Türkiye'de popüler bir sosyal medya platformu olan Ekşi Sözlük'ün App Store ve Google Play üzerindeki uygulamalarına 'milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması' gerekçesiyle erişim engeli uygulandı. Apple, bu karar doğrultusunda uygulamanın Türkiye'den indirilmesini engelledi. Ekşi Sözlük daha önce de benzer gerekçelerle internet üzerinden erişime kapatılmış ve site yönetimi farklı alan adlarına geçiş yapmıştı. Ancak bu alan adları da zamanla engellenmişti.
4 Ocak 2024

Ağrı İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili ve Ağrı Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Başkanı Erkan Kösedağ, çocuk sporculara cinsel istismar suçlamasıyla tutuklandı. Gazeteci Metin Cihan, Kösedağ'ın istismar iddialarını Twitter üzerinden ifşa etmiş ve kanıt olarak Instagram mesajlaşmalarını paylaşmıştı. Ağrı Valiliği, Kösedağ hakkında soruşturma başlatıldığını duyurdu ve Kösedağ, 24 Aralık'ta tutuklanarak cezaevine gönderildi. Ancak, Ağrı Sulh Ceza Hakimliği'nin kararıyla bu konuyla ilgili haberlere ve Metin Cihan'ın tweetlerine erişim engeli konuldu.
28 Aralık 2023

Ekşi Sözlük, iktidarın deprem eleştirileri sonrasında 'milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması' gerekçesiyle erişim engeline maruz kalmıştı. Daha önce mahkeme kararıyla kaldırılan erişim engeli, itiraz sonrası tekrar uygulanmıştı. Sözlük yönetimi siteyi farklı alan adlarına taşısa da, son olarak kullanılan 'http://eksisozluk1999.com' alan adı da Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun 24 Aralık 2023 tarihli kararıyla engellendi. Yeni alan adı olarak 'eksisozluk111.com' duyuruldu.
24 Aralık 2023

Deutsche Welle (DW) Türkçe'nin, RTÜK'ün lisans almadığı gerekçesiyle talebi üzerine, 'dwturkce.com' ve 'inspiredminds.de' alan adları mahkeme kararıyla erişime engellendi. RTÜK, 2019 yılında yürürlüğe giren bir yönetmelikle internet yayınlarını denetleme yetkisine sahip olmuş ve görüntülü içerik sunan mecraların lisans almasını zorunlu kılmıştı. DW Türkçe, lisans almayı reddederek konuyu yargıya taşıyacağını duyurmuştu. DW Genel Müdürü Peter Limbourg, bu durumu eleştirerek Türkiye'de bağımsız bilgi kaynaklarının kısıtlandığını ve sansür olasılığını artırdığını ifade etmişti.
17 Kasım 2023

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Twitter'ın temsilci belirleme ve bildirme yükümlülüğünü yerine getirmediği gerekçesiyle, Twitter bant genişliğinin yüzde 50 oranında daraltılması için mahkemeye başvurabilir. BTK, 19 Temmuz'da Twitter'a reklam verilmesini yasaklamıştı. Reklam yasağı kararının verildiği tarihten itibaren üç ay içinde temsilci belirleme ve bildirime yükümlülüğünün yerine getirilmemesi durumunda BTK, Twitter'ın bant genişliğinin daraltılması için mahkemeye başvurma hakkı kazanıyor.
18 Ekim 2023

İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Akdeniz ve uzman araştırmacı Ozan Güven tarafından hazırlanan ve Türkiye'de 2021 yılında engellenen web siteleri ve içeriklere dair bilgiler içeren 'EngelliWeb 2021 raporu', yoga eğitmeni Akif Manaf'ın 'kişilik hakları ihlali' iddiasıyla yaptığı başvuru sonucunda Şile Sulh Ceza Hakimliği tarafından erişime engellendi. Raporda, 2021 yılında 107 bin 706 alan adı ve web sitesine, toplamda ise 574 bin 798 web sitesi ve alan adına erişim engeli uygulandığı belirtiliyor. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve diğer üst düzey kamu şahsiyetlerinin kişilik hakları ihlali iddialarıyla sıkça erişim engeli talebinde bulunduğu ifade ediliyor.
18 Mayıs 2023

