Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kredi kartlarında havayolları, seyahat acenteleri ve konaklamayla ilgili yurt dışı harcamalar için taksitlendirmeyi kaldırdı. Bu kararla birlikte, söz konusu harcamalar artık taksitlendirilemeyecek. Ayrıca BDDK, sermaye yeterliliği standart oranları hesaplamasında dikkate alınan risk ağırlıklarını ihtiyaç kredileri, bireysel kredi kartları, binek araç kredileri ile taşıt teminatlı krediler ve finansal kiralama işlemleri açısından artırdı.
31 Temmuz 2023

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun verilerine göre, bankacılık sektörünün 2023 yılı ilk yarı net karı 250,1 milyar lira oldu. Sektörün özkaynakları 1 trilyon 688,4 milyar lira, aktif toplamı ise 2022 yıl sonuna göre 4 tilyon 754 milyar 999 milyon lira artarak 19 trilyon 102 milyar 389 milyon lira oldu. Aynı dönemde kredilerin takibe dönüşüm oranı yüzde 1,64 olarak kaydedildi.
31 Temmuz 2023

Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle ihtar puanı uygulaması kaldırıldı. Önceki yönetmelikte, denetimlerde tespit edilen aksaklıklar nedeniyle ihtar puanı verilen ve bu puanları belli miktara ulaşan aile hekimlerinin sözleşmeleri feshediliyordu. Ancak Anayasa Mahkemesi'nin bir kararı gereğince bu uygulama kaldırıldı ve aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarının uyacağı disiplin kuralları yeniden düzenlendi. Aile hekimlerinin disiplin işlemlerinde 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda yer alan hükümler uygulanacak.
29 Temmuz 2023

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), 1 Eylül 2022'de konutlarda eylül itibarıyla geçerli olacak elektrik tarifesine yüzde 20 zam geldiğini bildirmişti. Ancak seçimlerden önce, 1 Nisan 2023'te elektriğe yüzde 16 indirim uygulanmıştı. Seçimleri kazanan iktidar, bu süreçten sonra birçok kalemde zam yapmıştı. Ancak sektör kaynaklarına göre, ekim ayına kadar elektrik tarifelerinde zam beklenmiyor.
29 Temmuz 2023

Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi'ni (MTV) ödemeyen araç sahipleri, araçlarını trafikten çekemeyecek, hurdaya ayıramayacak veya yurt dışına çıkaramayacak. Bu yıl bir defaya mahsus iki katı ödenmesi gereken MTV için, araç sahipleri en az 4 bin 240 lira ödeyecek. Araç satışları da ek MTV ödemesini gerektirecek. Deprem nedeniyle ağır hasar gören veya kullanılamaz hale gelen taşıtlar ve deprem nedeniyle eşi veya birinci derece kan hısımlarından birini kaybeden mükelleflere ait taşıtlar ek MTV'den istisna tutulacak.
28 Temmuz 2023

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) verilerine göre, kur korumalı mevduatlara (KKM) girişler geçen hafta da devam ederek 3 trilyon liranın üzerine çıktı. Merkez Bankası'nın kur korumalı mevduatlara zorunlu karşılık getirmesi sonrasında da girişler sürdü. 21 Temmuz haftasında kur korumalı mevduat toplamı 111,6 milyar lira artışla 3,07 trilyon liraya çıktı.
27 Temmuz 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Netflix, Disney +, Amazon Prime Video, Mubi, Bein ve Blu TV’deki bazı yapımları 'Türk aile yapısına aykırı' buldu ve bu platformlara para cezası verdi. RTÜK, bu yapımlarda cinsiyetin, cinselliğin ve ilişkilerin sınırlarının tanınmaması, evrensel aile formunun değiştirilmesi, müstehcenlik içeren sahnelerin detaylı bir şekilde gösterilmesi ve bunların normalleştirilmesi gibi sebeplerle ailenin korunması ilkesine aykırı olduğunu belirtti. Ayrıca, Virgin Radyo'da yayınlanan bir programda çocukların dinleyebileceği zaman dilimindeki gayri ahlaki, cinsellik ve müstehcenlik üzerine yapılan konuşmaları da yayıncılık ilkelerine aykırı buldu ve bu kuruluşa da para cezası verilmesini kararlaştırdı.
26 Temmuz 2023

