Türkiye İşçi Partisi (TİP), Gezi Parkı davasında hüküm giymiş avukat Can Atalay ve vergi uzmanı Ozan Bingöl'ü milletvekili adayı olarak duyurdu. TİP Genel Başkanı Erkan Baş, adaylıkları sosyal medya üzerinden ilan etti. TİP, seçimlere yaklaşırken tanınmış isimleri aday göstermeye devam ediyor. Daha önce de çeşitli meslek gruplarından tanınmış kişiler TİP tarafından aday gösterilmişti.
9 Nisan 2023

Borsa İstanbul, 2023 yılına dalgalı bir başlangıç yaptı ve bu dalgalanma devam ediyor. Halka arzlarla ilgili sıkıntılar ve düzenlemeler sonrasında, uzmanlar borsada oynaklığın süreceğini öngörüyorlar. Gedik Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı Eda Karadağ, seçim sonuçlarına kadar borsada net bir yön belirlemenin zor olduğunu ifade ediyor. Ayrıca, kur korumalı mevduatta (KKM) faiz sınırının kaldırılmasının borsa üzerinde sınırlı bir baskı yaratabileceği düşünülüyor. Trive Yatırım Araştırma Direktörü Serdar Pazı, halka arzların eskisi gibi sürekli tavan yapmadığını ve KKM ile aylık mevduatın daha cazip hale geldiğini belirtiyor.
4 Nisan 2023

Borsa İstanbul BIST-100 endeksindeki 85 hissenin kaybı, ortalamanın çok üstünde gerçekleşti ve endeksin dolar bazında yakın dönem zirvesine olan uzaklığı yüzde 21'e yaklaştı. İşlem hacmi düşerken, halka arz hisseleri çoğunluğu oluşturuyor. Ekonomi gazetesinden Barış Erkaya'ya göre, BIST-100'deki 53 hisse için bu yıl kar tahminleri ortalama yüzde 20 düşüş gösteriyor. Uzmanlar, riski azaltmak için dolar bazlı zirvesine uzak ve kar beklentisi yüksek hisselerden oluşan bir portföy öneriyor.
3 Nisan 2023

KONDA Araştırma Genel Müdürü Aydın Erdem, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kaybetme ihtimalinin yüksek olduğunu ancak muhalefet için de kesin bir zaferin garanti olmadığını belirtti. Muharrem İnce'nin seçimleri ikinci tura bırakacak bir figür olmadığını ve şu anki popülerliğinin 'köpük' olabileceğini ifade etti. Türkiye İşçi Partisi'nin (TİP) kendi listesiyle seçimlere girmesini büyük bir risk olarak değerlendirdi. Erdem, genç seçmenlerin yeni arayışlar içinde olduğunu ve bu durumun İnce ve Özdağ gibi figürlere ilgi göstermelerine yol açtığını söyledi. Ayrıca, Erdoğan'ın az farkla kaybetmenin avantajlarını bildiğini ve muhalefetin erken zafer kutlamalarına girmemesi gerektiğini vurguladı.
3 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in kendisine yönelik 'papatya çayı iç' önerisine, Akşener'e 'rezeneyi tavsiye ederiz' diyerek karşılık verdi. Erdoğan, Akşener'in siyasi yorumlarına karşı 'bu işlere senin aklın ermez' ifadesini kullanarak eleştiride bulundu. Ayrıca Erdoğan, muhalefet liderleri Kemal Kılıçdaroğlu ve Muharrem İnce'yi de eleştiren ifadeler kullandı ve kendi hükümetinin başarılarını vurguladı.
1 Nisan 2023

Türkiye'de Cumhurbaşkanı adaylarının netleşmesinin ardından milletvekili aday adaylığı başvurularına odaklanıldı. Habertürk'ten Çimen Çetin'in karşılaştırmasına göre, AKP hariç diğer dört partinin aday adaylığı başvuruları 2018 genel seçimlerine göre artış gösterdi. AKP'nin başvuruları 1304 kişi azalırken, HDP'nin başvuruları neredeyse iki katına çıktı. CHP, İYİ Parti ve MHP'nin başvuruları da arttı.
31 Mart 2023

