Kuzey Hertfordshire Müzesi, 218-222 yılları arasında hüküm süren Roma İmparatoru Elagabalus'un trans olduğunu ve kendisine 'leydi' olarak hitap edilmesini istediğini açıkladı. Bu bilgi, Romalı tarihçi Cassius Dio'nun yazdıklarına dayanıyor. Ancak, bazı tarihçiler bu yorumun, Elagabalus'un ardından tahta geçen Severus Alexander'a hizmet eden Dio tarafından yapılan bir 'karakter suikastı' olabileceğini öne sürüyor. Tarihçi Andrew Wallace-Hadrill, Romalıların 'trans' kavramına sahip olmadığını, ancak 'kadın gibi' davranışları ağır bir hakaret olarak gördüklerini belirtiyor.
25 Kasım 2023

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi geçen hafta yüzde 1,06 artışla 7.853,36 puana yükseldi. Penta Teknoloji Ürünleri Dağıtım hissesi yüzde 15,71 ile en çok prim yapan hisse oldu. Altının gram satış fiyatı yüzde 2,46 artışla bin 830 lira, Cumhuriyet altını yüzde 2,50 artışla 12 bin 300 lira oldu. Dolar yüzde 0,46 değer kazanarak 28,6980 lira, avro yüzde 2,15 artışla 31,1840 lira ve İngiliz sterlini yüzde 2,26 artışla 35,7340 lira oldu.
18 Kasım 2023

Avrupa Dış İlişkiler Konseyi (ECFR) ve Oxford Üniversitesi tarafından 21 ülkede yapılan ankete göre Türkler, geleceğe en karamsar bakan ulus olarak öne çıkıyor. Ankete katılan Türklerin %60'ı geleceğe karamsar bakarken, yaşamak için ilk tercih olarak AB ülkelerini gösteriyor. Güvenlik konusunda ABD ile işbirliğini, değerler konusunda AB'yi, ticarette ise Çin'i tercih ediyorlar. Türkler ayrıca liderden ülkenin bağımsızlığını savunmasını bekliyor ve nükleer silahlanmaya karşı çıkmıyor. Rusya-Ukrayna savaşında barışın önündeki en büyük engel olarak Batı'yı görenlerin oranı %50.
15 Kasım 2023

Avrupa Dış İlişkiler Konseyi (ECFR) ve Oxford Üniversitesi tarafından 21 ülkede yapılan bir ankete göre, jeopolitik ittifaklar giderek daha parçalı ve karmaşık bir hal alıyor. Ankete katılanlar, çeşitli meselelerde farklı ülkelerle işbirliği yapılacak 'alakart' bir dünya düzenine geçiş yapıldığını belirtiyor. Batı'nın 'yumuşak gücü' hala popülerken, ticaret konusunda Çin tercih ediliyor. Ayrıca, Avrupa Birliği'nin geleceği konusunda belirsizlikler ve Ukrayna savaşının algılanışı gibi konularda da farklı görüşler mevcut. Uzmanlar, Avrupa'nın 'stratejik karşılıklı bağımlılık' politikası izlemesi ve askeri yatırımlar yapması gerektiğini öneriyor.
15 Kasım 2023

ABD'de, Birleşik Otomotiv İşçileri Sendikası'nın (UAW) üç büyük otomobil üreticisine karşı başlattığı grevin maliyeti altı haftada 10,4 milyar dolara ulaştı. Bu maliyetin 650 milyon doları ücret kaybından, 4,3 milyar doları üretici kaybından, 3,3 milyar doları tedarikçi kaybından ve 2 milyar doları bayi, müşteri ve diğer kayıplardan oluştu. Grev, 15 Eylül'de başlamış ve sendikanın 88 yıllık tarihinde ilk defa üç otomobil şirketinin işçileri birlikte greve gitmişti.
2 Kasım 2023

