Twitter'ın yeni sahibi Elon Musk, platforma reklam vermeyi durdurma tehdidinde bulunan şirketlere sert bir dille karşılık verdi. Musk, bir etkinlikte yaptığı konuşmada, reklam vermeyi kesen şirketlere 'S*ktirin gidin' ifadesini kullandı. Bu durum, Musk'ın daha önce bir Twitter kullanıcısına verdiği ve 'anti-semitik' olarak nitelendirilen bir cevap sonrası ortaya çıkan reklam boykotlarına bir tepki olarak görülüyor. The New York Times'a göre, 100'den fazla markanın reklamlarını durdurması Twitter'ın yıl sonuna kadar 75 milyon dolar kaybetme riskiyle karşı karşıya kalmasına neden oldu.
30 Kasım 2023

Uluslararası ilişkiler uzmanı Prof. Dr. Ayşe Zarakol, Koç Üniversitesi Rahmi M. Koç Bilim Madalyası'nı aldı. Cambridge Üniversitesi'nde profesör olan Zarakol, tarihsel sosyoloji ve uluslararası ilişkiler alanlarında yaptığı çalışmalarla tanınıyor. Batı'nın İsrail politikaları ve liberal uluslararası düzenin geleceği hakkında eleştirilerde bulunan Zarakol, mevcut düzenin değişeceğini ve potansiyel düzensizlik dönemlerinin yaratabileceği sonuçlar hakkında uyarılarda bulunuyor. Ayrıca, doğu ve batı arasındaki ilişkilerin tarihsel evrimine ve uluslararası düzende eşitlikçi bir sistemin olmamasının sonuçlarına değiniyor.
29 Kasım 2023

Hamas yöneticisi Usame Hamdan, Elon Musk'ı İsrail saldırıları sonucu oluşan yıkımı yerinde görmesi için Gazze Şeridi'ne davet etti. Musk, iki gün önce İsrail'i ziyaret etmiş ve üst düzey yetkililerle görüşmüştü. Ayrıca, Musk'ın Starlink uydularının Gazze'de İsrail'in onayı olmadan aktive edilmemesi konusunda anlaşma sağladığı bildirildi.
29 Kasım 2023

İsrail İletişim Bakanı Shlomo Karhi, Elon Musk'ın sahibi olduğu Starlink uydularının Gazze'de İsrail'in onayı olmadan kullanılamayacağını duyurdu. Gazze'deki iletişim ağlarının İsrail nedeniyle kesik olduğu bir dönemde, Musk yardım kuruluşlarına destek olacağını belirtmişti. Ancak Karhi, HAMAS'ın bu hizmeti terörist faaliyetler için kullanabileceğini iddia ederek Musk'ı eleştirmiş ve İsrail'in onayı olmadan Starlink'in kullanımına izin verilmeyeceğini açıklamıştır.
27 Kasım 2023

SpaceX tarafından geliştirilen ve astronot taşıma kapasitesine sahip Starship uzay aracı, ikinci fırlatma girişiminde başarısız oldu. Teksas'taki Starbase fırlatma alanından havalanan araç, 140 km yüksekliğe ulaştıktan sonra Super Heavy roketinin birinci kademesi ayrılamayarak Meksika Körfezi üzerinde infilak etti. SpaceX canlı yayın sunucusu John Insprucker, ikinci aşamadan gelen verilerin kaybedildiğini ve ikinci aşamayı kaybetmiş olabileceklerini belirtti. Nisan ayında yapılan ilk fırlatma denemesi de patlama ile sonuçlanmıştı.
18 Kasım 2023

Bitcoin, Ekim ayını 34 bin 500 dolar seviyesinde tamamladıktan sonra Kasım ayının ilk günlerinde Fed'in faiz kararı sonrası yükselişe geçti. Bir hafta önce 36 bin 800 dolar seviyesine ulaşarak son 18 ayın rekorunu kıran Bitcoin, 14 Kasım'da 35 bin 200 dolara düşmesine rağmen, sonrasında tekrar yükselişe geçerek dünü 37 bin 885 dolarla kapattı ve şu an 37 bin 540 dolar seviyesinde işlem görüyor. Bu seviye, Nisan 2022'den bu yana Bitcoin için görülen en yüksek seviyedir.
16 Kasım 2023

