Google, Microsoft'un Bing arama motoruna eklenen 'ChatGPT' ile rekabet edebilmek için kendi yapay zekalı sohbet robotu 'Bard'ı tanıttı. Google CEO'su Sundar Pichai, Bard'ın sınırlı kullanıcılar tarafından test edileceğini duyurdu. Bard, karmaşık bilgileri basitleştirerek anlatma yeteneğine sahip. Ancak, Bard'ın demo sunumunda verdiği yanlış bir cevap Google'ın hisselerinde 100 milyar dolarlık bir kayba neden oldu. Google, çalışanlarından Bard'ın yanıtlarını düzeltmelerini ve eğitmelerini istedi.
16 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler, Türkiye'nin afetlere ne kadar hazırlıksız olduğunu gözler önüne serdi. Dünya Sağlık Örgütü'nün afet yönetimi çizelgesine göre, afet yönetimi afet öncesi ve sonrası olmak üzere iki ana bölüme ayrılıyor. Afet öncesi hazırlık adımları risk değerlendirmesi, önlem alma ve hazır oluşu kapsarken, afet sonrası müdahale, yardım, rehabilitasyon ve yeniden yapılanma süreçlerini içeriyor. 2023 Kahramanmaraş depremlerinde 31 binden fazla insan hayatını kaybetti ve 81 binden fazla insan yaralandı, 41 bin 791 bina yıkık ya da yıkılacak durumda.
14 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli büyük depremler sonrası, bulaşıcı hastalıkların yayılma riski arttı. DSÖ, üçüncü seviye acil durum ilan etti ve bölgede su ve kanalizasyon sistemlerindeki zararlar nedeniyle enfeksiyon riskinin arttığına dikkat çekti. Halk sağlığı uzmanları, özellikle bebek ve çocukların enfeksiyonlardan korunması için temiz su, sanitasyon ve güvenli barınma gibi temel ihtiyaçların karşılanması gerektiğini vurguluyor. Ayrıca, bölgede aşı oranlarının düşük olması nedeniyle kızamık gibi aşıyla önlenebilir hastalıkların yayılma riski bulunuyor. Sağlık uzmanları, cenaze ve hayvan leşlerinin hızla gömülmesi, temel çevre sağlığı hizmetlerinin sağlanması ve risk gruplarının bölgeden tahliye edilmesi gerektiğini belirtiyor.
13 Şubat 2023

Türkiye'nin deprem sonrası yaptığı uluslararası yardım çağrısına 100'den fazla ülke yanıt verdi. Yabancı ekipler bir haftada 200'den fazla kişiyi kurtardı, ancak İspanyol ekip koordinasyonsuzluk nedeniyle daha fazla can kurtaramadıklarını belirtti. İspanyol ekip üyesi Pedro Frutos, makine kullanımının risklerine dikkat çekti ve daha iyi koordinasyonun daha fazla insanın kurtarılmasını sağlayabileceğini ifade etti. Ayrıca, Almanya, Avusturya ve İsrail ekipleri güvenlik endişeleri nedeniyle bölgeden ayrılmak zorunda kaldı.
13 Şubat 2023

Türkiye'deki depremde yıkılan binaların hafriyatlarından yayılan asbest lifleri, ciddi sağlık sorunlarına yol açma riski taşıyor. Uzmanlar, bölgede bulunan kişilerin asbestten korunmak için FFP2 ve FFP3 tipi maskeler kullanmalarını öneriyor. Asbest, akciğer kanseri gibi hastalıklara neden olabiliyor ve Türkiye'de 2010'dan beri kullanımı yasaklanmış durumda. Halk sağlığı uzmanı Dr. Ahmet Soysal, enkaz kaldırma işlemlerinin profesyonel ekiplerce yapılması ve koruyucu önlemlerin alınması gerektiğini belirtiyor. Göğüs hastalıkları uzmanı Prof. Dr. İbrahim Akkurt ise asbestin yol açtığı hastalıkların yıllar sonra ortaya çıkabileceğini ve ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini ifade ediyor.
12 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli deprem sonrasında, Türkiye'de milyonlarca abonesi olan Netflix Türkiye, Disney Plus, Spotify ve yüzlerce şubesi olan Starbucks gibi büyük markalar ve dijital platformlar, depremle ilgili sessiz kalmakla eleştirildi. Müşterilerin sosyal medyada başlattığı boykot çağrıları sonucunda bu markalar, depremle ilgili destek ve taziye mesajları yayımladı. Netflix 6 milyon TL bağış yaparken, diğer markalar da çeşitli yardım kampanyaları ve bağışlarla desteklerini ifade etti.
9 Şubat 2023

