Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavında bir sorunun cevabının yanlış olduğu gerekçesiyle ortaokul sekizinci sınıf öğrencisi Ali Taha Genç, Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) dava açtı. Genç, sınav sonuçlarını kontrol ederken Fen Bilgisi 13. sorunun cevabının yanlış olduğunu fark etti ve bu durumu fizik öğretmenleri ve ODTÜ'den bir öğretim görevlisi ile teyit etti. Yanlış cevabın puanını olumsuz etkilediğini belirten Genç, cevabın değiştirilmesini veya sorunun iptal edilmesini talep ediyor.
13 Haziran 2024

Türkiye Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Derneği İkinci Başkanı Prof. Dr. Demirhan Dıraçoğlu, hareketsizliğin vücuttaki tüm organ ve sistemleri olumsuz etkilediğini belirtti. Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı, haftalık belirli sürelerde fiziksel aktivite yapılmasını öneriyor. Hareketsizlik, kalp ve damar hastalıkları, diyabet, depresyon gibi birçok hastalığın riskini artırıyor. Ayrıca, bağırsak mikrobiyotasının sağlığı için de düzenli egzersiz önemli.
9 Haziran 2024

ABD Uzay Kuvvetleri, 1974 yılında fırlatılan ve daha sonra kaybolan S73-7 Kızılötesi Kalibrasyon Balonu (IRCB) adlı uydunun yerini tespit etti. Uydu, KH-9 Hexagon keşif uydusundan ayrıldıktan sonra şişirilemeyerek uzay çöpü haline gelmiş ve bir süre sonra gözden kaybolmuştu. 1999'da kısa bir süreliğine bulunan uydu, 25 yıl sonra yeniden keşfedildi. Uydu şu anda ilk fırlatıldığı yerden 14 kilometre alçalmış durumda ve atmosferde yanması için daha fazla zaman gerekiyor.
5 Mayıs 2024

Prof. Dr. Çağatay Güler, çevre kirliliğinin kadınlar üzerindeki etkilerini vurgulayarak, bu durumun kadına yönelik şiddetin bir başka boyutu olarak kabul edilmesi gerektiğini belirtiyor. Çalışmalar, çevresel kimyasalların kadın sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini göstermekte; özellikle kanser, üreme sistemi sorunları ve iç mekan kirliliği gibi konulara dikkat çekilmekte. Güler, kadınların çevre bilincinin aile ve toplum sağlığı üzerinde belirleyici olduğunu ve ekofeminizm açısından kadınların doğaya daha duyarlı yaklaştığını ifade ediyor.
29 Nisan 2024

Deniz Zeyrek, Türkiye'nin yeni eğitim modeli olan 'Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nde yer alan 27 kitapçıktan 7'sinin dini derslerle ilgili olduğunu belirtiyor. Müfredatın, bilimsel dersler yerine dini ve ahlaki değerler öğretimine ağırlık verdiğini ve evrensel bilim derslerinin öneminin azaltıldığını ifade ediyor. Ayrıca, müfredatta evrim teorisi gibi önemli bilimsel konuların göz ardı edildiğini ve matematik gibi temel bilimlerin yeterince kapsanmadığını eleştiriyor.
29 Nisan 2024

‘Tanrı parçacığı’ teorisiyle tanınan Nobel ödüllü fizikçi Peter Higgs, 94 yaşında hayatını kaybetti. Edinburgh Üniversitesi, Higgs'in kısa süreli bir hastalık sonrası evinde vefat ettiğini açıkladı. Higgs, 1964 yılında, parçacıklara kütlelerini verdiği düşünülen ‘Higgs bozonu’ adlı atom altı parçacığın teorisini geliştirmiş ve bu teori 2012'de CERN tarafından doğrulanmıştı. Higgs, bu önemli buluşuyla 2013 yılında Nobel Fizik Ödülü'nü kazanmıştı.
9 Nisan 2024

Osman Müftüoğlu, fiziksel hareketliliğin ve düzenli egzersizin, mükemmel yaşlanma için önemli belirleyicilerden biri olduğunu vurguluyor. Nörologların, insan beyninin temel işlevinin hareket ve eylemi düzenlemek olduğuna dair görüşlerine atıfta bulunarak, fiziksel hareketliliğin hem fiziksel hem de zihinsel sağlık için vazgeçilmez olduğunu belirtiyor. Yeni bir çalışmaya göre, haftanın her günü yapılan sadece 4 dakikalık egzersizlerin bile beynin nöroplastisite yeteneğini korumaya yardımcı olduğu ve yaşlanma sürecini geciktirebileceği ifade ediliyor.
24 Şubat 2024

