AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, bir araya geldiği gazetecilere önümüzdeki seçimlerin 18 Haziran'da yapılma ihtimalinin yüzde 30-40 olduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın henüz bir seçim tarihi kararı vermediğini belirten Yavuz, erken seçim için 14 Mayıs tarihinin öne çıktığını aktardı. Ayrıca, başörtüsüne anayasal düzenleme için referanduma gidilebileceğini ve bu durumda seçimlerle birlikte referandumun da yapılması gerektiğini söyledi.
11 Ocak 2023

Ticaret Bakanlığı, BDDK'nın aldığı karar doğrultusunda, cep telefonu satışlarında uygulanan taksit sınırını 5 bin TL'den 12 bin TL'ye çıkardı. Bu değişiklikle birlikte, 12 bin TL'nin üzerindeki cep telefonları için üç ay vade ile taksit yapılabilecek. Yenilenmiş ürün niteliğindeki cep telefonları bu sınırlamanın dışında tutulacak. BDDK ise beş gün önce 12 bin TL'ye kadar olan cep telefonları için taksit sınırını 12 aya çıkarmıştı.
11 Ocak 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, bankaların döviz mevduatından Türk Lirası mevduatına geçişini teşvik etmek amacıyla menkul kıymet tesis oranını yüzde 5'ten yüzde 10'a çıkardı. 24 Şubat'tan itibaren uygulanacak yeni oranlarla, bankaların Türk Lirası mevduat hedeflerine ulaşmaları durumunda indirimli oranlar uygulanacak, hedefleri tutturamayanlar için ise daha yüksek oranlar geçerli olacak. Merkez Bankası, mevduatta liralaşma hedefini de yüzde 50'den yüzde 60'a yükseltti ve bir ödül-ceza sistemi getirdi. Bankaların son dönemde TL mevduat hedeflerini tutturabilmek için mevduat faizlerini artırdıkları ve bu durumun sektör işleyişini olumsuz etkilediği belirtiliyor.
7 Ocak 2023

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, cep telefonu alımı için kullanılan tüketici kredilerinde vade sınırını belirleyen tutarı 5 bin liradan 12 bin liraya yükseltti. Yenilenmiş ürünler için kredi kartı taksitlendirme süresi 12 ay olarak belirlendi ve herhangi bir tutar sınırı olmadan uygulanacak. 12 bin lira ve altındaki cep telefonları için tüketici kredisi vade sınırı 12 ay, 12 bin liranın üzerindekiler için ise 3 ay olarak belirlendi.
6 Ocak 2023

Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş, Türkiye'de 2013 yılından beri uygulanan ve akşam 10 ile sabah 6 arasında alkollü içki satışını yasaklayan düzenlemeye aykırı davrananlara uygulanan idari para cezalarının artırıldığını açıkladı. Yeni düzenlemeyle cezaların alt limiti 215 bin 337 TL, üst limiti ise 1 milyon 60 bin TL'ye çıkarıldı. Aybaş, bu artışın yüzde 230 oranında olduğunu ve dünyada benzeri görülmemiş bir ölçüde olduğunu belirtti.
3 Ocak 2023

Çevresel Gürültü Kontrol Yönetmeliği'nde yapılan yeni düzenlemelerle, açık hava etkinlikleri için süre sınırlaması getirildi. Konser ve festivaller gibi etkinlikler 10.00-01.00 saatleri arasında, en fazla beş gün üst üste düzenlenebilecek. Müzik yayını yapan iş yerleri ve deniz araçları için gerekli belgeler ve akustik raporlar il müdürlüklerine teslim edilecek. Müzik yayın izin belgesinin geçerlilik süresi üç yıl olacak ve çevresel gürültü oluşturmayan iş yerleri izne tabi olmayacak.
2 Ocak 2023

ABD'nin New York eyaleti, insan cesetlerinin gübreye dönüştürülmesine olanak tanıyan bir yasayı onayladı. Bu yöntem, cesetlerin odun yongası, kaba yonca ve çimle birlikte bir konteynır içinde yaklaşık bir ay tutulması ve mikropların faaliyetiyle gerçekleşiyor. Gübreleştirme sonrası toprak, ölünün yakınlarına verilerek bitki yetiştirmek için kullanılabiliyor. Recompose şirketi, bu yöntemin geleneksel gömülme veya yakma yöntemlerine göre daha az karbon salınımına yol açtığını belirtiyor.
2 Ocak 2023
İşaretlediklerim