Avrupa Konseyi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına rağmen tutuklu bulunan Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala'nın serbest bırakılması çağrısını yineledi. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Türkiye Raportörü Stefan Schennach, Ankara ve İstanbul'daki temaslarında Türk yetkililere AİHM kararlarına uyulması gerektiğini hatırlattı. Bakanlar Komitesi de Demirtaş ve Kavala'nın serbest bırakılması gerektiğini vurguladı ve AİHM kararlarının uygulanmadığını belirtti.
19 Haziran 2024

Yargıtay, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nin (DEM Parti) kısa ismini onayladı. Halkların Demokratik Partisi (HDP), kapatılma riskine karşı Mayıs 2023'te Yeşil Sol Parti (YSP) listesinden seçime katılmış ve YSP, 15 Ekim'de ismini Halkların Demokratik ve Eşitlik Partisi olarak değiştirmişti. Ancak Yargıtay Başsavcılığı, HEDEP kısa ismini daha önce kapatılan Halkın Demokrasi Partisi'ni (HADEP) hatırlattığı gerekçesiyle onaylamamıştı. Bunun üzerine parti, yeni kısa isim olarak DEM Parti'yi belirlemiş ve Yargıtay bu ismi onaylamıştır.
26 Aralık 2023

Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) 4. Olağanüstü Kongresi'nde Sultan Özcan ve Cahit Kırkazak partinin yeni eş genel başkanları olarak seçildi. Kongrede eski eş genel başkanlar Pervin Buldan ve Mithat Sancar son konuşmalarını yaptılar. Buldan, partinin mücadelesinin devam edeceğini belirtirken, Sancar, HDP'nin birikimini ve mücadele tecrübesini Yeşil Sol Parti'ye aktaracaklarını ifade etti. Kırkazak ve Özcan, görevlerini onur nişanesi olarak taşıyacaklarını ve partinin varoluşunu koruyacaklarını belirttiler.
27 Ağustos 2023

HDP'nin eski eş genel başkanı ve şu anda Edirne Cezaevi'nde tutuklu olan Selahattin Demirtaş'ın aktif siyasetten uzaklaştığını duyurmasının ardından, danışmanı Zınar Karavil, Demirtaş'ın siyasetten tamamen kopmadığını ve bir noktada aktif siyasete geri dönebileceğini düşündüğünü belirtti. Karavil, Türkiye'deki siyasi boşluğa ve halkın gerçekçi umut ve sağlam bir bakış açısına ihtiyacına dikkat çekerek, Demirtaş'ın siyasete dönmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, Demirtaş'ın halkın ve tabanın isteklerini göz önünde bulundurması gerektiğini vurguladı.
22 Haziran 2023

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Erzurum'un Karayazı ilçesinde seçim çalışmaları sırasında trafik kazası geçirdi. Kazada araçta sıkışan Beştaş, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle kurtarıldı ve Karayazı Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındı. Beştaş'ın bilinci açık ve hayati tehlikesi bulunmuyor. Kazada yaralanan şoför ve ismi belirtilmeyen parti yöneticisi de hastaneye kaldırıldı.
13 Nisan 2023

Anayasa Mahkemesi'nde devam eden kapatma davası nedeniyle HDP, seçimlere katılıp katılmayacağına karar verecek. Parti, kapatılma ihtimaline karşı seçimlere katılmama kararı aldı ve adaylarını Yeşil Sol Parti listesinden yarışa sokacak. HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş da sosyal medyada Yeşil Sol Parti amblemini paylaşarak bu yöndeki sinyalleri verdi. Yeşil Sol Parti, özellikle çevre sorunlarına yönelik politikalarıyla tanınan bir parti.
14 Mart 2023

Yüksek Seçim Kurulu, seçimlere katılabilecek 36 siyasi partinin listesini ve seçim gününe dair uygulama ve yasakları Resmi Gazete'de yayımladı. Seçim günü alkollü içki satışı, silah taşıma, umumi eğlence yerlerinin açık olması yasaklanacak ve saat 18:00'a kadar basın yayın organlarında seçim ve sonuçlarına ilişkin tahmin ve yorum yapılması yasak olacak. Oy verme saatleri ülke genelinde 08:00 ile 17:00 arasında olacak ve bir sandıkta oy kullanacak seçmen sayısı belirlendi.
12 Mart 2023

