Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası yayınları nedeniyle Halk TV, Fox TV ve TELE 1 gibi kanallara yaptırım kararı aldı. RTÜK üyesi İlhan Taşcı, bu cezaların parasal karşılığının 7 milyon 990 bin lira olduğunu açıkladı. Taşcı, bu durumun seçim sürecinde yaşanacaklar için bir işaret fişeği olduğunu belirtti.
1 Mart 2023

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, cumhurbaşkanı adaylığı ile ilgili olarak kendi gündeminde olmadığını, ancak Millet İttifakı liderleri tarafından görev verilirse itiraz etmeyeceğini ifade etti. Cumhuriyet gazetesinde çıkan ve İYİ Partili yetkililerin Yavaş'ın adaylığını desteklediğini öne süren kulis haberini yalanladı. Yavaş, herhangi bir adaylık konusunda CHP ve İYİ Parti liderlerinin iradesine saygı duyacağını ve şu anki önceliğinin belediye sorunları ve deprem bölgesindeki çalışmalar olduğunu belirtti.
1 Mart 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, deprem bölgesindeki gazetecilerin travma yaşayan çocuklara mikrofon uzatmasını eleştirdi ve medya mensuplarına daha fazla hassasiyet göstermeleri çağrısında bulundu. Sosyal medya kullanıcıları da 'Acı pornosuna son verin' şeklinde tepkilerini dile getirdiler. Kılıçdaroğlu, çocukların depremin yarattığı travmalardan korunması gerektiğini ve medyanın bu konuda dikkatli olması gerektiğini vurguladı.
25 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında yaşanan can kaybının artması ve yıkılan bina sayısının 164 bin 321'e ulaşmasıyla birlikte, çadırlarda yaşam mücadelesi veren depremzedelerin durumu zorlaşmaktadır. Özellikle yakınlarını kaybeden çocuklar zor durumda olup, bazı gazetecilerin bu çocuklara mikrofon uzatarak röportaj yapmaları sosyal medyada eleştirilmektedir. Halk TV ve CNN Türk'te yayınlanan videolar, bu eleştirilerin odak noktası haline gelmiştir.
25 Şubat 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), depremle ilgili yayınlar nedeniyle Halk TV ve TELE1'e program durdurma ve para cezası, FOX TV'ye ise para cezası verdi. TELE1'in ekranı üç gün süreyle karartıldı. PEN Yazarlar Derneği, bu cezalara yazılı bir açıklama yaparak tepki gösterdi. Açıklamada, deprem sonrası yaşanan aksaklıklar ve 'devlet yok' eleştirilerine RTÜK'ün verdiği cezalarla 'devlet var' mesajı verildiği ifade edildi.
24 Şubat 2023

Armağan Çağlayan, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Halk TV'de düzenlediği ‘Bir Kira Bir Yuva’ bağış kampanyasına 1 milyon lira bağışladığı yönündeki haberlerin doğru olmadığını belirtti. Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, isim benzerliği nedeniyle yaşanan karışıklığa açıklık getirdi ve bağışın ‘Özgül ve Armağan Çağlayan Vakfı’ tarafından yapıldığını ifade etti.
24 Şubat 2023

Halk TV muhabiri Ferit Demir, Malatya'da Ayşenur Aslan'ın sunduğu bir program sırasında canlı yayında bir saldırganın tehdidiyle karşılaştı. Saldırgan, Demir'in yanına gelerek onu tehdit etti ve elindeki çekiç kameralara yansıdı. Demir, polise şikayette bulundu ancak saldırganın çekiçle vurmadığı gerekçesiyle herhangi bir işlem yapılmadığını belirtti. Demir, daha önce de bir polis tarafından tekmelendiğini ifade etmişti.
23 Şubat 2023