Avrupa Birliği, elektrikli araç sahiplerinin hayatını kolaylaştırmak ve sera gazı salımını azaltmak amacıyla bölgede her 60 kilometrede bir hızlı şarj istasyonu kurulması kararı aldı. Elektrikli araçlar Avrupa'da hızla popülerlik kazanıyor ve Avrupa Birliği, 2035'e kadar tüm yeni otomobillerin sıfır emisyonlu olmasını hedefliyor. Bu hedefe ulaşmak için AB, yasal düzenlemeler için harekete geçmişti. Yeni düzenlemeyle Avrupa otoyollarındaki şarj altyapısının genişletilmesi hedefleniyor.
25 Temmuz 2023

Ticaret Bakanlığı, ikinci el otomobil fiyatlarının sıfır fiyatından yükseğe çıkarılmasının yüzde 75 oranında azaldığını duyurdu. Bu ayın başında getirilen düzenlemeyle artık ikinci el araçlar sıfır fiyatından yükseğe satılamayacak. Düzenlemeye aykırı ilanların 300 bin liraya varan cezası bulunuyor. Bakanlık aynı açıklamasında cezaların tebliğ edilmeye başlandığını dile getirdi.
21 Temmuz 2023

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Twitter'a reklam verilmesini yasakladı. Kararın gerekçesi olarak Twitter'ın temsilci belirleme ve bildirme yükümlülüğünü yerine getirmediği belirtildi. 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun'a dayanarak alınan karar, Resmi Gazete'de yayınlandı. Karara göre, Türkiye'de yerleşik vergi mükellefi olan gerçek ve tüzel kişiler, Twitter'a yeni reklam veremeyecek.
21 Temmuz 2023

TBMM Genel Kurulu'nda, memur emeklilerinin aylıklarını yüzde 25 oranında artıran bir düzenleme AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi. Muhalefet, bu artış oranını yeterli bulmayarak, en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine çıkarılmasını önerdi, ancak bu önerge kabul görmedi. Kanun teklifi, 6 Şubat 2023'te meydana gelen depremlerin yol açtığı ekonomik kayıpların telafisi için ek MTV ihdası gibi konuları da içeriyor ve Genel Kurul'da görüşmeler devam ediyor.
13 Temmuz 2023

Memur maaşlarıyla ilgili yasa teklifine ek olarak, Türkiye'de kurumlar vergisi oranı yüzde 20'den yüzde 25'e çıkarılacak. Ayrıca, girişim sermayesi yatırım fonları ve taşınmaz satışlarından elde edilen kazançlar için sağlanan bazı vergi istisnaları kaldırılacak. Finansal kurumlar için kurumlar vergisi oranı yüzde 30'a yükseltilecek. İhracat yapan kurumlar için vergi indirimi 5 puana çıkarılacak ve taşınmaz satış karlarından sağlanan istisna oranı yüzde 50'den yüzde 25'e indirilecek. Bu düzenlemeler 1 Ekim 2023'ten itibaren geçerli olacak.
5 Temmuz 2023

Türkiye'de tekstil ve hazır giyim sektörleri, ihracat pazarlarında yaşanan daralma ve yüksek maliyetler nedeniyle zor bir dönemden geçiyor. Son bir yılda tekstil sektöründen 103 bin, hazır giyim sektöründen ise 30 binden fazla çalışan işini kaybetti. Bu durum, sektörlerdeki toplam çalışan sayısının 1,07 milyona düşmesine neden oldu. Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Ramazan Kaya, istihdam kaybının devam edeceğini ve haziran ayı itibarıyla toplam istihdamın 1 milyonun altına düşebileceğini belirtti.
5 Temmuz 2023

Fransa Ulusal Meclisi, 15 yaş altı çocukların sosyal medya platformlarına kaydolması ve kullanması için veli izni gerektiren bir tasarıyı kabul etti. Tasarıya göre, sosyal medya platformlarının kullanıcıların yaşını ve küçüklerin veli iznini doğrulaması gerekecek. Kurallara uymayan platformlara, dünya genelindeki cirosunun yüzde 1'ine kadar para cezası verilebilecek. Ayrıca, tasarı sosyal medya ve çevrim içi platformların, adli soruşturmalar kapsamında 10 günde elektronik içeriklerle ilgili yasal taleplere yanıt verme zorunluluğunu da içeriyor.
29 Haziran 2023

