Oscar ödüllü yönetmen Martin Scorsese'nin en iyi 10 filmi, The Guardian tarafından sıralandı. Listede, Scorsese'nin son filmi 'Dolunay Katilleri' de yer alıyor. Diğer filmler arasında 'Saatler Sonra', 'Komediler Kralı', 'Korku Burnu', 'Masumiyet Yaşı', 'Taksi Şoförü', 'Para Avcısı', 'Kızgın Boğa', 'Köstebek', 'Sıkı Dostlar' ve 'Casino' bulunuyor. Liste, Scorsese'nin farklı dönemlerinden ve farklı türlerden filmlerini içeriyor.
20 Ekim 2023

İsrail, Gazze'ye kara harekatı düzenlemek için ABD Başkanı Joe Biden'ın ziyaretini tamamlamasını bekliyor. İsrail, Hamas'ın 7 Ekim'de düzenlediği saldırıların ardından Gazze'yi havadan vurmuş ve bölgeye abluka uygulamıştı. İsrail'in kara harekatını başlatması için Biden'ın İsrail ziyaretinin tamamlanmasını beklediği belirtiliyor. Biden, İsrail'in Gazze'yi işgal etmesinin büyük bir hata olacağını söylemişti.
17 Ekim 2023

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Gazze'deki yerinden edilen kişilerin evlerine dönme hakkı olduğunu ifade etti. Ayrıca, Gazze'deki ABD vatandaşlarının güvenli bir şekilde bölgeden çıkışının ve Gazze halkının güvenli bölgelere geçişinin temel öncelikleri olduğunu belirtti. Sullivan, çatışmanın yayılma ihtimali ve İran'ın dahil olma riskine dikkat çekti ve ABD'nin bu nedenle 'hızlı ve kararlı' davrandığını söyledi.
15 Ekim 2023

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Hazine Bakanlığı, Yalçın Sabancı'nın kurucusu olduğu Yasa Holding'e ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli bir şirkete, Rus ham petrolünü belirlenen tavan fiyatın üstünde taşıdıkları gerekçesiyle yaptırım kararı aldı. Bu uygulama, Rusya'nın petrol gelirlerini sınırlamak amacıyla yürürlüğe girmişti. Yasa Holding, bir yılı aşkın süredir şirket politikası olarak Rusya’dan ham petrol taşımacılığı yapmadığını belirtti. ABD Maliye Bakanlığı, bu adımla Rus hükümetinin petrol gelirlerinin azaltılmasının ve 'Rus savaş makinesinin dizginlenmesinin' hedeflendiğini belirtti.
13 Ekim 2023

Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki tüm partiler, Filistin sorununun kalıcı çözümü için ortak bir bildiriye imza attı. Bildiri, İsrail ve Hamas arasındaki çatışmaların ardından yayımlandı ve sivillerin korunması, toplu cezalandırma uygulamalarından kaçınılması gerektiği belirtildi. Bildiride, Filistin-İsrail meselesinin çözümünün, sorunların temelinde yatan sebepleri ortadan kaldırmaktan geçtiği vurgulandı.
12 Ekim 2023

ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Michael McCaul, Mısır'ın Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırılarından üç gün önce İsrail'i uyardığını iddia etti. Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları, 7 Ekim'de İsrail'e 'Aksa Tufanı' adlı kapsamlı bir saldırı başlatmıştı. İsrail, Hamas'a karşı 'Demir Kılıçlar' harekatını başlatarak Gazze Şeridi'ni bombalamaya başladı.
11 Ekim 2023

Avrupa Birliği'nin yürütme organı Avrupa Komisyonu'nun üyesi Thierry Breton, Twitter'da İsrail-Filistin savaşıyla ilgili yanıltıcı paylaşımlara karşı önlem alması için Elon Musk'a 24 saat süre verdi. Avrupa Birliği Dijital Hizmetler Yasası, sosyal medya platformlarına yasadışı içerikleri kaldırma ve kamu güvenliğini tehlikeye atıcı risklerle mücadele etme yükümlülüğü getiriyor. Musk, Breton'a yanıt olarak açık kaynak kullanımının ve şeffaflığın şirket politikası olduğunu belirtti ve ihlallerin listesini talep etti.
11 Ekim 2023

MHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Ulvi Yönter'in eski Ülkü Ocakları başkanı Sinan Ateş cinayetinin soruşturma savcısıyla görüşüp, ona Yargıtay üyeliği teklif ettiğine yönelik iddiayı haberleştiren DW Türkçe muhabiri Alican Uludağ, MHP'li isimler tarafından hedef gösterildi. Yönter ve MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, Uludağ'ı tehdit ederken, Uludağ tehditlere boyun eğmeyeceğini ve davayı takip etmeye devam edeceğini belirtti. Sinan Ateş cinayeti soruşturması kapsamında MHP İstanbul İl Yönetim Kurulu üyesi Ufuk Köktürk ve Ülkü Ocakları Genel Başkan Yardımcısı Emre Yüksel dahil 21 kişi tutuklanmıştı.
11 Ekim 2023

Meta, Apple'ın sanal gerçeklik gözlüğü Vision Pro'ya rakip olabilecek bir ürün geliştiriyor. Quest 3 adı verilen bu yeni ürün, Vision Pro'nun maliyetinden yüzde 15 daha düşük olması planlanıyor. Meta, bu maliyet düşüşünü kulaklık ve kontrol kolu eklemeden gerçekleştirecek ve AR gözlüğü sadece el ve göz hareketleriyle kontrol etmeyi hedefliyor.
9 Ekim 2023

Selman Nacar'ın ikinci uzun metrajı 'Tereddüt Çizgisi', 19. Zürih Film Festivali'nde en iyi film seçilerek 'Altın Göz' ödülünün sahibi oldu. Film, avukat Canan'ın masum olduğuna inandığı ve uzun süredir savunduğu bir cinayet zanlısının hüküm duruşması gününde kendi vicdanıyla yüzleşmek zorunda kalmasının hikayesini anlatıyor. Festivalin odak noktası yetenekli yeni yönetmenleri keşfetmek olan festival, 'En İyi Uzun Metraj Film' kategorisine en fazla üç film yönetmiş isimlerin yapımlarını kabul ediyor.
8 Ekim 2023

Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi'nde, Macaristan ve Polonya, AB'nin göç ve iltica politikasına onay vermeyeceklerini bildirdi. Bu durum, göç politikası ve stratejik açıdan önemli konularda ortak açıklama yapılmasını engelleyecek. Ancak, Macaristan ve Polonya'nın bu tutumu, Avrupa iltica reformu sürecini etkilemeyeceği belirtiliyor. Ancak, bu iki ülkenin AB bütçesinin revize edilmesine ilişkin müzakereleri iltica reformunda baskı yapmak için kullanabileceği kaydediliyor.
6 Ekim 2023

Filmekimi festivalinde bu yıl da dünya festivallerinden ödüllerle dönmüş filmler gösterilecek. İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın düzenlediği festival, 13-22 Ekim tarihlerinde İstanbul’da, 20-22 Ekim tarihlerinde İzmir’de sinemaseverlerle buluşuyor. Festivalde öne çıkan filmler arasında 'Zavallılar', 'Bir Düşüşün Anatomisi', 'The Zone of Interest', 'Öğretmenler Odası', 'Çocuk ve Balıkçıl', 'Dört Kız Kardeş', 'Umudunu Kaybetme', 'Canavar', 'Mükemmel Günler' ve 'Hayat' bulunuyor.
6 Ekim 2023

Sinema sanatçısı İlyas Salman hakkında, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan için 'ucuz adam' dediği gerekçesiyle hakaret iddiasıyla dava açıldı. Salman'ın bu sözleri BirGün Gazetesi'ne verdiği bir röportajda söylediği belirtildi. İstanbul Başsavcılığı, Salman hakkında dava açtı ve Salman'ın bu sözleri söyleyerek Cumhurbaşkanına hakaret suçunu işlediği iddia edildi. Salman'ın yargılanmasına 10 Ekim Salı günü başlanacak.
6 Ekim 2023

