Uluslararası Göç Örgütü'nün (IOM) 2014 ile 2023 arasını kapsayan raporuna göre, dünya genelinde 62 bin 285 düzensiz göçmenin öldüğü ya da kaybolduğu açıklandı. Raporda, göçmenlerin büyük bir kısmının boğularak hayatını kaybettiği ve ölenlerin önemli bir bölümünün Afrika veya Asya'dan gelip Akdeniz'i geçmeye çalışırken yaşamını yitirdiği belirtildi. Kimliği belirlenebilenlerin üçte birinden fazlası silahlı çatışmaların yaşandığı Afganistan, Burma, Suriye ve Etiyopya gibi ülkelerin vatandaşları. 2023, 8 bin 541 göçmenin hayatını kaybettiği ile en ölümcül yıl olarak kaydedildi.
26 Mart 2024

'Volga Manyağı' lakaplı Rus seri katil Radik Tagirov, 31 yaşlı kadını öldürmek suçundan ömür boyu hapis cezasına mahkum edildi. Kazan şehrindeki mahkeme, Tagirov'u ayrıca 34 kadına daha cinayete teşebbüs ve saldırı suçlarından da suçlu buldu. Tagirov, 2011 ve 2012 yılları arasında Tataristan bölgesi ve çevresindeki 15 şehirde bu suçları işlemiş, sosyal hizmet uzmanı, elektrikçi veya tesisatçı kılığına girerek kadınların evlerine girip onları boğarak öldürmüş ve değerli eşyalarını çalmıştı. Daha önce küçük hırsızlık suçlarından hapis cezası almış bir çilingir olan Tagirov, 2020'de tutuklanmıştı.
22 Mart 2024

ABD Başkanı Joe Biden, Aziz Patrick Günü resepsiyonunda yaptığı konuşmada, rakibi Donald Trump'ın hem yaşını hem de akıl sağlığını başkanlık için uygun bulmadığını belirtti. Biden, Trump'ın ileri yaşı ve akli dengesi hakkında espriler yaparak, kendisinin ve Trump'ın başkanlık için uygun olup olmadığına dair yorumlarda bulundu. Biden, kendisinin de sık sık yaşlılık ve akıl sağlığı konusunda eleştirildiğini, ancak Trump'ı bu konularda eleştirdiğini ifade etti. Kasım ayında yapılacak başkanlık seçiminde Biden ve Trump ikinci kez karşı karşıya gelecek.
18 Mart 2024

İspanya, cinsel yolla bulaşan hastalıkların önlenmesi amacıyla 14 ila 22 yaş arasındaki gençlere ücretsiz prezervatif dağıtmayı planlıyor. Sağlık Bakanı Monica Garcia, bu kararı Senato Sağlık Komisyonu'nda açıkladı. Garcia, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardaki artışa dikkat çekerek, prezervatifin önemli bir önlem olduğunu vurguladı. Projenin detayları henüz resmi olarak açıklanmadı, ancak planın değerlendirme aşamasında olduğu belirtildi.
15 Mart 2024

SpaceX tarafından Ay'a ve ötesine astronot göndermek amacıyla tasarlanan Starship roketi, test uçuşunda başarıyla havalandı ancak Dünya'ya dönüşünde kayboldu. Roket, içinde insan ya da uydu olmaksızın, alçak yörüngede uzun bir mesafe kat etti ve neredeyse tüm test uçuşunu tamamladı. Ancak, iniş sırasında roketle iletişim kesildi. NASA'nın Ay'a astronot indirme planlarında önemli bir rol oynayan Starship'in başarısı, gelecekteki Ay misyonları için kritik öneme sahip.
14 Mart 2024

Türkiye'de son üç yılda kişi başına düşen milli gelir dolar bazında yüzde 52 artış göstererek 13 bin 110 dolara ulaştı. Ancak bu artışa rağmen Türkiye'nin uluslararası sıralamadaki yeri 20 yıl öncesine, yani 2003 yılındaki 69'uncu sıraya geriledi. İktisatçılar, bu durumun sığınmacılar ve dolar enflasyonu gibi faktörler dikkate alındığında, kişi başına milli gelirin aslında dolar bazında yüzde 20'den fazla düştüğünü belirtiyor. İktisatçı Mahfi Eğilmez, milyonlarca göçmenin ülkedeki gayrisafi yurt içi hasılaya katkı sağlamasının kişi başına gelirde yanılgıya neden olduğunu ifade ediyor.
14 Mart 2024

