Zimbabve, şiddetli kuraklığın yol açtığı gıda kıtlığına karşı halkına besin sağlamak için yaklaşık 200 fili kesip etini vatandaşlara dağıtmayı planladığını duyurdu. Vahşi yaşam otoritesi, bu adımın parkları kalabalıktan arındırma çalışmalarına da katkıda bulunacağını belirtti. Karar, çevreciler tarafından eleştirilirken, bazıları fillerin turistleri çekmede önemli olduğunu vurguladı. Zimbabve'de 84 binden fazla fil bulunuyor.
18 Eylül 2024

Afrika penguenlerinin sayısı, endüstriyel balıkçılık, akaryakıt sızıntıları ve iklim değişikliği gibi insan kaynaklı faktörler nedeniyle azalmaktadır. Güney Afrika'nın Western Cape bölgesindeki Simon’s Town sahilinde yaşayan bu penguenler, Uluslararası Doğa Koruma Birliği'nin (IUCN) kırmızı listesinde yer almaktadır. Balık eksikliği, su altı gürültü kirliliği ve bazı salgın hastalıklar da nüfus düşüşünün önemli sebepleri arasında yer almaktadır.
8 Eylül 2024

Trabzon’un Şalpazarı ilçesinde besici Gökhan Karadeniz, mandıra için uygun arazi bulamayınca hayvanları için dört katlı bir bina inşa etti. Binanın üç katını hayvanlarına, bir katını ise kendisine ayıran Karadeniz, bu sıra dışı çözümüyle çevresindekileri şaşırttı. Karadeniz, arazinin engebeli olması nedeniyle bu yöntemi tercih ettiğini ve başta insanların bu fikre inanmadığını belirtti.
7 Eylül 2024

Anayasa Mahkemesi (AYM), sokak köpeklerini 'uyutma'yı içeren ve 30 Temmuz'da Meclis'ten geçen tartışmalı kanun teklifini esastan incelemeye karar verdi. Kanunun 2 Ağustos'ta yürürlüğe girmesinin ardından Niğde ve Ankara Altındağ'da çok sayıda köpek ölü bulunmuştu. CHP, 15 Ağustos'ta kanunun 17 maddesinden 16'sının iptali ve yürürlüğünün durdurulması için AYM'ye başvurmuştu. AYM, başvuruyu eksiksiz buldu ve davanın esastan görülmesine karar verdi.
5 Eylül 2024

Rus ordusu tarafından casus olarak eğitildiği düşünülen Hvaldimir isimli balina, Norveç'te silahla vurularak öldürüldü. Balina, 2019'da Norveç'in Finnmark kıyılarında özel bir koşum takımıyla görülmüştü. Hayvan hakları örgütleri, polisin olayı soruşturmasını talep ediyor. Otopsi raporunun üç hafta içinde tamamlanması bekleniyor.
5 Eylül 2024

Havai fişek gösterilerinin neden olduğu ağır metal ve kimyasallar, toprakta ve suda uzun süre kalıcı kirliliğe yol açarak hem insan hem de çevre sağlığı açısından risk oluşturuyor. Ayrıca, bu gösteriler kuş ölümlerine ve diğer hayvanların stresine neden oluyor. ABD'de yapılan bir araştırma, havai fişeklerin neden olduğu kirliliğin Kanada'daki yangınlardan daha fazla olduğunu ortaya koydu. Uzmanlar, bu kimyasalların ekosistemde birikerek geniş alanlarda toprak ve su kirliliğine yol açabileceğini belirtiyor.
2 Eylül 2024

İstanbul Kadıköy'deki Kalamış Parkı civarına bırakılan zehirli mamalar nedeniyle üç köpek ve 27 kedi zehirlenerek öldü, 12 kedinin tedavisi sürüyor. Polis, olay yerindeki kamera görüntülerini topladı ve görgü tanıklarının ifadesini aldı. Kadıköy Sokak Hayvanları Forumu, hayvan hakları savunucularının bu katliamın takipçisi olacağını belirtti ve sorumluların hızla tespit edilip yargılanmasını talep etti. Kadıköy Belediyesi, olay sonrası alanı temizledi ve zehirlenmiş hayvanlar için ilaç desteği sağladı.
2 Eylül 2024

Türk Psikiyatri Derneği Başkanı Prof. Dr. Ejder Akgün Yıldırım, Hayvanları Koruma Kanunu'nda yapılan değişikliklerin hayvanlara yönelik şiddeti meşrulaştırdığını ve bu durumun toplumsal şiddeti artırabileceğini belirtti. Yıldırım, şiddetin bulaşıcı olduğunu ve yıkıcı davranışların kabul edilmesinin toplumsal normları değiştirebileceğini vurguladı. Ayrıca, çocukların şiddet içeren görüntülerden uzak tutulması gerektiğini ve hayvanlara yönelik şiddetin ileride insanlara yönelik şiddete dönüşebileceğini ifade etti. Yıldırım, şiddetle mücadelede en önemli yaklaşımın 'şiddete sıfır tolerans' olduğunu söyledi.
1 Eylül 2024

Norveç'te Rus ordusu tarafından eğitildiği düşünülen ve 'casus balina' olarak bilinen Hvaldimir lakaplı beluga balinasının öldüğü bildirildi. Marine Mind'ın kurucusu Sebastian Strand, Hvaldimir'in cansız bedenine Norveç açıklarında rastladığını açıkladı. Balinanın ölüm nedeni henüz belirlenememiş olup, vücudunda kuş veya diğer deniz canlıları tarafından yapıldığı düşünülen yara izleri bulundu. Hvaldimir, 2019'da Norveç'te üzerine kamera yerleştirilmiş özel bir mekanizmayla yüzerken yakalanmış ve dünya genelinde 'casus balina' olarak ünlenmişti.
1 Eylül 2024

