Türkiye'de seçimlere kısa bir süre kala, Türk Lirası'nda (TL) gözlenen bir aylık ima edilen oynaklık oranı, dünya piyasalarında en yüksek seviyeye ulaştı. İma edilen oynaklık, piyasa katılımcılarının bir varlığın gelecekteki fiyat hareketlerini tahmin etmelerine yardımcı olan bir gösterge olarak kullanılıyor. Önde gelen bankaların analizlerine göre, mevcut hükümetin seçimleri kazanması durumunda TL'nin değer kaybedeceği, muhalefetin kazanması durumunda ise TL'nin performansının belirsiz olduğu öngörülüyor. Ancak genel kanı, TL'nin değer kaybının süreceği ve iyileşmenin orta ve uzun vadede olabileceği yönünde.
17 Nisan 2023

Sudan'da ordu ile paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında Hartum başta olmak üzere çeşitli kentlerde çıkan çatışmalarda 83 kişi hayatını kaybetti, 1126 kişi yaralandı. Dünya Sağlık Örgütü, çatışmalar nedeniyle hastanelere erişimde sorunlar yaşandığını ve tıbbi malzemelerin yetersiz kaldığını bildirdi. Ekim 2021'deki darbenin ardından ülkeyi yöneten generaller konseyi içindeki anlaşmazlık, HDK'nin orduya dahil edilmesi ve yeni gücün kim tarafından yönetileceği konusunda iki gün önce silahlı çatışmaya dönüştü.
17 Nisan 2023

Avustralya'da yaşayan 33 yaşındaki muhasebeci Lucas Helmke, bir saat içinde 3 bin 206 şınav çekerek Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi. Helmke, bu rekoru bir yaşındaki oğluna 'hiçbir şeyin imkansız olmadığını' göstermek için kırdığını ifade etti. Rekora hazırlık süreci iki ila üç yılını aldı ve her şınavın Guinness standartlarına uygun olması gerektiği için 34 şınav sayılmadı. Önceki rekor, Nisan 2022'de Daniel Scali tarafından 3 bin 182 şınavla kırılmıştı.
16 Nisan 2023

CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Bulgaristan'ın Kırcaali şehrinden bir video yayınlayarak Türkiye'nin dış politikasının ve savunma sanayii politikasının devlet politikaları olduğunu ve partilerden bağımsız olması gerektiğini ifade etti. Kılıçdaroğlu, mevcut hükümetin parti ile devleti birleştirdiğini ve dış politikayı kişiselleştirdiğini eleştirdi. Ayrıca, kendi yönetiminde devletin ciddiyetini koruyacağını ve Türkiye'nin artık 'kapı kapı dolaşıp para dilenen bir ülke' olmayacağını belirtti.
15 Nisan 2023

AKP MKYK üyesi ve eski İstanbul il başkanı Bayram Şenocak'ın kardeşi Bünyamin Şenocak, Türk Telekom'un müşteri deneyimi şirketi AssisTT'de idari işler genel müdür yardımcılığına terfi etti. Daha önce 2021'de aynı şirkette İdari İşler Direktörü olarak işe başlayan Bünyamin Şenocak, Ocak 2023'e kadar bu pozisyonda görev yaptıktan sonra terfi aldı. Bu terfiyle birlikte, insan kaynakları ve idari işler genel müdür yardımcılığı görevini yürüten Ömer Faruk Tüfekçi insan kaynakları genel müdür yardımcısı olarak atandı ve idari işler direktörlüğüne Faruk Çakmak getirildi.
15 Nisan 2023

ABD Başkanı Joe Biden, İrlanda gezisi sırasında yaptığı açıklamada, 2024 başkanlık seçimleri için adaylık planını yakında duyuracağını ifade etti. NBC'ye verdiği demeçte, daha önce yeniden aday olmayı planladığını söylediğini hatırlattı. Biden, 2020 seçimlerinde başkan seçilmişti ve Kasım 2024'te 82 yaşında olacak, bu da onu ABD tarihinde görevde bulunan en yaşlı başkan yapacak.
15 Nisan 2023

Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Jüpiter'in buzlu uydularını incelemek amacıyla Ariane-5 uzay aracını Fransız Guyanası'ndaki Kourou'dan fırlattı. Sekiz yıl sürecek yolculuğun ardından roket, Callisto, Europa ve Ganymede uydularına ulaşacak. ESA'nın Jüpiter’in Buzlu Ayları Keşfi (Juice) misyonu, bu uydularda yaşam için gerekli koşulların olup olmadığını araştıracak. ESA Bilim Direktörü Prof. Carole Mundell, Dünya'daki ekstrem yaşam formlarına atıfta bulunarak, benzer koşulların başka yerlerde de mikroorganizmalar için yaşanabilir olabileceğini belirtiyor.
15 Nisan 2023

