Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Hayvan Hastanesi'nde, sakat doğan buzağıların tedavisinde kullanılmak üzere bir yürüme aracı geliştirildi. Tekerlekli araba olarak adlandırılan ve patent aşamasında olan bu cihaz, buzağıların canlı kalma oranını artırmayı ve iyileşme sürecini hızlandırmayı amaçlıyor. 2019 yılında başlatılan proje kapsamında geliştirilen cihaz, üniversite tarafından patent başvurusu yapıldıktan sonra aktif olarak kullanılmaya başlandı.
14 Aralık 2023

TBMM Genel Kurulu'nda bütçe görüşmeleri sırasında rahatsızlanan Saadet Partisi Kocaeli Milletvekili Hasan Bitmez, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bitmez'in 12 Aralık'ta rahatsızlandığını ve yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadığını duyurdu. Koca, Bitmez için taziye mesajı yayımlayarak başsağlığı ve sabır diledi.
14 Aralık 2023

Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesinde M.P. isimli 41 yaşındaki bir kadın, kimliği belirsiz kişi veya kişilerin gerçekleştirdiği silahlı saldırı sonucu ağır yaralandı. Olay yerine gelen polis ve sağlık ekiplerinin müdahalesi sonrası hastaneye kaldırılan kadın, yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Polis, saldırgan veya saldırganları yakalamak için çalışma başlattı.
13 Aralık 2023

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Hasan Bitmez, TBMM Genel Kurulu'nda konuşma yaptığı sırada fenalaşarak bayıldı ve Bilkent Şehir Hastanesi'ne kaldırıldı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, hastanede Bitmez'i ziyaret ettikten sonra yaptığı açıklamada, Bitmez'in iki ana damarının tıkalı olduğunu ve kalp-akciğer pompasıyla hayati fonksiyonlarını sürdürdüğünü belirtti. Koca, Bitmez'in durumunun 'son derece kritik ve ciddi' olduğunu ifade etti.
12 Aralık 2023

Ankaragücü Kulüp Başkanı Faruk Koca, Çaykur Rizespor maçının ardından hakem Halil Umut Meler'e saldırdıktan sonra yüksek tansiyon ve göğüs ağrısı şikayetiyle hastaneye kaldırıldı. Doktoru, Koca'nın 24 saat boyunca hastanede müşahede altında tutulacağını ve hayati riski olduğunu belirtti. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, saldırıya karışan diğer şahısların gözaltına alındığını ve Koca'nın da tedavi sonrası gözaltına alınacağını duyurdu. TFF Yönetim Kurulu, olay sebebiyle tüm liglerdeki maçları süresiz erteledi.
12 Aralık 2023

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Keçiören'de sahipsiz köpeklerin bir çocuğa saldırmasının ardından hayvanseverlerin sahipsiz köpekler konusunda daha fazla sorumluluk alması gerektiğini ifade etti. Yavaş, belediyenin maliyetini karşılayacağı butik barınaklarda hayvanseverlerin köpeklere bakmalarını istediğini ve kısırlaştırma çalışmalarının yanı sıra barınakların da çözüm olabileceğini söyledi. Ayrıca, bu sorunun ülke genelinde yaşandığını ve Meclis'ten bir kanun çıkmasını beklediğini belirtti.
9 Aralık 2023

Türkiye'de tahmini 5 milyon birey nadir hastalıklardan etkilenmektedir ve bu hastalıklar için geliştirilen 416 ilacın yalnızca 76'sı Türkiye'de ruhsatlıdır. Diğer 75 ilaç yurtdışı ilaç listesi aracılığıyla temin edilebilirken, 265 ilaca erişim mümkün değildir. Nadir hastalıkların tanı ve tedavisi zor olduğu için 'yetim hastalık' olarak adlandırılır ve bu hastalıkların sadece %5'i için tedavi geliştirilebilmiştir. Türkiye'de nadir hastalıklar için ulusal bir politika bulunmamakta, ancak 2023-2027 Nadir Hastalıklar Sağlık Strateji Belgesi ve Eylem Planı yayınlanmıştır. Ayrıca, Türkiye'de nadir hastalıkların tanı ve tedavisinde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği'nin raporunda detaylandırılmıştır.
7 Aralık 2023

