Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, Kopenhag'ın merkezinde bir erkek saldırgan tarafından dövüldü. Saldırgan gözaltına alındı, ancak Frederiksen'in yaralanıp yaralanmadığı henüz bilinmiyor. Olay, Danimarka'nın komşu ülkelerinde de büyük yankı uyandırdı ve birçok lider saldırıyı kınadı. Başbakanlık ofisinden yapılan açıklamada, Frederiksen'in saldırı karşısında şoke olduğu belirtildi.
7 Haziran 2024

Almanya'nın Mannheim kentinde aşırı sağcı Alman Özgürlük Partisi'nin eski lideri Michael Stürzenberger'e yönelik bıçaklı saldırıda yaralanan polis memuru hayatını kaybetti. Saldırıda beş kişi yaralanmış, saldırgan polis tarafından ateş edilerek etkisiz hale getirilmişti. Saldırının Afgan göçmen tarafından gerçekleştirildiği ve saldırının nedeninin henüz bilinmediği açıklandı. Diğer yaralıların hayati tehlikesinin bulunmadığı belirtildi.
3 Haziran 2024

Papa Francis, İtalyan papaz adaylarının eğitimine ilişkin bir toplantıda eşcinseller hakkında homofobik bir ifade kullandı. Vatikan sözcüsü Matteo Bruni, Papa'nın bu ifadeyi şaka yollu kullandığını ve kimseyi rencide etmeyi amaçlamadığını belirtti. Papa Francis, bu terimin kullanılmasından rahatsız olanlara özürlerini iletti. Bu olay, kilisenin eşcinsellere karşı pozisyonunu yeniden gündeme getirdi.
28 Mayıs 2024

Katar'dan İrlanda'ya giden bir uçak, Türkiye hava sahasında şiddetli türbülansa girerek 12 kişinin yaralanmasına neden oldu. Uçak, Dublin Havalimanı'na güvenli bir şekilde iniş yaptı. Uzmanlar, türbülansların kabin görevlileri için daha tehlikeli olduğunu belirtiyor. İklim değişikliğinin, türbülans olaylarının şiddetini artırdığı ve gökyüzünün daha engebeli hale geldiği tespit edildi.
26 Mayıs 2024

Esfender Korkmaz, Türkiye'deki mülteci sorununun ve hukuki sorunların ekonomik istikrarı engellediğini belirtti. Toplumun büyük bir kısmı mültecilerin geri dönmesini ve yeni mülteci girişinin yasaklanmasını istiyor. Ayrıca, Türkiye'nin hukukun üstünlüğü ve insan hakları konularında düşük sıralamalarda yer aldığına dikkat çekildi. Korkmaz, demokratik ve hukuki altyapı düzeltilmeden yatırım ve güven ortamının sağlanamayacağını vurguladı.
26 Mayıs 2024

Ember'in raporuna göre, 2024'ün ilk dört ayında Türkiye, Avrupa'da kömürden elektrik üretiminde birinci sıraya yükseldi. Bu dönemde Türkiye'nin kömür yakıtlı santrallerinden kaynaklanan toplam karbondioksit emisyonu 36 milyon metrik tonun üzerine çıktı. Almanya ve Polonya'nın kömür kullanımını azaltması, Türkiye'nin bu alandaki yükselişinin ana nedeni olarak gösteriliyor. Aynı dönemde Almanya ve Polonya'nın kömür yakıtlı üretimi önemli ölçüde azalırken, Türkiye'nin kömür yakıtlı üretimi 2019'un ilk dört ayına göre yaklaşık yüzde 6 arttı.
21 Mayıs 2024

Avrupa Birliği hükümet bakanları, göç anlaşmasının 10 yasal bölümünü onayladı. Macaristan ve Polonya, göçmenlere ev sahipliği yapma ya da bakım masraflarını karşılama yükümlülüğüne karşı çıkarak pakete karşı oy kullandı. Yeni Pakt, başvuru sahiplerinin taranmasını genişletmek, sağlık ve güvenlik kontrolleri yapmak, inceleme prosedürlerini hızlandırmak ve ücretsiz danışmanlık sağlamak için daha katı kurallar öngörüyor. Ayrıca, hükümetlere sığınmacıları yönetmek için üç seçenek sunan 'zorunlu dayanışma' sistemi getirildi.
14 Mayıs 2024

