En yaygın kripto para birimi Bitcoin, haftaya 30 bin doların üstünde başladı. Ekim ayında 28 bin doların altında olan Bitcoin, dalgalı seyrinin ardından geçen haftayı 29 bin 960 dolar seviyesinde kapamıştı. 2023 yılında genel olarak 30 bin doların üstünde seyreden Bitcoin, Ağustos ayının ortasından itibaren düşmeye başlamış ve Eylül'de 25 bin doların altına gerilemişti.
23 Ekim 2023

Tesla ve SpaceX'in sahibi Elon Musk, Twitter üzerinden yaptığı bir paylaşımda, internet ansiklopedisi Wikipedia'nın ismini 'S*kipedia' olarak değiştirmesi durumunda 1 milyar dolar vereceğini söyledi. Musk, Wikipedia'nın işletme maliyetlerini eleştirdi ve platformun satılık olmadığına dair kurucudan gelen notu paylaştı. Ancak Musk'ın platformu satın alıp almayacağı veya satış için ne kadar bir fiyat istendiği belirsiz. Musk, daha önce Twitter'ı satın almış ve ismini 'X' olarak değiştirmişti.
23 Ekim 2023

Twitter'ın sahibi Elon Musk, iki yeni abonelik türünün satışa sunulacağını duyurdu. Yeni abonelik türlerinden biri daha ucuz olacak ve tüm özellikler kullanıcılara sunulacak ancak reklamlar sitede çıkmaya devam edecek. Daha pahalı olan ikinci abonelikte ise reklamlar bulunmayacak. Ayrıca, Twitter'ın 'herkese ücretli' yapmayı test ettiği ve botlarla mücadele kapsamında temel özelliklere erişmek için tüm kullanıcıların yıllık bir dolar ödemek zorunda kalacağı belirtildi.
20 Ekim 2023

Avrupa Parlamentosu, her yıl insan hakları ve düşünce özgürlüğü alanında verdiği Sakharov Ödülü'nü bu yıl Mehsa Emini ve 'Kadın, Yaşam, Özgürlük Hareketi'ne verme kararı aldı. İran'da 'ahlak polisi' tarafından gözaltına alındıktan sonra komaya giren ve hastanede ölen Emini'nin ölümü, ülkede ve dünyada büyük tepki çekmişti. Ödül töreni, 13 Aralık'ta Strazburg'da Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu sırasında düzenlenecek.
19 Ekim 2023

SpaceX şirketinin üst düzey yöneticisi, ABD hükümetinin düzenleyici tedbirlerinin Starship roketinin fırlatılmasını geciktirdiğini belirtti. Bu durumun Ay'a gidiş yarışında Çin'in ABD'nin önüne geçmesine neden olabileceğini ifade etti. Yönetici, lisanslama sürecinin genellikle roket geliştirmeden daha uzun sürdüğünü ve bu durumun giderek kötüleştiğini belirtti. Ayrıca, mevzuat belirsizliğinin şirketin daha verimli bir program oluşturmasını engellediğini kaydetti.
19 Ekim 2023

Twitter'ın sahibi Elon Musk, yeni dijital hizmetler düzenlemesi nedeniyle platformu Avrupa Birliği'nden çekmeyi düşünüyor. Bu, Avrupa Birliği'nin Twitter'da şiddet içerikli ve dezenformasyon içeren yasa dışı içeriklerin kaldırılması için Musk'a verdiği 24 saatlik sürenin ardından geldi. Twitter CEO'su Linda Yaccarino, şiddet içerikli paylaşımlarla ve dezenformasyonla mücadele ettiklerini ve Hamas bağlantılı yüzlerce hesabı kapattıklarını belirtti. Ancak, AB bu açıklamayı yeterli bulmayarak Twitter hakkında bir soruşturma başlattı.
19 Ekim 2023

Twitter, bot hesaplarla mücadele etmek amacıyla uygulamayı herkese ücretli yapmayı test ediyor. Bu kapsamda 'Bot Değil' isimli bir program başlatıldı. Şu an için sadece Yeni Zelanda ve Filipinler'de test edilen program kapsamında kullanıcılara mavi tik aboneliği haricinde 'temel özellikleri' barındıran 1 dolarlık yeni bir abonelik sunuluyor. 1 dolarlık aboneliğe üye olmayan kullanıcılar Twitter'da sadece gönderi okuyabilecek, video izleyebilecek ve diğer hesapları takip edebilecek ancak diğer hesap ve gönderilerle etkileşime giremeyecek.
18 Ekim 2023

