Birleşmiş Milletler, Gazze'nin güneyindeki Han Yunus'ta sadece bir günde 150 bin kişinin yerinden edildiğini açıkladı. İsrail ordusu, daha önce güvenli olduğunu duyurduğu Han Yunus için tahliye emri verdi ve kısa sürede tahliye istemesi riskleri artırdı. BM Sözcüsü Stephane Dujarric, insanların yanlarına hiçbir şey alamadan kaçmak zorunda kaldığını ve gittikleri alanlarda altyapı bulunmadığını belirtti.
23 Temmuz 2024

Eski ABD Başkanı Donald Trump’a yönelik suikast girişimi nedeniyle eleştirilerin odağında olan Gizli Servis Direktörü Kimberly Cheatle istifa etti. Trump, 13 Temmuz’da Pennsylvania eyaletindeki bir mitingde kulağından vurulmuş ve saldırıda bir kişi ölmüş, iki kişi ağır yaralanmıştı. Suikast girişimini engelleyemediği gerekçesiyle ABD Gizli Servisi yoğun eleştiri altında. FBI, suikast girişimiyle ilgili soruşturmasını sürdürüyor.
23 Temmuz 2024

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde hızla yayılan M çiçeği salgını nedeniyle yılbaşından bu yana 450 kişi hayatını kaybetti ve 11 bin 166 kişide virüs tespit edildi. Hükümet Sözcüsü Patrick Muyaya, salgının komşu ülkelere yayılma riski olduğunu belirtti. Dünya Sağlık Örgütü, M çiçeği virüsünün yeni varyantının KDC'nin doğu sınırında hızla yayıldığını ve şimdiye kadarki en tehlikeli varyant olduğunu açıkladı. Virüsün cinsel yolla ve yakın ten temasıyla bulaşabildiği, ölüm oranının ise yaklaşık yüzde 5 olduğu bildirildi.
23 Temmuz 2024

Avrupa Birliği Copernicus İklim Değişikliği Servisi’nin ön verilerine göre, 21 Temmuz 2024, küresel olarak tarihin en sıcak günü olarak kaydedildi. Bu tarihte dünya genelinde ortalama yüzey hava sıcaklığı 17,09 derece olarak ölçüldü ve geçen yılın rekoru olan 17,08 dereceyi aştı. Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa ve Rusya’nın geniş bölgeleri aşırı sıcak hava dalgalarıyla mücadele etti. İklim değişikliği ve fosil yakıtların yakılması, bu aşırı sıcaklıkların ana nedenleri olarak gösteriliyor.
23 Temmuz 2024

Tesla CEO’su Elon Musk, 2025 yılında insansı robot üretimine başlanacağını duyurdu. Optimus adı verilen bu robotların 2026 yılında işbaşı yapması bekleniyor. Yaklaşık 1 metre 70 santim boyunda ve 56 kg ağırlığında olacak olan Optimus, sıkıcı, mükerrer ve tehlikeli işleri üstlenecek. Her bir robotun maliyeti tahminen 20 bin dolar olacak.
23 Temmuz 2024

NASA'nın Curiosity aracı, Mars'ta daha önce hiç görülmemiş sarımsı yeşil renkte saf kükürt kristalleri keşfetti. Bu keşif, Curiosity'nin Gediz Vadisi kanalını araştırırken bir kaya yığınının üzerinden geçip birini çatlatması sonucunda gerçekleşti. Bilim insanları, bu bulgunun Mars'ın kozmik tarihi ve potansiyel kolonizasyonu için önemli olabileceğini belirtiyor. Saf kükürt, Dünya'da yalnızca volkanik süreçler veya sıcak su kaynakları gibi aşırı koşullar altında oluşur.
23 Temmuz 2024

Gazze Hükümeti, 7 Ekim 2023'ten itibaren Gazze saldırılarında ölen gazeteci sayısının 163'e yükseldiğini duyurdu. Son olarak gazeteci Haydar İbrahim'in ölümüyle bu sayı arttı. Hükümet, gazetecilerin kasıtlı olarak öldürüldüğünü ve bunun Filistin'in sesini susturmak amacıyla yapıldığını belirtti. Gazzeli yetkililer, İsrail'in öldürdüğü gazeteci sayısının 152'ye çıktığını ifade etti.
22 Temmuz 2024