Twitter, Türkiye'de mahkeme kararlarına uymak ve platformun seçim süresince kullanılabilir olmasını sağlamak amacıyla dört hesap ve 409 tweet'i erişime engellediğini açıkladı. Engellenen hesaplar arasında Cevheri Güven, Muhammed Yakut ve 'Who' adlı kullanıcılar bulunuyor. Twitter, mahkeme kararlarına itiraz etmeye devam edeceğini belirtirken, İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Twitter'ın daha itaatkar ve hükümet dostu bir tutum sergilediğini ve ifade özgürlüğü için kötü bir örnek teşkil ettiğini ifade etti.
16 Mayıs 2023

Ekşi Sözlük, iktidarın deprem ihmallerini eleştiren içerikler nedeniyle 'milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması' gerekçesiyle 25 Şubat'ta erişime engellenmişti. Mahkeme kararıyla erişim engeli kaldırılan site, itiraz sonrası tekrar kapatılmış ve yeni bir alan adı olan 'eksisozluk2023.com' kullanılmaya başlanmıştı. Ancak bu yeni alan adı da Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından erişime engellendi. Site yönetimi bunun üzerine 'eksisozluk42.com' adlı başka bir alan adını kullanmaya başladı, fakat bu alan adı da seçim gecesi engellendi.
14 Mayıs 2023

Ekşi Sözlük, iktidarın deprem ihmallerini eleştirdikten sonra 'milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması' gerekçesiyle 25 Şubat'ta kapatılmış ve mahkeme kararıyla erişim engeli kaldırılmıştı. Ancak site, itiraz sonrası kısa bir süre açık kaldıktan sonra tekrar kapatıldı. Yönetim, siteyi 'eksisozluk2023.com' adıyla yeni bir alan adına taşıdı. Ancak bu yeni alan adı da Ankara 6'ncı Sulh Ceza Hakimliği tarafından genel seçimlerden bir gün önce yine aynı gerekçeyle erişime engellendi.
14 Mayıs 2023

Twitter'ın yeni sahibi Elon Musk, Türkiye hükümetinin platform üzerinden bazı hesapların kapatılması taleplerini kamuoyu ile paylaşacaklarını duyurdu. Türkiye'de mahkeme kararlarına dayanarak bazı içeriklerin erişime engellendiği, ancak hangi içeriklerin engellendiğinin açıklanmadığı belirtildi. İfade Özgürlüğü Derneği'nin EngelliWeb projesine göre engellenen hesaplar arasında Cevheri Güven, Muhammed Yakut ve 'Who' adlı kullanıcılar bulunuyor. Musk, Twitter'ın tamamen kısıtlanması ile bazı tweet'lere erişimin sınırlandırılması arasında bir seçim yapılması gerektiğini ifade etti.
13 Mayıs 2023

İfade Özgürlüğü Derneği, Türkiye'de seçimlere katılacak cumhurbaşkanı adayları ve siyasi partilerin Twitter hesaplarını inceleyerek Twitter Blue aboneliğine sahip olanları listeledi. Buna göre, tüm cumhurbaşkanı adayları ücretli Blue aboneliğini kullanıyor ve sadece Tayyip Erdoğan'ın hesabında devlet görevlilerine özel gri tik bulunuyor. Seçime katılacak partilerin liderleri arasında da Blue aboneliğine geçenler var. Bazı partiler ise daha önce onaylanmamışken ücretli abonelikle mavi tik almış.
7 Nisan 2023

HÜDA-PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu'nun Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı destekleyeceklerini ve milletvekili seçimlerine AKP listelerinden gireceklerini açıklamasının ardından, parti hakkında olumsuz içerikler içeren haber ve yazılara erişim engeli getirildi. Bu engellemeler, İstanbul 8'inci Sulh Ceza Hakimliği tarafından 'kişilik hakları ihlali' gerekçesiyle uygulandı. Engellenen içerikler arasında, HÜDA-PAR'ın Hizbullah ile ilişkilerini ele alan haberler de bulunuyor.
31 Mart 2023

