El Nino, dünya genelinde iklim değişikliklerine yol açan önemli bir hava olayıdır ve bu durum kahve ve kakao gibi tarım ürünlerinin üretimini etkileyerek arz endişelerini artırmakta ve fiyatları yükseltmektedir. Özellikle kahve ve kakao üreticisi ülkelerde beklenen daha sıcak ve kuru hava koşulları, arz açığını şiddetlendiriyor. Kakao fiyatları son bir ayda yüzde 6,3, son bir yılda ise yüzde 36 oranında artış gösterdi. Arabica kahvesinin fiyatı da son altı ayın en yüksek seviyesine yaklaşarak yılın en düşük seviyesinden yüzde 32 daha yüksek bir fiyata ulaştı.
13 Haziran 2023

Twitter'ın kurucu ortağı ve eski CEO'su Jack Dorsey, Breaking Points programında yaptığı açıklamada, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu bazı ülkelerden Twitter'a baskı yapıldığını ve tehditler alındığını belirtti. Hindistan hükümetinin çiftçi protestoları sırasında bazı hesapların kapatılmasını talep ettiğini ve Twitter çalışanlarının evlerinin basılmasıyla tehdit edildiğini ifade etti. Türkiye'den de benzer talepler aldıklarını ve mahkemelerde genellikle kazandıklarını ancak sürekli kapatma tehdidiyle karşı karşıya kaldıklarını söyledi. Twitter'ın yeni yönetimi, Türkiye'de seçim sürecinde açık kalmak için dört hesabı ve 409 tweet'i erişime engellediğini açıklamıştı.
13 Haziran 2023

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI), 2023 yıllığında nükleer silah stoklarının arttığını ve jeopolitik ilişkilerin bozulmasıyla devletlerin nükleer cephanelere yatırım yaptığını belirtti. Dünya genelinde dokuz ülkenin elinde toplam 12 bin 512 nükleer savaş başlığı olduğu tahmin ediliyor. Soğuk savaş sonrası dönemdeki kademeli düşüş trendinin sona erdiği ve özellikle Çin, Rusya, Pakistan, Kuzey Kore ve Hindistan'ın stoklarına yeni başlıklar eklediği gözlemleniyor. Rusya ve ABD'nin nükleer silah sayısı dünya toplamının neredeyse yüzde 90'ını oluşturuyor.
13 Haziran 2023

İsveç'in seksi bir spor olarak tanıdığı ve 'Avrupa Seks Şampiyonası' adında bir yarışma düzenleyeceği iddiaları, çeşitli haber siteleri ve sosyal medya hesapları tarafından yayıldı. İsveç Spor Konfederasyonu sözcüsü Anna Setzman, bu iddiaları yalanlayarak İsveç sporunu ve ülkeyi karalamayı amaçlayan yanlış bilgiler olduğunu belirtti. Gerçek dışı haberlerin arkasında, bir seks federasyonu kurduğunu ve İsveç Spor Konfederasyonu'na üyelik başvurusunda bulunan striptiz kulübü sahibi Dragan Bratic'in olduğu anlaşıldı. Bratic'in başvurusu Mayıs ayında reddedilmişti.
7 Haziran 2023

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Güney Amerika Ulusları Birliği (UNASUR) zirvesine katılmak üzere Brezilya'ya gitti. Sekiz yıl sonra Brezilya'ya gelen Maduro, Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva tarafından karşılandı. İki lider, baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak bir basın toplantısı düzenledi. Maduro, Latin Amerika birliğinin önemini vurgularken, Lula ise Venezuela'nın BRICS grubuna dahil olmasını desteklediğini ifade etti.
30 Mayıs 2023

Avustralya merkezli insan hakları derneği Walk Free'nin 2023 Küresel Kölelik Endeksi'ne göre Türkiye, her bin kişiden 15,6'sının 'modern köle' olarak tanımlandığı bir oranla Avrupa ve Orta Asya'da en yüksek modern köle oranına sahip ülke oldu. Türkiye bu oranla dünya genelinde 8'inci sırada yer alırken, Hindistan listenin ilk sırasında bulunuyor. Raporda Türkiye, modern kölelikle mücadele konusunda en az eylemde bulunan ülkelerden biri olarak gösterildi. Modern kölelik, insanların zorla çalıştırılması, borç esareti, soy temelli kölelik, zorla evlilik ve ev hizmetlerindeki kölelik gibi çeşitli sömürü yollarını içeriyor.
24 Mayıs 2023