Elon Musk'ın kurucusu olduğu Neuralink şirketi, beyin çipi deneyleri için gönüllü aramaktadır. İlk klinik deney için, kafatasının bir kısmının çıkarılmasını kabul edecek bir gönüllü gerekmektedir. Ameliyat sırasında beyne elektrot ve teller yerleştirilecek ve bu çip, beyin aktivitesini okuyup analiz ederek cihazlara aktaracak. Adayın 40 yaş altında, dört uzvu felçli bir yetişkin olması beklenmektedir.
9 Kasım 2023

Bitcoin, 36 bin 800 dolarlık değeriyle Mayıs 2022'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Ekim ayına 28 bin doların altında başlayan ve ayı 34 bin 500 dolar seviyesinde tamamlayan Bitcoin, Kasım ayının ilk günlerinde de benzer bir seviyede işlem gördü. Ancak, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz kararının ardından değer kazanmaya başladı. 2021 Kasım'ında 64 bin 400 dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesini gören Bitcoin, bu zirveden sonra düşüşe geçmiş ve Kasım 2022'de 16 bin doların altına düşmüştü.
9 Kasım 2023

ABD merkezli elektrikli otomobil üreticisi Tesla, Almanya'nın Grünheide bölgesindeki fabrikasında 25 bin avro değerinde yeni bir elektrikli araç üretme planları yapıyor. Tesla CEO'su Elon Musk, 2020 yılında yeni geliştirilen batarya teknolojisi ile 25 bin dolarlık bir araç üreteceklerini açıklamıştı. Şirketin 2030 yılına kadar 20 milyon araç teslim etme hedefi bulunuyor. Ancak aracın üretimine ne zaman başlanacağı henüz netlik kazanmamış.
6 Kasım 2023

İş insanı Elon Musk, Temmuz 2023'te kurduğu yapay zeka şirketi xAl'yi Twitter'a entegre edeceğini duyurdu. xAl tarafından geliştirilen 'Grok' isimli yapay zeka robotu, Twitter'daki 'Premium+' abonelerine sunulmuş ve şirketin teknolojisi Twitter aracılığıyla bilgilere gerçek zamanlı erişim sağlayacak şekilde tasarlanmış. xAl, aynı zamanda Twitter'dan bağımsız bir uygulama olarak da kullanılabilecek.
6 Kasım 2023

Tesla ve SpaceX'in CEO'su Elon Musk, yeni yapay zeka şirketi xAI'nın ilk teknolojisini seçilmiş bir grup için piyasaya süreceğini açıkladı. Musk, teknolojinin bazı önemli açılardan mevcut olanların en iyisi olduğunu belirtti. xAI'nın amacının 'evrenin gerçek doğasını anlamak' olduğu belirtilirken, ekibin yapay zeka alanında en yaygın kullanılan yöntemlere katkıda bulunduğu ve alandaki en büyük buluşlardan bazılarının geliştirilmesine öncülük ettiği ifade edildi.
3 Kasım 2023

En yaygın kripto para birimi Bitcoin, Fed'in faiz kararının ardından 35 bin doların üstüne çıktı. Ekim ayında 28 bin doların altında olan Bitcoin, Kasım ayında da benzer seviyelerde seyretmişti. Ancak Fed'in faiz kararının ardından Bitcoin değer kazanmaya başladı ve 35 bin 700 dolar seviyesine ulaştı. Şu anda 35 bin 250 dolar seviyesinde seyrediyor.
2 Kasım 2023

Elon Musk, 2022'de 44 milyar dolara satın aldığı Twitter'ın değerini bir yılda 19 milyar dolara düşürdü. Musk, platformun adını X olarak değiştirdi ve bir dizi kutuplaştırıcı karar aldı. Bu kararlar sonrasında platformun reklam gelirleri %60 düştü ve nefret söylemi, ırkçılık ve tacizde artış yaşandı. Musk, Twitter'ı 'süper uygulama' haline getirme hedefiyle, Çin merkezli dev platform WeChat'i örnek alıyor.
31 Ekim 2023

