Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi haftayı yüzde 3,83 kazançla 8.665,68 puandan kapattı. Haftanın en çok kazandıran hissesi yüzde 34,40 ile Vestel Elektronik olurken, en çok kaybettiren hisse yüzde 6,73 ile Qua Granite Hayal Yapı oldu. Sektörel endekslerden Hizmetler Endeksi yüzde 4,04, Teknoloji Endeksi yüzde 7,24, Mali Endeksi yüzde 2,43 ve Sanayi Endeksi yüzde 4,67 artış gösterdi. En değerli şirketler sıralamasında Koç Holding, Türk Hava Yolları ve Ford Otomotiv öne çıktı.
3 Şubat 2024

James Webb Uzay Teleskobu (JWST), 19 spiral galaksinin son derece ayrıntılı görüntülerini çekti. Oxford Üniversitesi'ndeki bilim insanları, bu görüntülerin şimdiye kadar elde edilmiş en keskin uzay görüntüleri olduğunu belirtiyor. JWST, iki yıl önce yörüngeye fırlatılmış ve uzak nesneleri görüntüleyebilmek için hassas aletlerle donatılmıştı. Görüntüler, galaksilerin yapısı ve evrimi, yıldız oluşumu gibi konularda bilgi eksikliklerini tamamlamada önemli bir rol oynayacak.
1 Şubat 2024

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi haftayı yüzde 4,37 kazançla 8.346,28 puandan kapattı. Haftanın en çok kazandıran hissesi yüzde 19,01 ile Kocaer Çelik olurken, en çok kaybettiren hisse yüzde 2,17 ile Türkiye İş Bankası (C) oldu. Sektörel endekslerden Hizmetler Endeksi yüzde 6,37, Teknoloji Endeksi yüzde 5,72, Mali Endeksi yüzde 2,71 ve Sanayi Endeksi yüzde 5,46 değer kazandı. En değerli şirketler sıralamasında Koç Holding 405 milyar 743 milyon lira ile ilk sırada yer aldı.
27 Ocak 2024

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi haftayı yüzde 0,13 kazançla 7.996,70 puandan tamamladı. Haftanın en çok kazandıran hissesi yüzde 27,91 ile Tatlıpınar Enerji Üretim olurken, en çok kaybettiren hisse yüzde 6,93 ile Mia Teknoloji oldu. Ayrıca, Borsa İstanbul'da işlem gören en değerli şirketler sırasıyla Koç Holding, Türk Hava Yolları ve Ford Otomotiv olarak belirlendi.
20 Ocak 2024

'Game of Thrones' yaratıcıları David Benioff ve D.B. Weiss, Liu Cixin'in roman üçlemesinden uyarladıkları '3 Cisim Problemi' dizisinin ilk fragmanını yayınladılar. Sekiz bölümlük dizi, 1960'larda alınan bir kararın uzay ve zamanı aşarak günümüze etkilerini konu alıyor. Derek Tsang'ın yönettiği dizinin oyuncu kadrosunda Jovan Adepo, John Bradley, Liam Cunningham gibi isimler bulunuyor. Dizi, 21 Mart'ta Netflix'te izleyiciyle buluşacak.
10 Ocak 2024

İş Yatırım tarafından derlenen rapora göre, 2024 yılında yüksek temettü verimi beklenen dokuz şirketin listesi yayımlandı. Listede Doğuş Otomotiv, Tüpraş, Türk Traktör, Vestel Beyaz Eşya, Enerjisa, Ford Otosan, TSKB, Yapı Kredi Bankası ve Akbank yer alıyor. Temettü verimi, şirketin hisse başına ödediği temettü miktarının hisse senedinin piyasa değeriyle oranını ifade eder ve yatırımcıların hisse senetlerinin temettü performansını değerlendirmelerine olanak tanır.
4 Ocak 2024

İngiltere Premier Lig takımlarından Manchester United, yüzde 25'lik hissesinin İngiliz iş insanı Jim Ratcliffe'e satıldığını açıkladı. Ratcliffe'in petrokimya şirketi INEOS, kulübün hisselerini 1,25 milyar sterline (46,2 milyar lira) satın aldı ve futbol operasyonlarında da etkin bir rol alacak. Ayrıca, Ratcliffe Old Trafford Stadı'na 236 milyon sterlinlik yatırım yapmayı taahhüt etti. Manchester United, mali durumunu iyileştirmek amacıyla son bir yıldır hisse satışı da dahil olmak üzere çeşitli seçenekleri değerlendiriyordu.
25 Aralık 2023

