60. Antalya Altın Portakal Film Festivali kapsamında düzenlenen Antalya Film Forum Pitching platformlarında yarışacak projeler belli oldu. Uzun Metraj Kurmaca Pitching, Sümer Tilmaç Antalya Film Destek Fonu Pitching ve Dizi/Kısa Dizi Pitching platformlarına seçilen projeler açıklandı. Her platformda belirlenen projelere çeşitli ödüller verilecek. Festival, 7-14 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilecek.
11 Eylül 2023

Belçika'da Valonya-Brüksel Federasyonu Parlamentosu, ilk ve orta dereceli okullarda zorunlu cinsel eğitim yasasını oy birliğiyle kabul etti. Karar, çoğunluğu Müslüman kişiler tarafından protesto edildi ve aile eğitiminin evrensel ve dokunulmaz değerlerine aykırı olduğu öne sürüldü. 2012'den beri Belçika'da tüm sınıflar için cinsellik eğitimi düzenlemesi bulunuyor ancak uygulama, okulların inisiyatifine bırakılmıştı. Yeni taslak karar, ilkokul 6 ve ortaokul 4'üncü sınıf öğrencilerinin bu dersleri almasını zorunlu tutuyor.
8 Eylül 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Türkiye'de yerleşik kişilere yönelik olarak internet aracılığıyla yurt dışında kaldıraçlı işlem yaptırdığı belirlenen 58 internet sitesinin erişimini engellemeye karar verdi. Bu karar, SPK'nın 7 Eylül tarihli bülteninde duyuruldu. Erişimi engellenen sitelerin listesi bültenin eklerinde yer alıyor.
8 Eylül 2023

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre, kur korumalı mevduatların (KKM) toplam büyüklüğü geçen hafta 20,3 milyar TL düşüşle 3,35 trilyon TL olarak kaydedildi. Dolar cinsinden bakıldığında ise KKM büyüklüğü 125,6 milyar dolar oldu. Önceki haftayla birlikte iki haftada KKM’de toplam 60 milyar TL’ye varan düşüş yaşandı.
7 Eylül 2023

İstanbul Valiliği, kentteki park, piknik yeri, plaj ve sahillerde içki içme yasağını getirdi. Valilik, kararın yeni olmadığını ve mevcut yasaları hatırlattıklarını belirtti. Ancak, bu karar birçok hukukçu tarafından Anayasa'ya aykırı bulundu ve sosyal medyada tepkiler çekti. Türkiye İşçi Partisi ve CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, karara tepki gösteren muhalefet temsilcileri oldu.
30 Ağustos 2023

İstanbul Valisi Davut Gül, park, piknik yeri, plaj ve sahilde içki içme yasağının gerekçelerinden birinin 'kadınların rahatsız edilmeden vakit geçirme hakkı' olduğunu belirtti. Valilik, yasağın yeni olmadığını ve ilgili kurumlara yükümlülüklerin hatırlatıldığını ifade etti. Ancak, avukat Hüseyin Ersöz ve anayasa profesörü Kemal Gözler, bir insan fiilinin ancak kanunla yasaklanabileceğini ve genelgelerin bu konuda yetersiz olduğunu belirtti.
30 Ağustos 2023

İstanbul Valiliği, park, piknik yeri, plaj ve sahilde içki içme yasağının yeni bir karar olmadığını, ilgili kurumlara yükümlülüklerin hatırlatıldığını belirtti. Valilik, emniyet, jandarma ve zabıta birimlerinin etkin şekilde denetim yapması ve halkın huzur ve güvenliğini bozacak olaylara meydan verilmemesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, alkol satış ve kullanım alanlarına ilişkin uygulama yükümlülüklerinin yerine getirilmesinin gerekliliğini ilgili kurumlara hatırlattı.
30 Ağustos 2023

İstanbul Valiliği, park, piknik yeri, plaj ve sahillerde içki içilmesini yasakladı. Kararın gerekçesi olarak 'çevrenin rahatsız edilmemesi, olumsuz görüntülerin oluşmasına mahal vermemek' gösterildi. Emniyet, jandarma ve zabıta birimlerinin etkin şekilde denetim yapması ve hükümlere uymayan kişiler ve işletmeler hakkında yasal işlem başlatması istendi. Bu karar, özellikle enflasyon ve Özel Tüketim Vergileri (ÖTV) altında ezilen yurttaşlar tarafından 'hayat tarzı'na bir müdahale olarak görüldü.
30 Ağustos 2023

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) ilişkin seyahat harcamalarında üç taksit imkânının devam etmesine karar verdi. Bu karar, BDDK'nın Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmeliğin 26’ncı maddesinin yedinci fıkrası uyarınca alındı. Karar, 31.07.2023 tarihinden itibaren geçerli olacak.
26 Ağustos 2023