Fransa Anayasa Mahkemesi, ülkede tartışmalara neden olan ve geniş çaplı protestolara yol açan emeklilik reformunun çoğu bölümünü onayladı. Reform, yasal emeklilik yaşını 62'den 64'e yükseltiyor. Ancak mahkeme, reformun 'kıdem endeksi' oluşturulmasını öngören kısımlarını reddetti. Hükümetin Meclis oylaması yapmadan kabul ettiği yasa, sendikalar tarafından düzenlenen grev ve gösterilerle karşılanıyor. Cumhurbaşkanı Macron yasayı imzaladıktan sonra resmi gazetede yayımlanacak ve yürürlüğe girecek.
15 Nisan 2023

Ebru Baki, Habertürk ekonomi müdürlüğü görevinden ayrılarak ve 'Para Gündem' adlı programın sunuculuğunu bırakarak Sözcü TV'ye katıldı. Sözcü TV Genel Müdürü Alişer Delek, Baki'nin katılımıyla ilgili olarak Sözcü TV'nin daha da güçlendiğini ve güzelleştiğini belirten bir tweet attı. Bu geçiş, gazeteci İsmail Saymaz'ın Halk TV'den Sözcü TV'ye geçişinin ardından gerçekleşti.
14 Nisan 2023

MetroPOLL Araştırma'nın kurucusu Özer Sencar, 14 Mayıs'taki seçimler öncesinde yapılan anketlerde CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın önüne geçtiğini belirtti. Sencar, Erdoğan'ın yüzde 42 seviyesinde bir üst sınırı olduğunu ve Kılıçdaroğlu'nun yüzde 45'e kadar çıkabileceğini ifade etti. Ayrıca, Muharrem İnce'nin aniden yükselen oy oranının kısa sürede düşebileceğini öne sürdü. MetroPOLL'ün Nisan anket sonuçlarına göre Kılıçdaroğlu yüzde 42,6, Erdoğan yüzde 41,1, İnce yüzde 5 ve Sinan Oğan yüzde 2,2 oy alıyor.
14 Nisan 2023

Fransa'nın başkenti Paris'te, hükümetin emeklilik yaşını 62'den 64'e çıkarma planlarına karşı çıkan protestocular, lüks markalar grubu LVMH'nin genel merkezine girdi. Sendika lideri Fabien Villedieu, emeklilik sistemini finanse etmek için Cumhurbaşkanı Macron'un LVMH gibi yerlere bakması gerektiğini ifade etti. Paris polis şefi, protestocuların kapitalizmin sembollerine saldırabileceği konusunda uyarıda bulundu. Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, göstericileri desteklediğini belirtti. LVMH'nin sahibi Bernard Arnault, hisselerin rekor seviyeye ulaştığı bir dönemde dünyanın en zengin insanı unvanını elinde bulunduruyor.
13 Nisan 2023

ABD'nin eski başkanı Donald Trump, New York başsavcısına ifade vermek için Manhattan'a geldiğini duyurdu. Trump ve üç çocuğu, gayrimenkullerinin değerini yanlış beyan ederek kredi ve vergi teşviklerinden yararlanmakla suçlanıyor. Trump, 2024 başkanlık seçimlerinde aday olmayı planlarken, aynı zamanda porno yıldızı Stormy Daniels'a 'sus payı' ödemesiyle ilgili de soruşturuluyor.
13 Nisan 2023

ABD Senatosu'nun en yaşlı üyesi ve 1992'den beri görevde olan Demokrat Senatör Dianne Feinstein, sağlık sorunları nedeniyle senatodaki oturumlara katılamıyor. Parti içinden bazı milletvekilleri, Feinstein'a istifa etmesi yönünde çağrıda bulunuyorlar. Temsilciler Meclisi üyesi Ro Khanna ve Dean Phillips, Feinstein'ın görevlerini yerine getiremediğini ve istifa etmesi gerektiğini belirtiyorlar. Feinstein'ın ve başka bir Demokrat milletvekili John Fetterman'ın yokluğu, senatodaki dengeleri ve Demokratların çoğunlukta olma durumunu etkileyebilecek endişeleri beraberinde getiriyor.
13 Nisan 2023