NASA'nın Chandra X-ışını Gözlemevi ve X-Işını Görüntüleme Polarimetri Gezgini (IXPE), içine çökmüş bir ölü yıldızın etrafında oluşan manyetik alanın 'hayalet el' şeklindeki görüntüsünü fotoğrafladı. Bu görüntü, PSR B1509-58 adlı pulsar ve onun kutuplarından yayılan enerji yüklü madde ve antimadde parçacıklarından oluşan MSH 15-52 Bulutsusu'ndan kaynaklanıyor. Araştırma, bu süper enerjili madde ve antimadde parçacıklarının nasıl davrandığını ortaya çıkardı ve pulsarların parçacık hızlandırıcı olarak nasıl hareket edebileceğini gösterdi.
31 Ekim 2023

ABD'deki Birleşik Otomotiv İşçileri Sendikası (UAW), altı haftadır süren grev sonrasında Ford Motor ile 4,5 yıllık geçici bir anlaşmaya vardı. Anlaşma, UAW Ulusal Ford Konseyi tarafından oylanacak ve onaylanırsa üyelere gönderilecek. Anlaşma, ücret artışları, yaşam maliyeti düzenlemeleri, emeklilere yıllık ikramiyeler ve diğer ekonomik kazanımlar içeriyor. UAW Başkan Yardımcısı Chuck Browning, Ford'da çalışan UAW üyelerinin, gelecek 4,5 yılda son 22 yılın toplamından daha fazla ve genel ücret artışı alacaklarını belirtti.
26 Ekim 2023

ABD, İsrail-Filistin savaşına müdahil olacak herhangi bir örgüt veya devlete karşılık verileceğini açıkladı. Bu açıklama, İsrail'in Gazze'ye karadan girmeye hazır olduğunu duyurmasının ardından geldi. İran veya İran destekli güçlerin de İsrail'in kara harekatı başlatması durumunda savaşa müdahil olacağı iddia edilirken, ABD bölgeye iki savaş gemisi gönderdi ve hava savunma sistemleri de nakledeceğini duyurdu. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, İsrail ile Hamas arasındaki savaşı genişletmeye kalkışacak herhangi bir örgüt veya ülkeye karşı askeri eylemde bulunmakta tereddüt etmeyeceklerini belirtti.
22 Ekim 2023

Britanya'nın başkenti Londra'da, Filistin'le dayanışma için toplanan yaklaşık 100 bin kişi, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto etmek amacıyla başbakanlığa yürüdü. Göstericiler, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılara son verilmesi, derhal ateşkes ilan edilmesi ve Gazze'ye insani yardım malzemelerinin eksiksiz girişine izin verilmesi çağrısında bulundu. Ayrıca, Britanya hükümetinin İsrail'e verdiği desteği de protesto ettiler.
21 Ekim 2023

Şirket çalışanlarından oluşan müzik gruplarının katılabileceği 'Ofisten Sahneye' müzik yarışması için başvurular devam ediyor. Yarışma 20 Kasım 2023'te başlayacak ve en fazla 30 şirket katılabilecek. Büyük ödül, Fransa'nın Lyon şehrine seyahat ve Coldplay konseri biletleri olacak. Başvurular, şirketlerin insan kaynakları departmanları aracılığıyla 30 Ekim 2023 tarihine kadar yapılabiliyor.
16 Ekim 2023

Ford Motor, el freni çekilmediğinde aracın kaymasına yol açan bir teknik sorun nedeniyle 238 bin Explorer modelini geri çağırdı. Sorunun, 2020 ile 2022 arasında üretilmiş Explorer modellerini etkilediği düşünülüyor. Geri çağırma mektuplarının 6 Kasım'da postalanması bekleniyor.
15 Ekim 2023

Pandemi sonrası yükselen enflasyon, insanlarda finansal kaygıyı artırıyor. Maaşların enflasyon karşısında yetersiz kalması, insanların mali durumlarından endişe duymasına neden oluyor. Finansal kaygı, sosyoekonomik skalanın her seviyesindeki insanları etkileyebilir. Finansal belirsizlikler, plan yapma ve uygulama yeteneğini etkileyerek kaygıya yol açıyor. Finansal kaygı, genel ruh sağlığı üzerinde de olumsuz etkiler yaratabilir ve profesyonel destek gerektirebilir.
12 Ekim 2023

