Esfender Korkmaz, Türkiye'de konut fiyatlarının artmasının iki ana nedenini açıklıyor: kara para aklama ve pandemi sonrası güvenli bölge arayışı. 2024 Ocak ayında, Türkiye'de konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %17,8 oranında azaldı. Yabancılara yapılan konut satışları ise %50,47 oranında düşüşle 2061'e geriledi. Bu düşüş, özellikle Batılı ülkelerden alıcıların azalması ve yabancı yatırımcıların güven sorunları nedeniyle dikkat çekici.
18 Şubat 2024

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra 'FETÖ' ile irtibatlı oldukları gerekçesiyle meslekten ihraç edilen ve sonrasında Danıştay tarafından göreve iadesine karar verilen 387 hakim ve savcı hakkında yeniden inceleme başlatıldığını duyurdu. Tunç, 2016'dan itibaren OHAL çerçevesinde toplam 4 bin 6 hakim ve savcının meslekten ihraç edildiğini hatırlattı. Bu kararların bir kısmının temyiz sürecinde olduğunu ve Hakimler ve Savcılar Kurulu'nun bu iadelerle ilgili olarak yeniden bir inceleme süreci başlattığını belirtti.
17 Şubat 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Danıştay'ın 'FETÖ' gerekçesiyle ihraç edilen 450 hakim ve savcının göreve iadesi kararına ve Anayasa Mahkemesi'nin bazı kararlarına tepki gösterdi. Erdoğan, bu kararların kendilerini rahatsız ettiğini belirtti ve Anayasa Mahkemesi'nin sık sık bu tür kararlar almasının ciddi manada rahatsızlık yarattığını ifade etti. Ayrıca, Erzincan'da yaşanan büyük bir heyelan sonucu 9 madencinin toprak altında kaldığını ve arama kurtarma çalışmalarının devam ettiğini açıkladı. Yerel seçimlere de değinen Erdoğan, 31 Mart'ın bazı siyasi figürler için son olacağını öngördü.
15 Şubat 2024

Fenerbahçe ve Kulüpler Birliği Başkanı Ali Koç, Galatasaray Başkanı Dursun Özbek'in kendisine yönelik 'istifa' çağrısına yanıt verdi. Özbek, Koç'un mağduriyet yaratma ve diğer takımlarla kavgalı olma durumunu eleştirerek, Kulüpler Birliği Vakfı Başkanlığı görevinden istifasını talep etmişti. Koç ise Özbek'i, projeler, bölücülük, patolojik ve mağduriyet söylemleri, kulübüne haciz getirme ve FETÖ ile ilgili gerçekler gibi konularda tartışmaya davet ederek, 'yüreğiniz yetiyorsa' şeklinde meydan okudu.
5 Şubat 2024

Dilan ve Engin Polat hakkında kara para ve yasadışı bahis soruşturması yürüten savcı Gökalp Kökçü, geçen ay Erzurum'a tayin edildikten sonra emekliye ayrıldı. Kökçü, Polat dosyasında basına sızdırma ve FETÖ ile ilgili takipsizlik kararı vermekle suçlanmış ve HSK tarafından Erzurum'a sürülmüştü. Kökçü'nün eşi İrem Kökçü'nün Adnan Oktar'ın müridleri arasında olduğu ve tanık olarak ifade verdiği bilgisi medyada yer aldıktan sonra Kökçü emeklilik dilekçesi vermiş ve bu talebi kabul edilmiştir.
15 Ocak 2024

Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Halk TV'nin bir haberine ilişkin sahte bir erişim engeli kararı gönderildiğini ve aynı haber için gerçek bir mahkeme kararının da olduğunu ancak bu kararın kamuoyuyla paylaşılmadığını belirtti. Halk TV, önce haberini erişim engeli kararı nedeniyle kaldırdığını duyurdu, daha sonra ise kararın sahte olduğunu açıkladı. Akdeniz, Adalet Bakanı Yardımcısı Akın Gürlek'in talebiyle gerçek bir erişim engeli kararının verildiğini ve bu kararın Halk TV'ye gönderilip gönderilmediğinin belirsiz olduğunu ifade etti. Daha önce benzer bir sahte karar olayı Diken gazetesinin başına gelmiş ve konu Anayasa Mahkemesi'ne taşınmıştı.
5 Ocak 2024