Hindistan'ın Air India hava yolu şirketi, 23 Nisan'da Nagpur-Mumbai seferi sırasında bir kadın yolcunun akrep tarafından sokulduğunu açıkladı. Uçak Mumbai havaalanına indikten sonra kadın yolcu doktorlar tarafından tedavi edildi ve hastanede yapılan tedavinin ardından taburcu edildi. Uçak dezenfekte edildi ve akrep bulundu. Air India daha önce de 2019'da bir uçuşta yiyecekte hamam böceği ve 2018'de bir uçuşta business class bölümünde tahtakuruları vakalarıyla gündeme gelmişti.
7 Mayıs 2023

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) tarafından yayımlanan Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nde Türkiye, 180 ülke arasında 165'inci sıraya geriledi. Geçen yıl 149'uncu sırada olan Türkiye'nin bu düşüşünde, seçimler öncesinde artan gazetecilere yönelik baskılar, Kürt gazetecilere yapılan toplu tutuklamalar ve medya özgürlüğünü tehdit eden sosyal faktörler etkili oldu. RSF'nin Türkiye temsilcisi Erol Önderoğlu, Türkiye'de yetkililerin gazeteciliği düşman gösterdiğini ve haberlere müdahale ettiğini belirtti. Endekste, gazetecilik faaliyetlerinin 10 ülkeden yedisinde güçlükle yapılabildiği ve Ortadoğu'nun medya için en tehlikeli bölge olduğu ifade edildi.
3 Mayıs 2023

BBC News, CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun siyasi profilini inceledi. Haberde, Kılıçdaroğlu'nun deneyimli bir siyasetçi olduğu ve CHP'nin sert mizacını dönüştürdüğü belirtildi. Yolsuzlukla mücadelesiyle tanınan Kılıçdaroğlu'nun, sakin kişiliği ve ikna kabiliyetiyle dikkat çektiği ve 'Gandi Kemal' lakabıyla anıldığı ifade edildi. Ayrıca, muhalefet partilerini adaylığına ikna etme sürecinin aylar sürdüğü ve Kılıçdaroğlu'nun nefret söyleminden uzak durduğu vurgulandı.
20 Nisan 2023

Forbes dergisi tarafından yayımlanan 2023 Milyarderler Listesi'ne göre, dünya genelindeki milyarder sayısı 2 bin 640'a düşerek azalış gösterdi. Bu durum, ekonomik türbülansın etkisiyle milyarderlerin toplam servetinde de 500 milyar dolarlık bir azalmaya yol açtı. LVMH'nin başkanı Bernard Arnault, 211 milyar dolarlık servetiyle listenin zirvesine yerleşirken, Elon Musk servetindeki 39 milyar dolarlık düşüşle ikinci sıraya geriledi. Ayrıca, 254 kişi milyarder statüsünü kaybetti.
5 Nisan 2023

Türkiye, böbrek taşı görülme sıklığının dünya ortalamasının üzerinde olduğu 'taş kuşağı' ülkeleri arasında bulunuyor. Prof. Dr. Bülent Önal, her 100 kişiden 11'inde böbrek taşı oluştuğunu belirtiyor. Böbrek taşlarının idrar yolu enfeksiyonları ve kronik böbrek yetmezliğine yol açabileceği, sıcak iklimin ve yetersiz su tüketiminin hastalığa zemin hazırladığı ifade ediliyor. Yeterli su tüketimi, tuzun azaltılması, sağlıklı beslenme ve egzersiz böbrek taşı oluşumunu engelleyebilir. Ayrıca, bira içmenin böbrek taşlarını düşürdüğüne dair yaygın bir kanının yanlış olduğu, bol su içmenin daha etkili olduğu vurgulanıyor.
26 Mart 2023

ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi, Afganistan'ın Badahşan vilayetinin Curm ilçesinde 6,5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiğini duyurdu. Deprem, yerin 187,6 kilometre derinliğinde gerçekleşti ve başkent Kabil'de yaklaşık 30 saniye sürdü. Deprem, Afganistan dışında Pakistan, Hindistan, Tacikistan ve bazı Orta Asya ülkelerinde de hissedildi. Geçen yıl Afganistan'ın doğusunda meydana gelen 6,1 büyüklüğündeki depremde bin kişi hayatını kaybetmişti.
21 Mart 2023

TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, TBMM'ye verdiği soru önergesiyle, deprem sonrası Hindistan'dan gelen ve İskenderun'da hastane kurarak hizmet veren yardım ekibinin, iddialara göre İskenderun Devlet Hastanesi Başhekimi tarafından baskı gördüğü ve erken ayrılmak zorunda kaldığı iddialarını gündeme getirdi. Şık, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan bu iddialarla ilgili soruşturma yapılıp yapılmayacağını ve benzer durumda olan başka gönüllü ekiplerin olup olmadığını sordu.
15 Mart 2023