İsrail ordusu, mühimmat taşıyan ilk Amerikan uçağının İsrail'e ulaştığını duyurdu. Uçak, İsrail ordusuna ait Nevatim Hava Üssü'ne iniş yaptı. Bu durum, ABD Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon) 8 Ekim'de Hamas'ın başlattığı saldırılarda İsrail'e yardıma hazır olması amacıyla uçak gemi filosunu Doğu Akdeniz'e gönderme talimatı verdiğini açıklamasının ardından gerçekleşti.
11 Ekim 2023

Netflix'in İngiliz Kraliyet Ailesi'ni konu alan dizisi 'The Crown'ın final sezonundan ilk fragman yayınlandı. Altıncı ve final sezonunun ilk dört bölümü 16 Kasım'da, diğer altı bölüm ise 14 Aralık'ta yayınlanacak. Dizi, 90'ların sonu ve 2000'lerin başını, Prenses Diana'nın trajik ölümüyle tanımlanan dönemi anlatacak. Ayrıca Prens William ve Kate Middleton'ın St Andrews Üniversitesi'nde başlayan aşklarını da işleyecek.
9 Ekim 2023

ABD, İsrail'e destek için bölgeye uçak gemisi ve askeri uçaklar göndermeyi planlıyor. Bu karar, Hamas'ın İsrail'e yönelik 'Aksa Tufanı' adlı saldırısının ardından geldi. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, USS Gerald R. Ford Uçak Gemisi Taarruz Grubu'na Doğu Akdeniz'e hareket emri verdi ve İsrail savunma güçlerine hızlı bir şekilde mühimmat ve ek ekipman sağlayacaklarını belirtti.
8 Ekim 2023

Galatasaray, UEFA Şampiyonlar Ligi A Grubu 2'nci haftasında deplasmanda Manchester United'ı 3-2 yendi. A Grubu'ndaki ilk maçında Kopenhag ile 2-2 berabere kalan Galatasaray, Old Trafford Stadyumu'nda istediği sonucu elde etti. Sarı-Kırmızılılar iki kere geriye düştükten sonra beraberliği yakalayıp öne geçtiği maçta bir de penaltı kaçırdı.
3 Ekim 2023

ABD'nin başkenti Washington'da, Temsilciler Meclisi Texas Üyesi Henry Cuellar'ın aracı silahlı kişilerce gasp edildi. Cuellar, aracını park ederken yerel saatle 21:30 sularında Navy Yard bölgesinde silahlı üç kişinin saldırısına uğradı. Aracı ve eşyaları çalınan Cuellar olayda yara almadı. Çalınan aracı bir süre sonra bulan polis, kimliği belirlenemeyen şüphelileri aramaya devam ediyor.
3 Ekim 2023

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,71 artışla 8.547,39 puanla rekor seviyeden başladı. Bu durum, Mehmet Şimşek ve Hafize Gaye Erkan'ın ekonomi yönetimine getirilmesinden beri borsanın rekor üstüne rekor kırmasına neden oldu. Dünü 8.486,96 puandan kapatan BIST 100 endeksi bugün güne 8.547,39 puandan başladı.
3 Ekim 2023

Ford Otomotiv Sanayi AŞ, Kamuyu Aydınlatma Platformu'na yaptığı açıklamada hisse başı net 26,78 TL temettü dağıtmaya karar verdiğini duyurdu. Bu karar, yönetim kurulunun 2 Ekim 2023 tarihli toplantısında alındı. Toplamda 10 milyar 443 milyon 81 bin lira tutarında nakit kar payı dağıtılacak. Dağıtım, 30 Ekim 2023 tarihinden itibaren Merkezi Kayıt Kuruluşu A.Ş. tarafından belirlenen esaslara göre yapılacak.
3 Ekim 2023

Birleşik Krallık'ın Oxford şehrinde meydana gelen gizemli patlamanın, yıldırım düşmesi sonucu olduğu belirtildi. Sosyal medyada paylaşılan görsellerde gökyüzünü aydınlatan büyük bir alev topu görülüyor. Patlamanın, gıda atıklarını biyogaza dönüştüren Severn Trent Green Enerji Santrali'nde meydana geldiği ve yıldırımın, tesisteki biyogaz tanklarından birini patlattığı açıklandı. Olayda herhangi bir can kaybı veya yaralanma olmadığı bildirildi.
2 Ekim 2023
İşaretlediklerim