BBC teknoloji editörü Ben Morris, 2024'te öne çıkacak teknoloji trendlerini sıraladı. Üretken yapay zeka sistemleri, çeşitli içerikler üreterek bazı endüstri ve iş kolları için temel bir araç haline geldi. Google'ın çatı şirketi Alphabet, ChatGPT'ye rakip 'Gemini' adlı yapay zeka modelini tanıttı. Elektrikli otomobiller konusunda, Birleşik Krallık'ta satılan tüm araçların belli bir oranının elektrikli olması gerektiği ve bu alanda zorlukların devam edeceği belirtiliyor. İnsansı robotlar alanında ise Tesla'nın 'Optimus' adlı robotları dikkat çekiyor. Sağlık alanında ise semaglutide içeren kilo verme ilacı 'Wegovy' büyük başarı sağlayarak talebi karşılamakta zorlanıyor.
24 Aralık 2023

Stanford Üniversitesi'ne bağlı Stanford İnternet Gözlemevi, yapay zeka uygulamalarında 3 bin 200'den fazla çocuk istismarı şüphesi taşıyan görüntü tespit etti. Bu sistemler, çocukların gerçekçi ve müstehcen görüntülerini üretebiliyor ve gençlerin sosyal medya fotoğraflarını çıplak hale getirebiliyor. Daha önce, yetişkin pornografisi ile çocukların normal görüntülerinin birleştirilerek istismar içerikleri oluşturulduğu düşünülüyordu. Gözlemevi, verilerin temizlenmesinin zor olduğunu belirterek daha sert önlemler alınması çağrısında bulunuyor.
22 Aralık 2023

Science dergisi, 2023 yılının çığır açan buluşu olarak obezite tedavisinde kullanılan kilo verdiren ilaçları seçti. Bu ilaçlar GLP-1 hormonunu taklit ederek kilo kaybına ve kalp hastalıkları riskinin azalmasına yardımcı oluyor. Listede ayrıca küresel ısınmanın etkileri, doğal hidrojen kaynakları, yapay zekanın hava durumu tahminindeki başarısı, sıtma aşısının genel kullanım onayı, Alzheimer tedavisindeki ilerlemeler, Amerika kıtasının insanlar tarafından daha erken keşfedildiğine dair bulgular, süper kütleli kara deliklerin birleşmesi, ABD'deki akademik grevler ve eksa ölçekli bilişim gibi konular yer alıyor.
17 Aralık 2023

University College London ve diğer üniversitelerden bilim insanları, alkol tüketim alışkanlıklarının alkol bağlı siroz riski üzerindeki etkisini inceledi. Araştırma, kısa sürede aşırı alkol tüketen kişilerin, haftada birkaç kez içenlere göre alkol bağlı siroza yakalanma olasılığının üç kat daha yüksek olduğunu gösterdi. Genetik yatkınlığı yüksek olanlar ve tip-2 diyabeti olanlar için risk daha da artıyor. Araştırma sonuçları, içki içme modelinin miktarından daha önemli olduğunu ve sağlık hizmetlerinde genetik bilginin kullanımının risk tahminini iyileştirebileceğini belirtiyor.
15 Aralık 2023

Dünya çapında tanınmış 55 akademisyen, Gazze'de 7 Ekim'den bu yana yaşanan şiddet olaylarına dikkat çekmek ve bu duruma karşı uluslararası toplumu harekete geçmeye çağırmak için ortak bir bildiri yayınladı. Bildiride, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının soykırım tehlikesi oluşturduğu, sivil kayıpların ve yıkımın boyutlarına vurgu yapıldı ve bu saldırıların savaş suçu teşkil ettiği belirtildi. Akademisyenler, İsrail'e silah ambargosu uygulanması ve uluslararası hukuk ihlallerinin durdurulması çağrısında bulundu.
12 Aralık 2023

BBC'nin kültür-sanat editörleri, 'The Last of Us', 'Succession', 'Fellow Travelers', 'The Bear' gibi çeşitli yapımları içeren 2023 yılının en iyi dizilerini belirledi. Listede yer alan diziler arasında kıyamet sonrası dramalar, politik gerilimler, komediler ve bilim kurgu türleri bulunuyor. Seçilen dizilerin birçoğu global çapta popüler streaming platformlarında izlenebiliyor ve bazıları özellikle Emmy gibi ödüllerle tanınmış durumda.
10 Aralık 2023

King George Adası'ndaki çember sakallı penguenler üzerine yapılan bir araştırma, bu penguenlerin günde binlerce kez, her biri birkaç saniye süren kısa uykulara daldığını ortaya koydu. Araştırmacılar, penguenlerin aktivitelerini kaydeden elektrotlar ve sensörlerle 11 güne kadar izledi. Penguenlerin okyanusta neredeyse hiç uyumadığı, ancak yuvalarına döndüklerinde beyin dalgalarının uyku için tipik bir düzene göre yavaşladığı ve bir saat içinde 600 kez kısa uykulara daldıkları gözlemlendi. Araştırmacılar ve diğer sinirbilimciler, bu bulguların uyku hakkındaki anlayışımızı sorgulamamıza neden olabileceğini belirtiyor.
10 Aralık 2023