Avustralya internet güvenliği gözlemcisi, Elon Musk'ın X şirketine çocuk istismarına karşı yürütülen bir soruşturmada işbirliği yapmadığı gerekçesiyle 610 bin 500 dolar para cezası kesti. 2021'de yürürlüğe giren yasalar gereği, internet şirketleri çevrimiçi güvenlik uygulamaları hakkında bilgi vermeye zorlanabilir ya da para cezasına çarptırılabilir. X şirketi, Musk'ın şirketi devralmasından sonra iş gücünü yüzde 80 azalttığını ve Avustralya'da hiç kamu politikası personeli olmadığını doğruladı.
16 Ekim 2023

Avrupa Birliği (AB), İsrail-Filistin savaşıyla ilgili yanıltıcı ve şiddet içerikli paylaşımlar nedeniyle Twitter hakkında soruşturma başlattı. AB, Twitter'da şiddet içeren yasa dışı içerik ve dezenformasyonun yayıldığını ve bu tür içeriklerin uyarılara rağmen kaldırılmadığını belirtti. Twitter CEO'su Linda Yaccarino, şiddet içerikli paylaşımlar ve dezenformasyonla mücadele ettiklerini ve Hamas bağlantılı yüzlerce hesabı kapattıklarını açıkladı. Ancak AB, bu açıklamanın yeterli olmadığını belirtti ve Twitter hakkında soruşturma başlattı.
13 Ekim 2023

Sosyal medya platformu Twitter, Hamas bağlantılı yüzlerce hesabı kapattığını duyurdu. Twitter CEO'su Linda Yaccarino, İsrail-Hamas çatışması sırasında platformun Avrupa Birliği'nin dijital kurallarına uyup uymadığına yanıt verdi ve sahte ve manipüle edilmiş içerikleri değerlendirdiklerini belirtti. Yaccarino, çatışmanın başlamasından bu yana Hamas'a bağlı yüzlerce hesabın tespit edildiğini ve platformdan kaldırıldığını ifade etti. Avrupa Birliği, son günlerde Twitter'da şiddet içerikli ve yasa dışı içeriklerin yayıldığını ve bu tür içeriklerin kaldırılması için şirketin sahibi Elon Musk'a 24 saat süre verildiğini bildirmişti.
12 Ekim 2023

Tesla'nın CEO'su Elon Musk, İsrail'deki Tesla süper şarjlarının (Superchargers) ücretsiz olacağını Twitter üzerinden duyurdu. Bu duyuru, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın İsrail'e kapsamlı bir saldırı başlatmasının ardından geldi. Saldırı sonrası İsrail, Gazze Şeridi'ni bombalamaya başladı ve Gazze'deki elektrik tamamen kesildi.
12 Ekim 2023

Avrupa Birliği'nin yürütme organı Avrupa Komisyonu'nun üyesi Thierry Breton, Twitter'da İsrail-Filistin savaşıyla ilgili yanıltıcı paylaşımlara karşı önlem alması için Elon Musk'a 24 saat süre verdi. Avrupa Birliği Dijital Hizmetler Yasası, sosyal medya platformlarına yasadışı içerikleri kaldırma ve kamu güvenliğini tehlikeye atıcı risklerle mücadele etme yükümlülüğü getiriyor. Musk, Breton'a yanıt olarak açık kaynak kullanımının ve şeffaflığın şirket politikası olduğunu belirtti ve ihlallerin listesini talep etti.
11 Ekim 2023

Twitter, kullanıcıların gönderilere kimlerin yorum yapabileceğini kısıtlamasına olanak sağlayan yeni bir ayar ekledi. Bu ayar, yorumları sadece mavi tikli hesapların yapabilmesini sağlıyor. Daha önce, yorumları herkesin yapabilmesi, sadece tweet'in sahibini takip edenlerin yapabilmesi ya da sadece tweet'te etiketlenen kişilerin yapabilmesi gibi seçenekler mevcuttu. Bu değişiklik, Elon Musk'ın sürekli ertelediği paralı mavi tik uygulamasının Aralık 2022'de hayata geçmesinin ardından geldi.
10 Ekim 2023