Fenerbahçe Spor Kulübü, Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi'nin Süper Kupa finali ile ilgili yazdığı yazıya ve yaptığı yorumlara karşılık hukuki adım attığını duyurdu. Selvi, yazısında ve CNN Türk'teki yorumlarında Fenerbahçe ve Başkanı Ali Koç'u Suudi Arabistan'da oynanan Süper Kupa finali ve Atatürkçülük hassasiyetleri konusunda eleştirmişti. Kulüp, Selvi'nin iddialarını yalanlayarak, gerçek dışı bilgiler içerdiğini ve gazetecilik etiğinden uzak olduğunu belirtti. Ayrıca, Fenerbahçe'nin siyasetle ilgisi olmadığını ve 'Yurtta Sulh, Cihanda Sulh' sözünün barış çağrısı dışında bir anlam taşımadığını vurguladı.
4 Ocak 2024

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, FETÖ ile irtibat ve iltisaklı olduğu belirlenen 445 aktif emniyet mensubunun açığa alındığını duyurdu. Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Başkanlığı'nın dijital materyaller üzerinde yaptığı geriye dönük incelemeler sonucunda bu karar alındı. Açığa alınan personel hakkında idari soruşturma başlatıldı.
28 Aralık 2023

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in Meclis'te yaptığı konuşmada tarikat ve cemaatlerle yapılan protokolleri savunmasına tepki gösterdi. Özel, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, geçmişte FETÖ ile protokol yapanların acılardan ders çıkarmadığını ve Tekin'in Anayasa'ya meydan okuduğunu ifade etti. Ayrıca Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a, Tekin'i görevden almaması durumunda bu cüretin sahibinin kendisi olacağını söyledi.
19 Aralık 2023

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), şifreli mesajlaşma uygulaması ByLock kullanımı nedeniyle 'terör örgütü üyeliği' suçlamasıyla çeşitli cezalara çarptırılan bin kişinin başvurusunu işleme alarak Türkiye'ye bildirdi. Bu başvurular, AİHM tarafından daha önce alınan ve eski öğretmen Yüksel Yalçınkaya'nın hak ihlali kararıyla ilgili emsal teşkil eden kararın ardından geldi. Başvurular, 2019-2023 yılları arasında yapılan şikayetlerden oluşmakta ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin adil yargılanma ve kanunsuz ceza olamayacağına dair maddelerinin ihlal edildiği iddia edilmektedir. AİHM'deki toplam ByLock ile ilgili başvuru sayısı 8 binin üzerinde olup, potansiyel başvuru sayısının 100 bin olduğu tahmin ediliyor.
18 Aralık 2023

Gazeteci Nazlı Ilıcak, 'FETÖ'nün medya yapılanması' davasında daha önce 'örgüte yardım' suçundan aldığı ceza sonrası tahliye edilmişti. Ancak, 2016'da yazdığı bir yazı nedeniyle 'iftira' suçundan aldığı 2 yıl 6 ay hapis cezası istinaf mahkemesi tarafından onaylandıktan sonra Sakarya 1 No'lu Cezaevi'ne teslim oldu. Avukatı, Ilıcak'ın yaklaşık 2-3 hafta kapalı cezaevinde kalacağını ve ardından açık cezaevine geçerek denetimli serbestlikle salınacağını belirtti.
4 Aralık 2023

ABD İstanbul Başkonsolosluğu çalışanı Metin Topuz, 'FETÖ' suçlamasıyla tutuklu bulunduğu cezaevinden serbest bırakıldı. Serbest bırakılma kararı, Türkiye'nin ABD'den F-16 savaş uçakları talep ettiği ve yabancı yatırımları çekmeye çalıştığı bir dönemde gerçekleşti. Topuz, Eylül 2017'de gözaltına alınmış ve 'silahlı terör örgütüne yardım etmek' suçundan sekiz yıl dokuz ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Topuz'un avukatı ve ABD İstanbul Konsolosluğu Sözcüsü, konu hakkında yorum yapmaktan kaçındı.
27 Kasım 2023

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Royal Halı ve Nakpilsa'yı toplam 1 milyar 800 milyon lira muhammen bedelle satışa çıkardı. İhaleye katılabilmek için 180 milyon lira teminat yatırılması ve 28 Kasım saat 16:00'ya kadar teklif verilmesi gerekiyor. İhale, 29 Kasım'da saat 11:00'de TMSF'nin Esentepe'deki binasında gerçekleştirilecek. Royal Halı'nın da bulunduğu Naksan Grubu şirketleri 2016 yılında FETÖ soruşturması kapsamında kayyıma devredilmişti.
20 Ekim 2023

