ABD Başkanı Joe Biden, Twitter üzerinden yaptığı bir paylaşımla 2024 seçimleri için yeniden başkan adayı olduğunu duyurdu. Biden, demokrasi ve temel özgürlükler için duruş sergilemenin önemini vurgulayarak destekçilerine 'işimizi bitirelim' çağrısında bulundu. Biden'ın adaylığını resmi olarak ilan etmesi son iki haftadır bekleniyordu. Kasım 2024'te 82 yaşında olacak Biden, ABD tarihinde görevde bulunan en yaşlı başkan unvanını da taşıyor.
25 Nisan 2023

İran hükümeti, ülkede Mahsa Amini'nin ölümü sonrası başlayan ve geniş destek bulan protestoları destekleyen sanatçıları soruşturmak üzere 'Ünlü Görev Gücü' adında bir komite oluşturdu. Komite, Kültür ve İslami Rehberlik Bakanı Muhammed Mehdi Esmaili başkanlığında, 141 ünlü ismin listesini ekonomi bakanlığına göndererek vergi beyannamelerinin incelenmesini talep etti. Listede yer alan isimler arasında futbol oyuncusu Ali Daei ve aktris Taraneh Alidoosti gibi tanınmış kişilikler bulunuyor. Protestolara destek veren bazı ünlülere ekonomik yaptırımlar uygulandı, seyahat yasağı getirildi ve gözaltına alınanlar oldu.
25 Nisan 2023

Avrupa Çevre Ajansı tarafından yayınlanan bir raporda, Avrupa'da hava kirliliğinin her yıl 1200'den fazla çocuk ve gencin ölümüne yol açtığı belirtilmiştir. Raporda, hava kirliliğinin uzun vadede hastalık riskini artırdığı ve birçok Avrupa ülkesindeki hava kirleticilerinin seviyelerinin Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği sınırların üzerinde olduğu uyarısı yapılmıştır. Nitrojen dioksit, ozon ve PM 2.5 partiküllerine maruz kalmak, çocukların akciğer fonksiyonlarını ve gelişimini olumsuz etkileyerek solunum ve kardiyovasküler hastalıklara neden olmaktadır.
24 Nisan 2023

ORC Araştırma tarafından Nisan ayında yapılan iki ayrı ankete göre, seçmenlerin tercihleri kazanma ihtimali yüksek olan aday ve partilere kaydı. Kemal Kılıçdaroğlu'nun oy oranı yüzde 50'ye yaklaşırken, Muharrem İnce ve Sinan Oğan'ın oyları düşüş gösterdi. Partilerin oy dağılımında da benzer bir eğilim izlenirken, büyük partilerin oyları arttı. Ankette, 42 ilden 5 bin 400 kişiyle yüz yüze görüşülerek veriler toplandı. Ancak anketin güvenilirliği konusunda, Dünya Kamuoyu Araştırmaları Derneği'nin belirttiği bazı kritik bilgilerin eksik olduğu editör notu ile belirtilmiş.
24 Nisan 2023

İsrail'de Başbakan Benyamin Netanyahu liderliğindeki hükümetin yargı sistemine yönelik düzenlemelerine karşı protestolar 16. haftasında da devam etti. Tel Aviv, Batı Kudüs, Hayfa ve diğer şehirlerde on binlerce kişi gösterilere katıldı. İsrail polisi, gösteriler nedeniyle bazı yolları kapattı. Netanyahu, yoğun protestolar ve grevler nedeniyle yargı düzenlemesini ertelediğini duyurmuş, ancak düzenlemenin Mayıs başında meclise geri getirilmesi bekleniyor.
23 Nisan 2023

22 Nisan Dünya Günü, iklim değişikliği ve çevre kirliliği konularına dikkat çekmek için dünya genelinde çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Bu özel günün fikri ilk olarak 1969'da ortaya atıldı ve 1970'te ABD'de 20 milyon kişinin katılımıyla ilk büyük çevre hareketi gerçekleşti. Birleşmiş Milletler, çevreye duyarlılık ve bireysel eylemler konusunda 'Tembel İnsanlar için Dünyayı Kurtarma Rehberi' adında bir liste yayımladı ve bu listede günlük hayatta yapılması önerilen çevre dostu eylemler sıralanıyor.
22 Nisan 2023

