Eylül 2023 Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) sonuçlarına göre, çocuk sağlığı ve hastalıkları branşı en az tercih edilen alan oldu ve 1359 kontenjandan 840'ı boş kaldı. Ankara Tabip Odası'nın raporuna göre, toplam 12 bin 128 kontenjandan sadece 9 bin 652'si tercih edildi. En yüksek puanla yerleştirme yapılan bölüm Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Kliniği oldu. Doktorlar, yeterli eğitim alamayacaklarını düşündükleri için şehir hastanelerini tercih etmekten kaçındı. Ayrıca, Türkiye'deki tıp fakültelerinin bazılarının yeterli akademik kadro ve ekipmana sahip olmadığı, bazılarının ise uygulama hastanesi bile bulunmadığı belirtildi.
8 Ocak 2024

Mersin'in Tarsus ilçesinde, 24 yıl hapis cezasını çektikten sonra sekiz ay önce serbest bırakılan Murat Biçer, yedi aylık hamile eşi Serap Biçer'i evlerinde döverek öldürdü. Olay, Serap Biçer'in başına demir çubukla vurulduğu ihbarı üzerine ortaya çıktı. Üç çocuk annesi kadının cenazesi, yapılan incelemenin ardından Tarsus Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. Zanlı, olaydan sonra beş yaşındaki torununu alarak kaçtı ve çocuğu bir yakınına bıraktıktan sonra polis merkezine teslim oldu.
7 Ocak 2024

Kayseri'de U18 Ligi A Grubu'nda İlbeyspor ile Gaziosmanpaşaspor arasında oynanan amatör futbol maçı sonrasında çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Kavgada Gaziosmanpaşasporlu iki futbolcu bıçakla yaralandı ve hastaneye kaldırıldı. Polis, kaçan şüpheli veya şüphelileri yakalamak için çalışma başlattı.
6 Ocak 2024

İstanbul Başsavcılığı'nın yürüttüğü uluslararası casusluk soruşturması kapsamında, İsrail dış istihbarat servisi Mossad adına casusluk yaptıkları şüphesiyle 34 kişi gözaltına alındı. İstanbul merkezli sekiz ilde düzenlenen operasyonlarda yakalanan şüphelilerden 15'i tutuklanırken, 11'ine adli kontrol kararı verildi. Kalan 8 şüphelinin sınır dışı edilmesi planlanıyor. Şüphelilerin 'siyasal ve askeri casusluk' suçlamasıyla hakimliğe sevk edildikleri belirtildi.
6 Ocak 2024

Sakarya'nın Serdivan ilçesinde Çark Deresi'nde bir erkek cesedi bulundu. Vatandaşların ihbarı üzerine olay yerine polis, itfaiye ve AFAD ekipleri sevk edildi. Akıntıyla sürüklenen ceset, ilk görüldüğü yerden yaklaşık 3 kilometre uzakta sudan çıkarıldı. Cesedin Turan G'ye ait olduğu belirlendi ve otopsi için hastaneye kaldırıldı. Olayla ilgili soruşturma devam etmektedir.
5 Ocak 2024

Harvard Üniversitesi ve Hoffmann-La Roche firmasının araştırmacıları, 45 bin antibiyotik molekülü üzerinde yaptıkları incelemeler sonucunda 'Zosurabalpin' adlı yeni bir antibiyotik türünün, ilaca dirençli 'acinetobacter baumannii' bakterisini etkisizleştirdiğini tespit etti. Bu bakteri türü, Dünya Sağlık Örgütü'nün acilen yeni antibiyotiklere ihtiyaç duyulan bakteriler listesinde başı çekmekte ve ABD'de her yıl 700 kişinin ölümüne neden olmaktadır. Araştırma sonuçları Nature dergisinde yayınlanmıştır.
4 Ocak 2024