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail'in Gazze'deki operasyonlarında öldürülen sivil sayısının Hamas teröristlerinden daha fazla olduğunu kabul etti. Gazzeli yetkililere göre, 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail'in saldırılarında 35,091 Filistinli hayatını kaybetti. Blinken, İsrail'in geniş çaplı bir işgalin yüksek maliyetlere ve potansiyel kaosa yol açabileceği konusunda uyarılarda bulundu ve ABD'nin İsrail'e sivilleri koruma ve Refah'ın işgalinden kaçınma yönünde baskı yapmaya devam ettiğini belirtti.
13 Mayıs 2024

Bilgi teknolojisi firması Hive Systems, parola güvenliği üzerine yaptığı araştırmada, sekiz karakterli sayısal bir parolanın sadece 37 saniyede kırılabileceğini belirtiyor. Buna karşın, 16 karakterli bir sayısal parolanın kırılması 199 yıl sürebilir. Şirket, parolaların uzunluğunu ve karmaşıklığını artırmanın, kırılma süresini önemli ölçüde uzattığını vurguluyor. Ayrıca, bilgisayarların işlem gücünün artmasıyla birlikte parola kırma sürelerinin azalabileceği konusunda uyarılarda bulunuluyor.
12 Mayıs 2024

ABD'deki Florida Üniversitesi araştırmacıları, glioblastoma adı verilen agresif beyin kanseri türü için bağışıklık sistemini tetikleyen yeni bir mRNA kanser aşısı geliştirdi. Aşı, hastanın kendi tümöründen alınan hücreleri kullanarak kişiselleştirilmiş bir tedavi oluşturuyor ve Covid-19 aşılarında kullanılan mRNA teknolojisine benzer bir yöntemle çalışıyor. İlk klinik deneyler dört hasta üzerinde yapıldı ve şimdi aşı, 24 yetişkin ve pediyatrik hastada daha geniş çaplı testler için kullanılacak.
10 Mayıs 2024

Kolombiyalı pop yıldızı Shakira, İspanya'da vergi kaçakçılığı yapmakla suçlanmış ve savcılar tarafından 6,6 milyon avro dolandırmakla itham edilmişti. Shakira, suçlamaların ardından borcunu ödeyerek soruşturmanın düşürülmesini sağladı. Mahkeme, delil yetersizliği ve Shakira'nın dolandırma niyeti olmadığına karar vererek soruşturmayı kapattı. Ayrıca, Shakira daha önce de benzer bir suçlamadan dolayı savcılarla uzlaşmış ve büyük bir meblağ ödemişti.
9 Mayıs 2024

Türkiye'de yaşanan ekonomik zorluklar, sosyal yardım alan hanelerin sayısında büyük bir artışa neden oldu. 2017 yılında 3,2 milyon hane sosyal yardım alırken, bu sayı 2023 yılında 5 milyona ulaştı. Bu artışla birlikte, Türkiye'deki her beş haneden biri sosyal yardım almaya başladı. Sosyal yardım alan kişilerin nüfusa oranı da 2017'de %13,7 iken, 2023'te %18,4'e yükseldi.
30 Nisan 2024

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da yaptığı açıklamada, İsrail'in Hamas'a olağanüstü cömert bir barış teklifi sunduğunu belirtti. Blinken, 7 Ekim 2023'te başlayan İsrail-Hamas savaşından bu yana Ortadoğu'da yedinci turunu düzenlediğini ifade etti. Ayrıca, Gazze halkı ile ateşkesin sağlanması için bu teklifin kabul edilmesi gerektiğini ve Hamas'ın karar verme sürecinin bu durumda kritik olduğunu vurguladı.
29 Nisan 2024

İtalya'nın Milano şehrinde, gece yarısından sonra pizza ve dondurma satışı yapılması yasaklanacak. Bu yasak tasarısı, parlamentodan geçerse mayıs ayında yürürlüğe girecek ve mayıs-kasım ayları arasında uygulanacak. Yasak, hafta içi 00:30 ve hafta sonları 01:30 sonrası için geçerli olacak. Belediye Başkan Yardımcısı Marco Granelli, yasağın amacının sosyal hayat ile şehir sakinlerinin huzuru arasında denge sağlamak olduğunu belirtti.
24 Nisan 2024

