Avrupa Dış İlişkiler Konseyi (ECFR) ve Oxford Üniversitesi tarafından 21 ülkede yapılan ankete göre Türkler, geleceğe en karamsar bakan ulus olarak öne çıkıyor. Ankete katılan Türklerin %60'ı geleceğe karamsar bakarken, yaşamak için ilk tercih olarak AB ülkelerini gösteriyor. Güvenlik konusunda ABD ile işbirliğini, değerler konusunda AB'yi, ticarette ise Çin'i tercih ediyorlar. Türkler ayrıca liderden ülkenin bağımsızlığını savunmasını bekliyor ve nükleer silahlanmaya karşı çıkmıyor. Rusya-Ukrayna savaşında barışın önündeki en büyük engel olarak Batı'yı görenlerin oranı %50.
15 Kasım 2023

INSEAD işletme okulu tarafından hazırlanan 2023 Küresel Yetenek Rekabet Gücü Endeksi'ne göre, İsviçre dünyanın en yetenekli insanlarını çeken ülke olarak ilk sırada yer aldı. Singapur ikinci, ABD ise bir sıra yükselerek üçüncü sırada bulunuyor. Endeks, 134 ülkenin yetenekleri nasıl çektiğini, büyüttüğünü ve elinde tuttuğunu ölçüyor. Japonya'nın yerini Güney Kore'ye bırakması ve Çin'in 40'ıncı sıraya yükselmesi dikkat çekici değişiklikler arasında. Hindistan ise 103'üncü sırada yer alıyor ve bu durum, yetenek çekme kabiliyetindeki düşüşe bağlanıyor.
13 Kasım 2023

Nepal'de meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki depremde 69 kişi yaşamını yitirdi ve çok sayıda kişi yaralandı. Depremin merkez üssü Nepal'in Jumla bölgesinin 42 kilometre güneyi olarak belirlendi. Rukum ve Jajarkot bölgelerinde en fazla can kaybı yaşandı. Arama kurtarma faaliyetleri devam ederken, toprak kayması nedeniyle bazı köylere ulaşılamıyor.
4 Kasım 2023

Rusya, Ukrayna'yı işgal ettikten sonra kendisine yaptırım uygulayan ülkeleri 'hasım ülke' olarak nitelendirirken, yaptırımlara katılmayan ülkeleri 'dost ülke' olarak nitelendirdi. Bu 'dost ülkeler' arasında Türkiye'nin yanı sıra Çin, Hindistan, Brezilya, Suudi Arabistan, Kazakistan ve Belarus da bulunuyor. Rusya, bu ülkelerin vatandaşlarına ve şirketlerine yatırım kolaylığı sağlayacağını açıkladı. Bu kapsamda, 'dost ülkelerin' vatandaşları ve şirketleri Rusya'da banka hesapları açabilecek ve mevduat bulundurabilecek.
30 Ekim 2023

Katar, 'İsrail adına ajanlık' suçlamasıyla yargılanan sekiz Hintli eski deniz subayını idama mahkum etti. Subaylar, Ağustos 2022'de bir denizaltı projesiyle ilgili 'İsrail adına ajanlık yaptıkları' gerekçesiyle tutuklanmıştı. Hindistan Dışişleri Bakanlığı, idam kararını 'şoke edici' olarak nitelendirdi ve tüm yasal seçenekleri araştırdıklarını belirtti.
26 Ekim 2023

Hindistan Yüksek Mahkemesi, eşcinsel evlilikleri yasal olarak tanımayı reddetti ancak eşcinsel çiftlerin evlat edinme hakkını kabul etti. Hindistan'da on milyonlarca LGBTQ+ birey bulunmasına rağmen, hükümet ve dini liderler, Hint kültürüne karşı olduğunu iddia ederek eşcinsel birlikteliklere karşı çıkıyor. Mahkeme, evlilik eşitliğinin yasal olarak tanınması konusunda bir karar verme yetkisi olmadığını belirtti ve bu konunun meclis tarafından ele alınması gerektiğini ifade etti.
17 Ekim 2023