6 Şubat'ta meydana gelen iki büyük deprem sonrası, Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve diğer sağlık meslek örgütleri, depremzedelere gönüllü sağlık hizmeti sunmak için Sağlık Bakanlığı'na işbirliği teklifinde bulundu ancak herhangi bir yanıt alamadı. Bölgede sağlık hizmetlerinde ciddi organizasyonsuzluk ve koordinasyonsuzluk yaşanıyor. Hekimler ve sağlık çalışanları ağır koşullar altında çalışmakta ve tükenmiş durumdalar. TTB ve diğer meslek örgütleri, bölgeye malzeme ve insan gücü ulaştırma konusunda yetkili olmak istiyor, ancak idari izinlerin belirsizliği nedeniyle gönüllü hekimler görevlendirilemiyor.
9 Şubat 2023

Dünya Sağlık Örgütü, 6 Şubat'ta Türkiye'nin güneydoğusunda ve Suriye'nin kuzeybatısında meydana gelen ve birçok şehri etkileyen iki büyük depremin ardından 3'üncü seviye acil durum ilan etti. Türkiye, depremlerden hemen sonra 4'üncü seviye alarm vermişti. DSÖ Avrupa Direktörü Dr. Hans Kluge, uluslararası toplumu destek vermeye ve Türkiye hükümeti ile koordinasyon sağlamaya çağırdı.
8 Şubat 2023

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7,7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, can kaybının 912'ye yükseldiğini açıkladı. Dünya Sağlık Örgütü, deprem nedeniyle haber alınamayan bölgelerle ilgili endişelerini ifade etti ve ulusal yetkililerin arama kurtarma çalışmalarına odaklandığını, ilerleyen zamanlarda yaralıların tedavisi ve sağlık sistemine destek için travma desteğine ihtiyaç duyulacağını belirtti.
6 Şubat 2023

Pakistan'ın eski cumhurbaşkanı Pervez Müşerref, Birleşik Arap Emirlikleri'nde tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. 79 yaşında olan Müşerref, amiloidoz hastalığı nedeniyle kalp ve karaciğer yetmezliği ile mücadele ediyordu. 1999 yılında darbe ile iktidara gelen ve 2001'de cumhurbaşkanı olan Müşerref, 2007'de anayasayı askıya alarak olağanüstü hal ilan etmişti. 2019'da anayasayı ihlal ve vatana ihanet suçlarından idam cezasına çarptırılmış, ancak cezası henüz infaz edilmemişti.
5 Şubat 2023

1990'lı yıllardan bu yana kanser ölüm oranları, çeşitli önleme programları ve tedavi yöntemleri sayesinde düşüş göstermiş ve son 30 yılda %33'lük bir azalma yaşanmıştır. Ancak pandemi döneminde sağlık sistemine erişimde yaşanan zorluklar nedeniyle ileri evre kanser tanılarında artış beklenmektedir. Türkiye'de her yıl yaklaşık 200 bin kişi kanser teşhisi almaktadır ve en sık görülen kanser türleri arasında meme, tiroid, rahim ve akciğer kanserleri bulunmaktadır. Ayrıca, HPV aşısının rahim ağzı kanserini azalttığı ve Türkiye'de DSÖ'nün önerdiği kolorektal, meme ve rahim ağzı kanserleri için ücretsiz tarama programları bulunduğu belirtilmiştir.
4 Şubat 2023

Hindistanlı iş insanı Gautam Adani, hakkında ortaya atılan borç seviyesi, kara para aklama ve vergi kaçırma iddiaları sonucunda şirket değerlerinde büyük düşüş yaşadı. Bu durum, Adani'nin altı günde 118 milyar dolar kaybetmesine ve 'Asya'nın en zengin kişisi' unvanını kaybetmesine yol açtı. Kriz, Adani Grubu ile iş ilişkisi olan şirketleri ve kredi veren bankaları da olumsuz etkiledi. Adani ile ortaklıkları bulunan şirketler, ilerleyen günlerde büyük değer ve para kayıplarıyla karşı karşıya kalabilir.
4 Şubat 2023

Geçen sene Asya'nın en zengin insanı olan Gautam Adani'nin serveti, şirketlerine yönelik borç seviyesi, kara para aklama ve vergi kaçırma iddiaları nedeniyle büyük bir değer kaybına uğradı. Bloomberg ve Reuters'ın haberlerine göre, bu iddialar Adani Grubu'nun şirket değerlerinin kısa sürede düşmesine yol açtı. Adani Grubu iddiaları reddetse de, altı günde servetinde 118 milyar dolarlık bir azalma yaşandı.
3 Şubat 2023