Emek ve Özgürlük İttifakı, HDP Genel Merkezi'nde düzenlenen toplantı sonrası cumhurbaşkanlığı seçimlerine ortak bir aday belirleme konusunda anlaştıklarını açıkladı. İttifakın bileşenleri arasında EHP, EMEP, HDP, SMF, TİP ve TÖP bulunuyor. Adayın kim olacağı konusunda geniş emek ve demokrasi güçleriyle müzakereler sürdürülüyor ve adayın kısa süre içinde kamuoyuyla paylaşılacağı belirtildi. Ayrıca, parlamento seçimlerine ilişkin olarak ittifakın Meclis'te geniş temsil edilmesi ve seçim süreci ile sandık güvenliğine dair çalışmaların hızlandırılması kararı alındı.
24 Ocak 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP), 'emek ve özgürlük ittifakı' mitinginde konuşma yapmama kararını, ittifak içindeki seçim tavrına ve hassasiyetlerine özensiz davranıldığı gerekçesiyle aldığını açıkladı. TİP milletvekilleri mitinge katıldı ancak diğer partilerin yöneticileri konuşma yaparken TİP'li vekiller mikrofon hakkını kullanmadı ve platform yerine katılımcılar arasında yer aldı. Ayrıca, TİP'in 20 milletvekili talep ettiği yönündeki iddialar hem TİP hem de HDP tarafından yalanlandı.
16 Ocak 2023

Emek ve özgürlük ittifakı, İstanbul'un Kartal ilçesinde düzenlediği mitingde binlerce kişiyi bir araya getirdi. İttifakı oluşturan EHP, EMEP, HDP, SMF, TİP ve TÖP partilerinin liderleri, AKP-MHP iktidarını bu seçimde gönderme sözü verdi. Konuşmacılar, Türkiye'deki mevcut siyasi durumu eleştirerek, değişim ve reform vaatlerinde bulundu. HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, seçimlerin demokrasi ile faşizm arasında bir tercih olacağını ve AKP-MHP ittifakının sonunu getireceğini belirtti.
15 Ocak 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, 'emek ve özgürlük ittifakı' adı altında birleşen partilerin Kartal'da düzenleyeceği mitinge katılım çağrısında bulundu. Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, AKP ve Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) karşı bir duruş sergileme çağrısında bulunarak, 'halayda buluşalım' ifadesini kullandı. İttifak; Emekçi Hareket Partisi (EHP), Emek Partisi (EMEP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF), Türkiye İşçi Partisi (TİP) ve Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) tarafından oluşturulmuş.
15 Ocak 2023

HDP, TİP, EMEP, EHP, SMF ve TÖP'ten oluşan Emek ve Özgürlük İttifakı, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ortak aday belirleme sürecine ilkeleriyle uygun ve mutabakatla belirlenmiş bir adaya daha yakın olduklarını duyurdu. İttifak, demokratik kurumlarla ortak harekete hazır olduklarını ve seçim güvenliği için gerekli önlemlerin alınmasını memnuniyetle karşıladıklarını belirtti. Ayrıca, 15 Ocak'ta İstanbul Kartal Meydanı'nda düzenleyecekleri mitinge tüm toplumsal muhalefet güçlerini davet ettiler.
6 Ocak 2023

Anayasa Mahkemesi, Yargıtay Başsavcısı'nın talebi üzerine HDP'nin Hazine yardım hesabına geçici bloke koydu. Karar, sekiz oy çokluğuyla alındı ve HDP'ye savunma yapması için 30 gün süre verildi. HDP'nin bu yıl alacağı 539 milyon liralık Hazine yardımının 179 milyon lirası 10 Ocak'a kadar yatırılacaktı. HDP, bu kararın Anayasa'ya aykırı olduğunu ve davanın sonucunu etkileyeceğini savunuyor.
5 Ocak 2023

Yargıtay Başsavcısı Bekir Şahin, HDP'nin kapatılması davasında Hazine yardımının kesilmesi ve hesaplara bloke konulması talebinde bulundu. Anayasa Mahkemesi, daha önce benzer bir başvuruyu reddetmişti ancak Şahin'in gerekçeleri sunması üzerine talep bugün görüşülecek. HDP, talebin Anayasa'ya aykırı olduğunu ve kapatma davasının sonucunu etkileyeceğini savunarak reddedilmesi gerektiğini belirtti.
5 Ocak 2023
İşaretlediklerim