Hindistan'ın Sikkim eyaletinde meydana gelen sel felaketinde ölü sayısı 53'e yükseldi. Yetkililer, 25 bin kişinin etkilendiği selde 140'dan fazla kişi için arama kurtarma çalışmalarının sürdüğünü bildirdi. Bu süreçte 2 bin 400'den fazla kişi kurtarıldı. Ayrıca, yaklaşık 1200 evin selden hasar gördüğü belirtildi.
7 Ekim 2023

Uzun yıllar gazeteci ve yazar olarak çalışan Hıfzı Topuz, 100 yaşında hayatını kaybetti. Topuz, kariyeri boyunca Akşam Gazetesi'nde çeşitli pozisyonlarda çalıştı, Strasbourg Üniversitesi'nde yüksek lisans ve doktora yaptı. UNESCO Genel Merkezi'nde çalıştı ve uluslararası gazeteci örgütleri arasında işbirliği, basın ahlakı ve gazetecilerin korunması projelerini yönetti. Ayrıca Anadolu, İstanbul ve Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültelerinde ders verdi ve çeşitli konularda 51 kitap yayınladı.
26 Eylül 2023

Hindistan Uzay Araştırma Ajansı (ISRO), Ay'ın güney kutbunda görev yapan Chandrayaan-3 uzay keşif aracıyla iletişim kurulamadığını duyurdu. Aracın bünyesindeki iniş aracı Vikram ve gezginci yüzey aracı Pragyan'la iletişim çabalarının başarısız olduğu belirtildi. Hindistan Bilim ve Teknoloji Bakanı Jitendra Singh, temas kurulamama nedeninin Ay'daki soğuk hava şartları olabileceğini ifade etti.
22 Eylül 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 8-10 Eylül tarihlerinde Hindistan'da düzenlenen G-20 Liderler Zirvesi'nde Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile kısa bir sohbet gerçekleştirdi. Sohbette Erdoğan, Macron'a Türkiye'ye ziyaret sözünü hatırlattı ve Macron'un geleceğini ifade ettiği görüldü. Bu anlar, Macron tarafından sosyal medya hesabından paylaşıldı.
14 Eylül 2023

Açık Toplum Vakıfları tarafından dünya genelinde yapılan bir ankete göre, 18 ila 35 yaş arası gençlerin üçte biri demokrasiye inanmıyor ve güçlü bir lideri desteklemekte sakınca görmüyor. Türkiye'deki oran ise yüzde 50. Ankette, gençlerin yüzde 57'si demokrasiyi herhangi bir yönetim biçimine tercih edilebilir bulurken, yüzde 42'si askeri yönetimi destekliyor. Türkiye özelinde ise, yüzde 50'lik kesim seçimlerle ya da parlamentoyla uğraşmayan bir liderin ülke yönetimi için iyi bir seçenek olduğunu düşünüyor.
12 Eylül 2023

Cumhurbaşkanı Tayip Erdoğan, CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun Türk Silahlı Kuvvetleri'ni (TSK) eleştiren sözlerine tepki gösterdi. Tanrıkulu'nun TSK'nın geçmişteki hak ihlallerini hatırlatan sözlerine karşı Erdoğan, Tanrıkulu'nun cezasız kalmaması gerektiğini ifade etti. Tanrıkulu'nun sözleri nedeniyle hakkında soruşturma açılmış ve partisinden de tepki gelmişti. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, konunun TBMM'ye gelmesi halinde takdirin Meclis'te olduğunu belirtmişti.
11 Eylül 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, gelecek sene enflasyonun kalıcı şekilde düşeceğini ifade etti. Orta Vadeli Program'da (OVP) 2023 yılı enflasyon hedefi yüzde 65, 2024 yılı hedefi ise yüzde 33 olarak belirlendi. Erdoğan, yapısal reformların, maliye ve para politikasını güçlü bir şekilde destekleyeceğini ve Türkiye'nin kredi notunun yükseltilmek zorunda kalacağını belirtti. Ayrıca, her şeyin kontrol altında olduğunu ve yapısal reformlarla Türkiye'yi tekrar tek haneli enflasyona kavuşturacaklarını ifade etti.
11 Eylül 2023