Mardin'in Savur ilçesinde, A.B.Ö. isimli bir anne, sobayı benzinle yakmaya çalışırken meydana gelen yangında hayatını kaybetti. Olayda, annenin iki çocuğu da yaralandı. Komşuların haber vermesi üzerine itfaiye, sağlık ve polis ekipleri olay yerine sevk edildi. Yaralı çocuklar Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırılırken, annenin cenazesi hastanenin morguna götürüldü. Yangın, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle söndürüldü ve evde hasara neden oldu.
4 Aralık 2023

Konya'nın Ereğli ilçesinde bir alışveriş merkezinde meydana gelen kazada, iki yaşındaki M.A.T isimli çocuğun eli yürüyen merdivene sıkıştı. Olay sonucunda çocuğun üç parmağı koptu. Polis ve sağlık ekipleri hemen olay yerine sevk edildi ve yaralı çocuk Ereğli Devlet Hastanesine kaldırıldı.
2 Aralık 2023

Antalya'nın Finike ilçesinde bir istinat duvarının çökmesi sonucu altında kalan Mihriban Kaftanlı (6) isimli çocuk hayatını kaybetti. Jandarma ve sağlık ekipleri olay yerine giderek, göçük altında kalan ve ağır yaralı olan Mihriban'ı kurtardı. Aynı olayda yaralanan Serkan Can Burul (6) da hastaneye kaldırıldı. Mihriban Kaftanlı, hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.
1 Aralık 2023

Uganda'nın başkenti Kampala'da 70 yaşındaki Safina Namukwaya, tüp bebek tedavisi sonucunda ikiz bebeklerini dünyaya getirdi. Bebeklerden biri erkek diğeri kız olup, sağlık durumları iyi. Namukwaya, Afrika'da doğum yapan en yaşlı kadın olabilir ve bu durum, insan doğasının gücünü ve direncini gösteriyor. Ayrıca, Namukwaya ilk kez anne olmanın mutluluğunu yaşarken, geçmişte çocuk sahibi olamadığı için çevresi tarafından küçümsendiğini ifade etti.
30 Kasım 2023

İstanbul'da etkili olan sağanak yağış ve fırtına, çeşitli bölgelerde hasara yol açtı. Eyüpsultan'da bir evin duvarı toprak kayması sonucu yıkıldı ve içeri toprak doldu. Fatih'te tarihi bir binada kısmi çökme oldu ve itfaiye ekipleri arama yaptı. Esenyurt ve Ümraniye'de su baskınları yaşandı, yollar ve dükkanlar zarar gördü.
30 Kasım 2023

Bursa'da etkisini gösteren kuvvetli lodos sebebiyle ağaçlar yola devrildi ve bazı binaların çatıları zarar gördü. Osmangazi ilçesinde bir okulun bahçesindeki ağaç yola düşerken, bir otobüsün arka camına çarpan çatı sacı iki yolcunun hafif yaralanmasına neden oldu. Yaralılar hastaneye kaldırıldı. Bursa Büyükşehir Belediyesi, AFAD ve itfaiye ekipleri rüzgarın etkisini sürdürdüğü süre boyunca çalışmalarını devam ettiriyor ve vatandaşlar olumsuzluklara karşı uyarılıyor.
29 Kasım 2023

Muğla'nın Bodrum ilçesinde, İçmeler Tavşanburnu mevkisindeki sarp arazide çarşafa sarılı iki ceset bulundu. Polis ekipleri ihbar üzerine bölgeye giderek cesetleri inceledi ve bulundukları yerden aldı. Cesetlerin 15 yaşlarında bir çocuk ve 40 yaşlarında bir kadına ait olduğu ve yabancı uyruklu oldukları değerlendiriliyor. Cesetler, ön otopsi için Bodrum Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı.
28 Kasım 2023

