IMF, Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nda 2023 yılı için küresel ekonomik büyüme tahminini yüzde 2,9 olarak güncelledi. Raporda, merkez bankalarının faiz artırımları ve Rusya-Ukrayna savaşının ekonomik faaliyeti baskıladığı, Çin'deki Covid-19 durumunun ise toparlanmayı hızlandırdığı belirtildi. Küresel enflasyonun 2022'deki yüzde 8,8 seviyesinden 2023'te yüzde 6,6'ya ve 2024'te yüzde 4,3'e düşmesi bekleniyor. Ayrıca, ABD ve Avro Bölgesi'nin büyüme tahminleri yukarı yönlü revize edilirken, Türkiye'nin 2023 yılı büyüme tahmini yüzde 3 olarak korundu.
31 Ocak 2023

Asya'nın en zengin insanı ve dünyanın en zengin üçüncü kişisi olan Gautam Adani'nin şirketleri, Hindenburg Research tarafından yayımlanan bir rapor sonrasında 48 saat içinde 51 milyar dolar değer kaybetti. Rapor, Adani Grubu'nun yüksek borç seviyeleri, vergi kaçırma ve kara para aklama iddialarını içeriyor. Bu iddiaların ardından yatırımcılar Adani'nin şirketlerindeki hisselerini satışa çıkardı ve Adani'nin serveti düşerek Forbes sıralamasında yedinci sıraya geriledi. Hindistan'ın sermaye piyasası düzenleyicisi, Adani Grubu'nun offshore fon varlıklarına ilişkin soruşturma başlattı.
28 Ocak 2023

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, BRICS ülkelerinin ağustos ayında Güney Afrika'da düzenlenecek zirvesinde ortak para birimi konusunun tartışılacağını açıkladı. Lavrov, bu konuda BRICS içinde ve Latin Amerika ile Karayip ülkeleri arasında kendi para birimlerini yaratma ihtiyacıyla ilgili girişimlerin olduğunu belirtti. Ayrıca, BRICS ülkeleri ile Rusya ve Çin arasındaki ticarette doların payının azaldığı ve Brezilya ile Arjantin arasında yeni bir ortak para birimi oluşturulması konusunun istişare edildiği bilgisi verildi.
25 Ocak 2023

Eski ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, anı kitabında 2019 yılında Hindistan ve Pakistan arasında yaşanan gerilimin nükleer savaşa dönüşme riskine çok yaklaştığını ve ABD'nin bu durumu önlemek için yoğun çaba sarf ettiğini belirtti. Keşmir'de yaşanan çatışmalar sonrası her iki tarafın da nükleer silahlarını teyakkuza geçirdiğine inandığı ve Pompeo'nun saatlerce süren ikna çabaları sonucunda tarafların geri adım attığı ifade edildi. Pompeo, dünyanın bu tehlikeden habersiz olduğunu ve ABD'nin bu krizi önlemede eşsiz bir rol oynadığını iddia etti.
25 Ocak 2023

ABD merkezli otomotiv üreticisi Ford, artan batarya maliyetleri ve beklenen ekonomik resesyon nedeniyle Almanya'nın Köln şehrindeki fabrikasında 3 bin 200 çalışanını işten çıkaracağını duyurdu. Almanya'nın en büyük sendikası IG Metall, işten çıkarmaların ürün geliştirmede 2 bin 500 ve idari pozisyonlarda 700 olacağını açıkladı. Ford, geçen yıl Köln fabrikasını elektrikli araç üretim tesisine dönüştürmek için 2 milyar dolar yatırım yapmıştı. Şirketin Avrupa'daki yeniden yapılanma süreci kapsamında ABD ve Hindistan'da da işten çıkarmalar gerçekleşmişti.
24 Ocak 2023

Kripto varlık şirketi Genesis, FTX'in iflasının ardından sektördeki endişelerin artması sonucu ABD'de iflas koruma başvurusunda bulundu. 16 Kasım'da müşterilere ödemeleri durduran şirket, kripto para piyasasındaki değer kaybı ve artan iflaslarla mücadele ediyor. Genesis'in kredi biriminin varlık ve yükümlülükleri 1 ile 10 milyar dolar arasında değişirken, iflas başvurusunun 100 bin üzerinde alacaklıyı etkileyeceği belirtiliyor.
20 Ocak 2023

