Avustralya, gençler arasında hızla yayılan ve 'yeni nesil nikotin bağımlılığı' olarak nitelendirilen elektronik sigaraların kullanımını sınırlamak için harekete geçti. Elektronik sigaralar için asgari kalite standartları getirilecek ve bu ürünler sadece eczanelerde satılabilecek. Sağlık Bakanı Mark Butler, elektronik sigaraların özellikle gençler arasında bağımlılık yarattığını ve liselerde davranış sorunlarına yol açtığını belirtti. Avustralya hükümeti, bu ürünlerin kamu sağlığı için tehdit oluşturduğunu ve özellikle daha önce sigara içmemiş gençlerin risk altında olduğunu ifade ediyor.
2 Mayıs 2023

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Kahramanmaraş merkezli depremler sebebiyle, 2022 itibariyle zaman aşımına uğrayan mevduat, katılım fonu, emanet ve alacaklar için son başvuru tarihini 15 Haziran'dan 15 Eylül'e erteledi. Bu karar, hak sahipleri veya mirasçılarının başvurularını yapabilmeleri için ek süre sağlamayı amaçlıyor. Ayrıca, aranmayan tutarların Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na 30 Eylül'e kadar devredilebileceği belirtildi.
28 Nisan 2023

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, yerli elektrik motorlu taşıt Togg alımı için kullandırılacak kredilerin vade sınırlarında değişiklik yaptı. Değeri 900 bin TL ve altında olan elektrikli taşıtlar için yüzde 70 oranında kredi, 48 ay vade ile verilecek. Kredi vade sınırları, taşıt değerine göre 12 aydan 48 aya kadar değişkenlik gösteriyor. Ayrıca, taşıt kredilerinde kredi tutarının taşıt değerine oranı da taşıtın değerine göre yüzde 0 ile yüzde 70 arasında belirlendi.
27 Nisan 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), imar kanununa aykırı hareket ettikleri tespit edilen Üsküdar sahilindeki bazı işletmeler için yıkım kararı almıştı. İşletmelerin yürütmeyi durdurma talebi mahkeme tarafından reddedildi. Yıkım sırasında İBB ekipleri silahlı şüpheliler ve polis engeliyle karşılaşmıştı. Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, yıkımdan sonra sahilde yapılacak yeşil alan düzenlemesinin planlarını Twitter üzerinden paylaştı.
23 Nisan 2023

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Uzan ailesinin eski bankası Adabank'ın yüzde 96,68 hissesini satışa çıkardı. Satışa sunulan hisselerin toplam değeri 210 milyon TL olarak belirlendi ve ihale 24 Mayıs 2023 tarihinde gerçekleştirilecek. Adabank, 2004 yılında devlet tarafından el konulmuş ve daha önceki yıllarda da satılmaya çalışılmış ancak onay alınamamıştı.
19 Nisan 2023

Show TV'de yayınlanan 'Kızılcık Şerbeti' dizisi, RTÜK tarafından 'kadına şiddet sahneleri' gerekçesiyle beş kez yayın durdurma cezası aldı. Dizi oyuncuları ve izleyicileri bu kararı sansür olarak eleştirdi. Ancak Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, yayınladığı dezenformasyon bülteninde bu durumun sansür olmadığını, yalnızca ceza uygulandığını belirtti. RTÜK, daha önce de benzer sahneler içeren bir diziye program durdurma cezası vermişti.
18 Nisan 2023

Show TV'de yayınlanan 'Kızılcık Şerbeti' dizisi, RTÜK tarafından 'kadına şiddetin özendirildiği' gerekçesiyle cezalandırıldı. Dizinin 18. bölümünde istenmeyen bir evlilik sonucu kadın karakterin şiddete maruz kalması ceza nedeni olarak gösterildi. Dizi, iktidar çevresi tarafından 'muhafazakar aile yapısına saldırdığı' iddiasıyla eleştirilmişti. Dizinin oyuncuları ve izleyicileri Twitter üzerinden RTÜK'e karşı bir kampanya başlattı. Show TV, mahkeme tebligatının postayla ulaşması gerektiğini belirterek diziyi yayınlama kararı almış, ancak lisans iptali riski nedeniyle yayını kesti.
14 Nisan 2023