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) yaşayan ve 2009'da vicdani ret gerekçesiyle bir günlük seferberlik çağrısına uymayı reddeden Murat Kanatlı'nın açtığı davada Türkiye'yi mahkum etti. KKTC'nin uluslararası alanda tanınmaması nedeniyle AİHM, bu bölgedeki hak ihlallerinden Türkiye'yi 'de facto' olarak sorumlu tuttu. Mahkeme, Türkiye'nin vicdani retçilere alternatif hizmet biçimleri sunmayan mevzuatı nedeniyle Kanatlı'ya 9 bin avro manevi tazminat ve ek masraflar için 2 bin 363 avro ödemesine karar verdi.
12 Mart 2024

Eurostat verilerine göre, 2022'de Avrupa Birliği'nde ortalama Gini katsayısı 29,6 iken, Türkiye'nin 2021'deki Gini katsayısı 42,6 olarak kaydedilmiştir. Bu oranla Türkiye, Avrupa'daki 36 ülke arasında gelir dağılımı eşitsizliğinde ilk sırada yer almaktadır. Ayrıca, Dünya Bankası verilerine göre Türkiye, 130 ülke arasında gelir dağılımı eşitsizliği bakımından 28'inci sırada bulunmaktadır. Gini katsayısı, gelir dağılımı eşitsizliğini ölçen temel bir göstergedir ve 0 ile 1 arasında değişir.
12 Mart 2024

Avrupa Çevre Ajansı tarafından hazırlanan Avrupa İklim Riski Değerlendirmesi Raporu, Avrupa'nın küresel ısınmanın etkilerini daha fazla hissetmeye başladığını ve acil önlemler alınmadığı takdirde felaket senaryolarıyla karşı karşıya kalabileceğini vurguluyor. Raporda, Avrupa için 36 büyük iklim riski beş başlık altında inceleniyor ve özellikle Güney Avrupa'nın orman yangınları, aşırı sıcaklar ve su kıtlığı gibi risklerle daha fazla tehdit altında olduğu belirtiliyor. Ayrıca, Avrupa'nın deniz kenarındaki alçak kıyı bölgelerinin sel, erozyon ve tuzlu su sızması tehditleriyle karşı karşıya olduğu kaydediliyor.
11 Mart 2024

1999 yılında işsizlere gelir desteği sağlamak amacıyla kurulan İşsizlik Sigortası Fonu'nun, son yıllarda giderek daha fazla işverenlere destek olarak kullanıldığı belirlendi. Euronews'in İŞKUR verilerine dayandırdığı habere göre, 2023'te fon giderlerinin yüzde 67'si işverenlere, yüzde 18,5'i ise işsizlik ödeneği olarak işçilere aktarıldı. 2017'den itibaren işverenlere verilen teşviklerin miktarı işsizlik ödeneklerini geçmeye başladı ve 2022'de işverenlere aktarılan pay yüzde 69,7'ye ulaşarak rekor kırdı.
6 Mart 2024

Avrupa Birliği İltica Ajansı'nın (EUAA) verilerine göre, Türkiye'den Avrupa'ya yapılan iltica başvuruları 2022'ye kıyasla yüzde 82 artarak 100 bin 870'e ulaştı. Bu artış, 2015-2016 mülteci krizinden bu yana iltica başvurularının en yüksek seviyeye ulaştığını gösteriyor. En fazla başvuru yapılan ülke Almanya olurken, Türk vatandaşlarının iltica başvuru kabul oranları son dört yılda düşüş gösterdi. 2023'te başvuru kabul oranı yüzde 25'e geriledi.
28 Şubat 2024

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in Ramazan ayı boyunca Gazze'deki askeri faaliyetleri durdurmayı kabul ettiğini duyurdu. Fransa'nın başkenti Paris'te Hamas ve İsrail arasında varılan anlaşmanın detayları paylaşıldı. Anlaşma, askeri operasyonların durdurulması, esir takası, insani yardımın sağlanması ve yerinden edilmiş sivillerin geri dönüşü gibi maddeleri içeriyor. İlk aşama 40 gün sürecek ve esir takası 10'a 1 oranında gerçekleşecek.
27 Şubat 2024

Fransız oyuncu Judith Godreche, reşit olmadan iki film yönetmeni tarafından tecavüz ve cinsel istismarla suçlandığını iddia etti. Paris Savcılığı, Godreche'in şikayetinin resmi olarak bu ayın başlarında yapıldığını duyurdu. Godreche'in iddialarının ardından diğer kadın aktrisler de benzer suçlamalarda bulundu. #MeToo hareketi, cinsel taciz ve saldırıya karşı küresel bir ifşa hareketi olarak biliniyor.
23 Şubat 2024