Kahramanmaraş depremlerinden etkilenenler için düzenlenen 'Bir Kira Bir Yuva' yardım programına Savaş Ateş adında bir kişi kızları adına 50 milyon liralık bağış yapınca, sosyal medyada bu kişinin suç örgütü lideri Sedat Peker olduğu iddia edildi. Sedat Peker'in eşi Özge Peker, Instagram üzerinden bu iddiaları yalanlayarak, eşinin yardım faaliyetlerine ismini kullanmadan devam ettiğini ve Birleşik Arap Emirlikleri makamlarından video çekme izni beklediğini belirtti. Ayrıca, bu tür yanlış haberlerin yardım organizasyonlarına zarar verebileceğini ifade etti.
23 Şubat 2023

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Halk TV iş birliğiyle, Kahramanmaraş depremlerinden etkilenen yurttaşlar için başlatılan 'Bir Kira Bir Yuva' kampanyası, hedeflenen bağış miktarını aştı. Kampanya, depremzedelere kira desteği sağlamak amacıyla düzenlendi ve çeşitli siyasi parti liderleri, belediye başkanları, sanatçılar ve vatandaşlar tarafından desteklendi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, toplanan 330 milyon TL ile 33.098 aileye kira desteği sağlanacağını duyurdu.
23 Şubat 2023

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), RTÜK'ün deprem haberleri nedeniyle Halk TV, Tele 1 ve FOX TV'ye verdiği cezaları, haber alma hakkına ve basın özgürlüğüne darbe olarak değerlendirdi. TGC, RTÜK'ün bu tavrının medya tarihinde utanç verici bir örnek olarak kalacağını ve RTÜK'ün gazeteciliği iktidarın halkla ilişkiler aracı olarak gördüğünü ifade etti. Ayrıca, bu cezaların genel seçimler öncesinde medya üzerinde kurulacak baskının ipuçlarını verdiğini belirtti.
22 Şubat 2023

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında resmi olarak açıklanan ölüm sayısının gerçekten çok daha fazla olduğunu savundu. Özel, TBMM'de yaptığı basın toplantısında afet yönetimini eleştirerek, devletin yetersiz kaldığını ve vatandaşların sosyal medya üzerinden yardımlaşarak hayatta kaldığını ifade etti. Ayrıca, RTÜK'ün deprem bölgesinden yapılan haberler nedeniyle bazı medya kuruluşlarına ceza hazırlığında olduğunu belirtti. Özel, gerçek ölüm sayılarını ortaya çıkarmak için sahadaki arkadaşlarına ve muhtarlara dayanarak bir araştırma yapacaklarını duyurdu.
22 Şubat 2023

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen vatandaşlar için destek sağlamak amacıyla Halk TV'de 'Bir Kira Bir Yuva Özel' adlı bir yardım programı düzenleyecek. Programa millet ittifakı liderleri, sanatçılar, gazeteciler ve dünyanın farklı ülkelerinden belediye başkanları katılacak. Belediye Başkanı Tunç Soyer, depremzedelere 10'ar bin lira kira desteği sağlamayı hedeflediklerini belirtti. 6 Şubat'taki depremler 11 ilde büyük yıkıma yol açmış ve en az 42 bin 310 kişinin ölümüne neden olmuştu.
22 Şubat 2023

RTÜK, depremlerle ilgili haberleştirme ve eleştiriler nedeniyle Halk TV ve Tele 1'e program durdurma ve para cezası verdi. Ayrıca FOX kanalına da para cezası uygulandı. RTÜK üyesi İlhan Taşçı, bu cezaların deprem sonrası yorum ve haberlere dayandırıldığını Twitter üzerinden duyurdu. Ayrıca, Fatih Altaylı'nın deprem yardım kampanyasının RTÜK talimatıyla engellendiğini açıkladığı programla ilgili raporun geri çekildiğini belirtti.
22 Şubat 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 6 Şubat'ta meydana gelen depremler sonrası en ağır hasar gören şehirlerden Hatay'da salgın riskine karşı alınan tedbirleri anlattı. Bakan Koca, güvenilir su ve gıda sağlanması, hijyenik WC'lerin kurulması ve çöp toplama gibi konularda yoğunlaştırılan tedbirlerden bahsetti. Ayrıca, şebeke suyunun sadece temizlik amaçlı kullanılması gerektiğini belirtti. Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği ise mevcut yaşam koşullarının bulaşıcı hastalıklar için risk oluşturduğunu ve önlemlerin hızla alınması gerektiğini duyurdu.
22 Şubat 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), deprem sonrasında yaşanan ihmalleri haberleştiren televizyon kanallarına ceza vermek üzere toplanacağını duyurdu. RTÜK üyesi İlhan Taşçı, cezaların para ve program durdurma cezalarını içereceğini belirtti. Diğer üye Okan Konuralp ise, depremdeki ölümlerin sadece doğal afet değil, aynı zamanda liyakatsizlik ve kibir nedeniyle olduğunu ve cezaların gerçekleri gizleyemeyeceğini ifade etti.
21 Şubat 2023