Türkiye'de iktidarın liralaşma politikaları piyasalarda sıkışıklık yaratırken, faiz, döviz ve altın yeni rekor seviyelere ulaştı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre, kur korumalı mevduat hesaplarındaki artış rekor bir seviyeye ulaştı. Bankalar, Merkez Bankası'nın belirlediği liralaşma hedeflerine ulaşmak için ödüllü efektif döviz kampanyaları başlattı ve yastık altı ile kasalardaki dövizi çekmeye çalışıyor. Ayrıca, daha önce yasaklanan ancak sonrasında gevşetilen KKM faizi artı prim uygulamasına geri dönüldü.
14 Nisan 2023

Garanti BBVA'nın Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yayımlanan açıklamasına göre, bankanın olağan genel kurul toplantısında alınan kararlar arasında, 1 lira nominal değerli pay başına 1,88 lira nakit kar payı ödenmesi yer alıyor. Kar payının 18 Nisan'da peşin olarak ödenmesi planlanıyor ve pay biçiminde ödeme yapılmayacak. 2022'de enflasyonun yüksek seyrettiği bir dönemde, Türkiye'deki bankaların Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'na (BDDK) kar payı dağıtımı yapmak istediklerini bildirdikleri ve bankacılık sektörünün karının bir önceki yıla göre yüzde 366 artarak 433,46 milyar TL'ye ulaştığı belirtiliyor.
13 Nisan 2023

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), Tera Yatırım Bankası A.Ş.'ye faaliyet izni verdi. Tera Yatırım Bankası'na daha önce 27 Ekim 2021 tarihinde kuruluş izni verilmişti. BDDK'nın Resmi Gazete'de yayınlanan kararına göre, 5411 sayılı Bankacılık Kanunu'nun 10'uncu maddesi kapsamında yapılan değerlendirme sonucunda bu izin verilmiştir. Son 20 gün içinde BDDK, üç bankaya faaliyet izni verirken, iki yeni bankanın kurulmasına da onay vermiştir.
12 Nisan 2023

AKP, 13 Mart'ta başlayan milletvekili aday adaylığı başvuruları sonrasında liste hazırlıklarını üst komisyon çalışmalarıyla tamamlamak üzere. CNN Türk'ün haberine göre, vekil listesindeki değişim oranının yüzde 50'nin üzerinde olması öngörülüyor. Üç dönem kuralı, kesintisiz üç dönem ve geçmişte aralıklarla üç veya daha fazla dönem görev yapmış olan mevcut 56 milletvekilini kapsayacak şekilde genişletildi. Bu isimler arasında Meclis Başkanı Mustafa Şentop ve diğer önemli parti figürleri bulunuyor.
8 Nisan 2023

Türkiye'de lif, tohum ve ilaç etkin maddesi üretimi için kenevir yetiştiriciliği serbest bırakıldı. Sağlık profesyonelleri, bu durumun kamuoyunda serbest kullanım için bir zemin hazırlama amacı taşıdığını düşünüyor. Kenevirin tıbbi kullanımı sınırlı hastalıklar için etkili olmasına rağmen, yan etkileri ve bağımlılık riski taşıyor. Tütün endüstrisinin kenevir ürünlerine yatırım yaptığı ve bu alanda genişleme planları olduğu belirtiliyor. Kenevirin tıbbi olmayan kullanımı, çeşitli sağlık sorunlarına yol açabiliyor.
5 Nisan 2023

Show TV'de yayınlanan 'Kızılcık Şerbeti' dizisi, muhafazakar aile yapısına saldırdığı iddiasıyla iktidar çevresince eleştirilmiş ve RTÜK tarafından 'kadına karşı şiddetin özendirildiği' gerekçesiyle beş program durdurma ve üst sınırdan idari para cezası almıştır. Kararın uygulanması durumunda, beş hafta boyunca dizinin yerine RTÜK tarafından gönderilen belgeseller yayınlanacak. Dizinin oyuncuları ve izleyicileri, RTÜK'ün bu kararına karşı Twitter üzerinden '#RTÜKKızılcıkŞerbetineDokunma' etiketiyle bir kampanya başlatmışlardır.
1 Nisan 2023

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, T.O.M. Katılım Bankası A.Ş.'ye faaliyet izni verdiğini duyurdu. Bu karar Resmi Gazete'de yayımlanarak resmileşti. T.O.M. Katılım Bankası'na daha önce 4 Ağustos 2022 tarihinde kuruluş izni verilmişti. Bankacılık Kanunu ve ilgili yönetmeliklere uygun olarak verilen bu izinle banka, faaliyetlerine başlayabilecek.
31 Mart 2023