Malavi Devlet Başkanı Lazarus Chakwera, Freddy Kasırgası'nın yol açtığı yıkım sonucunda ölü sayısının bine yükseldiğini ve yarım milyondan fazla kişinin evini terk etmek zorunda kaldığını açıkladı. Kasırganın evler, köprüler, okullar ve iş yerlerini yıktığı, yollar ile enerji hatlarını ve tarım arazilerini hasarlandırdığı belirtildi. Ayrıca, kasırganın ekonomik hareketliliği de olumsuz etkilediği, özellikle tütün pazar sezonunun açılmasını sekteye uğrattığı ifade edildi. Mozambik ve Madagaskar'ın da kasırgadan olumsuz etkilendiği, Mozambik'te yaklaşık 70 kişinin hayatını kaybettiği bilgisi paylaşıldı. Dünya Meteoroloji Örgütü, Freddy Kasırgası'nın tarihin en uzun süren kasırgası olabileceğini duyurdu.
13 Nisan 2023

ORC Araştırma şirketinin 7-11 Nisan tarihleri arasında yaptığı ankete göre, millet ittifakının cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'na oy vereceğini söyleyenlerin oranı yüzde 48,9 olarak belirlendi. Cumhur ittifakının adayı Tayyip Erdoğan'a oy vereceklerin oranı ise yüzde 41,5. Diğer adaylar ve partilerin oy oranları da paylaşıldı. Ancak ankette, güvenilirlik açısından önemli olan bazı bilgilerin yer almadığı editör notu ile belirtilmiş. Ayrıca, diğer anket şirketlerinin sonuçları ve yorumlarına da yer verilmiş.
12 Nisan 2023

Yöneylem Araştırma'nın 27-29 Mart tarihleri arasında yaptığı ankete göre, kararsızlar dağıtılmadan AKP'nin oy oranı %30,2, CHP'nin ise %23,8 olarak ölçüldü. Kararsızlar ve oy kullanmayacaklar dağıtıldığında AKP'nin oy oranı %35'e, cumhur ittifakının toplam oy oranı %42,4'e, millet ittifakının oy oranı ise %38'e ulaşıyor. HDP %9,3 ve Türkiye İşçi Partisi %3,3 oy oranına sahip. Yöneylem Araştırma'nın önceki anketlerinde AKP'nin oy oranı %32 iken, Ağustos 2022'de CHP'nin AKP'yi az bir farkla geçtiği görülmüştü.
12 Nisan 2023

Türkiye Raporu'nun nisan anket sonuçlarına göre, Memleket Partisi'nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce'nin adaylığı, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turda sonuçlanmamasına ve ikinci tura kalmasına yol açacak düzeyde oy alacağını gösteriyor. Millet İttifakı'nın adayı olarak gösterilen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ise çoklu aday senaryolarında Erdoğan'ın önünde olduğu ancak ikinci tur ihtimalinin yüksek olduğu belirtiliyor. Muhalifler, oyların bölünmemesi için İnce'nin adaylıktan çekilmesini talep ediyor. Türkiye Raporu Direktörü Can Selçuki, anketin bazı bulgularını Twitter üzerinden paylaşmış ancak anketin metodolojisi ve detayları hakkında bilgi verilmemiştir.
12 Nisan 2023

Gezici Araştırma şirketinin 1-2 Nisan 2023 tarihlerinde gerçekleştirdiği ankete göre, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanlığı seçimlerini ilk turda yüzde 53,4 oy oranıyla kazanıyor. Ankette Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın oy oranı yüzde 43,2 olarak belirlenmiş. İkinci tur senaryosunda ise Kılıçdaroğlu yüzde 55,2, Erdoğan ise yüzde 44,8 oy alıyor. Katılımcıların yarısından fazlası Kılıçdaroğlu'nun seçileceğine inanırken, ankette bazı kritik bilgilerin açıklanmadığı editör notu ile belirtilmiş.
12 Nisan 2023

Almanya'da Sağlık Bakanı Karl Lauterbach, kişisel tüketim amacıyla 25 grama kadar marihuana bulundurmanın ve üç bitki yetiştirmenin yasal olacağını açıklayacak. Marihuananın serbest satışı örnek projelerle sınırlı olacak ve marihuana sosyal kulüpleri kurulabilecek. Bu düzenleme, Avrupa Birliği'nin genel bir serbest satış izni olmadan Almanya'daki yasallaştırmayı onaylaması gerektiği koşuluyla gerçekleşiyor.
11 Nisan 2023

MetroPOLL Araştırma'nın verilerine göre, Aralık ayında %31,7 olan Kemal Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanacağını düşünenlerin oranı, Ocak ayında %38,2'ye, Mart ayında ise %42,9'a yükseldi. MetroPOLL Araştırma Başkanı Özer Sencar, bu artışa dikkat çekti. Ancak, anketin kim tarafından finanse edildiği ve kim adına yapıldığı gibi bilgilerin açıklanmadığı bir editör notu ile belirtilmiştir.
11 Nisan 2023
İşaretlediklerim