Singapur, 2022 PISA testlerinde matematik, fen ve okuma alanlarında en başarılı sonuçları elde eden ülke oldu. Singapur'un bu başarısının arkasında, 1980'lerde geliştirilen ve dünya çapında benimsenen 'Singapur matematiği' adı verilen öğretim sistemi yatıyor. Bu sistem, somut, resimsel, soyut (CPA) yaklaşımı ve her öğrencinin konuyu tam anlamıyla kavrayana kadar ilerlemesini sağlayan 'ustalık' kavramı üzerine kurulu. Türkiye ise matematikte 39, fende 34, okumada 36'ncı sırada yer alarak OECD ortalamasının altında kaldı.
8 Aralık 2023

Stanford Üniversitesi'ndeki bir araştırma ekibi, binlerce orta yaş ve üstü kişide yaptıkları kan testleriyle, sağlıklı görünen 50 yaş ve üstü beş yetişkinden birinde en az bir organın diğerlerine göre daha hızlı yaşlandığını tespit etti. Araştırma, 11 ana organ ve doku üzerinde yoğunlaşarak, bu organlardan kaynaklanabilecek hastalıkları öngörmeye yardımcı olabilir. Araştırmacılar, bulguların daha geniş bir örnekleme ile teyit edilmesi durumunda, hızlı yaşlanan organlar için önleyici tedavilerin başlatılabileceğini belirtiyor.
7 Aralık 2023

Türkiye'de kasım ayında binek ve hafif ticari araç pazarında en çok satılan markalar sıralamasında Renault, Fiat ve Volkswagen öne çıktı. 2022 yılının ilk 11 ayında otomobil satışları yüzde 60,8 artışla 1 milyon 73 bin 982 adete ulaşarak tüm zamanların rekorunu kırdı. Kasım ayında binek otomobil satışlarında Renault 11 bin 471 adetle ilk sırada yer alırken, hafif ticari araç segmentinde 7 bin 424 satışla Fiat liderliğini korudu. Lüks otomobil segmentinde ise Porsche, Lexus ve Maserati gibi markaların satışları dikkat çekti.
5 Aralık 2023

Britanya'nın Oxfordshire şehrinde yaşayan 10 yaşındaki Teddy, Apple'ın gözlüklü emojisinin gözlük takan insanları 'dişlek ve inek gibi' gösterdiğini düşünerek bu emojinin değiştirilmesi için bir imza kampanyası başlattı. Teddy, gözlük takan insanlar hakkında yanlış bir izlenim yarattığını belirterek, bu emojinin saldırgan ve aşağılayıcı olduğunu ifade etti. Kendi hazırladığı alternatif emojide gözlük çerçevelerini inceltip, ağız kısmına bir gülümseme ekledi. Kampanya, Teddy'nin öğretmeni Lisa'nın desteğiyle başlatıldı.
1 Aralık 2023

ABD'nin eski dışişleri bakanlarından Henry Kissinger, 100 yaşında Connecticut'taki evinde hayatını kaybetti. Nazi Almanya'sından kaçan bir Yahudi ailenin çocuğu olarak ABD'de önemli siyasi roller üstlenen Kissinger, Richard Nixon ve Gerald Ford dönemlerinde dışişleri bakanlığı ve ulusal güvenlik danışmanlığı görevlerinde bulundu. Kamboçya'nın bombalanması ve Vietnam'ın işgal edilmesindeki rolleri nedeniyle tartışmalı bir figür olan Kissinger, 1973'te Vietnam'da sağlanan ateşkes nedeniyle Nobel Barış Ödülü'ne layık görülmüştü.
30 Kasım 2023

1990'ların ünlü süpermodeli Linda Evangelista, Sunday Times'a verdiği röportajda ilişkilere ilgi duymadığını ve yalnız kalmayı tercih ettiğini belirtti. Daha önce Fransız model Gérard Marie, aktör Kyle MacLachlan ve milyarder iş insanı François-Henri Pinault ile ilişkiler yaşayan Evangelista, şu anda bekar olduğunu ve kimseyle birlikte olmak istemediğini ifade etti. Ayrıca, CoolSculpting işlemi sonrası yaşadığı komplikasyonlar ve bu süreçteki mahremiyetini koruma çabası hakkında da konuştu. Evangelista, bu estetik işlem sonrasında yaşadığı olumsuz deneyimler nedeniyle şirkete karşı açtığı 50 milyon dolarlık davayı 2022'de açıklanmayan bir meblağla sonuçlandırdı.
26 Kasım 2023
İşaretlediklerim