50 kuşağının önemli öykücülerinden Ferit Edgü, 88 yaşında hayatını kaybetti. İstanbul'da doğan ve eğitim gören Edgü, Paris'te de bir süre yaşadı ve Ada Yayınları'nı kurdu. 'Hakkari’de Bir Mevsim' romanıyla tanınan yazar, birçok öykü kitabı ve roman yazdı. Edgü, aynı zamanda resme olan ilgisi ve koleksiyonerliğiyle de biliniyordu.
22 Temmuz 2024

ABD'deki San Diego Hayvanat Bahçesi Safari Parkı'nda yaşayan Winston isimli goril, 52 yaşında öldü. Winston, yaşa bağlı çeşitli rahatsızlıklar nedeniyle önemli tıbbi tedaviler görüyordu ve kötüleşen durumu nedeniyle uyutuldu. Doğada goriller genellikle 30-40 yıl yaşarken, insan bakımında 50'li yaşları görebiliyor. Winston, COVID-19 tedavisi gören bilinen ilk büyük maymunlardan biri olarak da tanınıyordu.
21 Temmuz 2024

Eski ABD başkanı Donald Trump’a suikast girişiminde bulunan Thomas Matthew Crooks’un, Trump sahneye çıkmadan önce miting alanı üzerinde drone uçurduğu tespit edildi. Trump, Pennsylvania eyaletindeki mitingde kulağından vurulmuş ve arkasındaki izleyicilerden biri ölmüş, ikisi ağır yaralanmıştı. Crooks’un arabasında bir drone ve ekipmanları ele geçirildi. Crooks’un, drone sayesinde miting alanının güvenlik açıklarını tespit ederek saldırısını planladığı düşünülüyor.
20 Temmuz 2024

Eski ABD başkanı Donald Trump’a suikast girişiminde bulunan Thomas Matthew Crooks’un, Trump sahneye çıkmadan birkaç saat önce miting alanı üzerinde insansız hava aracı (İHA) uçurduğu tespit edildi. Trump, Pennsylvania eyaletindeki mitingde kulağından vurulmuş ve arkasındaki izleyicilerden biri ölmüş, ikisi ağır yaralanmıştı. Crooks’un arabasında bir İHA ve bu hava aracına ait ekipmanlar ele geçirildi. Crooks’un, kameralı İHA sayesinde miting üzerinden kuş bakışı görüntü elde ederek güvenlik açıklarını tespit edebildiği düşünülüyor.
20 Temmuz 2024

Türkiye'de yaşanan sıcak hava dalgası nedeniyle Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi İklim Değişikliği Kıdemli Uzmanı Dr. Ümit Şahin, sıcaklıkların afet olarak kabul edilmesi gerektiğini belirtti. Şahin, sıcak hava dalgasının birkaç gün daha sürmesi durumunda sadece İstanbul'da ölüm sayısının birkaç yüze ulaşabileceğini ifade etti. Dünya Sağlık Örgütü'nün sıcak hava dalgalarına karşı ülkelerin Sıcak Sağlık Eylem Planı hazırlamasını önerdiğini belirten Şahin, Türkiye'nin bu konuda adım atmadığını vurguladı. Ayrıca, sıcak hava dalgalarının özellikle yaşlılar, kronik hastalığı olanlar ve çocuklar gibi risk gruplarını daha fazla etkilediğini belirtti.
20 Temmuz 2024

Microsoft, siber güvenlik hizmeti sağlayan CrowdStrike’ın yazılım güncellemesinden kaynaklanan teknik sorunun nedenini bulup gerekli düzeltmeyi yaptığını açıkladı. Güncelleme kaynaklı kesinti nedeniyle birçok ülkede süpermarketlerden havayollarına, medyadan borsa ve bankacılığa kadar geniş bir sektörde şirketlerin hizmetleri aksadı. Microsoft, birkaç Microsoft 365 uygulaması ve hizmetinin tam işlevselliğini geri kazandırdığını, ancak bazı uygulama ve hizmetlerde sorunların sürdüğünü belirtti.
19 Temmuz 2024