Çin Ulusal İstatistik Bürosu'nun verilerine göre, Çin'in nüfusu 2022'de 800 bin kişi azalarak 1 milyar 411 milyon 800 bine düştü. Bu düşüş, 1961'den bu yana ilk kez yaşanıyor. Doğum oranları 1949'dan beri en düşük seviyeye indi ve ölüm oranları nüfus artış hızını eksiye çekti. Ekonomik büyümenin yavaşlaması, yaşam maliyetlerinin artması ve Covid-19 tedbirleri nüfus azalmasında etkili oldu. Çin hükümeti, nüfus artışını teşvik etmek için 'tek çocuk' politikasını gevşetmişti. Birleşmiş Milletler'in tahminlerine göre, Hindistan bu yıl Çin'i geçerek dünyanın en kalabalık ülkesi olacak.
17 Ocak 2023

Avrupa Birliği'nin Copernicus İklim Değişimi Servisi tarafından yayınlanan verilere göre, 2022 yılı dünya genelinde en sıcak beşinci yıl olarak kayıtlara geçti. Avrupa kıtası ise kayıtlardaki en sıcak ikinci yılını yaşadı. Geçen sene atmosferdeki karbondioksit yoğunluğu yaklaşık 2,1 ppm artış gösterdi. Ayrıca, Pakistan, Hindistan ve Çin'de uzun süren sıcak hava dalgaları etkili olurken, Avustralya'da La Nina koşulları nedeniyle hava sıcaklığı düşük kaldı ve aşırı yağışlar meydana geldi.
11 Ocak 2023

Birleşmiş Milletler'in tahminlerine göre, Hindistan bu yıl içinde Çin'in nüfusunu geçerek dünyanın en kalabalık ülkesi olacak. Hindistan'da 2011'den beri nüfus sayımı yapılmadığı için bu değişim zaten gerçekleşmiş olabilir. Hindistan'da her yıl 24 milyondan fazla bebek doğuyor ve bu bebeklerin, önceki nesillere göre hastanede doğma, uzun yaşama, iyi eğitim alma ve birden fazla dil bilme gibi daha iyi yaşam şansları bulunuyor. Vehant Singh adlı bebek, bu yeni jenerasyonun temsilcilerinden biri olarak gösteriliyor.
6 Ocak 2023

Omicron varyantının alt dallarından biri olan XBB.1.5, ABD'de Covid-19 vakalarının yüzde 40'ından fazlasında görülerek baskın hale geldi. Bu varyant, bağışıklık sistemini atlatırken hücrelere tutunma yeteneğini artıran F486P mutasyonuna sahip. DSÖ, XBB.1.5'in daha bulaşıcı olduğunu ancak önceki Omicron varyantlarından daha ciddi veya zararlı olduğuna dair bir gösterge olmadığını belirtiyor. Bilim insanları, aşılanmış nüfus için endişeli olmadıklarını, ancak savunmasız kişiler üzerindeki etkisi konusunda endişelerini dile getiriyorlar.
5 Ocak 2023

Avrupa Birliği (AB) ve Schengen ülkeleri, Çin'de artan Covid-19 vakaları sebebiyle Brüksel'de bir araya gelerek koordineli tedbirler alınması konusunda mutabık kaldı. Toplantı sonucunda, Çin'den gelen ve Çin'e giden yolculara maske takmaları tavsiye edildi, negatif test sonucu zorunluluğu getirilmedi ancak güçlü şekilde teşvik edileceği belirtildi. Ayrıca, Çin'den gelen uçakların atık sularının analizi ve yolculardan rastgele örnekler alınarak genom dizilimlerinin incelenmesi kararlaştırıldı. AB, ocak ortasında durumu tekrar değerlendirecek.
5 Ocak 2023
İşaretlediklerim