X platformunun sahibi Elon Musk, platformda yanlış bilgi olduğu belirlenen paylaşımların gelir getirmesinin engelleneceğini duyurdu. Bu uygulamanın, sansasyonelliğe karşı insanları doğru bilgiye teşvik etme amacı taşıdığını belirtti. Musk, topluluk notlarının bir araç olarak kullanma girişimlerinin hemen anlaşılacağını, çünkü tüm kod ve verilerin açık kaynaklı olduğunu ifade etti.
30 Ekim 2023

ABD'li milyarder Elon Musk, sahibi olduğu uydu internet sistemi Starlink'in Gazze'deki uluslararası tanınmış yardım kuruluşlarına bağlantıyı destekleyeceğini açıkladı. Ancak İsrail İletişim Bakanı Shlomo Karhi, bu girişimiyle mücadele edeceklerini belirtti. Starlink'in işleyişi, terminallerin bulunduğu alanlarda aktif olmasını gerektiriyor ve İsrail'in bu terminallerin sınırdan geçişine izin vermesi beklenmiyor.
28 Ekim 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Tesla ve SpaceX'in CEO'su Elon Musk'ın İran ile ilgili ironik bir tweet'ini retweet'ledi. Musk, tweet'inde İran'ın çevresindeki ABD askeri üslerini gösteren bir meme paylaştı ve 'İran savaş istiyor. Bakın ülkelerini askeri üslerimize ne kadar yakın kurmuşlar' ifadesini kullandı. Şimşek, bu paylaşımı retweet'ledi.
28 Ekim 2023

Elon Musk'ın sahibi olduğu Twitter, görüntülü ve sesli arama özelliğini bazı kullanıcılara 'erken erişim sürümü' olarak sundu. Twitter CEO'su Linda Yaccarino, bu özelliğin telefon numarası verme zorunluluğu olmadan kullanılabileceğini belirtmişti. Musk, Twitter'ı bir 'süper uygulama' haline getirme hedefiyle, mesajlaşma, ödeme ve video akışı özelliklerini eklemeyi planlıyor.
26 Ekim 2023

Bitcoin, son bir buçuk yılın zirvesine çıktı ve 34 bin 400 dolar seviyesinde işlem görüyor. Bu yükselişin nedeni, ABD'de ilk Bitcoin spot ETF'sinin onaylanacağına yönelik söylentiler. Bitcoin, 2021'de 64 bin 400 dolara ulaştıktan sonra düşüşe geçmiş ve uzun süre 20 bin doların altında seyretmişti. Ancak 2023 yılı başından itibaren genellikle 20 bin doların üstünde seyrediyor.
24 Ekim 2023

En yaygın kripto para birimi Bitcoin, haftaya 30 bin doların üstünde başladı. Ekim ayında 28 bin doların altında olan Bitcoin, dalgalı seyrinin ardından geçen haftayı 29 bin 960 dolar seviyesinde kapamıştı. 2023 yılında genel olarak 30 bin doların üstünde seyreden Bitcoin, Ağustos ayının ortasından itibaren düşmeye başlamış ve Eylül'de 25 bin doların altına gerilemişti.
23 Ekim 2023

Tesla ve SpaceX'in sahibi Elon Musk, Twitter üzerinden yaptığı bir paylaşımda, internet ansiklopedisi Wikipedia'nın ismini 'S*kipedia' olarak değiştirmesi durumunda 1 milyar dolar vereceğini söyledi. Musk, Wikipedia'nın işletme maliyetlerini eleştirdi ve platformun satılık olmadığına dair kurucudan gelen notu paylaştı. Ancak Musk'ın platformu satın alıp almayacağı veya satış için ne kadar bir fiyat istendiği belirsiz. Musk, daha önce Twitter'ı satın almış ve ismini 'X' olarak değiştirmişti.
23 Ekim 2023
İşaretlediklerim