Kütahya Maltepe Mahallesi'nde bir vakaya müdahale etmek üzere giden 112 Acil Sağlık ekibi, adres sordukları sırada M.K. ve oğlu H.İ.K. tarafından demir sopalı saldırıya uğradı. Sağlık ekibinin 'Beyaz kod' ihbarı üzerine olay yerine polis sevk edildi ve saldırı sonrası kaçan baba ve oğlu gözaltına alındı. Yaralanan sağlık personeli, hastaneden aldıkları darp raporunun ardından polis merkezine giderek şikayetçi oldu.
28 Kasım 2023

Türkiye'de HIV pozitif bireylerin yaklaşık yarısının HIV durumlarından habersiz olduğu ve virüsü bilmeden bulaştırdıkları ifade edildi. Son 10 yılda HIV pozitif olguların dört kat arttığı ve Avrupa HIV Testi Farkındalık Haftası kapsamında 'Bugününü Test Et, Yarınını Tanı Kampanyası' düzenlendiği belirtildi. Kampanya ve etkinliklerle HIV testinin yanı sıra, erken tanı ve tedaviye erişimin önemi vurgulanıyor. Türkiye'de yıllık yeni vaka sayısının arttığı ve kadın olguların durumunun sorgulanması gerektiği, erkeklerin ise daha kolay teste girdiği ifade edildi.
24 Kasım 2023

Siirt'in Şirvan ilçesindeki bir bakır madeninde gece saatlerinde göçük meydana geldi. Göçük sonucunda beş işçiden üçü hayatını kaybetti, iki işçi yaralandı. Yaralı işçiler, sağlık ve itfaiye ekiplerince kurtarılarak hastaneye kaldırıldı. Olayla ilgili üç kişi gözaltına alındı ve Siirt başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı.
23 Kasım 2023

Britanya vatandaşı 31 yaşındaki Melissa Kerr, 2019 yılında İstanbul'da bir hastanede popo kaldırma ameliyatı sırasında öldü. Olayın ardından Britanya'da soruşturma başlatıldı ve Kerr'in akciğerlerine pıhtı atması sonucu öldüğü belirlendi. Britanya hükümeti, vatandaşlarını yeterince bilgilendirmediği eleştirileri üzerine, Türkiye ile medikal turizm konusunda görüşmeler yapmak üzere harekete geçti. Sağlık Bakanı Maria Caulfield, konunun ciddiye alındığını ve yakın zamanda Türkiye'ye bir ziyaret gerçekleştirileceğini açıkladı.
21 Kasım 2023

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Gazze'de bulunan Şifa Hastanesi'nin artık hizmet veremediğini bildirdi. Hastane su, yiyecek, yakıt ve tıbbi malzeme eksikliği nedeniyle çalışamaz hale gelmiş ve sağlık çalışanları hastaların tahliyesi için destek istemiştir. DSÖ, acil tahliye planı geliştirmek için çalışmalarını sürdürdüğünü ve ateşkes çağrısında bulunduğunu belirtmiştir. Bu durum, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları ve Hamas'ın İsrail'e roket saldırıları sonucu ortaya çıkan savaşın bir sonucudur.
19 Kasım 2023

Muğla'nın Datça ilçesinde Cihan Ö. isimli 72 yaşındaki bir sürücü, manzara izlemek için park ettiği otomobiliyle yaklaşık 10 metrelik uçuruma yuvarlandı. Sürücü yaralanarak Datça Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Olay yerine 112 Acil Servis ve itfaiye ekipleri sevk edildi ve aracın çekilmesi için çalışma başlatıldı.
18 Kasım 2023
İşaretlediklerim