Eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, 2015-2016 yılları arasındaki konuşmaları nedeniyle cumhurbaşkanına hakaret suçlamasıyla yargılandığı davada iki yıl altı ay hapis cezasına çarptırıldı. Demirtaş, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu'nu El Nusra ve IŞİD gibi örgütlere destek sağlamakla suçlamıştı. Mersin 14. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, Demirtaş savunmasında eleştiri hakkını kullandığını belirtti. Mahkeme, Demirtaş'a verilen beş yıl altı aylık cezayı indirimle iki yıl altı aya çevirdi.
19 Temmuz 2024

Eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, 'cumhurbaşkanına hakaret' suçlamasıyla yargılandığı davanın karar duruşmasına SEGBİS aracılığıyla katıldı. Demirtaş, Kürt siyasetçi olduğu için yargılandığını ve konuşmaları nedeniyle 55 yıl hapis cezası aldığını belirtti. Ayrıca, bir gün halkın desteğiyle ülkeyi yöneteceğini iddia etti. Demirtaş, mevcut iktidarın yargıyı kendi aparatına dönüştürdüğünü ve bu durumun ekonomik sorunlara yol açtığını savundu.
19 Temmuz 2024

Hrant Dink'in katili Ogün Samast'ın 'FETÖ'ye üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek' suçundan yargılandığı davanın zaman aşımına uğradığı gerekçesiyle düşürülmesi istendi. Savcı, Samast ve diğer sanıklar hakkında zaman aşımı nedeniyle davanın düşürülmesini talep etti. Mahkeme heyeti, cezalandırılması talep edilen sanıklar ve avukatlarına savunma yapmak üzere süre verdi ve duruşmayı 16 Ekim'e erteledi.
12 Haziran 2024

Hrant Dink cinayeti davasında savcı, aralarında kamu görevlilerinin de bulunduğu sekiz sanık için ikişer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep etti. Dava, İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü ve sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verildi. Duruşma 16-17 Temmuz’a ertelendi. Hrant Dink, 19 Ocak 2007'de suikaste kurban gitmişti ve dava süreci 2016 yılında başlamıştı.
31 Mayıs 2024

Murat Sevinç, Aytek Soner Alpan'ın '1929 Tatavla Yangını ve Tatavla'nın Kurtuluş'u' adlı kitabını ele alıyor. Kitap, 1929'da İstanbul, Tatavla'da çıkan yangın ve bu yangının semtin sosyal ve kültürel yapısına etkilerini iki makale üzerinden inceliyor. Yangın sonrası semtin isminin 'Kurtuluş' olarak değiştirilmesi ve bu değişikliğin semtte yaşayan Rum ve Yunan toplulukları üzerindeki etkileri detaylandırılıyor. Ayrıca, dönemin basınında yangına ve semtin değişimine dair milliyetçi söylemler ve bu söylemlerin toplumsal gerilimleri nasıl şekillendirdiği üzerinde duruluyor.
28 Nisan 2024

Hrant Dink'in katili Ogün Samast, mahkemede verdiği ifadede, cinayetten önce Erhan Tuncel ve Yasin Hayal'in kendisine 'Devlet arkamızda' dediğini iddia etti. Samast, 2006'da Erhan Tuncel'in evinde yapılan bir toplantıda bu konuşmaların geçtiğini ve Yasin Hayal'in kendisini tehdit ettiğini belirtti. Samast, ayrıca Samsun'da polis tarafından yakalandıktan sonra kendisine destek gösterildiğini ve 'Rahat ol' denildiğini ifade etti. Duruşma sonrası Samast için adli kontrol uygulamasının devamına ve bir sonraki duruşmanın 29 Mayıs 2024'te yapılmasına karar verildi.
6 Mart 2024

Gazeteci Hrant Dink, öldürülmesinin 17. yıldönümünde İstanbul Şişli'deki Agos gazetesinin eski adresi önünde binlerce kişi tarafından anıldı. Katılımcılar, Dink'in öldürüldüğü yere kırmızı karanfiller, mumlar ve narlar bıraktı. Dink'in eşi Rakel Dink ve sosyolog Oya Baydar anma töreninde konuşmalar yaptı. Ayrıca Almanya'nın Berlin, Köln ve Nürnberg kentlerinde de anma etkinlikleri düzenleneceği belirtildi.
19 Ocak 2024