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) ve diğer gökbilimciler, Dünya'dan 3,8 milyar ışık yılı uzaklıkta bulunan SDSS J1531 galaksi kümesinde, kaydedilen en güçlü kara delik patlamalarından birini tespit etti. Patlama, bir galaksinin merkezindeki süper kütleli kara delikten kaynaklandı ve sonucunda devasa bir boşluk oluştu. Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi'nden Osase Omoruyi, daha fazla gözlemle durumu kesinleştireceklerini ve boşluğun kökenine dair daha fazla bilgi edinmeyi umduklarını belirtti. Araştırma bulguları, The Astrophysical Journal dergisinde yayınlandı.
22 Şubat 2024

Oksit Kırıcı Mühendisi Şenol Demir, Anagold madeninde çalıştığı dört yıl boyunca yaşanan bir heyelan olayını anlattı. Demir, heyelanın meydana geldiği gün maden sahasında dinamit patlatıldığını ve bu patlamanın heyelanı tetiklemiş olabileceğini ifade etti. Olay günü çatlaklar tespit edilmiş ve bölge güvenlik açısından boşaltılmıştı. Demir, göçük altında kalan bir personelin neden riskli bölgeye gittiğini bilmediğini belirtti ve tutuklandı.
20 Şubat 2024

İtalya'nın güneyinde bulunan ve kıta Avrupası'nın en yüksek aktif yanardağı olan Etna, dün akşamüstü kül ve lav püskürtmeye başladı. İtalya Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsü, yanardağın güneydoğusundaki kraterden güçlü bir lav akışı olduğunu ve püskürtülen küllerin yaklaşık 4 bin 500 metre yüksekliğe ulaştığını açıkladı. Bölgeden geçen uçaklar için kırmızı kodlu uyarı verilirken, yanardağ çevresindeki yerleşim yerlerinde küller nedeniyle cadde ve araçlar külle kaplandı.
13 Kasım 2023

Ipsos araştırma şirketinin anketine göre, 31 ülke arasında Türkiye, 'Akıl sağlığı, fiziksel sağlıktan önemlidir' diyenlerde birinci oldu. Ankete katılan Türkiye'deki kişilerin %69'u akıl ve fiziksel sağlığın eşit derecede öneme sahip olduğunu belirtirken, %22'si akıl sağlığının daha önemli olduğunu ifade etti. Ancak, ankete katılanların sadece %35'i ülkedeki sağlık sisteminin her iki konuya eşit muamele yaptığını düşünüyor.
11 Ekim 2023

2023 Nobel Fizik Ödülü, 'maddedeki elektron dinamiğinin incelenmesi için attosaniyelik ışık darbeleri üreten deneysel yöntemler' ile ilgili çalışmalarından dolayı Fransız-Amerikan Pierre Agostini, Macar-Avusturya asıllı Ferenc Krausz ve Fransız Anne L’Huillier'e verildi. Nobel Ödülleri, dünyada en saygın ödüller olarak kabul ediliyor ve insanlığa hizmette bulunanlara veriliyor. Ödüller, fizik, kimya, edebiyat, barış ve tıp olmak üzere 5 ayrı dalda en başarılı kabul edilen isimlere veriliyor.
3 Ekim 2023

Bilim insanları, Büyük Patlama sırasında ortaya çıkan ve daha sonra 'kayıplara karışan' anti-maddenin, yer çekimi karşısında madde gibi hareket ettiğini tespit etti. İsviçre'deki Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi'nde (CERN) yapılan deneyler, anti-maddenin aşağı doğru hareket ettiğini gösterdi. Araştırmacılar, antihidrojen atomlarının hareket yönünü tespit eden sensörlerle anti-maddenin aşağı doğru hareket ettiğini belirledi. Bilim insanlarının bir sonraki adımı, madde ile anti-maddenin yer çekimi karşısında aynı hızda hareket edip etmediğini tespit etmek olacak.
27 Eylül 2023