AKP'nin kurucularından Bülent Arınç, Türkiye'de yaşanan deprem felaketi nedeniyle cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimlerinin ertelenmesi gerektiğini öne sürdü. Anayasa'nın 78. maddesi sadece savaş durumunda seçimlerin ertelenebileceğini belirtirken, Arınç bu maddeye tabu gibi bağlı kalınamayacağını ifade etti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve diğer muhalefet temsilcileri Arınç'ın bu önerisine sert tepki gösterdi. Arınç ise kendisinin tarafsız bir konumda olduğunu ve AKP'nin işine yarayacak bir öneride bulunmadığını savundu.
17 Şubat 2023

Ahbap Derneği'nin kurucusu ve yöneticisi olan sanatçı Haluk Levent, Hatay'dan Pazarcık'a seyahat ederken trafik kazası geçirdi. Kazada hafif yaralanan Levent, sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından boyunluk takıldı. Kendi sosyal medya hesabından durumu hakkında bilgi veren Levent, kemer takmadığını ve başını tavana çarptığını belirtti, ancak çalışabilecek durumda olduğunu ve kısa süre içinde işine geri döneceğini ifade etti.
14 Şubat 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, beklenen büyük Marmara depremi konusunda İstanbul'da 90 binin üzerinde yüksek hasarlı ve yıkılmak üzere olan bina olduğunu belirtti. İstanbul'un riskli yapı envanterine sahip olduğunu ve acilen önlem alınması gerektiğini vurguladı. İmamoğlu, İstanbul'un depreme hazırlık konusunda yeterince yol alamadığını ve mevcut hızla devam edilirse şehrin yenilenmesi veya güçlendirilmesi için 100 yıla ihtiyaç duyulacağını ifade etti. Ayrıca, doğru teknolojiyle yapılan yapıların insan hayatına mal olmayacağını, ancak hasar alabileceğini söyledi.
12 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem meydana geldi. Depremler, çevre illeri de etkiledi ve can kaybı 20 bin 318'e yükseldi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Diyarbakır'da yuhalandı. Türk Tabipleri Birliği, deprem bölgesindeki kötü koşullar nedeniyle sağlık sorunları beklediğini açıkladı. Selahattin Demirtaş, resmi deprem rakamlarını sorguladı. Yağma olayları ve yağmacıların dövüldüğü görüntüler sosyal medyada dolaşıma girdi. Hatay'da barınma sorunu yaşanıyor ve Rönesans Rezidans'ın müteahhidi Mehmet Yaşar Coşkun gözaltına alındı. Prof. Dr. Süleyman Pampal, İstanbul depremi için uyarıda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, deprem bölgesindeki durumu değerlendirdi ve yardımlar hakkında bilgi verdi.
11 Şubat 2023

Türkiye İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Barış Atay, 6 Şubat'ta meydana gelen depremler sonrasında Hatay'da yaşanan durumu eleştirdi. Atay, devlet müdahalesinin yetersiz olduğunu ve ilk günlerde Hatay'a yeterli yardımın ulaşmadığını belirtti. Ayrıca, bölgede artık salgın hastalıkların düşünülmesi gereken bir duruma gelindiğini ifade etti. İhtiyaç listesi olarak yağmurluk, çadır, ısıtıcı, seyyar tuvalet, içme suyu ve hijyen malzemelerini sıraladı.
10 Şubat 2023
İşaretlediklerim