İstanbul Tabip Odası (İTO), Covid-19, influenza ve diğer mevsimsel virüslerin yol açtığı hastalıklar nedeniyle yoğun bakım ünitelerindeki doluluk oranının kritik seviyeye ulaştığını duyurdu. Hastanelerde servis yataklarının dolduğu, yoğun bakım ünitelerinde ise boş yatak kalmadığı belirtildi. Acil servislerde de aşırı yoğunluk yaşandığı ve bazı hastaların yoğun bakım için günlerce beklediği ifade edildi. Türk Tabipleri Birliği (TTB) daha önce Sağlık Bakanlığına maske kullanımı ve diğer önlemlerin artırılması çağrısında bulunmuştu.
3 Ocak 2024

Kalp Damar Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, HPV aşısının yapılmaması gerektiğini iddia etti. Ancak Dünya Sağlık Teşkilatı ve Sağlık Bakanlığı, HPV aşısının rahim ağzı kanserini önlemede etkili olduğunu ve yan etki riskinin düşük olduğunu belirtiyor. Türkiye'de HPV aşısı henüz ulusal aşı programına alınmamış olmasına rağmen, birçok sivil toplum kuruluşu aşının ücretsiz yapılması için mücadele ediyor. Karatay'ın iddiaları, sağlık profesyonelleri tarafından bilimsel olmayan yaklaşımlar olarak eleştiriliyor ve halk sağlığını tehlikeye attığı vurgulanıyor.
3 Ocak 2024

Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde, SMA Tip-1 teşhisi konulan 11 aylık Yağız Batu için başlatılan yardım kampanyası kapsamında iş yerlerine konulan bağış kumbaralarından 10'u çalındı. Polis, hırsızlık olayına karıştığı iddia edilen A.T. (30) ve F.E. (29) isimli iki şüpheliyi operasyonla yakalayarak gözaltına aldı. Şüpheliler, emniyetteki işlemlerinin ardından çıkarıldıkları hakimlikçe tutuklandı.
2 Ocak 2024

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği tarafından yayımlanan rapora göre, Türkiye'de her yıl 128 milyon ton bitkisel üretim gerçekleşirken, 19 milyon ton gıda israf ediliyor. Dünya genelinde ise yıllık üretilen gıdanın üçte biri, yaklaşık 1,3 milyar ton, tarladan tezgaha ulaşana kadar heba oluyor. Gıda krizinin temel nedenleri arasında gıda paylaşımındaki adaletsizlik, gıda israfı, besin değeri düşük gıdalar ve savaşlar, çatışmalar, iklim değişikliği gibi faktörler yer alıyor. Rapor, toprak ve mera onarımı, çiftçi refahı, tohumdan pazarlamaya tekelleşmenin engellenmesi, suyun verimli kullanımı, pestisit ve sentetik gübre kullanımının azaltılması gibi çözüm önerileri sunuyor.
2 Ocak 2024

İstanbul Galata Köprüsü'nde düzenlenen 'Şehitlerimize Rahmet, Filistin’e Destek' eylemi sonrası 'Kelime-i Tevhid' bayrağı taşıyan İsmail Aydemir, Şişhane Meydanı'nda yumruklu saldırıya uğradı. Saldırgan, olay yerinden kaçarken trafik polisi tarafından yakalandı. Yaralanan Aydemir hastaneye kaldırıldı. Üniversite öğrencisi olduğu öğrenilen saldırgan E.A, tutuklanarak Karaköy Polis Merkezi'ne götürüldü.
1 Ocak 2024

Sivas'ın Divriği ilçesinde yaşayan Y.B. (70) ve Ç.B. (58) isimli karı koca, evlerinde hareketsiz halde bulundu. Durumu fark eden akrabalarının ihbarı üzerine olay yerine gelen sağlık ve jandarma ekipleri, çiftin hayatını kaybettiğini tespit etti. Y.B. ve Ç.B.'nin cenazeleri otopsi için hastane morguna kaldırıldı ve ölüm sebepleri otopsi sonrasında belirlenecek.
1 Ocak 2024

2024 yılının ilk dakikalarında, depremden büyük zarar gören Hatay'ın Defne ilçesinde bir bebek dünyaya geldi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda Defne Devlet Hastanesi'nde doğan Muhammet Talha bebeğin yeni yılın ilk bebeği olduğunu duyurdu. Bakan Koca, bebeğin ailesini tebrik ederek, çocuğun ülke ve insanlık için hayırlı bir evlat olmasını diledi.
1 Ocak 2024

Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman, yeni yıl sofralarında sağlıklı beslenme için önerilerde bulunmuştur. Sebze çeşitliliğini artırmak, protein kaynaklarına yer vermek, hafif mezeler seçmek, şeker ilavesiz doğal içecekler tüketmek, meyveli veya sütlü tatlıları tercih etmek, kompleks karbonhidratları sofraya eklemek ve kuruyemişleri kontrollü tüketmek gibi öneriler sunulmuştur. Ayrıca, yemeğe çok aç başlamamak ve yavaş yemek yemek gibi davranışlarla yılbaşı sofrasında sağlıklı beslenme alışkanlıklarının korunabileceği vurgulanmıştır.
31 Aralık 2023

Isparta'nın Yalvaç ilçesindeki bir Kredi Yurtlar Kurumu yurdunda kalan öğrenciler, akşam yemeğinde yedikleri kuru fasulye ve pilavdan sonra rahatsızlandı. Toplam 130 öğrenci, gıda zehirlenmesi şüphesiyle Yalvaç Devlet Hastanesi'ne başvurdu ve tedavi altına alındı. Tedavisi tamamlanan 11 öğrenci taburcu edilirken, diğer öğrencilerin tedavisi devam etmekte ve durumlarının iyi olduğu bildirildi.
29 Aralık 2023

Zonguldak'ın Çaycuma ilçesinde, Nevşehir'de görevli jandarma uzman çavuş M.D., birlikte yaşadığı Y.Y.'yi tabancayla vurarak öldürdü. Olay, ikilinin memleketleri olan Perşembe beldesi Muharremşah köyünde meydana geldi. Sağlık ekiplerinin müdahalesine rağmen Y.Y. karnına ve boynuna aldığı kurşun yaraları nedeniyle olay yerinde hayatını kaybetti. Şüpheli M.D. olayın ardından gözaltına alındı.
28 Aralık 2023

Muş Hasköy Toplum Sağlığı Merkezi'nde Dr. Koray Topçu ile tartışan bir hasta ve yakını, yaşanan tatsızlıktan dolayı sağlık merkezinin bahçesine 'Dr. Koray Topçu'ya saygısızlık ettik, özür dileriz' yazılı bir pankart astı. Doktor Topçu bu durumu sosyal medya hesabından paylaşarak meslektaşlarına umut mesajı verdi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da bu davranışı örnek olarak nitelendirerek sosyal medyadan takdir etti.
28 Aralık 2023

Mardin'in Artuklu ilçesinde Zeynep K. isimli 31 yaşındaki bir kadın, kimliği belirsiz kişi veya kişilerce silahlı saldırıya uğradı. Çevredekilerin ihbarı üzerine olay yerine gelen 112 Acil Sağlık ve polis ekipleri, kadının hayatını kaybettiğini tespit etti. Zeynep K'nin cesedi otopsi için hastaneye kaldırıldı ve polis, saldırgan veya saldırganları yakalamak için çalışma başlattı.
28 Aralık 2023

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi yoğun bakım ünitesinde izinsiz giren ve bir hekime fiziksel şiddet uygulayıp diğer hekimlere hakaret eden iki hasta yakınına hapis ve para cezası verildi. Saldırganlar, görevi yaptırmamak için direnme ve kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret suçlarından mahkum edildi. İstanbul 9'uncu Asliye Ceza Mahkemesi tarafından verilen karar, İstanbul Tabip Odası'nın hukuk bürosu tarafından takip ediliyor ve sanıkların istinaf başvurusu durumunda süreç devam edecek.
27 Aralık 2023

Çanakkale İsmetpaşa Mahallesi'nde bir masaj salonunda müşteri R.A. tarafından çalışan B.A.'nın yüzüne kimyasal sıvı atıldı. Saldırı sonucu ağır yaralanan B.A., önce Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Hastanesine, ardından durumunun ağırlığı sebebiyle Çanakkale Tıp Fakültesi Hastanesine sevk edildi. Çanakkale Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri, şüpheliyi Ezine ilçesinde kısa sürede gözaltına aldı. Olayla ilgili soruşturma sürmektedir.
26 Aralık 2023
İşaretlediklerim