Eski Ülkü Ocakları genel başkanı Sinan Ateş'in cinayeti soruşturması, üç savcının görevden alınmasının ardından dosyayı ilk yürüten savcı Ayhan Ay’a verildi. Ayhan Ay, olay tarihinde nöbetçi olduğu için cinayet soruşturmasına bakmış, ancak süreçte aktif rol oynayamamıştı. Dosyanın seyri yeniden değişti ve üç savcı, dosyadan alındı. Dosya, başsavcı vekili Ahmet Altun’un koordinatörlüğüne verildi ancak hangi savcının soruşturmayı yürüteceği belli değildi. Yeni adli yılın başlamasıyla birlikte Ankara Başsavcısı Ahmet Akça, Sinan Ateş dosyasını, soruşturmayı ilk yürüten Ayhan Ay’a geri verdi.
19 Eylül 2023

Libya'yı vuran Daniel kasırgası ve sonrasında yaşanan seller, Derne'deki iki barajın yıkılması sonucu en az 3 bin 930 kişinin ölümüne neden oldu. Ancak ölü sayısı hakkında çelişkili açıklamalar bulunuyor. Sel felaketi sonrası ülkede kolera gibi salgın hastalıkların yayılmasından endişe ediliyor. Uluslararası yardım kuruluşları, özellikle Derne kentinde durumu 'felaket' olarak nitelendirerek koleranın yayılabileceği uyarısında bulundu.
16 Eylül 2023

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) yeni raporuna göre, Türkiye lise harcamalarında 40 ülke arasında 38'inci sırada yer alıyor. OECD ülkelerinde öğrenci başına yapılan yıllık harcamanın ortalaması lisede 11 bin 400 dolar iken, Türkiye'de bu rakam 5 bin doların altında. Ayrıca, Türkiye'de ilk ve ortaöğretimde özel finansman payının yüzde 20'yi geçtiği belirtildi.
12 Eylül 2023

Yunanistan Göç ve İltica Bakanı Dimitrios Kairidis, Türkiye ile yeni bir mülteci anlaşması yapılması gerektiğini ifade etti. Kairidis, Türkiye'nin göçmenlerin Doğu Akdeniz rotasını kontrol etmesi sebebiyle göçte kilit ülke olduğunu belirtti. Ayrıca, Türkiye ile AB arasında 2016'da imzalanan ve göçle mücadele etmeyi amaçlayan anlaşmanın Türkiye tarafından uygulanmadığını savundu.
9 Eylül 2023

Rusya'nın Karadeniz Tahıl Girişimi Anlaşması'nı dondurması ve Ukrayna'nın Karadeniz'deki limanlarına saldırılarını yoğunlaştırması üzerine, Ukrayna Hırvatistan limanları üzerinden tahıl ihracatına başladı. Ukrayna Başbakan Yardımcısı Yulia Sviridenko, bu ticaret yolunun genişletilmesiyle ilgili olduklarını ve bu lojistik rotanın savaştan sonra da iki ülke arasındaki ticaret açısından önemli bir rol oynamaya devam edeceğini belirtti.
7 Eylül 2023

81 yaşındaki tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu Mehmet Ulay, akciğer kanseri nedeniyle hayatını kaybetti. Ulay, son olarak 'Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz' ve 'Mahkum' adlı dizilerde rol almıştı. 1942 doğumlu sanatçı, 1963'te Devlet Tiyatroları'nda sanat hayatına başlamış ve Ankara Sanat Tiyatrosu, Oldwick Theater gibi önemli kurumlarda görev yapmıştı.
5 Eylül 2023

İsveç'in Malmö kentinde Iraklı mülteci Salvan Momika tarafından düzenlenen bir Kuran yakma eylemi sonrasında çatışmalar çıktı. Protestocular, Momika'nın Kuran yakmasını engellemeye çalıştı ve polise saldırdı. Olaylar sonucunda onlarca araç ve bir garaj ateşe verildi, üç kişi gözaltına alındı. İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, olayları 'korkunç' olarak nitelendirdi ve hükümetin bu olaylarla mücadele edeceğini belirtti.
4 Eylül 2023