Portekiz'de yaşayan 30 yaşındaki 'Bobi' isimli köpek, Guinness Dünya Rekorları tarafından 'dünyanın gelmiş geçmiş en yaşlı köpeği' olarak ilan edildi. Saf Rafeiro do Alentejo ırkından olan Bobi, daha önce bu unvanı taşıyan 23 yaşındaki Chihuahua cinsi Spike'ı geride bıraktı. Bobi, Portekiz'in güneyindeki Conqueiros köyünde Costa ailesiyle birlikte yaşamaktadır ve 1 Şubat itibarıyla 30 yıl ve 266 gün yaşamıştır.
3 Şubat 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ocak ayında aylık enflasyonun %6,65 arttığını ve yıllık enflasyonun %57,68'e yükseldiğini duyurdu. Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise 12 aylık enflasyonu %121,62 olarak açıkladı ve Ocak ayında aylık enflasyonun %9,26 arttığını belirtti. Ekonomistlerin Ocak ayı için aylık enflasyon beklentisi %3,8 artış iken, yıllık enflasyonun %53,5'e gerileyeceği öngörülmüştü. Dünya genelinde enerji fiyatlarının düşmesine ve gıda fiyatlarının azalmasına rağmen, Türkiye'de fiyat artışları devam ediyor.
3 Şubat 2023

Şişecam'ın iştiraki olan Şişecam Resources LP, halka açık hisselerinin satın alınması yoluyla halka kapatılma sürecine girecek. Şirketin Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yaptığı açıklamaya göre, halka açık hisseler 25 dolar/hisse fiyatı üzerinden satın alınacak. Bu işlemin ardından yasal süreçlerin tamamlanması bekleniyor ve sonrasında şirketin halka kapatılması gerçekleştirilecek.
2 Şubat 2023

Peru Cumhurbaşkanı Dina Boluarte'nin erken seçim talebi, Ulusal Kongre'de yapılan oylamada 54 lehte, 68 aleyhte ve 2 çekimser oy ile reddedildi. Bu, beş gün içinde ikinci kez reddedilen bir talepti. Ülkede devam eden hükümet karşıtı protestolar sırasında 64 kişi hayatını kaybetti ve 1700'den fazla kişi yaralandı. Protestolar, eski cumhurbaşkanı Pedro Castillo'nun görevden alınmasının ardından başlamıştı ve göstericiler Boluarte'nin istifasını, erken seçim yapılmasını ve Castillo'nun serbest bırakılmasını talep ediyor.
2 Şubat 2023

Dünya genelinde ve Türkiye'de cinsel yolla bulaşan hastalıkların (CYBE) arttığı, günlük bir milyondan fazla insanın bu tür enfeksiyonlara yakalandığı belirtiliyor. Türkiye'de cinsel sağlık bilgilerine erişim kısıtlı ve önleyici yöntemler pahalı olduğu için bulaşma riski yüksek. CYBE'lerin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği ve 15-45 yaş arasında daha sık görüldüğü ifade ediliyor. Gençlerin bu hastalıklardan korunma bilgisine ve sağlık hizmetlerine erişiminde eksiklikler olduğu, eğitim ve farkındalık yetersizliğinin hastalıkların yayılmasına zemin hazırladığı vurgulanıyor. Kondom kullanımının önemi ve gençlere yönelik cinsel sağlık eğitimi gerekliliği üzerinde duruluyor. Ayrıca, seks işçilerinin kondom erişiminde yaşadığı zorluklar ve bu durumun enfeksiyonların yayılmasına etkisi tartışılıyor.
2 Şubat 2023

ABD Merkez Bankası, politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 4,50-4,75 aralığına çıkardı. Bu karar, 16 yılın en yüksek faiz oranı olarak kaydedildi ve oy birliğiyle alındı. Fed, maksimum istihdam ve yüzde 2 enflasyon hedefine vurgu yaparken, enflasyonun hala yüksek olduğunu belirtti. Ayrıca, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın ekonomik zorluklara ve belirsizliğe katkıda bulunduğu ifade edildi. Fed, geçen yıl mart ayından bu yana faiz oranını toplam 450 baz puan artırmış oldu.
1 Şubat 2023

Britanya'da öğretmenler, devlet memurları, demiryolu-otobüs görevlileri ve üniversite çalışanları, ücret artışlarının yetersizliği ve hayat pahalılığı gerekçesiyle greve çıktı. Bazı sendikalar onlarca yıl sonra ilk kez grev kararı alırken, yaklaşık 500 bin kişinin iş bıraktığı belirtiliyor. Grev, ülkede son 10 yılın en büyük ve en kapsamlı grevi olarak nitelendiriliyor. Enflasyonun geçen yıl %11'e ulaşarak 40 yılın en yüksek düzeyine çıkması, grevlerin ana nedenlerinden biri olarak gösteriliyor.
1 Şubat 2023
İşaretlediklerim