından yayıldı ve bu hesap söz konusu paylaşımı silmedi. George Soros'un ölümüne dair söylentiler daha önce de ortaya çıkmış ve Reuters gibi haber ajansları da bu tür yanlış bilgilendirmeler yapmıştı.
15 Mayıs 2023

YSK'nin seçim yasakları kapsamında kahvehanelerin kapalı olması gerektiğini belirtmesine rağmen, Starbucks'ın bazı şubelerinin açık olduğu ve çalışanların mesai saatleri nedeniyle oy kullanamayacaklarını iddia ettiği ortaya çıktı. Kafe-Bar Çalışanları Dayanışması, Starbucks'ın çalışanların haklarını ihlal ettiğini ve suç işlediğini belirtti. Starbucks Türkiye ise çalışanların mesai saatlerinin oy kullanmalarına engel oluşturmadığını ve saatlerin uygun şekilde ayarlandığını Twitter üzerinden yalanladı.
14 Mayıs 2023

Aksoy Araştırma'nın 9-12 Mayıs tarihleri arasında 81 ilde 4 bin kişiyle yaptığı ankete göre, Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 47,9 oy alırken, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan yüzde 45,6 oy almıştır. Ankette diğer adaylar Sinan Oğan yüzde 5,7 ve Muharrem İnce yüzde 0,8 oy oranına sahiptir. Partiler bazında ise AKP yüzde 37,2, CHP yüzde 30,5, HDP/Yeşil Sol yüzde 8,2 ve İYİ Parti yüzde 9,1 oy oranlarına sahiptir. Anketin finansmanı Aksoy Araştırma tarafından karşılanmış, ancak anket metodolojisi hakkında bazı bilgilerin eksik olduğu belirtilmiştir.
13 Mayıs 2023

Elon Musk, Twitter'ın yeni CEO'su olarak Linda Yaccarino'yu atadı. Analistler, bu atamanın Musk'ın Tesla'ya daha fazla zaman ayırmasına olanak tanıyacağını ve bu durumun Tesla yatırımcıları için olumlu bir gelişme olduğunu belirtiyor. Musk'ın Twitter'a olan yoğun ilgisi, Tesla hisselerinin performansını olumsuz etkiliyordu ve yatırımcılar arasında yönetim zafiyeti endişelerine yol açıyordu. Musk'ın Twitter'dan ayrılma ihtimalinin artması Tesla hisselerinin değer kazanmasına sebep olmuştu.
13 Mayıs 2023

Peru'nun eski Cumhurbaşkanı Pedro Castillo, çeşitli suçlamalar nedeniyle aldığı 54 ay önleyici hapis cezasına itiraz ederek, suçsuz olduğunu ve halkı isyana teşvik etmediğini belirtti. Çevrim içi duruşmada konuşan Castillo, anayasaya aykırı şekilde gözaltına alındığını savundu. Peru Yüksek Mahkemesi, Castillo'ya 'görevi kötüye kullanmak, isyan ve komplo' suçlarından 18 ay önleyici hapis cezası vermişti. Castillo, 7 Aralık 2022'de Kongre tarafından 'kalıcı ahlaki yetersizlik' suçlamasıyla görevinden azledilmiş ve kongreyi feshetme kararının ardından gözaltına alınmıştı.
13 Mayıs 2023

Türkiye Raporu'nun anketine göre, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Muharrem İnce'nin çekilmesi sonrası güncellenen anket sonuçlarında yüzde 50,5 ile ilk turda seçimi kazanıyor. Rakibi Cumhur İttifakı'nın adayı Tayyip Erdoğan yüzde 45,6 oy alırken, Sinan Oğan ise yüzde 3,9 oy almış durumda. Ancak anketin güvenilirliği konusunda, örneklem belirleme yöntemi, anket sorularının ifadesi, hata payı ve kararsızların dağılımı gibi kritik bilgilerin eksik olduğu belirtiliyor. Diğer araştırma şirketlerinin anket sonuçları da Kılıçdaroğlu'nun önde olduğunu gösteriyor.
12 Mayıs 2023
İşaretlediklerim