İYİ Parti İstanbul İl Başkanlığı'na silahlı saldırı gerçekleşti. Saldırı sonrası İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Twitter üzerinden ve il başkanlığı binasının önünde yaptığı açıklamalarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hitaben, geçmişte kendisine ve partisine yönelik saldırıların cezasız kaldığını belirtti ve 'Geleceksen sen gel' ifadesini kullandı. Akşener, seçime kısa bir süre kala siyasi partilere yönelik korkutma girişimlerinin kabul edilemez olduğunu, korkmadığını ve 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlerde değişim çağrısında bulundu.
31 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AKP grup toplantısında seviyeli siyaset yürüteceklerini belirtti. Ancak bu açıklama, Erdoğan'ın geçmişte kullandığı sert ifadeleri akıllara getirdi. Erdoğan, deprem döneminde hükümeti eleştirenlere, muhalefete ve Gezi eylemleri hakkında ağır hakaretlerde bulunmuştu. Bu ifadeler arasında 'namussuz', 'çakal', 'gafil', 'namert', 'sefil kifayetsiz', 'çürük', 'sürtük' gibi sözler yer almıştı.
29 Mart 2023

Twitter CEO'su Elon Musk, 15 Nisan'dan itibaren Twitter anketlerinde sadece mavi tikli yani onaylanmış hesapların oy kullanabileceğini ve 'Sana Özel' bölümünde bu hesapların önerileceğini duyurdu. Musk, Twitter'ı Ekim 2022'de satın aldıktan sonra platformda birçok değişiklik yaptı, bunlardan biri mavi tikin paralı hale getirilmesiydi. Musk, bu değişikliklerin bot hesaplarla mücadelede etkili olacağını savunuyor. Ayrıca, hizmet şartlarına uygun ve insan taklidi yapmayan bot hesaplarının doğrulanmasında bir sorun görmediğini belirtti.
28 Mart 2023

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, adaylık için imzaların tamamlanmasının ardından yaptığı basın açıklamasında 'sözde sanatçılar' ve 'Boğaz'da viski yudumlayanlar' ifadelerini kullanarak bazı kesimleri eleştirdi. Bu sözler, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçmişte kullandığı benzer ifadelerle karşılaştırılarak Twitter'da tartışma konusu oldu. Kullanıcılar, İnce'nin bu ifadeleriyle sanatçılara ve seküler yaşam tarzına yönelik eleştirilerde bulunduğunu ve ötekileştirici bir dil kullandığını belirtti.
26 Mart 2023

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, cumhurbaşkanı adayı olabilmek için imza toplamaktadır. Ancak, eski CHP milletvekilleri, Türkiye'nin önceliğinin Erdoğan yönetiminden kurtulmak olduğunu belirterek İnce'ye, Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nu desteklemesi için çağrıda bulundular. İnce'nin adaylık için gerekli 100 bin imzaya henüz ulaşamadığı belirtiliyor. Eski milletvekilleri, İnce'nin cumhuriyet ve laiklik değerlerine olan bağlılığını vurgulayarak, ondan büyük dayanışmanın bir parçası olmasını ve özveride bulunmasını istiyor.
24 Mart 2023

Gezi Parkı davasında 'Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçlamasıyla 18 yıl hapse mahkum edilen avukat Can Atalay'ın doğum günü, yakınları tarafından Maçka Parkı'nda kutlandı. Yakınları, Silivri Cezaevi'nde tutulan Atalay ve diğer tutuklulara destek mesajları içeren pankartlar açtı. Gezi Parkı davası, 2014 yılında açılan ve 2022 yılında karara bağlanan uzun süreçli bir dava olup, Osman Kavala ve diğer sanıkların beraat ve tutukluluk halleriyle ilgili tartışmalı kararlar içermektedir.
24 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Gezi Parkı eylemleri sırasında Bezmialem Valide Sultan Camisi'nde bira içildiği iddiasını yalanlayan müezzin Fuat Yıldırım, CHP'den milletvekili aday adayı oldu. Yıldırım, iddiaları yalanladıktan sonra İstanbul Başakşehir'e bağlı bir köye tayin edilmiş ve Diyanet İşleri Başkanlığı'nın atamasına itiraz ederek dava açmıştı. Kronik böbrek rahatsızlığı nedeniyle diyaliz tedavisi gören ve böbrek nakli bekleyen Yıldırım'a nakil 2022 yılında gerçekleşmiş, bu süreçte CHP lideri Kılıçdaroğlu ve diğer CHP yetkilileri tarafından ziyaret edilmişti.
23 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Hür Dava Partisi'ne (HÜDA-PAR) destek verdiğini ve partinin terörle ilişkisi olmadığını, yerli ve milli bir yapı olduğunu belirtti. AKP'nin seçimler öncesi ittifakını genişletme çabası içinde HÜDA-PAR ile görüşmeler yaptığı ve bu görüşmelerin olumlu ilerlediği AKP kulislerinde konuşuluyor. HÜDA-PAR, geçmişte Hizbullah örgütü ile bağlantılı olarak biliniyor ve şeriatla yönetilen bir Kürdistan kurma amacı da dahil olmak üzere silahsız siyaset yapmayı hedefliyor.
22 Mart 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun evinin mutfağı, gençler arasında bilgisayar ekranlarının arka planı olarak popülerlik kazanmaya başladı. Akım, bir Twitter kullanıcısının Kılıçdaroğlu'nun mutfağını zoom arka planı yapma isteğiyle başladı ve bir dijital sanatçının Kılıçdaroğlu'nu kareden çıkararak mutfağın görüntüsünü paylaşmasıyla ivme kazandı. Kullanıcıların geri bildirimleriyle ikinci ve üçüncü versiyonlar da oluşturuldu.
22 Mart 2023