İYİ Parti Antalya Milletvekili ve hukukçu Uğur Poyraz, Meclis'te yaptığı konuşmada, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'e yönelik başlatılan ve kapanan 'FETÖ soruşturmasını' gündeme getirdi. Poyraz, yargıda bazı isimler vererek 'yeni yapılanma' uyarısı yaptı. Akşener hakkında, 2016'da 'FETÖ üyeliği' iddiasıyla başlatılan ve son dört yılı gizli yürütülen soruşturmada yedi yıl sonra takipsizlik verilmişti. Poyraz, bu soruşturmanın süreç içinde geçirdiği aşamaları anlattı ve yargıda bir yapılanma içinde olup olmadığını kendileri ifade edeceklerini belirtti.
4 Ekim 2023

Milli Savunma Bakanlığı, Yunanistan’dan Türkiye’ye girmeye çalışan beş kişinin yakalandığını duyurdu. Edirne'de görev yapan Hudut Kartalları, bu kişileri yakaladı. Yapılan inceleme sonucunda yakalanan şahıslardan dört tanesinin FETÖ terör örgütü mensubu olduğu belirlendi.
3 Ekim 2023

Ewing Sarkom hastalığıyla mücadele eden altı yaşındaki Yusuf Kerim hayatını kaybetti. Yusuf Kerim'in annesi Gülten Sayın, 'FETÖ'ye üye olduğu' gerekçesiyle hapis cezasına çarptırılmış ve Yusuf Kerim kanser tedavisi gördüğü sırada annesinden ayrı kalmıştı. Kamuoyunun ve siyasetçilerin baskısıyla yargıda yeni düzenlemeler içeren kanun teklifine kadın hükümlünün cezasının infazının bir yıla kadar ertelenebileceğine ilişkin bir madde eklenmiş ve Gülten Sayın 18 Nisan'da tahliye edilmişti.
2 Ekim 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) 'FETÖ/PDY üyesi olmak' suçundan tutuklu eski öğretmen Yüksel Yalçınkaya'nın hak ihlaline uğradığı gerekçesiyle verdiği kararı kabul etmediğini belirtti. Arslan, AİHM'nin kararının kamuoyunda tartışıldığını, ancak nihai kararı Türkiye'deki mahkemelerin vereceğini ifade etti. AİHM, Yalçınkaya'nın başvurusu üzerine Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 6, 7 ve 11'inci maddelerine ilişkin hak ihlali kararı almıştı.
1 Ekim 2023

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 'Kanun Hükmü' belgeselinin Altın Portakal Film Festivali programından çıkarılmasını destekledi. Belgesel, kamu görevinden çıkarılan bir doktor ve öğretmenin mücadelesini anlatıyor. Festivalden çıkarılma kararı, 'filmdeki bir kişi hakkında yargı sürecinin devam ettiği' gerekçesiyle alındı. Ancak, bu karar sansür olarak nitelendirildi ve festival yönetimi, belgeseli yeniden seçkiye aldı. Ancak, Kültür ve Turizm Bakanlığı festivalden çekildi ve Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Bakanlık'ın kararını destekledi.
29 Eylül 2023

Altın Portakal Film Festivali jürisi, 'Kanun Hükmü' belgeselinin festivalden çıkarılmasının ardından festivali desteklediğini açıkladı ve görevine geri döndü. Festival yönetimi, belgeselin seçkiye yeniden dahil edildiğini duyurdu. Ancak Kültür ve Turizm Bakanlığı, 'sanatın provokasyon olarak kullanılması' ve '15 Temmuz'un itibarsızlaştırılması' gerekçeleriyle festivalden çekildiğini açıkladı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Bakanlık'ın kararını destekledi. Sosyal medyada festival aleyhine bir karalama kampanyası başlatıldı.
28 Eylül 2023

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) 'FETÖ' davasında verdiği kararı 'yetki aşımı' olarak nitelendirdi. AİHM, 'FETÖ/PDY üyesi olmak' suçundan tutuklu eski öğretmen Yüksel Yalçınkaya'nın hak ihlaline uğradığı gerekçesiyle yaptığı başvuruya ilişkin hükmü açıklamıştı. Tunç, AİHM'in bir temyiz mahkemesi olmadığını belirterek, delil incelemesi yaparak ihlal kararı vermesini kabul edilemez olarak nitelendirdi. Ayrıca, AİHM'in tarafsız bir yargılama yapmayacağını en baştan belli ederek hukuka ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı bir karar verdiğini ifade etti.
26 Eylül 2023
İşaretlediklerim