Meksika Ulusal Antropoloji ve Tarih Enstitüsü (INAH), ülkenin San Andres Cholula kentinde devam eden araştırmalarında Geç Postklasik Döneme ait 11 gizli mezar, 1000'den fazla arkeolojik eser ve 14 insan iskeleti bulduğunu duyurdu. Bulunan insan kalıntıları ve seramik parçaların gömüldükleri günden bu yana hiç dokunulmamış oldukları belirtildi. Arkeolog Sergio Suarez, keşfedilen kalıntıların paha biçilmez ve tarihi bir zenginliğe sahip olduğunu ifade etti.
26 Eylül 2023

Fas'ta meydana gelen 7 büyüklüğündeki depremde ilk belirlemelere göre 296 kişi hayatını kaybetti, 153 kişi yaralandı. Depremin merkez üssü, ülkenin kuzeyindeki Marakeş’in El-Huz bölgesi olarak belirlendi. Deprem, Marakeş, Azilal, Agadir, Varzazat ve Chichaoua şehirlerinde ölümlere yol açtı. Kurtarma ekipleri, yıkılan binaların enkazında kalanları kurtarmaya çalışıyor.
9 Eylül 2023

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) yönetimi, öğrencilere attığı e-postayla rektörlük çevresindeki eylemlerin ve basın açıklamalarının yasaklandığını duyurdu. Bu kararın 11 Temmuz tarihli toplantıda alındığı ve 4 Eylül itibarıyla geçerli olacağı belirtildi. Üniversitede eylem, yürüyüş ve benzeri faaliyetlerin suç kapsamında olduğu ve bunu yapanların bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası alacağı ifade edildi. Ayrıca, rektörlük çevresinde basın açıklaması, stant kurma, bildiri dağıtma, çadır kurma, şenlik yapma, oturma ve sair eylemlerin yasak olduğu, bu tür davranışları sergileyenlerin adli ve idari işlemlere konu olacağı dile getirildi.
4 Eylül 2023

Oda sıcaklığında ve basıncında çalıştığı iddia edilen süper iletken LK-99, bilim dünyasında tartışma konusu oldu. LK-99, bakırla aşılanmış, kurşun, oksijen ve fosfordan yapılmış çok kristalli bir malzeme. Ancak, bu iddiaların doğruluğu konusunda bilim dünyasında şüpheler bulunuyor. İlk olarak yayımlanan iki ön baskı arasında tutarsızlıklar olduğu ve gerekli testlerin yapılmadığı belirtiliyor. LK-99'un oda sıcaklığında çalışan bir süper iletken olması durumunda, bu, süper iletkenlerin kullanımını kolaylaştırabilir.
7 Ağustos 2023

Sığ sularda balıklama atlamak, ciddi omurilik yaralanmalarına ve hatta ölüme yol açabiliyor. Türkiye'de her yıl ortalama 500 boyun kırığı vakası görülüyor ve bu vakaların çoğu 12-25 yaş arası gençlerde meydana geliyor. Sığ suya balıklama atlayanların yüzde 30'u kısmi veya tam felç oluyor. Bu tür kazaların önlenmesi için sığ sularda uyarı levhalarının konulması önemli bir adım olarak görülüyor.
30 Temmuz 2023

Columbia Üniversitesi'nden bir araştırma ekibi, 60 yaş ve üstü 3 bin beş yüzden fazla gönüllü üzerinde multivitaminlerin hafıza ve düşünme becerileri üzerindeki etkisini inceledi. Katılımcılar rastgele iki gruba ayrılarak birine multivitamin diğerine plasebo verildi. Üç yıl süren çalışmada, multivitamin alan grup anında hatırlama testinde plasebo grubuna göre daha iyi sonuçlar elde etti. Özellikle kardiyovasküler hastalık öyküsü olan katılımcılarda multivitamin kullanımının bilişsel puanları iyileştirdiği gözlendi.
17 Haziran 2023

Argonne Ulusal Laboratuvarı ve Ohio ve Illinois-Chicago üniversitelerinden bilim insanları, dünyada ilk kez bir demir ve bir terbiyum atomunu X-ışınıyla gözlemleyerek kimyasal yapılarını tespit etti. Bu çalışma, Senkrotron X-ışını Taramalı Tünelleme Mikroskobu (SX-STM) kullanılarak gerçekleştirildi ve çevresel, tıbbi ve kuantum araştırmalarında yeni keşiflere yol açabilecek potansiyele sahip olduğu belirtiliyor. Araştırmanın sonuçları 'Nature' dergisinde yayımlandı.
6 Haziran 2023
İşaretlediklerim