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, geçmişteki siyasi cinayetlerle ilgili 'mertçe' ifadesini kullanmasına yönelik eleştirilere cevap verdi. Akşener, Türkiye'de insanların sırtından vurulabildiğini ve faillerin serbest kalabildiğini belirterek, bu durumu 'namertlik' olarak nitelendirdi. Ayrıca, kendisine tepki gösterenleri 'namert' olarak tanımladı ve Türkiye'de 'namert bir demokrasi ekosistemi' olduğunu iddia etti.
19 Ocak 2024

İstanbul'da, Hrant Dink'in öldürülmesinin 17. yıl dönümünde düzenlenecek anma etkinlikleri sebebiyle, Yenikapı-Hacıosman Metro Hattı'ndaki Osmanbey istasyonu, İstanbul Valiliği kararıyla 19 Ocak Cuma günü 14:30-17:30 saatleri arasında hizmete kapatılacak. Bu süre zarfında metro seferleri Osmanbey istasyonunda durmadan devam edecek.
18 Ocak 2024

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in katili Ogün Samast, 16 yıl hapis cezasının ardından tahliye edildikten sonra yeni bir iddianame ile yargılanmaya devam etmektedir. İstanbul 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada Samast, savunma hazırlamak için süre talep etmiş ve mahkeme heyeti tarafından kendisine ve avukatına süre verilmiştir. Ayrıca, Samast hakkında yurt dışına çıkış yasağı tedbiri uygulanmasına karar verilmiştir.
6 Aralık 2023

Hrant Dink'in katili Ogün Samast hakkında 'silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek' suçlamasıyla açılan yeni dava, İstanbul 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ve 'FETÖ amaçları doğrultusunda' cinayetle ilgili yargılanan 11 sanıklı dava ile birleştirildi. Samast, 16 yıl hapis cezasının ardından 15 Kasım'da tahliye edilmişti. Yeni iddianameye göre Samast'a yedi yıl altı aydan 12 yıla kadar hapis cezası isteniyor ve 6 Aralık'ta hakim karşısına çıkacak.
27 Kasım 2023

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesiyle ilgili olarak Ogün Samast hakkında 'silahlı terör örgütü adına suç işlemek' suçlamasıyla 7 yıl 6 aydan 12 yıla kadar hapis cezası talep edilen yeni bir iddianame hazırlandı. İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianameye göre, Samast'ın ilk duruşması 26 Aralık'ta gerçekleşecek. İddianamede, Samast'ın örgütün yönetici ve üyeleriyle irtibatı olduğu ve cinayeti örgütün çıkarları doğrultusunda işlediği belirtiliyor.
21 Kasım 2023

Hrant Dink'in katili Ogün Samast, 16 yıl hapis yattıktan sonra tahliye edildi. Yeni hazırlanan iddianamede, Samast'ın 'silahlı terör örgütü adına suç işlemek' suçundan 7,5 ila 12 yıl arası hapis cezası talep ediliyor. Ancak Dink ailesinin avukatı Hülya Deveci, bu suçun zamanaşımına uğradığını belirtiyor. Samast daha önce 'tasarlayarak adam öldürmek' ve 'ruhsatsız silah bulundurmak' suçlarından 22 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırılmış, ek ceza almasına rağmen tamamını yatmadan tahliye edilmişti. Yargıtay, örgüt üyeliği suçlamasıyla ilgili dosyayı zamanaşımı nedeniyle kapattı.
20 Kasım 2023

Gazeteci Hrant Dink'in katili Ogün Samast hakkında, 'silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek' suçlamasıyla 7,5 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası talep edilen yeni bir iddianame hazırlandı. Samast, daha önce 'iyi hal' indirimiyle denetimli serbestlik kapsamında tahliye edilmişti. İddianamede, Samast'ın cinayeti işlerken ve sonrasında örgütün çıkar ve amaçları doğrultusunda hareket ettiği belirtiliyor. İddianame, İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.
19 Kasım 2023