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini ekimde onaylayacağı konusunda umutlu olduğunu belirtti. İsveç ve Finlandiya, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından NATO'ya katılmak için başvuruda bulunmuştu. Türkiye ve Macaristan'ın onay süreçlerinin tamamlanması sonrasında Finlandiya İttifak'a katılmış, ancak İsveç konusundaki çekinceler sürmüştü. Billström, Türk hükümetinin Vilnius'taki NATO liderler zirvesinde onay sürecinin hızlı bir şekilde işletileceği sözünü verdiğini hatırlattı.
1 Eylül 2023

Almanya'da ağustos ayında tüketici fiyatları yıllık %6,1 artış gösterdi. Bu artışta enerji ve gıda fiyatları önemli rol oynadı. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, enflasyonun işletmeleri ve vatandaşları olumsuz etkilediğini belirtti ve Avrupa Merkez Bankası'nın enflasyonla mücadele politikasının doğru olduğunu ifade etti. Ekonomistler, önümüzdeki aylarda tüketici fiyatlarının düşmesini bekliyor.
30 Ağustos 2023

Alman metal grubu Rammstein'ın solisti Till Lindemann hakkında, bir konser sırasında bir hayranına cinsel tacizde bulunduğu iddialarıyla ilgili soruşturma, delil yetersizliği nedeniyle kapatıldı. İddialar, grubun Litvanya'daki konserine katılan 24 yaşındaki Shelby Lynn tarafından ortaya atılmıştı. Lynn, Lindemann'ın kendisine cinsel ilişki teklif ettiğini ve reddettikten sonra şarkıcının öfkeyle karşılık verdiğini iddia etmişti. Ancak Berlin Başsavcılığı, suç işlendiğine dair yeterli bulguya ulaşılamadığını bildirdi.
29 Ağustos 2023

Türkiye'den yola çıkarak Yunanistan'ın Midilli ve Sisam adalarına gitmeye çalışan göçmenleri taşıyan iki bot battı ve en az beş kişi hayatını kaybetti. Sahil Güvenlik, botların göçmenler ya da insan tacirleri tarafından kasıtlı olarak batırıldığını iddia ediyor. Ancak, yüzme bilmeyen göçmenlerin olduğu durumlarda can kayıpları yaşanıyor. Birleşmiş Milletler'in verilerine göre, 2022'de 343 kişi deniz yoluyla Yunanistan'a gitmeye çalışırken yaşamını yitirmişti.
28 Ağustos 2023

Kapatma davası ile karşı karşıya olan HDP, pazar günü yapılacak kongrede yeni eş başkanlarını belirleyecek. Partinin siyasi mücadelesini Yeşil Sol Parti'ye (YSP) devretmesi bekleniyor. HDP, kapatma davası nedeniyle son milletvekili seçimlerine YSP listelerinden girmiş ancak oy oranı düşmüştü. HDP'nin eş başkanları Pervin Buldan ile Mithat Sancar partide kalmıştı. HDP ve YSP, kongre süreçleriyle yönetimdeki kadroları değiştirmeyi ve yerel seçimlere yenilenmiş olarak gitmeyi planlıyor.
26 Ağustos 2023

Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK), İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun davasına bakacak olan istinaf heyetinin başkanı ve bir üyesini görevden aldı. İmamoğlu, Yüksek Seçim Kurulu üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla yargılanıyor ve kendisine iki yıl yedi ay 15 gün hapis cezası verilmişti. İstinaf mahkemesinde itiraz edilen kararın onanması durumunda İmamoğlu siyasi yasaklı hale gelecek. İstinaf incelemesi henüz tamamlanmadı ve İmamoğlu davasının öne çekilmesi bekleniyor.
25 Ağustos 2023