Hollanda Parlamentosu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş'ın serbest bırakılması yönündeki kararlarına Türkiye'nin uymaması nedeniyle gümrük yaptırımı uygulanması kararını onayladı. AİHM, Kavala'nın 2019'da ve Demirtaş'ın ise siyasi ifade özgürlüğünü kısıtladığı gerekçesiyle serbest bırakılması gerektiğine hükmetmişti. Hollanda, bu kararlar uygulanmadan Türkiye ile Gümrük Birliği'nin modernizasyonu konusunda görüşmelerin bloke edilmesini öngörüyor. Kati Piri'nin sunduğu önerge, Avrupa Birliği Konseyi toplantısı öncesinde kabul edildi.
18 Nisan 2024

ABD'li oyuncu Alec Baldwin'in rol aldığı 'Rust' filminin çekimleri sırasında görüntü yönetmeni Halyna Hutchins'in ölümüne sebep olan kazada, silahlardan sorumlu Hannah Gutierrez-Reed 18 ay hapis cezasına çarptırıldı. Gutierrez-Reed, sete yasak olmasına rağmen gerçek mühimmat getirmek ve silah güvenliği protokollerine uymamakla suçlanmıştı. Baldwin'in temmuzda kasıtsız öldürme suçlamasıyla yargılanması bekleniyor. Hutchins'in ailesi, verilen cezanın yetersiz olduğunu belirtti.
16 Nisan 2024

İsrail ordusu, Gazze'de gerçekleşen bir hava saldırısında yedi yardım görevlisinin ölümüne yol açan 'vahim hatalar' yapıldığını ve bu nedenle iki üst düzey subayın görevden alındığını duyurdu. Jose Andres'in Dünya Merkezi Mutfağı'nda (WCK) çalışan bu kişiler, İsrail'in saldırısında hayatını kaybetti. WCK, saldırının kasıtlı yapıldığını iddia etmişti. İsrail ordusu, soruşturma sonucunda ciddi hatalar ve prosedür ihlalleri tespit edildiğini ve bu kapsamda bir albay ve bir binbaşının görevden alındığını, ayrıca Güney Komutanlığı'nın başındaki generalin de resmi olarak kınandığını açıkladı.
5 Nisan 2024

Rusya'nın başkenti Moskova'da 22 Mart'ta gerçekleşen ve 143 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırıyı IŞİD üstlenmişti. Rus Devlet Soruşturma Komitesi'ne bağlı müfettişler, saldırganların Ukraynalı milliyetçilerle bağlantılı olduğuna dair kanıtlar bulduklarını açıkladı. Saldırganların Ukrayna'dan nakit ve kripto para aldıkları ve bir şüphelinin daha gözaltına alındığı belirtildi. ABD'nin saldırıdan önce Rusya'yı yazılı olarak uyarmış olduğu da iddialar arasında.
29 Mart 2024

Dünya Kupası kutlamaları sırasında İspanya Futbol Federasyonu'nun eski başkanı Luis Rubiales, kadın futbolcu Jenni Hermoso'yu dudağından öpmüştü. Bu olayın ardından Rubiales görevinden uzaklaştırılmış ve sonrasında istifa etmiştir. İspanyol savcılar, Rubiales'e 'öpüşme' suçundan bir yıl ve 'zorlama' suçundan 18 ay olmak üzere toplamda 2,5 yıl hapis cezası talep etmektedir. Ayrıca, Rubiales'in Hermoso'ya en az 50 bin avro tazminat ödemesi talep edilmektedir.
28 Mart 2024

Avrupa Nükleer Araştırma Örgütü (CERN), evrenin temel yapı taşlarını oluşturan gizli hayalet parçacıkları keşfetmeyi amaçlayan 10 yıllık bir proje başlattı. Bu proje kapsamında, 'Geleceğin Dairesel Çarpıştırıcısı' adı verilen çok hassas bir süper çarpıştırıcı inşa ediliyor. Bu yeni cihaz, bilim insanlarının Büyük Patlama koşullarını yeniden yaratmalarına ve evrenin nasıl oluştuğunu daha iyi anlamalarına olanak tanıyacak. CERN'de kıdemli fizikçi Dr. Richard Jacobsson, bu projenin evrenin yaratılışı hakkındaki düşünceleri yeniden tanımlayabileceğini belirtti.
26 Mart 2024
İşaretlediklerim