Eski ABD başkanı Donald Trump’a suikast girişiminde bulunan Thomas Matthew Crooks’un bir oyun platformuna paylaştığı mesaj ortaya çıktı. Crooks, Trump’ın Pennsylvania eyaletindeki mitinginde kulağından vurulmuş, arkasındaki izleyicilerden biri ölmüş, ikisi ağır yaralanmıştı. FBI, Crooks’un bu eylemi nasıl ve niye gerçekleştirdiğine ilişkin araştırmalarını sürdürüyor. Crooks’un saldırıdan bir saat önce şüpheli diye takip edildiği öğrenildi.
18 Temmuz 2024

Bangladeş'te yüksek genç işsizlik oranına karşı başlayan protestoların önünü almak isteyen hükümet, tüm üniversiteleri kapattı ve interneti kesti. Polis, protestoculara biber gazı sıktı ve bu haftaki protestolarda altı kişi öldü, yüzlercesi yaralandı. Hükümet, sosyal medyadaki asılsız söylentileri ve düzensizliğin önünü almak için interneti geçici olarak askıya aldığını açıkladı. İnsan hakları örgütleri, Birleşmiş Milletler ve ABD, Bangladeş'e barışçıl gösterilere şiddet bulaştırmama çağrısında bulundu.
18 Temmuz 2024

ABD'li milyarder işadamı Elon Musk, Kaliforniya'da kabul edilen cinsel kimlik yasasının ardından SpaceX ve X genel merkezlerini Teksas'a taşıma kararı aldı. Musk, bu yasayı 'bardağı taşıran son damla' olarak nitelendirdi. Yasa, okulların öğrencilerin cinsiyet değiştirme ve yeni cinsiyet zamiriyle anılma taleplerini ailelere bildirmesini yasaklıyor. Bu karar, her iki şirkette de çalışan binlerce kişiyi etkileyecek.
17 Temmuz 2024

Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye için 2024 yılı büyüme tahminini yüzde 3,1’den yüzde 3,6’ya yükseltti. IMF'nin Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'na göre, küresel ekonominin 2024'te yüzde 3,2 ve 2025'te yüzde 3,3 büyümesi bekleniyor. Türkiye ekonomisinin ise 2024'te yüzde 3,6 ve 2025'te yüzde 2,7 büyümesi öngörülüyor. Diğer ülkeler için de çeşitli büyüme tahminleri raporda yer aldı.
16 Temmuz 2024

Dünya Mirası Adalar Ekoloji ve Kültür Derneği, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na Adalar'daki ulaşım sorunları ve talepleri hakkında bir mektup yazdı. Adalılar, İETT'nin elektrikli minibüslerinin Adalar'ın tarihi ve doğal dokusuna zarar verdiğini belirterek, bu araçların kaldırılmasını ve Adalar'a eski vapur seferlerinin yeniden başlatılmasını talep ediyor. Ayrıca, Adalar'da motorlu taşıt kullanımının ekosisteme zarar verdiğini ve yaya ulaşımının teşvik edilmesi gerektiğini vurguluyorlar.
16 Temmuz 2024

Yeni bir araştırmaya göre, kutup buzullarının erimesi Dünya'nın dönüşünü yavaşlatarak günlerin uzamasına neden oluyor. İnsan kaynaklı küresel ısınma nedeniyle Grönland ve Antarktika'daki buz tabakalarının erimesi, suyun ekvator çevresindeki denizlere dağılmasına yol açıyor ve bu da Dünya'nın dönüş hızını yavaşlatıyor. Araştırma, 1900 ile 2000 yılları arasında gün uzunluğundaki yavaşlama oranının yüzyılda 0.3-1.0 milisaniye arasında değiştiğini, ancak 2000'den bu yana bu oranın 1.3 ms/cy'ye yükseldiğini gösteriyor. Emisyonlar azaltılmazsa, yavaşlama oranının 2100 yılına kadar yüzyılda 2.6 milisaniyeye ulaşacağı öngörülüyor.
16 Temmuz 2024

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin Mai-Ndombe eyaletinde, Mobondo isyancı grubu Kinsele kasabasındaki askeri mevzilere saldırdı. Çatışmada 41 isyancı, dokuz asker ve bir sivil hayatını kaybetti. Bölgedeki çatışmalar devam ederken, yerel halk evlerini terk ederek komşu kasaba ve köylere sığınmaya başladı. Mobondo grubu, 2022'den bu yana arazi vergilerine karşı mücadele ediyor ve birçok köye silahlı saldırı düzenleyerek yüzlerce sivilin ve askerin ölümüne neden oldu.
15 Temmuz 2024
İşaretlediklerim