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Suriye hava sahasında Türkiye'ye ait bir silahlı insansız hava aracını (SİHA) 'potansiyel tehdit' olarak değerlendirdiği için düşürdüğünü duyurdu. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, konuyla ilgili olarak Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ile görüştü ve ABD'nin 'sadece IŞİD'i yenme harekatına destek amacıyla Suriye'de kalmaya devam ettiğini' teyit etti. Ayrıca, Austin, Türkiye'nin 'meşru güvenlik kaygılarını' kabul ettiğini ve 'ABD güçlerine yönelik herhangi bir riski önlemek için ABD ile Türkiye arasında yakın koordinasyonun önemini' vurguladı.
5 Ekim 2023

Avrupa Parlamentosu (AP), Azerbaycan'ı Dağlık Karabağ'daki Ermenilere 'etnik temizlik' yapmakla suçladı ve Bakü'ye yaptırım uygulanmasını istedi. AP milletvekilleri, Avrupa Birliği (AB) ülkelerine, Dağlık Karabağ'daki saldırılar ve insan hakları ihlalleri iddiaları nedeniyle 'Azerbaycan hükümet üyelerini hedef alan yaptırımlar' uygulanması çağrısı yaptı. Ancak, AP'nin kabul ettiği metnin hukuki bağlayıcılığı bulunmuyor ve AB diplomatlarından alınan bilgilere göre, AB ülkeler arasında Azerbaycan’a yaptırım gündemde değil.
5 Ekim 2023

Gribal enfeksiyon kaptığı bildirilen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın katılması planlanan programlar iptal edildi. Bu programlar arasında 5 Ekim'de İspanya'da düzenlenecek Avrupa Siyasi Topluluğu'nun 3'üncü Zirvesi ve Türkiye'deki etkinlikler bulunuyordu. Erdoğan'ın İspanya seyahatini ertelemek istememesine karşın, doktorların tavsiyesi ile program ertelendi.
4 Ekim 2023

Victoria’s Secret, Amazon Prime'da yayınlanan yarı belgesel filmi 'Victoria’s Secret: The Tour ’23' ile farklı bir imajla kendini yeniden kamuoyuna anlatma denemesi yapıyor. Belgesel, markanın geçmişteki kadın düşmanlığı, zorbalık ve taciz kültürüne odaklanıyor ve yeni bir başlangıç yapmayı hedefliyor. Belgeselde, yeni Victoria’s Secret modelleri ve 'VS 20' adlı bir kadın sanatçı topluluğu yer alıyor. Marka, geçmişte sadece zayıf ve cis kadınların kanatlara layık olduğunu ilan eden eski CEO'sunun aksine, trans modeller, yerli aktivistler, büyük beden modeller ve çeşitli sanatçıları takımına dahil etti.
2 Ekim 2023

Almanya'nın eski başbakanı Angela Merkel, Almanya'da yaşayan Türklerin başbakanının kendisi olduğunu belirtti. Merkel, görev süresi boyunca Almanya'da sürekli olarak yaşayan herkesin başbakanı olduğunu ifade etti. Almanya'da yaşayan Türklerin ülkenin bir parçası olduğunu belirten Merkel, son yıllarda Almanya'ya kalıcı olarak yerleşenlerin sayısının arttığına işaret ederek bu insanları toplumla bütünleştirme görevinin devam ettiğini vurguladı.
2 Ekim 2023

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 'FETÖ' davasından tutuklu eski öğretmen Yüksel Yalçınkaya hakkında hak ihlali kararı verdi. Yalçınkaya, 'FETÖ/PDY üyesi olmak' suçundan tutuklanmıştı ve hak ihlaline uğradığı gerekçesiyle AİHM'ye başvurmuştu. AİHM, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 6, 7 ve 11'inci maddelerine ilişkin hak ihlali kararı verdi ve Türk hükümetinin Yalçınkaya'ya mahkeme masrafı olarak 15 bin euro ödemesine hükmetti.
26 Eylül 2023

Avrupa Konseyi, Türkiye'yi iş insanı Osman Kavala ve HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş'ın serbest bırakılması için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) hükümlerini yerine getirmeye çağırdı. Konsey, yaptırım tehdidi yerine diyalog yoluyla bu hükümlerin yerine getirilmesini istiyor. Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Kavala'nın serbest bırakılmaması halinde diğer önlemleri incelemeye devam etme kararı aldı. Ayrıca, Demirtaş'ın serbest bırakılması çağrısını da yineledi.
22 Eylül 2023
İşaretlediklerim