İtalya İçişleri Bakanlığı ve İtalya Futbol Federasyonu, futbolda antisemitizmle mücadele amacıyla bir niyet beyanı imzaladı. Bu çerçevede, Nazi lideri Adolf Hitler'i övmek için kullanılan 'Heil Hitler' selamına atfen İtalyan alfabesinin 8'inci harfi olan 'H'ye karşılık '88' sayısını sembol olarak kullanan futbolcuların bu sayıyı forma numarası olarak alması yasaklandı. Bu karardan Serie A'da oynayan iki oyuncu etkilenecek. Ayrıca, taraftarların da Nazizmi çağrıştırabilecek sembolleri kullanması ve antisemitik tezahüratlar yapılması durumunda maçın durdurulması gibi yaptırımlar getirildi.
27 Haziran 2023

Sağlıkta Uygulama Tebliği'ndeki (SUT) değişiklikle SMA hastalarının ilaçlarına ulaşımı kolaylaştı. İlaç, SGK'nın Yurtdışı İlaç Listesi 4/C'den çıkarılarak, Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesi 4/A kapsamına girdi. Bu düzenlemeyle, hastaların ilaca başlama ve ilaca devamla ilgili olarak TİTCK'in onay vermesini gerektiren 'puanlama' ya da 'değerlendirme' işleyişi kaldırıldı. Ancak, bu düzenleme SMA hastalığının Zolgensma adlı gen tedavisi, risdiplam etken maddeli ve Evrysdi isimli şurup formundaki SMA ilacına dair bir düzenlemeyi içermiyor.
26 Haziran 2023

Türkiye Merkez Bankası, faiz oranlarını 650 baz puan artırarak yüzde 15'e çıkardı. Ancak bu artış, enflasyonun yüzde 40 seviyesinde olduğu bir dönemde piyasalar ve ekonomistler tarafından yetersiz bulundu. Britanyalı ekonomist Timothy Ash, artışın piyasaları ikna etmek için yeterli olmadığını belirtti. Merkez Bankası'nın eski başkanı Naci Ağbal'ın faiz artırımı sonrası görevden alınmasına atıfta bulunarak, piyasanın yeni artışlar konusunda şüpheci olacağını ifade etti.
22 Haziran 2023

İş dünyası temsilcileri, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile yaptıkları toplantıda, mevcut para politikasının ve 'faizlerin hiç artırılmayacağı' söyleminin terk edilmesini istedi. Ayrıca, yüzde 5'lik enflasyon hedefinin revize edilmesi, ürün bazında seçici teşvikler ve uygun faiz koşullarında finansman gibi konuları önerdiler. Kur korumalı mevduatın (KKM) 2024 sonuna kadar devam etmesi ve yaz aylarında kademeli bir çıkış yapılması gerektiği belirtildi. Merkez Bankası (MB) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) arasındaki yetki çatışmasının çözülmesi gerektiği de vurgulandı.
19 Haziran 2023

Merkez Bankası başkanlığına Hafize Gaye Erkan'ın atanması ve BDDK başkanlığına Şahap Kavcıoğlu'nun getirilmesi piyasada karışık tepkilere neden oldu. Ekonomist Ali Ağaoğlu ve gazeteci Hakan Güldağ, bu atamaların piyasa tarafından '1-1 oldu' şeklinde değerlendirildiğini ifade etti. Ağaoğlu, para politikası kurulunun diğer üyelerinin değişip değişmeyeceğinin önemli olduğunu belirtti ve ekonomi politikalarının orkestra metaforu ile açıklanabileceğini söyledi.
12 Haziran 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Merkez Bankası Başkanlığına Hafize Gaye Erkan'ın atanmasını hem Türkçe hem de İngilizce Twitter mesajlarıyla kutladı. Türkçe mesajında Erkan'a güvendiğini ve başarılar dilediğini belirtirken, İngilizce mesajında Erkan'ın 'olağanüstü iyi bir seçim' olduğunu ve onunla çalışmayı 'dört gözle beklediğini' ifade etti. Ayrıca, Şimşek'in Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanlığına atanan Şahap Kavcıoğlu hakkında yaptığı Türkçe ve İngilizce açıklamalar arasında büyük bir fark olmadığı belirtildi.
9 Haziran 2023
İşaretlediklerim