Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, engelli bireyler ve yakınlarına 'Evde Bakım Yardımı' kapsamında ayda 7 bin 608 lira ödeme yapıyor. Ancak Türkiye'deki açlık sınırı 18 bin 978 lira olduğu için bu yardım yetersiz kalıyor. Temmuz ayı memur maaş katsayısındaki yeni düzenlemeyle bu yardım 9 bin 77 liraya çıkacak. Engelli bireylerin ve yakınlarının temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlandıkları belirtiliyor.
17 Temmuz 2024

Türkiye Noterler Birliği tarafından 2014 yılında çıkarılan ve görme engellilerin noterlik işlemleri için iki tanık bulundurma zorunluluğu getiren genelge, Yargıtay tarafından iptal edildi. Başvuruyu gözleri görmeyen avukat Gökçe Artar Kutlu yapmıştı. Yargıtay, genelgenin Noterlik Kanununa ve hukuka aykırı olduğuna karar verdi. Bu kararla, okuryazar görme engelliler noterlik işlemlerini tanık bulundurmadan yapabilecekler.
2 Haziran 2024

Engelli bireyler, döviz kuru ve yüksek enflasyon nedeniyle tıbbi malzemelerin fiyatlarının artması sonucu SGK'nın geri ödeme tutarlarının yetersiz kalmasından şikayetçi. Kalitesiz tıbbi malzemeler enfeksiyonlara ve ek sağlık sorunlarına yol açarken, engelliler daha kaliteli ürünlere erişim için yüksek farklar ödemek zorunda kalıyor. Ayrıca, engelli bireyler hane içi gelir kriteri olmaksızın engelli aylığı bağlanmasını ve SGK'nın geri ödemelerinin güncel dolar kuru üzerinden yapılmasını talep ediyor. Engelli Hakları Erişim Platformu, bu sorunların çözümü için yetkililere çağrıda bulunuyor.
18 Mayıs 2024

Engellilerin Haklarına Erişim Platformu, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) önünde, engelli aylıklarının ve bakım ücretlerinin artırılması talebiyle bir eylem gerçekleştirdi. Platformun sözcüsü Turhan İçli, engelli aylığının 4 bin 195 lira olduğunu ve bu miktarla geçinmenin mümkün olmadığını belirtti. İçli, Türkiye'de engelli nüfusun yüzde 12 olduğunu ancak 2024 bütçesinin sadece yüzde 1'inin engellilere ayrıldığını vurguladı. Ayrıca, 2013'ten itibaren özellikle Covid-19 salgınından sonra engelli haklarında duraklama yaşandığını ifade etti.
14 Mayıs 2024

Gözleri görmeyen bireyler, Türkiye Noterler Birliği'nin kendilerine yönelik ayrımcı uygulamalarına son verilmesi talebiyle Braille alfabesiyle mektup gönderdi. Yasal olarak kör bireylerin noter işlemlerini şahitsiz yapmaları mümkünken, Türkiye Noterler Birliği'nin 2019'dan bu yana iki şahit bulundurma zorunluluğu getirdiği belirtildi. Aile ve Sosyal Hizmetler ile Adalet Bakanlıkları ve Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu'nun olumlu görüşlerine rağmen birlik bu uygulamadan vazgeçmedi. Engelsiz Erişim Derneği Başkanı, kör bireylerin görenlerin alfabesiyle okuma yazma zorunluluğunun yanlış olduğunu ve ayrımcılık oluşturduğunu ifade etti.
4 Ocak 2024

Anayasa Mahkemesi, engellilerin erişebilirliğine uygun hale getirilmesi için öngörülen süreyi 2026’ya kadar uzatan kanunu iptal etti. 5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanun, umuma açık hizmet veren her türlü belediye, kamu kurum ve kuruluşlarıyla toplu taşıma araçlarının engellilerin erişebilirliğine uygun hale getirilmesini zorunlu kılmıştı. Ancak bu süre beş kez uzatılmıştı. Farklı illerden engelli haklarıyla ilgili çalışan avukatlar ve CHP'nin başvurusu üzerine Anayasa Mahkemesi, sürenin devamlı uzatılmasının engellilerin toplum içinde yer almaları, iş gücüne katılmaları ve bireysel olarak yaşayabilmeleri imkanını olumsuz etkileyeceğini belirterek kanunu iptal etti.
19 Eylül 2023

Ankara'da yaşayan görme engelli 8. sınıf öğrencisi Yağmur Büyükurvay, LGS sınavında yanlış kitapçık verilmesi nedeniyle hak kaybına uğradı. Milli Eğitim Bakanlığı'nın kılavuzuna göre, hiç görmeyen öğrencilere, şekil, grafik ve resim içeren sorular yerine betimlemeli soruların yer aldığı kitapçık verilmesi gerekiyor. Ancak Büyükurvay'a yanlış kitapçık verildi ve bu durum sınav performansını olumsuz etkiledi. Ailesi, durumu Milli Eğitim Bakanlığı'na bildirdi ancak sorunun çözülmesi için dava açmaları gerektiği söylendi. Aile, durumun düzeltilmesi için dava açtı.
30 Temmuz 2023
İşaretlediklerim