ABD'nin Maliye, Ticaret ve Adalet Bakanlıkları, Türkiye, Ermenistan, Özbekistan ve Çin'in Rusya'ya yönelik yaptırımları delme riski taşıdığı konusunda ortak bir açıklama yaptı. Batılı ülkelerin Ukrayna işgali sonrası Rusya'ya uyguladığı yaptırımlara bazı ülkeler katılmazken, ABD bu ülkeler üzerinden yaptırımların delinmesine izin vermeyeceğini belirtiyor. Açıklamada, yaptırımların sıkı şekilde uygulanmasına çalışılmasına rağmen bazı kötü niyetli kişilerin ihracat denetimlerinden kaçınmak için paravan şirketler ve üçüncü aracıları kullandığı ifade edildi.
3 Mart 2023

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, 'Küresel Makro Görünüm' raporunda Türkiye'nin 2023 yılı büyüme tahminini yüzde 2'den yüzde 2,3'e, 2024 yılı büyüme tahminini ise yüzde 3'ten yüzde 4'e çıkardı. Raporda, küresel büyümenin 2023'te yavaşlamaya devam edeceği ve G20 ekonomilerinin büyüme oranlarının düşeceği belirtildi. Ayrıca, deprem bölgelerindeki yeniden yapılanma faaliyetlerinin Türkiye'nin büyüme projeksiyonlarını etkilediği ifade edildi.
1 Mart 2023

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda yapılan oylamada, Rusya'nın Ukrayna'dan 'kayıtsız, şartsız ve hemen' çekilmesi çağrısında bulunan karar tasarısı 141 'Evet', 32 'Çekimser' ve 7 'Hayır' oyu ile kabul edildi. Rusya ve müttefikleri 'Hayır' oyu kullanırken, Çin ve Hindistan gibi ülkeler çekimser kaldı. Rusya'nın BM Güvenlik Konseyi'ndeki daimi üyeliği nedeniyle alınan bu karar bağlayıcı değil, ancak BM Genel Kurulu'nda Rusya ile ilgili kararlar alınmaya devam ediyor.
24 Şubat 2023

6 Şubat'ta Türkiye, Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremle sarsıldı. Depremler sonucunda birçok ülke arama-kurtarma ekiplerini Türkiye'ye gönderdi. Yunanistan, ABD, Meksika, Fransa, Rusya, Pakistan, Almanya, İsrail ve Hindistan gibi ülkelerden gelen ekipler ve yardım malzemeleri afet bölgesine sevk edildi. Bu uluslararası destek, Türkiye'de dördüncü seviye afet alarmının verilmesinin ardından organize edildi.
7 Şubat 2023

Reuters haber ajansı, Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve can kaybının 1014'e yükseldiği depremin ardından, son 20 yılda dünyada gerçekleşen en ölümcül depremlerin bir listesini yayımladı. Listede, Haiti, Endonezya, İran, Meksika, İtalya, Ekvador, Afganistan, Nepal, Çin, Pakistan, Türkiye, Japonya, Yeni Zelanda, Şili ve Asya'da meydana gelen büyük depremler ve bunların sonuçları yer alıyor. Bu depremler, binlerce insanın ölümüne ve büyük yıkımlara neden oldu.
6 Şubat 2023

Hindistan'ın eski kadın milli futbol takımı oyuncusu Poulami Adhikari, ekonomik zorluklar nedeniyle futbol kariyerini bırakıp kuryelik yapmaya başladı. Çocukken futbola başlayan ve 12 yaşında milli takıma seçilen Adhikari, ailesinin maddi durumu nedeniyle futbol malzemeleri ve yeterli beslenme imkanlarına sahip olamadı. Ailesine maddi destek sağlamak için futbolu bırakan Adhikari, şu anda günde 15 saatten fazla çalışarak geçimini sağlamaya çalışıyor. Sosyal medyada viral olan bir video sonrası antrenörlük teklifi alsa da, teklif edilen ücret kuryelikten daha az olduğu için kabul etmedi. Adhikari, Hindistan'da ve dünyada kadın sporlarına yeterince önem verilmediğini belirtiyor.
5 Şubat 2023

Asya'nın en zengin insanı ve dünyanın en zengin üçüncü kişisi olan Gautam Adani'nin şirketleri, borç seviyesi, kara para aklama ve vergi kaçırma iddiaları nedeniyle 48 saatte 51 milyar dolar değer kaybetti. Bu durum, Adani'nin kişisel servetinde de büyük bir düşüşe neden oldu ve Forbes sıralamasında yedinci sıraya gerilemesine yol açtı. Üç gün sonunda toplam kayıp 68 milyar dolara ulaştı. Hindistan sermaye piyasası düzenleyicisi, Adani Grubu'nun offshore fon varlıklarına ilişkin Hindenburg Research'ün raporunu inceliyor.
31 Ocak 2023
İşaretlediklerim