Memleket Partisi'nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, CHP'li bazı isimlerle yaptığı görüşmelerde, 2018 cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde tasfiye edildiğini söyledi. Bu görüşmeler Kemal Kılıçdaroğlu'nun bilgisi dahilinde gerçekleşti ve 'arkadaş sohbeti' olarak nitelendirildi. İnce, seçim sürecinin sonunda adaylığının kendisini tasfiye etmek için kullanıldığını anladığını ifade etti. Görüşmelerde İnce için milletvekilliği veya cumhurbaşkanı yardımcılığı teklif edilip edilmediği konusu gündeme gelmedi.
22 Mart 2023

Habertürk programında CHP Parti Meclisi Üyesi Müslim Sarı ile Optimar'ın başkanı Hilmi Daşdemir arasında tartışma yaşandı. Daşdemir, Kemal Kılıçdaroğlu'nun PKK ve HDP'nin adayı olduğunu iddia etti. Programın moderatörü Kübra Par, Daşdemir'in bu sözlerine müdahale ederek stüdyodaki karışıklığı yatıştırmaya çalıştı. Daşdemir, Par'ın uyarılarına rağmen bağırarak konuşmaya devam etti ve yayını terk etti. Program sonrası Par ve Habertürk, AKP'ye yakın basın ve sosyal medya tarafından eleştirildi ve Par 'hadsizlik' ve 'taraflı' olmakla suçlandı.
21 Mart 2023

Yaklaşan 14 Mayıs seçimleri öncesinde, siyasi partiler milletvekili adaylarını belirleme sürecinde yoğun bir dönemden geçiyor. Yüksek Seçim Kurulu'nun seçim takvimini açıklamasıyla, partilerin 10 Nisan'a kadar aday listelerini belirlemeleri gerekiyor. CHP, İYİ Parti, AKP ve diğer partilerde aday adaylığı için başvurular artarken, partilerin genel merkezlerinde mülakatlar ve lobi faaliyetleri yoğunlaşıyor. CHP ve İYİ Parti'de bakanlık görevine gelmesi beklenen isimlerin aday olmayacağı, AKP'de ise temayül yoklamasının aday başvuruları sonrasında yapılacağı belirtiliyor.
17 Mart 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Gezi Parkı davasında 18 yıl hapis cezasına çarptırılan ve eski İBB çalışanı Tayfun Kahraman'a destek mektubu gönderdi. İmamoğlu mektubunda, Kahraman'a moral vererek, özgürlükler ve demokrasi vurgusu yaptı ve Kahraman'ın İBB'ye dönüşünde daha fazla sorumluluk alacağını belirtti. Ayrıca, Kahraman'ın ailesini daha sık görebileceğinin sözünü verdi.
12 Mart 2023

Gezi Parkı eylemleri sırasında polis tarafından atılan gaz fişeğiyle yaralanan ve 269 gün sonra hayatını kaybeden Berkin Elvan, ölümünün dokuzuncu yılında ailesi, dostları ve çeşitli kişi ve gruplar tarafından anıldı. Şişli Feriköy Mezarlığı'nda bir tören düzenlenirken, sosyal medyada da Berkin Elvan'ı anma mesajları yayınlandı. Ailesi ve destekçileri adalet arayışlarını sürdüreceklerini ve yaşananları unutmayacaklarını ifade ettiler.
11 Mart 2023
İşaretlediklerim