ABD, Gürcistan'daki iktidar partisi Gürcü Hayali'nin kurucusu Bidzina İvanişvili'yi, Rusya lehine çalışarak ülkesinin geleceğini baltaladığı gerekçesiyle yaptırım listesine aldı. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İvanişvili'nin eylemlerinin Gürcistan'daki demokratik kurumları zayıflattığını ve insan hakları ihlallerine yol açtığını belirtti. Gürcistan'da seçim sonuçlarına itiraz eden muhalefet ve Devlet Başkanı Salome Zurabişvili, Rusya'nın seçimlere müdahale ettiğini iddia ederek protestolar düzenliyor. Avrupa Birliği ve ABD, seçimlerin ardından Gürcistan hükümetine yönelik yaptırımlar uyguladı.
27 Aralık 2024

2024 yılında dünya genelinde birçok ülkede seçimler yapıldı ve bu seçimler yoğun kampanyalar, protestolar ve beklenmedik sonuçlarla dikkat çekti. ABD'de Donald Trump, Cumhuriyetçi Parti'nin adayı olarak başkanlık seçimlerini kazandı. Rusya'da ise Vladimir Putin, yüzde 87,8 oy oranıyla yeniden devlet başkanı seçildi. Gürcistan'da seçim sonuçları muhalefet tarafından tanınmadı ve protestolar başladı. Avusturya'da aşırı sağcı parti ilk kez seçimleri kazandı. Hindistan, Venezuela, Tayvan ve Pakistan gibi ülkelerde de seçimler önemli olaylara sahne oldu.
25 Aralık 2024

Gürcistan Devlet Başkanı Salome Zurabişvili, Tiflis'te 25 gündür süren AB yanlısı gösterilere katılarak, 26 Ekim'deki parlamento seçimlerinin yenilenmesi için hükümete diyalog çağrısında bulundu. Zurabişvili, iktidardaki Gürcü Hayali Partisi'nin kurucusu Bidzina İvanişvili'nin hükümet üzerindeki etkisini eleştirirken, Başbakan Kobakhidze ise seçimlerin 2028'de yapılacağını belirtti. Gösteriler, Gürcistan'ın AB ile müzakereleri askıya almasının ardından başlamış ve uluslararası tepkilere yol açmıştır.
23 Aralık 2024

Gürcistan'da hükümetin Avrupa Birliği ile müzakereleri 2028 sonuna kadar askıya alma kararı, 13 gündür süren protestolara yol açtı. Başbakan İrakli Kobakhidze, bazı Avrupalı siyasetçilerin Gürcistan'ın iç işlerine karıştığını iddia ederek bu kararı aldığını açıkladı. Protestolar, başkent Tiflis'te yoğunlaşırken, göstericiler hükümetin kararını ve gözaltına alınan kişilerin serbest bırakılmasını talep ediyor. Uluslararası tepkiler de artarken, ABD ve Baltık ülkeleri Gürcistan'a yönelik yaptırımlar uygulamaya başladı.
11 Aralık 2024

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze ve bazı hükümet yetkililerine yaptırım uygulamayı öngören bir kararname imzaladı. Zelenski, Gürcistan hükümetinin AB'ye katılım müzakerelerini askıya almasını 'Rus yanlısı' bir karar olarak nitelendirdi ve ABD ile AB ülkelerine de benzer yaptırımlar uygulama çağrısında bulundu. Gürcistan Başbakanı Kobakhidze ise Ukrayna'nın bu kararı alırken bağımsız olmadığını savundu ve iki ülke arasındaki ilişkilerin bozulmak istendiğini öne sürdü. Gürcistan'da hükümet karşıtı gösteriler devam ederken, muhalefet seçim sonuçlarını tanımadıklarını belirtiyor.
5 Aralık 2024

Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te, Başbakan İrakli Kobakhidze'nin Avrupa Birliği ile müzakereleri 2028'e kadar askıya alması üzerine başlayan protestolar devam ediyor. Gösterilerde 298 kişi gözaltına alınırken, 143 polis yaralandı. Gürcistan Ombudsmanı, gözaltına alınanların çoğuna şiddet uygulandığını belirtti. Ülkede ayrıca, 26 Ekim'deki parlamento seçimlerinin sonuçlarına itiraz eden muhalefet, yeniden seçim talep ediyor.
3 Aralık 2024

Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze'nin Avrupa Birliği katılım müzakerelerini 2028'e kadar askıya almasının ardından Tiflis'te protestolar beşinci gününe girdi. Kobakhidze, bazı Avrupalı siyasetçilerin Gürcistan'ın iç işlerine karıştığını iddia ederek bu kararı aldığını açıkladı. Ülkede daha önce yapılan parlamento seçimleri de tartışmalı geçmiş, muhalefet seçim sonuçlarını tanımadığını belirtmişti. Gürcistan Devlet Başkanı Salome Zurabişvili, seçimlere Rusya'nın müdahale ettiğini iddia etmişti.
2 Aralık 2024

Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze, ülkenin Avrupa Birliği'ne katılım müzakerelerini 2028'e kadar askıya aldığını duyurdu. Bu karar, başkent Tiflis'te binlerce kişinin katıldığı protestolara yol açtı. Göstericiler, hükümet karşıtı sloganlar atarak parlamento binasının önünde toplandı ve güvenlik güçleriyle çatışmalar yaşandı. Gürcistan'da daha önceki parlamento seçimleri de tartışmalı geçmiş ve muhalefet seçim sonuçlarını tanımadığını açıklamıştı.
29 Kasım 2024

Gürcistan'da muhalifler, iktidardaki Gürcü Hayali Partisi'nin kazandığı parlamento seçim sonuçlarını kabul etmeyerek başkent Tiflis'te protesto gösterileri düzenledi. Muhalefet, seçimlere hile karıştırıldığını iddia ederek yeniden seçim yapılmasını talep etti. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın gözlemcileri de seçim sürecinde bazı usulsüzlükler tespit ettiklerini belirtti. Gürcistan Devlet Başkanı Salome Zurabişvili, seçimlere Rusya'nın müdahale ettiğini iddia ederken, Başbakan İrakli Kobakhidze seçimlerin demokratik bir ortamda yapıldığını savundu.
17 Kasım 2024

Gürcistan'da 26 Ekim'de yapılan parlamento seçimlerinin sonuçlarını kabul etmeyen muhalefet partileri, başkent Tiflis'te toplanarak seçimlerin yenilenmesini talep etti. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın gözlemcileri, seçim sürecinde usulsüzlükler ve baskılar olduğunu belirtmişti. Gürcistan Devlet Başkanı Salome Zurabişvili, seçimlere Rusya'nın müdahale ettiğini iddia etti. Muhalefet partileri, talepleri karşılanmazsa ülke genelinde protestolara devam edeceklerini açıkladı.
5 Kasım 2024

Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili, 26 Ekim'de yapılan parlamento seçimlerine Rusya'nın müdahale ettiğini iddia ederek sonuçları tanımayacaklarını açıkladı. Zurabişvili, seçimlerde hile yapıldığını ve halkın oylarının çalındığını savundu. Muhalefet partileri ve halkı protesto için parlamento binası önünde toplanmaya çağıran cumhurbaşkanı, Batılı devletlerden destek istedi. Seçimlerde iktidardaki Gürcü Hayali Partisi yüzde 53,93 oy alarak birinci oldu.
27 Ekim 2024

Gürcistan'da yapılan parlamento seçimlerinde Gürcü Hayali Partisi oyların yüzde 54,08'ini alarak birinci oldu. Ancak muhalefet, seçim sonuçlarına itiraz ederek seçimlerin baskı altında gerçekleştiğini ve usulsüzlükler yapıldığını iddia etti. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı gözlemcileri, seçim sürecinde gergin bir ortam olduğunu ve çeşitli usulsüzlüklerin yaşandığını belirtti. Ayrıca, Gürcistan'da LGBTİ+ haklarını kısıtlayan bir yasa da yürürlüğe girdi.
27 Ekim 2024

Gürcistan parlamentosu, fonlarının yüzde 20'sinden fazlasını yurt dışından alan kuruluşların 'yabancı etki ajanı' olarak kayıt yapmasını zorunlu kılan 'yabancı etkinin şeffaflığı' yasasını onayladı. Muhalifler, bu yasayı ülkenin Avrupa ile bütünleşme yolunda ilerlemesi ile Rusya'ya yönelmesi arasında bir sınav olarak değerlendiriyor. Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zourabiçvili'nin veto ettiği yasa, iktidardaki Gürcü Hayali Partisi tarafından yeniden sunularak kabul edildi. ABD ve Avrupa Birliği, yasanın Gürcistan'ın AB'ye katılma hedefine zarar vereceği gerekçesiyle Gürcistan hükümetini defalarca uyarmıştı.
3 Haziran 2024

Gürcistan'da, yurt dışından finansman alan kuruluşların 'yabancı ajan' olarak etiketlenmesini öngören yasa tasarısı, Tiflis sokaklarında üç gün süren protestolara neden oldu. Parlamento, protestoların ardından yasa tasarısını geri çekti. Protestocuların polis sirenleri eşliğinde dans ettiği görüntüler sosyal medyada dikkat çekti. Gösteriler sırasında gözaltına alınan 133 kişi serbest bırakıldı.
10 Mart 2023
İşaretlediklerim