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), ikinci konut alacak olanlara kredi kısıtlaması getirdi. İlk evini alanlar için kredi kısıtı uygulanmayacak. İkinci ev için daha az kredi kullanılabilecek. 5 milyon liraya kadar olan sıfır konutların yüzde 22,5'ine, 5 ila 10 milyon lira arasındaki sıfır konutlar için yüzde 20'sine kredi verilecek. İkinci el konutlar için de oranlar düşürüldü. İkinci konut için kredi kullandıracak bankalarda risk ağırlığı yüksek olacak.
26 Ağustos 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 'İktidarın ahlaki ve siyasi meşruiyeti yoktur' söylemini strateji haline getirme kararı aldı. Bu söylem, yerel seçim döneminde sık kullanılacak ve partinin stratejisi haline getirilecek. Kılıçdaroğlu'nun hedefi, bu söylemi kullanarak yerel seçim sırasında ve sonrasında Erdoğan ve AKP'yi erken seçime zorlamak. Ancak, Kılıçdaroğlu'nun Yeni Şafak gazetesinin kendisinin seçilmemesi için 3 milyon liralık reklam verdiğine dair söylemi partide eleştiriye neden oldu.
25 Ağustos 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Türkiye'de yerleşik kişilere yönelik olarak internet aracılığıyla yurt dışında kaldıraçlı işlem yaptırdığı belirlenen 39 internet sitesinin erişimini engellemeye karar verdi. Bu karar, SPK'nın 24 Ağustos tarihli bülteninde duyuruldu. Erişimi engellenen sitelerin listesi bültenin içerisinde yer alıyor.
25 Ağustos 2023

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, AKP'nin başörtüsü teklifine destek bulabileceğini ifade etti. Ekmen, teklifin referanduma gitmesi halinde gereksiz karşıtlaşma yaşanacağını belirtti. Ekmen, AKP'nin teklifinin anayasa yazımı açısından hatalı ve uzun olduğunu, sadeleştirilmiş bir metinle gelmesi halinde muhalefetten destek bulabileceğini dile getirdi. Ekmen, teklifin referandumda ele alınmasının hem insan hakları açısından sorunlu hem de toplum açısından sakıncalı olduğunu belirtti.
22 Ağustos 2023

Kur Korumalı Mevduat (KKM) gideri, Temmuz 2023'te aylık bazda zirveye ulaşarak 34,5 milyar lira oldu. Bu durum, yılın ilk yedi ayında toplam KKM giderinin 59,5 milyar liraya yükselmesine neden oldu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun verilerine göre, KKM'nin toplam büyüklüğü 4 Ağustos haftası itibariyle 3,28 trilyon lira oldu. KKM'nin merkezi bütçeye maliyeti geçen yıl 92,5 milyar lira olmuştu.
15 Ağustos 2023

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından konut ve işyerine yönelik deprem sigortası şartları değiştirildi. Yeni düzenlemeyle birim metrekare bedeli iki katına çıkarıldı ve sigorta bedeli enflasyona endeksli hale getirildi. Ayrıca, Zorunlu Deprem Sigortası (ZDS) yerine Zorunlu Afet Sigortası (ZAS) uygulanacak ve bu sigorta hem depremi hem de sel afetini kapsayacak. Yeni düzenleme 1 Ağustos'ta uygulamaya girdi ve DASK'taki değişikliklerin 2024'ün başında uygulamaya girmesi bekleniyor.
14 Ağustos 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), TELE1 ve KRT kanallarına yasaları çiğnedikleri gerekçesiyle üçer kez program durdurma cezası verdi. TELE1'de yayınlanan 'Forum Hafta Sonu' programında, 15 Temmuz darbe girişiminin 'demokrasi mücadelesi olmadığı' ve 'Yenikapı ruhunun cumhuriyet ve Atatürk önderliğinde yapılan aydınlanma devrimlerini yok etmeye yönelik olduğu' ifadeleri kullanıldığı belirtildi. KRT'de yayınlanan 'Haftanın Panoraması' programında ise HDP/Yeşil Sol Parti ve Kürt seçmenle ilgili değerlendirmelerin yayıncılık ilkelerine aykırı olduğu tespit edildi.
9 Ağustos 2023

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), 2 milyar lira sermayeli Colendi Bank AŞ ve 300 milyon ABD doları muadili lira sermayeli Enpara Bank AŞ'nin kurulmasına izin verdi. Ayrıca, 28 Nisan'da kuruluş izni verilen Hedef Yatırım Bankası'na da faaliyet izni verildi.
5 Ağustos 2023

Türkiye Barolar Birliği, yatırım karşılığı yabancılara vatandaşlık imkanı veren yönetmeliğin iptali ve yürütmesinin durdurulması için Danıştay'da dava açtı. Ancak Danıştay 10. Dairesi, yönetmeliğin yürütmesinin durdurulması istemini reddetti. Yönetmelik, gayrimenkul alımı veya belirli bir miktarın bireysel emeklilik sistemine yatırılması gibi yatırımlar karşılığında yabancılara Türk vatandaşlığı verilmesini öngörüyor.
3 Ağustos 2023

Meksika'nın Chihuahua bölgesinde, kadına şiddeti özendiren ve kadın düşmanlığı içeren şarkılar yasaklandı. Yasağı ihlal edenler 1 milyon 900 bin liraya kadar para cezası ödeyecek. Bu para cezası, belediyenin kadınlar için başlattığı programlara ve sığınma evlerine bağışlanacak. Yasak, belediye tarafından düzenlenip denetlenen etkinlikler için geçerli olacak.
1 Ağustos 2023

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), finansal istikrarı güçlendirmek amacıyla bireysel kredilerin risk ağırlığını yüzde 150'ye çıkardı. Bu karar, ihtiyaç kredileri, bireysel kredi kartları, taşıt kredileri ve finansal kiralama işlemlerini kapsıyor. Ayrıca, kredi kartlarındaki taksitlendirme süreleri, havayolları, seyahat acenteleri ve yurt dışı konaklama harcamalarında uygulanmayacak. Bu değişiklikler, bireysel kredi faiz oranlarının artmasına neden olacak.
1 Ağustos 2023
İşaretlediklerim