Ankara'nın Polatlı ilçesinde bir köpeği işkence ederek öldüren kişi tutuklandı. Çimenceğiz Mahallesi'nde yaşanan olayın görüntüleri kamuoyunda büyük tepki topladı. Polatlı Kaymakamlığı, olayla ilgili başsavcılığa bilgi verildiğini ve ilçe jandarma komutanlığının araştırma yaptığını açıkladı. Şüpheli S.M.A. gözaltına alındıktan sonra mahkemece cezaevine gönderildi.
31 Ağustos 2024

Türkiye’ye giriş yapmak üzere Pazarkule Sınır Kapısı’na gelen Yunanistan plakalı bir otomobilde, kanguru, alpaka, papağan, uçan sincap ve Patagonya marası gibi cins hayvanlar ele geçirildi. Trakya Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü Kaçakçılık ve İstihbarat Şubesi ekiplerince yapılan aramada, otomobilin bagajında ve içinde toplam 42 hayvan bulundu. Sürücü gözaltına alınırken, yakalanan hayvanlar Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekiplerine teslim edilecek.
30 Ağustos 2024

Çorum'un Buharaevler Mahallesi'nde bir evden kaçan maymun, işe gitmek için caddeden geçen Buse E.S'ye saldırdı ve dizinden ısırdı. Olay yerine sağlık görevlileri ve belediyeden veterinerler sevk edildi. Yaralanan kadın, Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavi edilip taburcu edildi. Kaçan maymunun yakalanması için Veteriner İşleri Müdürlüğü tarafından çalışma başlatıldı.
29 Ağustos 2024

Silivri'de sokak hayvanları için kurulan 'Silivri Canları 2’nci Hayat Melekleri' adlı dernekte bağış paralarını kişisel hesaplarına aktardıkları iddia edilen beş şüpheli gözaltına alındı. İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü'ne yapılan ihbar üzerine başlatılan soruşturmada, dernek yöneticilerinin usulsüz işlemlerle olağan dışı zenginleştiği tespit edildi. Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) tarafından hazırlanan raporda, derneğin hesaplarına 2021-2024 yılları arasında 37 milyon 323 bin 777 lira para girişi olduğu ve bunun 30 milyon lirasının kişisel hesaplara aktarıldığı belirtildi. Beş şüpheli, eş zamanlı operasyonla gözaltına alındı.
28 Ağustos 2024

Ordu'nun Fatsa ilçesinde açlıktan bitkin düşen iki kirpi yavrusu, Fatsa Belediye Başkanı İbrahim Etem Kibar’ın ihbarı üzerine korumaya alındı. İslamdağ Mahallesi'nde bulunan kirpiler, hayvan ambulansıyla veterinere götürüldü ve Veteriner İşleri Müdürü Ebru Biçim tarafından tedavi edildi. Kirpilerin annelerinin kayıp olduğu ve açlıktan bitkin düştükleri belirtildi. Şu anda laktozsuz sütle beslenen kirpiler, sağlık durumları iyiye gittiğinde doğaya bırakılacak.
27 Ağustos 2024

NOW TV Ana Haber sunucusu Gülbin Tosun, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ı eleştiren bir paylaşımının ardından zorunlu izne çıkarıldığını duyurdu. Tosun, işine son verildiği iddialarını yalanladı ve hayvan hakları konusundaki duruşunu koruduğunu belirtti. NOW TV'den henüz resmi bir açıklama gelmezken, kanalın yeni yayın dönemi tanıtım videosunda Tosun'un da yer aldığı görüldü.
27 Ağustos 2024

Konya’nın Seydişehir ilçesindeki Suğla Gölü, kuraklık nedeniyle su seviyesinin düşmesi sonucu bir kısmı otlak haline geldi. Göl, çevresindeki tarım arazilerini beslemenin yanı sıra balıkçılığa da olanak tanıyordu. Yüksek hava sıcaklıkları nedeniyle gölde sular çekildi ve bu alanlar şimdi büyükbaş hayvanlar için otlak olarak kullanılıyor. Daha önce Ladik Gölü, Tuz Gölü ve Düden Gölü de benzer şekilde kuraklıktan etkilenmişti.
26 Ağustos 2024

Manisa'da kaçak yollarla çoğaltılan 300 cennet papağanı, Manisa Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından ele geçirildi. Papağanlar, Gaziantep Doğal Yaşam Parkı'na götürülerek karantinaya alındı. Gaziantep Doğal Hayatı Koruma Dairesi Başkanı Celal Özsöyler, papağanların yol stresleri ve su kayıplarının giderildiğini ve karantina sürecinden sonra bakımlarının devam edeceğini belirtti.
20 Ağustos 2024

İstanbul'un Fatih ilçesinde bir kişinin köpek saldırısı sonucu ölmesinin ardından belediye, üç köpeği Yedikule Hayvan Barınağı'na götürdü. Bu olay, sokak köpeklerini 'uyutma'yı içeren tartışmalı kanun teklifinin Meclis'ten geçmesinin ardından gerçekleşti. Kanunun yürürlüğe girmesiyle Niğde, Ankara ve Edirne'de de çok sayıda köpek öldürülmüştü. Fatih Belediyesi, saldırının ardından altı köpeği tespit etti ve üç köpeği barınağa götürdü, diğer üç köpek ise aranıyor.
20 Ağustos 2024
İşaretlediklerim