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Hindistan'ın ev sahipliğinde düzenlenen 18'inci G20 Liderler Zirvesi'nde konuştu ve G20 ülkelerini iklim değişikliğiyle mücadelede yetersiz bulduğunu ifade etti. Macron, G20 ülkelerinin birkaç yıl önce ortaya koyduğu hedeflerde ilerleme sağlandığını ancak bunun yoksullukla mücadeleyle gezegeni koruma arasında tercih yapmak anlamına gelmemesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, bazı G20 ülkelerinin 2045'e kadar petrol üretme ajandalarının olduğunu ve bu durumun 2030'a kadar sıfır karbon hedefiyle tutarsız olduğunu söyledi.
10 Eylül 2023

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, G20 görüşmelerinde jeopolitik konuların öne çıkmaması gerektiğini belirtti ve bölünmüş bir G20 istemediklerini ifade etti. Ayrıca, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i gelecek yıl düzenlenecek G20 Zirvesi'ne davet edeceklerini ve Putin'in gözaltına alınmayacağını söyledi. Lula da Silva, Brezilya'nın G20 dönem başkanlığında sosyal kapsayıcılık, açlıkla mücadele, enerji dönüşümü ve sürdürülebilir kalkınma gibi konuları öncelik edineceğini belirtti.
10 Eylül 2023

Dünyanın en büyük 20 ekonomisini oluşturan G20'nin, Afrika Birliği'ni daimi üye olarak kabul edeceği belirtildi. Bu durum, Hindistan'da düzenlenecek olan zirvede resmiyet kazanacak. Afrika Birliği'nin G20'ye katılımı, gelişmekte olan ülkelerin sorunlarının daha detaylı ele alınmasını ve küresel sorunlara ortak çözüm yöntemlerinin tartışılmasını sağlayacak.
7 Eylül 2023

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 'Defitelio' adlı ilacın sahte bir partisinin Türkiye'de satışta olduğunu açıkladı. İlacın imalatçı firması da ürünün sahte olduğunu doğruladı ve gerçek Defitelio'nun Alman ve Avusturya paketiyle satıldığını, sahte ürünlerin ise Britanya ve İrlanda paketiyle piyasada olduğunu belirtti. DSÖ, sahte Defitelio kullanımının yol açtığı herhangi bir olumsuzluğun rapor edilmediğini, ancak sahte ürünün güvenliği, steril olup olmadığı ve kalitesinin bilinmediğini ifade etti.
5 Eylül 2023

İsviçre merkezli ilaç firması Roche, Türkiye'de böbrek, kalp ve karaciğer nakli yapılan hastalarda akut organ reddini önlemek için kullanılan 'mikofenolat mofetil' etken maddeli ilacı (Cellcept) satmayı durdurdu. Firma, bu kararın nedeni olarak Türkiye'deki fiyatlandırma ve geri ödeme politikalarını gösterdi. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan, ilacın piyasadan kaybolmasının hayati önem taşıdığını belirtti ve ilaç sektörünün yaşadığı zorluklara dikkat çekti.
4 Eylül 2023

Galler'deki Bangor Üniversitesi'nden bilim insanları, Ay'da yaşamı mümkün kılacak bir enerji kaynağı geliştirdi. Bu enerji kaynağı, haşhaş tohumu kadar küçük nükleer hücrelerden oluşuyor ve bir araba boyutunda bir nükleer enerji santralinde kullanılacak. Bu teknoloji, Ay'ın öteki gezegenlere ulaşmak için bir sıçrama tahtası olarak kullanılmasını sağlayabilir. Ayrıca, bu teknoloji elektriği kesilen afet bölgelerinde de kullanılabilir.
4 Eylül 2023

Hindistan'ın Odisha eyaletinde şiddetli yağışların ardından yıldırım düşmesi sonucu 10 kişi yaşamını yitirdi. Khurda bölgesinde dört, Bolangir'de iki ve Angul, Boudh, Jagatsinghpur ve Dhenkanal'da birer kişi hayatını kaybetti. Ayrıca Khurda bölgesinde üç kişi yıldırım düşmesi sonucu yaralandı. Hindistan Meteoroloji Dairesi, eyalette benzer olayların beklendiğini duyurdu ve bölge sakinlerine güvenli yerlere sığınmaları tavsiye edildi.
3 Eylül 2023
İşaretlediklerim