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Amerika’nın Sesi (VOA) Türkçe'nin üç gün içinde isteğe bağlı yayın hizmeti lisansı başvurusunda bulunmaması ve üç aylık yayın lisans bedelini ödememesi durumunda erişim engellemesi talebiyle Sulh Ceza Hakimliği’ne başvuracağını duyurdu. Geçen sene 'İnternet yayın lisansı' almadıkları gerekçesiyle VOA ve DW Türkçe, RTÜK talebi sonrası mahkeme kararıyla erişime engellenmişti. RTÜK, 6112 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkındaki Kanun'un 33. maddesine atıfta bulundu.
22 Ağustos 2023

Yunanistan'daki orman yangınları devam ederken, Türkiye sınırına yakın Dadia Ormanı'nda bir kulübede 18 kişinin cansız bedenine ulaşıldı. Yunan güvenlik birimleri, hayatını kaybedenlerin göçmen olmasının kuvvetle muhtemel olduğunu bildirdi. Ülkede kontrol altına alınamayan yangınlar devam ederken, hükümetin birincil amacının insan hayatını kurtarmak olduğu vurgulandı. Son yangınlarda Yunanistan'da can kaybı 20'ye yükseldi.
22 Ağustos 2023

Türkiye'den Almanya'ya yapılan sığınma başvuruları artarken, başvuruların kabul oranı düşüyor. Başvuruların yüzde 80'den fazlasını Kürtler oluşturuyor ve bu grubun sığınma taleplerine verilen kabul oranı yüzde 4,8'e kadar düştü. Türkiye, Almanya'ya son yıllarda yapılan iltica başvurularında Suriye ve Afganistan'dan sonra üçüncü sırada yer alıyor. 2023 Temmuz'unda ise Türkiye, 3 bin 791 başvuru ile Afganistan'ı geride bırakarak en çok iltica başvurusu gelen ikinci ülke oldu.
20 Ağustos 2023

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock'un Avustralya'ya gitmek üzere yola çıktığı uçak, yakıt ikmali yaptığı Abu Dabi'den havalanmasının ardından bir arıza sebebiyle zorunlu iniş yaptı. Uçak, arıza nedeniyle aldığı yakıtın büyük kısmını havada boşalttı. Alman hükümetinin uçakları son zamanlarda sık sık arıza yapmasıyla gündeme gelmişti. Bu durumun Baerbock'un Avustralya, Yeni Zelanda ve Fiji Adaları'na yapmayı planladığı ziyaretlere nasıl etki edeceği henüz belirsiz.
14 Ağustos 2023

Alman Sol Parti milletvekili Gökay Akbulut, 3 Ağustos'ta Türkiye'ye giriş yaptıktan sonra Antalya Havalimanı'nda gözaltına alındı. Akbulut hakkında 'terör örgütü propagandası' suçlamasıyla yakalama kararı bulunduğu öğrenildi. Alman Dışişleri Bakanlığı'nın araya girmesiyle serbest bırakılan Akbulut, ertesi gün Türkiye'den ayrılarak Yunanistan'a geçti. Akbulut, hakkındaki davanın silindiği ve yakalama kararının kaldırıldığı bilgisini doğruladı.
13 Ağustos 2023

Almanya, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremde mağdur olanlara yönelik başlattığı kolaylaştırılmış vize prosedürünü sonlandırıyor. Bu uygulama kapsamında Türkiye ve Suriye'den 16 bin 200 deprem mağduru vize aldı. Almanya Dışişleri Bakanlığı, taleplerin azalması nedeniyle 6 Ağustos'tan itibaren bu uygulamaya son verileceğini açıkladı. Almanya Türk Toplumu ise uygulamanın devam etmesi için çağrıda bulundu.
6 Ağustos 2023

Almanya'da ilk kez sadece yapay zekayla çalışan bir radyo istasyonu yayın hayatına başlıyor. 'Audiotainment Südwest' adlı medya kuruluşunun internet üzerinden yayın yapacak kanalının adı 'bigGPT' olarak belirlendi. 'bigLayla' adlı sanal sunucunun dinleyicilerle yapay zeka konusunda sohbet etmesi de planlanıyor. Proje için ABD'li Futuri Media şirketiyle bir sözleşme imzalandı.
5 Ağustos 2023
İşaretlediklerim