İfade Özgürlüğü Derneği tarafından işletilen ve erişim engeli getirilen haberleri duyuran EngelliWeb sitesi, Rize Sulh Ceza Hakimliği'nin 20 Mart 2023 tarihli kararıyla 'kişilik hakları ihlali' gerekçesiyle erişime engellendi. Site, 500'den fazla erişim engeli duyurusunu içeriyordu.
20 Mart 2023

Ankara 4'üncü Sulh Ceza Hakimliği, 22 Şubat 2023 tarihli kararıyla Rudaw, Avesta Kitap ve Evrensel gazetesinin YouTube kanallarının 'milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması' gerekçesiyle erişime engellenmesine karar verdi. İfade Özgürlüğü Derneği'nin EngelliWeb projesi bu bilgiyi paylaştı. YouTube, henüz bu kararı uygulamaya koymadı.
24 Şubat 2023

Günde on binlerce kişinin ziyaret ettiği Ekşi Sözlük, iktidarın deprem ihmallerini eleştiren içerikler nedeniyle hedef gösterildikten sonra kapatıldı. Kapatma kararını savunan Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan'a, Ekşi Sözlük'ün kurucusu Sedat Kapanoğlu Twitter'dan sert bir dille yanıt verdi. Kapanoğlu, Hakan'ın tutumunu eleştirerek, milyonlarca insanın bilgiye erişim hakkının ve yazarların emeğinin önemsenmesi gerektiğini vurguladı.
24 Şubat 2023

Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan, Ekşi Sözlük'ün kapatılmasını savunarak, savcıların tek tek link peşinde koşamayacağı gerekçesiyle sitenin tamamen kapatılmasını haklı bulduğunu belirtti. Ekşi Sözlük, iktidarın deprem ihmallerini eleştiren içerikler nedeniyle hedef gösterildikten sonra kapatılmış, ancak kapatma kararına ilişkin herhangi bir içerik dayanak gösterilmemişti. Ahmet Hakan, Ekşi Sözlük'ün başlarda iyi bir fikir olduğunu ancak sonradan 'zıvanadan çıktığını' ve kişisel hakları ihlal ettiğini iddia etti. İstanbul Barosu Bilişim Hukuku Komisyonu Başkanı Fehmi Ünsal Özmestik ise sitenin tamamen kapatılmasının hukuka aykırı olduğunu ifade etti.
24 Şubat 2023

İktidar yanlısı medya ve trollerin eleştirilerine maruz kalan Ekşi Sözlük, Ankara 4. Sulh Ceza Hakimliğinin kararıyla 'milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması' gerekçesiyle erişime engellendi. Ekşi Sözlük yönetimi, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ile iletişime geçmeye çalışsa da, erişim engelinin sebebi hakkında bilgi alamadıklarını belirtti. Kapatma kararı, sosyal medyada sansür olarak değerlendirildi ve geniş tepkilere yol açtı.
22 Şubat 2023

Uzun süredir iktidar yanlısı medya ve troller tarafından hedef gösterilen Ekşi Sözlük, BTK'nın kararıyla erişime kapatıldı. Erişim engeli kararı EngelliWeb tarafından duyuruldu ve Ekşi Sözlük yönetimi kararın ayrıntıları hakkında bilgi sahibi olmadıklarını belirtti. Hukukçu Yaman Akdeniz, erişim engelinin olası nedenleri olarak milli güvenlik, kamu düzeni, çocukların korunması ve MİT Kanunu'nu işaret etti. Platformun üst yöneticisi Başak Purut, BTK'ya ulaşamadıklarını ve kendilerine herhangi bir içerik kaldırma talebi veya bildiriminin gönderilmediğini ifade etti.
21 Şubat 2023
İşaretlediklerim