Fransa'da yürürlüğe giren emeklilik reformuna karşı çıkan Genel İş Sendikası'nın enerji kolu, reformun uygulanmaması talebiyle '100 günlük eylem ve öfke' planını açıkladı. Sendika, talepleri karşılanmazsa Cannes Film Festivali gibi önemli etkinliklerin elektriğini kesmekle tehdit etti. Fransa'da emeklilik yaşının 62'den 64'e çıkarılmasını içeren yasa tasarısı, parlamentoda oylama yapılmadan geçirilmiş ve ülke genelinde şiddet içeren protestolara yol açmıştı. Anayasa Konseyi, tasarının bazı maddelerini onaylarken bazılarını reddetti ve tasarı Cumhurbaşkanı Macron tarafından imzalanarak yasalaştı.
22 Nisan 2023

Yöneylem Sosyal Araştırma Şirketi'nin 14-16 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirdiği Seçmen Eğilimleri araştırmasına göre, kararsızlar dağıtıldığında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 5,6 puan önünde yer alıyor ve ilk turda yüzde 48,6 oy alması bekleniyor. Anket, 2 bin 422 kişiyle telefon destekli aramalarla yapılmış ve yüzde 95 güven aralığında +/-2 hata payı ile sonuçlar paylaşılmıştır. Ayrıca, Yöneylem'in milletvekili seçimleri anket sonuçları da açıklanmış, ancak anketin kim veya hangi parti tarafından finanse edildiği bilgisi verilmemiştir.
21 Nisan 2023

Sudan'da, Ekim 2021'deki darbenin ardından yönetimi ele alan generaller konseyinin iki önemli figürü arasında yaşanan anlaşmazlık, ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında silahlı çatışmalara yol açtı. Başkent Hartum ve çeşitli kentlerde devam eden çatışmalarda yaklaşık 300 kişi hayatını kaybetti, 3 binden fazla kişi yaralandı. DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, siviller ve sağlık hizmetlerine yönelik saldırıları kınadı ve sağlık tesislerine yapılan saldırıların uluslararası hukukun ihlali olduğunu belirtti.
20 Nisan 2023

Netflix, 1997 yılında başladığı ve müşterilere kırmızı zarflar içinde DVD göndererek hizmet verdiği DVD kiralama işini sonlandıracağını açıkladı. Şirket, bu hizmetin son kırmızı zarfını 29 Eylül 2023 tarihinde postalayacağını duyurdu. Netflix CEO'su Ted Sarandos, şirketin blog sayfasında 25 yıllık bu hizmeti yıl sonunda kapatma kararı aldıklarını belirtti.
19 Nisan 2023

Yöneylem Araştırma'nın 14-16 Nisan tarihleri arasında 27 ilden 2 bin 422 kişiyle yaptığı ankette, AKP yüzde 30,5, CHP yüzde 25,8 oy oranına sahipken, kararsız seçmen oranı yüzde 11,6 olarak belirlendi. Oy kullanmayacağını söyleyenlerin oranı ise yüzde 3,3'te kaldı. Kararsız seçmenler dağıtıldığında AKP'nin oranı yüzde 35,8, CHP'nin oranı yüzde 30,4'e yükseliyor. Yöneylem'in önceki mart anketinde kararsızlar yüzde 9,5 ve oy kullanmayacaklar yüzde 4,1 olarak kaydedilmişti.
19 Nisan 2023

Ekonomik krizle mücadele eden Lübnan'da hükümet, kamu personeli maaşlarını dört katına çıkararak en düşük memur maaşını 90 dolara yükseltti. En düşük emekli maaşı da 72 dolara çıkarıldı ve memurlara günlük yol ücreti olarak 5 dolar ödenecek. Bu kararlar, maaşlarda iyileştirme talebiyle gösteri düzenleyen emekli asker ve kamu çalışanlarının eylemleri sırasında alındı. Lübnan'da 2019'dan bu yana süren ekonomik kriz, döviz rezervlerinin erimesi ve para biriminin değer kaybı nedeniyle maaşların yüzde 90 oranında erimesine yol açtı.
19 Nisan 2023

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen 42. İstanbul Film Festivali'nde 'Kör Noktada' filmi, Altın Lale Ulusal Yarışma Ödülü'nü aldı. Ayşe Polat'ın yazıp yönettiği film, aynı zamanda en iyi film, en iyi senaryo ve en iyi kurgu ödüllerini de kazandı. En iyi yönetmen ödülü 'Ayna Ayna' filmiyle Belmin Söylemez'e verildi. Ödül töreninde farklı kategorilerde birçok sanatçı ve eser ödüllendirildi, bazı ödül sahipleri ödüllerini toplumsal olaylara ve kişilere adadı.
18 Nisan 2023