Agos gazetesinin genel yayın yönetmeni Hrant Dink'in eşi Rakel Dink, eşinin katili Ogün Samast'ın tahliye edilmesine tepki göstererek adaletsizlik vurgusu yaptı. 'Cumhuriyeti’in 100’üncü yılında Azınlık Hakları Konferansı'nda konuşan Rakel Dink, bu kararın kendilerini yasın en ağır günlerine geri götürdüğünü belirtti ve yıllardır katillerle aynı havayı soluduklarını ifade etti. Ayrıca, adaletin sağlanmasının ülkenin demokratikleşmesi için şart olduğunu dile getirdi.
17 Kasım 2023

Gazeteci Hrant Dink'in katili Ogün Samast, 16 yıl 10 ay hapis yattıktan sonra koşullu salıverme şartlarını taşıdığı gerekçesiyle tahliye edildi. Bu karar, yazar Murathan Mungan, CHP milletvekili Veli Ağbaba ve diğer bazı kişiler tarafından sosyal medyada eleştirildi. Eleştirilerde, Türkiye'de adalet sisteminin çifte standart uyguladığı ve bazı siyasi tutukluların hala hapiste tutulduğu vurgulandı. Ayrıca, Dink cinayetinin arka planının hala çözülmediği ve Samast'ın serbest bırakılmasının adaletsizlik olduğu ifade edildi.
15 Kasım 2023

Gazeteci Hrant Dink'in 2007 yılında öldürülmesi suçundan hüküm giyen Ogün Samast, 'iyi hal' göz önünde bulundurularak denetimli serbestlik kapsamında tahliye edildi. Samast, 16 yıl dokuz ay 22 gün hapis yattıktan sonra Bolu F Tipi Cezaevi'nden serbest bırakıldı. Daha önce örgüt üyeliğinden aldığı ek ceza, zamanaşımı nedeniyle Yargıtay tarafından düşürüldü. Samast'ın daha önceki tahliye tarihi, cezaevinde gardiyanları tehdit ettiği gerekçesiyle aldığı ek ceza nedeniyle ertelenmişti.
15 Kasım 2023

Gazeteci Hrant Dink'in öldürülmesiyle ilgili davada Cumhurbaşkanlığı müdahil oldu. Duruşma sırasında Cumhurbaşkanlığı avukatı Timuçin Üzel, davaya katılma talebinde bulundu ve Cumhurbaşkanlığı'nın 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme' suçlarından zarar gördüğünü belirtti. Mahkeme, Cumhurbaşkanlığı'nın 'anayasayı ihlal' suçundan zarar görme ihtimali bulunduğunu belirterek avukatın duruşmalara katılması talebini kabul etti. Bir sonraki duruşma 10 Ocak 2024'te yapılacak.
1 Kasım 2023

Hrant Dink cinayeti davasının ikinci duruşması görüldü. Duruşmada, 'anayasayı ihlal' ve 'örgüt adına suç işleme' suçlarından yargılanan 11 azmettirici ve emniyet görevlisi yer aldı. 2015'ten bu yana tutuklu olan emniyet müdürü Ramazan Akyürek savunma yaptı. Davanın tek tutuklu sanığı olan dönemin Trabzon TEM şube müdürlüğü görevlisi Adem Sağlam ise adli kontrol şartıyla tahliye edildi. Akyürek, savunmasında İstanbul Emniyet İstihbarat Şube Müdürlüğü, kendisinden sonra görev alan Trabzon emniyet görevlilerini ve Trabzon jandarmasını suçladı.
20 Eylül 2023

15'inci Uluslararası Hrant Dink Ödülü, her yıl olduğu gibi bu yıl da 15 Eylül'de verildi. Ödülün Türkiye'den sahibi Açık Radyo oldu. Ödül töreni çevrimiçi düzenlendi ve Hrant Dink Vakfı'nın sosyal medya hesaplarından yayınlandı. Ödülün Türkiye dışından sahibi ise Kolombiya’dan Jose Alvear Restrepo Avukatlar Kolektifi oldu.
16 Eylül 2023
İşaretlediklerim