Sağlık Bakanlığı'nın yeni aile hekimliği yönetmeliği taslağı, hekimler arasında büyük tepki topladı. Yönetmelikteki karmaşık teşvik hesaplama formülü, hekimlerin maaşlarını hesaplamasını zorlaştırıyor ve yalnızca hekimlere yükümlülük getiriyor. Türk Tabipleri Birliği ve diğer sağlık sendikaları, yönetmeliğin hukuki olmadığını ve iptali için mahkemeye başvuracaklarını belirtiyor. Hekimler, bu düzenlemelerin sağlık sisteminin tıkanıklığını çözmeyeceğini ve mesleklerini bırakma noktasına gelebileceklerini ifade ediyor.
3 Ekim 2024

Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görevli Dr. Ertan İskender, hastasının bıçaklı saldırısına uğramış ve bu olay sonucu ciddi yaralanmalar ve psikolojik sorunlar yaşamıştır. Dr. İskender, saldırı sonrası mesleğini bırakmış ve Kanada'ya göç etmiştir. Ankara 4'üncü İdare Mahkemesi, Sağlık Bakanlığını, gerekli güvenlik önlemlerini almadığı gerekçesiyle Dr. İskender'e maddi ve manevi olmak üzere toplamda 97 bin lira tazminat ödemeye mahkum etmiştir. Hekim Birliği Sendikası Başkanı, bu tür kararların şiddet gören hekimler için emsal teşkil edeceğini ve idarecileri şiddete karşı tedbir almaya zorlayabileceğini belirtmiştir.
19 Nisan 2024

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü önünde toplanan sağlık emekçileri, maaş ve cari giderlerinde yapılan kesintileri, sağlıkta yaşanan ekonomik, fiziki ve psikolojik şiddeti, artan iş yükünü ve mobbingi protesto etti. Aile hekimleri, 1-2 Ağustos'ta gerçekleştirdikleri iş bırakma eylemi nedeniyle maaşlarından ve aylık gider ödeneklerinden kesinti yapıldığını belirtti. İstanbul Tabip Odası, Birlik ve Dayanışma Sendikası, Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN) İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED ), Hekim Birliği Sendikası, Sosyal ve Sağlık Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyeleri de protestoya katıldı.
20 Eylül 2023

Diyarbakır Ergani Devlet Hastanesi'nde görev yapan tek göz doktoru Cansev Şekerler, yoğun hasta talebi nedeniyle odasında mahsur kaldı. Günde en fazla 42 hastaya randevu oluşturulabilen Merkezi Hekim Randevu Sistemi'nde (MHRS), rapor talebiyle gelen hasta sayısında sınır bulunmuyor. Hekim Birliği Sendikası Başkan Yardımcısı Dr. Özgür Öz, doktorun ve hastanenin günlük çalışma kapasitesine uygun biçimde MHRS'den randevu açılması gerektiğini belirtti ve Sağlık Bakanlığı'ndan konuya bir an önce çözüm getirilmesini talep etti.
13 Ağustos 2023

Sağlık alanında faaliyet gösteren 19 sendika ve iki aile hekimliği dernekleri federasyonunun oluşturduğu SABİM, 1 ve 2 Ağustos'ta tüm yurtta iş bırakma kararı aldı. İki günlük iş bırakma eylemi tüm kamu hastaneleri ve ASM’lerde yapılacak. Eylemde, sadece acil sağlık hizmetleriyle hayati önem arz eden iş ve işlemler sürecek. SABİM, en düşük sağlık çalışanı maaşının yoksulluk sınırının üzerinde, en düşük hekim maaşının ise yoksulluk sınırının en az üç katı olacak şekilde düzenlenmesini talep ediyor.
26 Temmuz 2023

Sağlık Bakanlığı, 6 Şubat'taki depremden etkilenen 11 ildeki aile hekimlerinin maaşlarında ortalama 6-10 bin lira kesinti uyguladı. Deprem nedeniyle hastalarını kaybeden ve hedefleri tutturamayan hekimler, bakanlıktan 18-24 ay tavandan ödeme bekliyor. Tepkiler üzerine Bakanlık, sadece Şubat ayı için kesintileri geri çekti. Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası ve diğer sendikalar, mağduriyetlerin giderilmesi ve destek ödemelerinin tavandan yapılması gerektiğini belirtiyor.
16 Mart 2023
İşaretlediklerim