Sudan'da ordu ile paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri arasındaki çatışmaların şiddetlenmesi sonucu ölü sayısı 270'e yükseldi. Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, çatışmalarda 2 bin 600'den fazla kişinin de yaralandığını ve BM Dünya Gıda Programı'nın üç çalışanının öldürüldüğünü bildirdi. Güvensiz ortam nedeniyle sağlık hizmetlerinin kısıtlandığı ve bu durumun daha fazla hayatı riske attığı belirtildi.
18 Nisan 2023

Boğaziçi Üniversitesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Candan, üniversite personelini AKP'ye yakın Eğitim-Bir-Sen sendikasına üye olmaya zorluyor. İşe yeni alınan personellere üyelik formu 'rutin bir form' olarak sunulmuş ve sözleşmeli personel, iş güvencesizliği nedeniyle bu baskılara boyun eğmek zorunda kalmış. Candan, şimdi de kadrolu personeli hedef alarak onları da sendikaya üye yapmaya çalışıyor. Bu durum, sendikanın yetkili sendika olma çabası olarak görülüyor, zira 15 Mayıs'ta hangi sendikanın yetkili olacağı belirlenecek ve en çok üyeye sahip sendika bu statüyü kazanacak. Mustafa Candan'ın geçmişte de benzer sendikal baskılarla gündeme geldiği ve hukuk dışı yollarla sendikalaşma çabalarında bulunduğu belirtiliyor.
18 Nisan 2023

Elon Musk, Microsoft destekli OpenAI'nin geliştirdiği ChatGPT'yi eleştirerek, gerçeği arayan bir yapay zeka platformu olan 'TruthGPT'yi kuracağını açıkladı. Musk, OpenAI'ın Microsoft ile olan ilişkisini ve kar amacı güden bir yapıya büründüğünü eleştirdi. Ayrıca Google'ın kurucu ortağı Larry Page'i yapay zeka güvenliği konusunda ciddiyetsizlikle suçladı. Musk, yapay zeka alanında çalışanları işe almak için harekete geçtiğini ve Nevada'da 'X.AI Corp' adında bir şirket kurduğunu belirtti.
18 Nisan 2023

İspanya Katolik Kilisesi, 1945'ten bu yana kilise bünyesindeki kurumlarda meydana gelen 706 cinsel istismar vakası hakkında bilgi sahibi olduklarını açıkladı. İspanyol Piskoposlar Konferansı (CEE) Başkanı ve Barcelona Kardinali Juan Jose Omella, bu olaylar için kilisenin günahını kabul ederek mağdurlardan özür dilediğini belirtti. Kardinal, kilisenin bu sorunun çözümü için toplumla iş birliği yapmaya ve mücadeleye öncülük etmeye hazır olduğunu ifade etti.
18 Nisan 2023

Aksoy Araştırma'nın 26 ilde 1067 kişiyle yaptığı ankete göre, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 47,9, Tayyip Erdoğan yüzde 38,4 oy alıyor. İkinci turda ise Kılıçdaroğlu'nun yüzde 57,4 ile kazanacağı öngörülüyor. Partilerin oy dağılımında AKP yüzde 31,1, CHP yüzde 30,6 ve İYİ Parti yüzde 11,4 oranında. Araştırma sonuçlarına göre, ekonomiye dair olumlu görüşlerin artması ve muhalefetin seçimi kazanacağına olan inanç artışı, oy verme davranışlarını etkileyebilir. Ancak anketin metodolojisi ve finansmanı hakkında bilgi verilmediği için güvenilirliği konusunda soru işaretleri bulunuyor.
18 Nisan 2023

MAK Danışmanlık tarafından yapılan nisan ayı anket sonuçlarına göre, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan arasındaki oy farkı dört puan olarak korunuyor. Her iki lider de bir önceki aya göre oylarını bir puan artırmış. Anket, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci tura kalacağını gösteriyor. Milletvekili seçimlerinde ise AKP'nin oyları bir önceki aya göre artarken, CHP ve İYİ Parti'nin oylarında düşüş görülüyor. Diğer araştırma şirketlerinin anket sonuçları da benzer eğilimler sergiliyor.
18 Nisan 2023

Samsung, elektronik cihazlarında varsayılan arama motoru olarak Google'ın yerine Microsoft'un Bing'ini tercih etmeyi düşünüyor. New York Times'ın haberine göre, bu değişiklik Google için yıllık yaklaşık 3 milyar dolarlık gelir kaybına yol açabilir. Taraflar arasındaki müzakereler devam ederken, Samsung henüz kesin bir karar vermedi. Microsoft'un Bing arama motoruna eklediği yapay zeka sohbet yazılımı ChatGPT desteği, Bing'e olan ilgiyi artırıyor ve bu durum hisse senedi piyasalarında da yansımasını buldu.
17 Nisan 2023
İşaretlediklerim