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), Twitter'ın satın alımına ilişkin soruşturmada ifade vermediği gerekçesiyle Elon Musk'a dava açtı. SEC, Musk'ın Twitter hisselerini satın alması ve yaptığı yatırıma ilişkin beyanlarını inceledi. Musk'ın ifade vermemesi, federal menkul kıymetler yasalarının ihlal edilip edilmediğinin belirlenmesine yönelik soruşturmayı engellediği ve geciktirdiği belirtildi. Musk'a son zamanlarda 'karalama' ve 'haksız rekabetle ticari marka ihlali' nedenleriyle de dava açılmıştı.
6 Ekim 2023

Elon Musk, X platformunda bir değişiklik daha yaparak haber bağlantılarını kaldırdı. Musk, bu değişikliği estetik kaygılarla ve gönderilerin daha iyi görünmesini amaçladığını belirtti. Yeni formatta bağlantılarda sadece görsel yer alıyor ve kullanıcılar ilgili sayfayı ziyaret etmek isterlerse resme tıklamak zorundalar. Bu durumun reklamlarda geçerli olmayacağı belirtildi.
5 Ekim 2023

Eski ABD Başkanı Donald Trump hakkında, emlak sektöründe birçok kişi ve kurumu dolandırdığı suçlamasıyla New York'ta devam eden dava kapsamında 'sınırlı konuşmama' emri verildi. Trump'ın sosyal medya paylaşımları nedeniyle verilen bu emir, mahkeme personeline yönelik kişisel saldırıları kapsıyor. Davanın sonucunda, Trump şirketlerine ne kadar para cezası verileceği ve New York eyaletinde iş yapma ehliyetlerinin iptal edilip edilmeyeceği belirlenecek.
4 Ekim 2023

İstanbul'da son beş gün içinde yaşanan sağanak yağışlar, şehrin su ihtiyacını karşılayan barajların doluluk oranlarını artırdı. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin (İSKİ) verilerine göre, barajlar 17 milyon 700 bin metreküp su alırken, doluluk oranı yüzde 23,49'a çıktı. En çok etkilenen baraj ise Alibey Barajı oldu. Bu baraj, yağışlarla birlikte 3 milyon metreküp su alarak doluluk oranını yüzde 8,82 artırarak 24,88'e çıkardı.
3 Ekim 2023

Diken, sonbahar mevsiminde İstanbul'da ziyaret edilebilecek yedi sergiyi tanıttı. Bu sergiler arasında Maçka Sanat Galerisi'nde Füreyya Koral'ın görülmemiş eserlerinin sergilendiği, Sevgi Soysal'ın 'Yürümek' romanının fotoğraf pratiğiyle yorumlandığı bir fotoğraf sergisi, Trump Art Gallery'de düzenlenen 'Animalia' adlı karma sergi, Star Wars Koleksiyonu Galaksinin Fanları, Ara Güler'in 'Renkli Anadolu' sergisi, 'Sanayiden Manzaralar' ve 'Georges Pierre'in gözünden Godard' sergileri bulunuyor.
3 Ekim 2023

ABD'li iş insanı Elon Musk'ın şirketi X, aynı isimli bir başka şirket olan 'X Social Media LLC' tarafından dava edildi. Florida merkezli reklam ajansı, Musk'ın şirketinin 'haksız rekabet ve ticari marka ihlali' nedeniyle Florida eyalet yasalarını ihlal ettiğini iddia ediyor. Ayrıca, Musk'ın 'X' ismini kullanmasının yasaklanması ve yüklü miktarda tazminat talep ediliyor. Twitter'ın isminin 'X' olarak değiştirilmesiyle reklam ajansının gelir kaybı yaşadığı belirtiliyor.
3 Ekim 2023

Tesla ve SpaceX'in CEO'su Elon Musk, Twitter'da paylaşılan bir gönderide kendisini 'Proud Boys' isimli aşırı sağcı gruptan biri gibi gösterdiği gerekçesiyle California'dan bir kişi tarafından karalama davasıyla suçlandı. Davayı açan 22 yaşındaki Ben Brody, yanlışlıkla Proud Boys grubu üyelerinden biri olarak tanımlandığı ve Musk'ın da yorum yaptığı bir paylaşımda kendisine yönelik asılsız söylentiler yayıldığını belirtti. Brody, Musk'tan en az 1 milyon dolar tazminat talep ediyor.
3 Ekim 2023
İşaretlediklerim