Fransa hükümeti, sosyal medya influencer'larının filtre kullanımını belirtmelerini zorunlu kılacak bir yasa tasarısı hazırladı. Tasarı ayrıca, estetik cerrahi ve kripto para tanıtımlarını yasaklamayı planlıyor. Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire, bu düzenlemelerle ilk Avrupa ülkesi olacaklarını açıkladı. Tasarı, mecliste görüşülecek ve bir gözetim ekibi, influencer'ların paylaşımlarını denetleyecek. 2017'de yapılan bir başka düzenlemeyle, reklamlardaki rötuşlanmış fotoğrafların belirtilmesi zorunlu hale getirilmişti.
30 Mart 2023

İtalya hükümeti, hayvan hücrelerinden laboratuvar ortamında üretilen gıda ve yemlerin üretimini, satışını, kullanımını ve ithalatını yasaklayan bir yasa tasarısını onayladı. Tarım ve Gıda Egemenliği Bakanı Francesco Lollobrigida, yasal düzenlemenin ülkenin kültür ve geleneğini koruma amacı taşıdığını ve laboratuvar üretimi gıdaların işsizlik ve biyo-çeşitliliğe zarar verme riski taşıdığını belirtti. Sağlık Bakanı Orazio Schillaci, sentetik gıdaların etkileri hakkında yeterli bilimsel araştırma olmadığını vurguladı. Yasa tasarısı parlamentodan geçerse, yasağı ihlal edenlere 10 bin ile 60 bin avro arası para cezaları uygulanacak.
29 Mart 2023

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Ziraat Bankası ve iştiraklerinin ortaklığıyla 2,5 milyar TL sermayeli 'Ziraat Dinamik Banka' adında bir dijital banka ile 600 milyon TL sermayeli 'Asır Yatırım Bankası A.Ş.' adında bir bankanın kurulmasına izin verdi. Ayrıca, Hayat Finans Katılım Bankası'na da faaliyet izni verildi. Bu kararlar Resmi Gazete'de yayınlandı.
25 Mart 2023

ABD'nin Utah eyaleti, 18 yaşın altındaki bireylerin sosyal medya hesapları açabilmesi için ebeveyn izni gerektiren bir yasayı yürürlüğe koydu. Vali Spencer Cox tarafından imzalanan yasa, çocukları çevrimiçi tehlikelerden korumayı hedefliyor ve ebeveynlere çocuklarının sosyal medya hesapları üzerinde tam kontrol sağlıyor. Ayrıca, çocukların gece belirli saatlerde sosyal medya kullanımını kısıtlıyor ve şirketlerin çocuklara ait verileri toplamasını veya bağımlılık yaratan özellikleri kullanmasını yasaklıyor. Yasa 1 Mart 2024'te yürürlüğe girecek.
24 Mart 2023

İsviçre'nin en büyük bankası UBS, finansal krizle mücadele eden Credit Suisse'i satın almak için anlaşma sağladı. İsviçre Maliye Bakanlığı, FINMA ve SNB'nin desteğiyle gerçekleşen bu satın alma, UBS'nin küresel varlık yöneticisi konumunu güçlendirecek. Credit Suisse hissedarları, her 22,48 hisse için bir UBS hissesi alacaklar ve toplam alım bedeli 3 milyar İsviçre frangı olacak. İsviçre Merkez Bankası, UBS'nin satın almasını desteklemek için 100 milyar İsviçre frangına kadar likidite yardımı sağlayacağını duyurdu.
20 Mart 2023

Yüksek Seçim Kurulu, 14 Mayıs'ta yapılacak cumhurbaşkanı seçimi için adayların alacağı yardım ve bağışlarla ilgili kuralları açıkladı. Adaylar, yabancı devletler, uluslararası kuruluşlar, tüzel kişiler ve Türk uyruklu olmayan gerçek kişilerden bağış alamayacak. Adaylar, belirlenen süre içinde mal bildiriminde bulunacak ve seçilen adayın mal bildirimi Resmi Gazete'de yayımlanacak. Nakdi yardımlar, adayların açacağı 'seçim hesabı'na yatırılacak ve sadece seçim harcamalarında kullanılacak. Adaylar, seçim hesapları ve finansal işlemler için muhasebeci veya avukatları yetkilendirebilecek.
18 Mart 2023
İşaretlediklerim