Save the Children kuruluşunun raporuna göre, 2023 yılında dünya genelinde 10 milyondan fazla çocuk evlerini terk etmek zorunda kaldı. 2010 yılından bu yana yerinden edilen çocukların sayısı iki katından fazla artarak 50 milyonu aştı. Günde 29 bin çocuğun yerinden edildiği belirtilirken, Sudan ve Somali'deki çocuklar en çok etkilenenler arasında yer aldı. Gazze'de ise yerinden edilenlerin oranı, dünya genelindeki en yüksek oranlardan biri olarak kaydedildi.
19 Şubat 2024

Eurostat'ın açıkladığı verilere göre, Avro Bölgesi ekonomisi 2023'ün dördüncü çeyreğinde sabit kalarak resesyona girmekten kurtuldu. 2023 boyunca yüzde 0,1 oranında bir büyüme kaydedildi. Barclays'in analizine göre, bu zayıf performans özellikle yatırımlardan kaynaklı iç talepteki azalmadan kaynaklanıyor. Almanya'nın ekonomik performansı düşerken, Fransa'nın sabit kalması ve İtalya ile İspanya'nın büyümesi dikkat çekti. Ayrıca, Avro Bölgesi'nde istihdam edilen kişi sayısı 2023'ün son çeyreğinde artış gösterdi.
14 Şubat 2024

Mısır, ciddi döviz sıkıntısını hafifletmek amacıyla kuzey kıyısındaki turistik kasabası Ras El-Hekma'yı 22 milyar dolara Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) sattı. Bu satış, Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin yönetimine muhalifler tarafından sert eleştirilere yol açtı. Mısır Serbest Bölgeler Yönetimi Genel Müdürü Hüssam Heiba, projenin finansmanı, geliştirilmesi ve yönetilmesinden BAE'nin sorumlu olacağını ve yerli ile yabancı firmaların projeye katılacağını belirtti.
10 Şubat 2024

Türkiye, AKP iktidarının son 21 yılında toplamda 563 milyar dolar faiz ödemesi gerçekleştirdi. 2023 yılında toplanan her 100 lira verginin 15 lirası faiz ödemelerine gitti ve 2024'te bu oranın en az 17 lira olması bekleniyor. 2023'te ödenen faiz miktarı 28,4 milyar dolar ile 2011'den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. 2024 bütçe planlamasına göre, hükümetin toplam harcamalarının 11,3'ü faiz ödemelerine ayrılacak.
7 Şubat 2024

Avustralyalı yazılımcı Craig Wright, kendisinin Bitcoin'in mucidi Satoshi Nakamoto olduğunu iddia ediyor ve bu iddiasını kanıtlamak üzere Londra'da dava süreci başladı. Wright, geçmişte Bitcoin'in yaratıcısı olmadığını iddia edenlere karşı birçok dava açmıştı, ancak bu sefer kendisinin iddialarını ispatlaması gerekiyor. Crypto Open Patent Alliance (COPA) adlı kar amacı gütmeyen bir kuruluş, Wright'a iddialarını kanıtlaması için dava açtı. Duruşmanın mart ayı ortasına kadar sürmesi bekleniyor ve COPA, Wright'ın Satoshi Nakamoto olmadığına dair karar verilmesini talep ediyor.
6 Şubat 2024

Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü (OECD), 'Büyüme için Temelleri Güçlendirmek' temasıyla hazırladığı Ekonomik Görünüm Ara Dönem Raporu'nda Türkiye ekonomisi için bu yılki büyüme öngörüsünü değiştirmedi. Türkiye'nin 2023 yılında yüzde 2,9 büyümesi beklenirken, 2025 için büyüme tahmini yüzde 0,1 düşürülerek yüzde 3,1 olarak revize edildi. Raporda ayrıca, küresel ekonomik büyümenin geçen yıl yüzde 3,1 olduğu, ABD ve Avro Bölgesi'nin büyüme tahminlerinde düşüşler yaşandığı, Çin ekonomisinin ise düşük talep ve yüksek borç nedeniyle yavaşlayacağı belirtildi.
5 Şubat 2024

ABD'nin Washington eyaletinde bir kişi, evinin garajında eski ve paslanmış bir nükleer füze buldu. Ohio'daki bir askeri müzeye bağışlamak isteyen kişi, polise haber verdi. Bellevue kenti polisi, bomba imha ekibiyle olay yerine giderek durumu inceledi. Polis, bulunan füzenin aktif olmadığını ve herhangi bir tehlike yaratmadığını açıkladı.
3 Şubat 2024
İşaretlediklerim